2. Specificaties | Gebruikersreviews

Wisberg WBWM1400A18WNB Review

11 februari 2026, laatste update op 20 februari 2026, 2.161 views Rapporteer

Wisberg is het eigen merk van CoolBlue. Het is een fantasiemerk van Wisepick productions B.V. Er zit een Chinese fabrikant achter, made in China. Dat gezegd hebbende is het een verassend goede machine qua hardware, je krijgt echt waar voor je geld. De software daarentegen laat wel wat te wensen over. Zo jammer dat daarmee de mogelijkheden wat beperkt zijn (zie onder uitgebreide review). Kort gezegd: het wast goed maar je moet wel geduld hebben. De machine doet z'n werk ook verrassend stil voor zo'n budget merk. Het hoge toerental (1400) zorgt voor best al droge was na centrifugeren. Door zijn compacte formaat (minder diep) ook fijn in wat kleinere ruimtes. De trommel is daardoor wel zelf ook iets minder diep, 8 Kg was is wel heel erg vol.

Pluspunten

• Prijsgunstig
  • Compact (minder diep dan standaard)
  • Stil
  • Goed wasresultaat
  • Redelijk zuinig

Minpunten

• Programma's duren veel te lang
  • Geen wijzigingen mogelijk gedurende het programma
  • Beperkte mogelijkheden van de programma's
  • Zeer beperkt display
  • Laag vermogen verwarmingselement

Hardware:
De hardware is eenvoudig, alleen het noodzakelijke zit er in: motor voor de trommel, water pomp, water klep, temperatuursensor, verwarmingselement, waterhoogte sensor, deurvergrendeling en display. Voordeel is dat er dan ook minder kapot kan gaan dan bij de duurdere machines met allerlei features die meestal weinig gebruikt worden. Duidelijk is dat deze machine een hoge mate van "cost optimization" heeft gehad wat je ook in de prijs ziet. Nadeel (vind ik) is het relatief lage vermogen van het verwarmingselement (1800W) wat betekent dat bij de hogere temperaturen het heel lang duurt voordat het water op temperatuur is (tot 35 minuten bij 90 graden) wat het wasprogramma erg lang maakt. Zonnepaneel bezitters zouden dit laag vermogen misschien juist een voordeel kunnen vinden omdat je dan meer kans hebt op volledige zonnestroom voor het opwarmen omdat het wat in tijd uitgesmeerd is. De vulopening is prettig groot.

Bediening:
De bediening is vooral via aanraak sensoren, ook voor aan/uit, Persoonlijk vind ik dat niet zo fijn. Alleen de programmakeuze gaat via een grote draaiknop. Het display is heel eenvoudig met slechts 1 nummerieke indicatie Bij het kiezen van het programma komt daar de totale tijd van het programma op en de temperatuur als je de temperatuur kiest. Toerental gaat via aparte lampjes 600, 800, 1000, 1200 en 1400 toeren. Als het programma start zie je alleen de resterende tijd, niet meer de ingestelde temperatuur. Het aantal aanraakknoppen is klein wat zorgt dat sommige features met ingedrukt houden gaat of zelfs 2 knoppen tegelijk inhouden gedurende 3 seconden.

Wasprogramma's:
Hier komt het grootste minpunt van de machine: Weliswaar alle standaard programmas voor de diverse wasjes aanwezig, maar veel programma's duren echt VEEL te lang! B.v. een katoen programma dat 3:39 duurt, of het ECO programma van 3:38. (niet te verkorten). Bij het ECO programma kun je ook geen temperatuur instellen, het blijkt bijna koud te wassen. Ga ik nooit gebruiken, de was draait zo lang dat je meer geld kwijt bent aan kleding slijtage dan dat je bespaard op een paar cent stroom. Met de "Boost" knop kun je sommige programma's wat verkorten, gelukkig, maar lang niet allemaal (jammer).. Over het algemeen zijn de instelmogelijkheden veel te beperkt per programma, zowel in temperatuur als soms zelfs het toerental. Slechts 3 programma's laten 90 graden toe. Er zit ook niks tussen 60 graden en 90 graden. Temperatuur stappen zijn 20, 30, 40, 60 en 90. Sommige programma's laten geen mogelijkheid voor 30 of 90. Jammer. Je kunt 1 programma met bijbehorende temperatuur en toerental opslaan als favoriet en die dan via de knop kiezen. Niet alle programma's laten 8 Kg vulgewicht toe, sommige slechts 2 Kg en anderen slechts 4 Kg. Het programma met stoom functie is interessant, met b.v 40 graden wassen en dan op 't eind stoom toevoegen, dit wordt (denk ik) gedaan door als het water weggepompt is, het verwarmingselement kort aan te zetten (bewust droogkoken) wat stoom genereerd van het restwater. Lijkt me niet goed voor de levensduur van het verwarmingselement. Het programma verloop wordt d.m.v. icoontjes zichtbaar (lopende fase knippert). Een laatste echt vervelend nadeel is als het programma eenmaal is gestart dat je het toerental niet kan aanpassen. Soms vergeet je die correct in te stellen en druk je op start met het verkeerde toerental. Dan moet je het programma afbreken en pompt het water met wasmiddel weg. Jammer. De software laat wat te wensen over. Ook zie je dus als het programma gestart is NIET welke temperatuur je had ingesteld, alleen resterende tijd is zichtbaaar die overigens vrij onnauwkeurig is, klopt soms niet i.v.m. lang opwarmen van het water.

Gebruiksaanwijzing:
De gebruiksaanwijzing vind ik matig, niet heel gestructureerd, lastig als naslagwerk. Er zit ook een inconsistentie in: Aan 't begin staat dat je na aankoop als eerste het katoenprogramma op 90 graden leeg moet draaien, even verderop staat dat je het trommelreinigingsprogramma als eerste leeg moet draaien. Verder een onduidelijk verhaal over "calibratie", staat niet bij waar het voor is. Ik vermoed het calibreren van een lege trommel om daarna te kunnen detecteren hoeveel was er in de trommel zit. De machine draait bij start van een programma altijd eerst kort droog en kan zo waarschijniijk aan de motorstroom bij accelereren een beetje inschatten hoeveel was er in zit en de hoeveelheid water daar op aanpassen.

Conclusie:
Al met al wel een goede budget machine met goed wasresultaat en lekker droog als je 1400 toeren kiest. Het apparaat is erg stil en met de bijgeleverde zelfklevende schuimstrips die je aan de onderkant kunt bevestigen is deze nóg stiller. De was programma's duren wel vaak erg lang, de boost knop doet daar een beetje van af. Wil je een budget machine is deze zeker geen foute keuze en bij CoolBlue is de service prima. Er is ook een 9 Kg variant, vrijwel dezelfde machine maar iets dieper en dus ook net iets diepere trommel.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Wisberg WBWM1400A18WNB?

Die 90 graden heet ook wel de kookwas, ook al is het geen 100 graden.
Dat hij dat kan is vooral voor heel erg vieze was of met risico's, lees desinfecterend.

Eco wassen zou moeten gebeuren op een temperatuur tussen de 30 en 40 graden.
Dan werken enzymen in wasmiddelen het best. Op 60 en 90 graden werkt dat niet goed meer.
Volgens mij hebben 70 en 80 graden weinig nut, dus dat deze dat niet kan is eigenlijk wel logisch.

Prima review! (y)
2 tips van de chief editor, doe een lege regel tussen de kopjes en een bovenstaand hoofdstuk.
Een eigen afbeelding bv van het display (is gratis hier) geeft je review meer overtuiging (imho althans).
Dank voor de reactie, ik heb wat foto's geplaatst en wat lege regels bij de kopjes.
Dat van die enzymen wist ik niet. Mijn vrouw gebruikt nog kookwas voor handdoeken, theedoeken, vaatdoekjes, zakdoeken etc. vanwege beetje smetvrees (als je vlees gesneden hebt en handen niet goed waste etc.). Ikzelf denk dat dit helemaal niet nodig is. Verder had ze gelezen dat bij 60 graden niet alle bacteriën dood gaan, dus zou ze b.v. 70 graden willen instellen (ook hier waarschijnlijk smetvrees), wasmiddel zelf lost de membranen van de bacteriën ook op volgens mij.
Als techneut vind ik het gewoon jammer dat je niet meer vrijheid hebt in de keuzes van temperatuur, hoe erg is het dat je gewoon 2 stapjes extra toevoegt tussen 60 en 90, is gewoon software. Vroeger had je gewoon een draaiknop en kon je kiezen wat je wilde tussen koud en 95 graden.
Score aangepast van +1 naar +2 naar aanleiding van de verbateringen, goed bezig. (y)

Overigens zou 70 graden wel de "ECO versie" kunnen zijn van 90 graden.
Pasteurisatie van melk doen ze dacht ik ook op die temperatuur.
Dan ben je idd ook van alle micro organismen af.

Die 90 graden tast ook je was aan, dat gaat echt stug worden, heb je weer wasverzachter voor etc etc.
Hoe hoger de temperatuur hoe meer er dood gaat. Op 90 graden gaat ook niet alles dood. Wij wassen vaatdoekjes, theedoeken en kleine handdoekjes op 90 graden. Ondergoed en sokken wisselend op 40 of 60 graden. Beddengoed 60 graden. Grote handdoeken wisselend 40-60-90 graden. Gewone kleding 30-40 graden en t-shirts af en toe op 60 graden als ze te snel gaan stinken. Wij hebben geen droger.

Centrifugeren doen we overigens op een standje lager dan de max. Mijn hypothese is dat dat minder slijtage aan de machine geeft.
Moderne wasmachines (waaronder AEG, Miele) zijn meer gemaakt voor zuinigheid en minder voor snelheid. Dus de standaard wasprogramma's duren langer dan dan op machines van >10 jaar oud.
Die lange programmas voor de zuinigheid vind ik persoonlijk een foute ontwikkeling. Er wordt dan alleen gekeken naar het elektriciteits en water verbruik, vooral voor 't energielabel. Niet wordt daarbij de extra slijtage van de machine en de extra slijtage van de kleding meegenomen. Als je alles meeneemt kunnen die zuinigere programma's wel 'ns slechter zijn voor het milieu doordat je de machine en de kleding eerder moet vervangen. De energie besparingen zijn vaak echt sub kWh per was, b.v. 0.2 kWh = 5 cent of zo.
Als verstokte vrijgezel heb ik mijn praktijk ervaringen met wassen en wasmachines.
Met mijn Anker Solix F3800 powerstation die tussen mijn Zanussi uit 2009 zit, kan ik het verbruik in wattage zien per wasprogramma onderdeel.

Het verwarmen zit in de eerste 10 minuten, daar zit de hoogste wattage en die is afhankelijk van het ingestelde graden. Met 40 gr. katoen was programma is bij mijn oude Zanussi het verbruik 10 minuten lang in verwarmen 2238 watt, bij 60 graden (Eco stand) voor beddengoed is dat 2518 watt, 12 minuten lang.
90 graden doe ik maar 1x per maand met handdoeken, dat is alleen puur om de afvoerleidingen goed te reinigen en dat trekt hij 2612 watt, maar 6 minuten, ik kies dan voor verkorte wasprogramma en centrifuge op 1200 tpm. Centrifugeren met 1200 watt is gemiddeld 360 watt.

Alles van katoen, synthetisch, polyester, gebruik de 40 graden katoen was programma en 1200 tpm is prima, drogen in een kamertje waar de zon op schijnt is alles zo droog, raam op tocht standje / of raamrooster open en de kamerdeur op een haakje is het beste droogmachine.

Voor opmaak van je review, gebruik meer spaties in tekstblokjes, maximaal 10 regels, het leest fijner, gebruik de afbeeldingen in de tekst. Zet de cursor in de tekst waar je het plaatje wil plaatsen en click dan op het plaatje onderaan welke je wil plaatsen.

Mijn Zanussi uit 2009 heb ik destijds gekocht uit grondig onderzoek (consumentenbond advies) waar belangrijk zaken gelden: sluiting van de deur: volledig metaal, dus de deur als het slot. Geen metaal legering verschillen met de trommel en het vliegwiel, dus geen aluminium vliegwiel op de RVS trommel.
Schoonmaak luikje aan de onderkant, dat je het afvoer filter kan reinigen (dat doe 1x per maand NA de 90 graden korte was van de handdoeken) Dat je het zeepbakje er volledig uit kan halen om te reinigen (gebruik lange tandenborstel met 2 kanten borstel of een dunne ragger van je gootsteen)
Na elke wasbeurt de rubber trommel ring reinigen, check of er geen water in blijft staan.

Mijn Zanussi is zo gekocht, met die voorwaarden en nu weet je ook waarom hij na 17 jaar nog steeds probleemloos wast, nooit reparatie in geweest.
Ik koop ook nooit de goedkoopste van een model, de volledig metalen deursluiting en regelmatig schoonmaken bepaald de levensduur, niet het merknaampje.