Logitech X-540 Review

peeter123
17 januari 2007, laatste update op 17 januari 2007, 25.654 views

Logitech X-540

Deze set heb ik ongeveer 2 maanden geleden gekocht nadat mijn andere speakers de geest hadden gegeven dat was een 2.1 setje dus heb helaas geen vergelijkingsmateriaal van 5.1 setjes. Ik wou altijd al een 5.1 set kopen dus nu ook maar direct een goede. Beetje op de gok gekocht over ploppen en dergelijke, maar geen spijt van gehad want hij heeft GEEN ploppen. Zie ook een stukje verder. Deze set staat nu in mijn slaapkamer van ongeveer 12 m2. Subwoofer staat in de hoek van de kamer.

In de doos
- 5 speakers
- Subwoofer met vaste pod
- Jack naar tulp converter
- Installatie gids / informatie boekje

Alles is netjes ingepakt. Daar kun je niets van zeggen.

Feature set
De feature set van deze set is goed maar ook niet je van het. Zo heeft deze set geen DTS ondersteuning en geen digitale ingang. Wel een leuke feature is de matrix knop op de pod. Tevens zitten volume, bass en powerknop op dezelfde pod. De matrix mode knop zorgt voor upmixing van stereo signalen naar 5.1 surround. Set heeft ook FDD, dat is een techniek die zorgt dat het geluid niet vervormd bij 2 drivers zoals deze set. Daarvan heb ik het effect niet kunnen testen. Subwoofer wijst naar de grond en er zit een lucht poort op wat voor meer bas zorgt.

Bouwkwaliteit...

Pluspunten

• Handige pod met alle knoppen.
  • Kunt de speakers ophangen.
  • Koptelefoon aansluiting op de pod.
  • Kleurcodering van de kabels, dus makkelijk aan te sluiten.
  • Clip systeem voor TFT scherm.
  • Speakers staan erg stabiel.

Minpunten

• Korte kabels voor de rear speakers.
  • Geen bescherming van de subwoofer.
  • Mindere hoge en middentoon weergave bij hoge bass.
  • Speakers kunnen maar een kant op gekanteld worden.

In de doos
- 5 speakers
- Subwoofer met vaste pod
- Jack naar tulp converter
- Installatie gids / informatie boekje

Alles is netjes ingepakt. Daar kun je niets van zeggen.

Feature set

Bouwkwaliteit en Afwerking
Deze set heeft een degelijke afwerking, de speakers zien er solide uit en staan erg stevig. De center speaker kun je ook op je TFT monitor zetten, daarvan heb ik het systeem niet kunnen testen want ik werk met een CRT monitor. Maar het werkt vast wel. Twee minpunten zijn dat je de speakers niet kunt richten als je ze ophangt je kunt ze alleen een beetje draaien zodat hij scheef hangt maar toch richting de pc is gericht, alleen ziet dat er niet uit. Verder zit er geen bescherming voor de sub, dus als je hem eventueel op iets uitstekend of op een scherp iets zet kun je het wel vergeten met die bass.

Vormgeving
Vormgeving is natuurlijk een kwestie van smaak. De speakers zelf zien er strak uit met een fijne mesh voor de conussen. De conus zelf heeft ook een grappige aparte vorm, er zit zeg maar een soort puntje in het midden. Dit heb ik nog nooit eerder gezien dus zeker wel origineel. De sub is aardig groot maar ziet er ook goed afgewerkt uit.

Geluidskwaliteit muziek
De muziek geeft hij kraakhelder weer, alleen heb ik het idee dat als er veel bas in het liedje zit de hogere tonen een beetje wegvallen. Verder heb ik eq's en dergelijke gewoon uitstaan want de geluidskwaliteit is op standaard erg goed.

Geluidskwaliteit films en muziek
Het is heerlijk om met deze set bijvoorbeeld F.E.A.R te spelen. Goede weergave van surround, en geen vertraging in de bass. Films doet hij ook goed, door de lekkere bass wordt het geluid van de film extra spannend van.

Midden en hoge tonen weergave
Zoals ik al eerder zei, de hogere tonen dreigen weg te vallen met veel bass die dan wel uit de sub knalt. Dat is toch wel irritant want dan komt de muziek niet helemaal tot zijn recht. Als er minder bass aanwezig is, zijn de middentonen wel goed. Dan komt het wel helder uit de satellieten.

Bassweergave
Er komt lekker veel bass uit de speakers zonder vertraging. Dat is wel een groot voordeel, een eerdere speaker set had dat probleem wel en dat is behoorlijk irritant kan ik je vertellen. Het is ook handig dat je de bass kunt regelen op de pod. Pas als je de bass op voluit zet en in de eq bij de lage tonen ook op max treed er pas iets vervorming op, bij normale gebruik is de bass lekker zuiver. Alleen is de bass soms wel een beetje een overkill maar dat is ook een kwestie van smaak.

Prijs
De set is aardig geprijst voor wat je ervoor krijgt. Ik heb hem gekocht voor €70 en ik heb er tot nu toe geen spijt van gehad. Voor dat geld krijg je een heel aardig setje.

Ploppen en Radio ontvangst
Bij de eerdere logitech sets zoals de Z-5500 en de X-530 hadden mensen nogal last van ploppen en radio ontvangst. Bij deze set heb ik welgeteld één keer een plop gehoord toen de diepvries aansloeg en dat van verwaarloosbaar geluidsniveau. Ook is het probleem met radio ontvangst opgelost, dus ik kan bepalen wanneer ik na de radio luister, deze set verrast mij er niet mee. Dus je kunt wel zeggen dat Logitech met deze set de problemen heeft opgelost.

De Logitech X-540 is een goede speaker set voor een goede prijs. tot nu toe heb ik er geen spijt van gehad. Die paar minpunten neem ik dan maar op de koop toe.

Heb jij ook een Logitech X-540?

Anoniem: 193557 20 december 2006 21:43
De x-530 vind ik persoonlijk net wat mooier. Deze is inderdaad hoekiger, doet me denken aan zo een setje uit 1987 :9
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Anoniem: 19355723 december 2006 19:13
Door de hoekige uitstraling lijkt de set idd wat "retro".

Hoe is het overigens gesteld met de problemen rond de radio ontvangst? Heel veel mensen hadden hier last van op de X-530 namelijk (inclusief ikzelf).
Ik wordt niet gestoord met frans gebrabbel, dus dat zal wel goed zitten :+

Nee even serieus, helemaal niets. GEEN radio ontvangst
Ik heb ook net de X540 en dezelfde geluidskaart. Komt er bij jou ook geen geluid uit de achterspeakers bij de auto-test? Bij mij hoor ik "linksachter" en "rechtsachter" door de voorspeakers terwijl alles goed is aangsloten :?
Hmm heb ik geen problemen mee. Bij luidsprekerinstellingen bedoel je? Als ik dan op kanaal klik klopt alles. Alle speakers werken.

Misschien even in configuratiescherm op 5.1 zetten?
Maakt dit setje ook bijgeluiden als ie aanstaat? Zou je eens als je PC uitstaat en verder alles stil is het setje aan willen zetten en luisteren of je iets van een brom hoort oid?

Ik heb nl. als vervanging voor mn ploppende Z560 een Z2300 gekregen van Logitech, alleen die Z2300 maakt een best hoorbare bromtoon (afkomstig van de voeding). Omdat mijn PC erg stil is hoor ik dat erg duidelijk en heb ik die set alweer buiten gebruik gesteld. Ik gebruik nu mn Z560 weer, maar dat ploppen en allerlei vage bijgeluiden (voortdurende tikjes) komen me zo langzamerhand de keel uit :r

Ik heb het dus eigenlijk wel een beetje gehad met Logitech, maar over andere merken lees ik ook weinig goeds in deze prijsklasse. Toen ik deze review van de X540 las die niet meer zou ploppen leek dit me wel een aardig alternatief. Maar dan moet ie absoluut geen andere bijgeluiden meer maken, zodat ik hem gewoon de hele dag aan kan laten staan. Kun je hier iets over zeggen? (graag een kritisch oordeel ;))
Speakers staan vaak de hele dag aan, helemaal geen bijgeluiden gehoord, en ik ben kritisch. :P

Heb net even de kabels naar de pc eruit getrokken. Set op vol volume en ik hoor serieus niets, geen brom, geen radio (terwijl ik wel de top2000 stream heb aanstaan :+ ), geen ploppen, niets!

Heb zelfs nog even een paar keer met de halogeenlamp geknippert voor je. Als je de pc aan hebt staan en kabels d'r in hoor je op vol volume een heel zacht ruisje, maar dat lijkt me normaal.
Maarja, dat kan ook aan de geluidskaart liggen, als je die onboard hebt, tenminste heb ik wel. Want de trafo die geeft ruist af aan de geluidskaart
Het zal wel aan de puter liggen maar heb iig geen onboard geluidskaart, daar is het 100x zo erg. Kraken piepen en dergelijk.

En verder, als je hem op vol volume zet met muziek aan hoor je het zowiso niet ;)
Lijkt me een zeer leuk setje, denk dat ik me creative P580 maar ga verkopen en deze er voor weer ga halen, heb er nu al zinin, de buurman is toch een wereldreis maken :*) :*) :*) B-) ;) 8-)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @brbr4thepc17 januari 2007 09:45
Wanneer je de buren wilt pesten kun je deze beter links laten liggen denk ik. De bas is niet heel erg zwaar maar meer in onbalans met de rest van de audio.
Wel als je hem op vol volume zet. Maar gemiddeld klopt het wel hoor.

En als ik de bas op vol zet hoor je dat echt wel hoor. Zelfs buiten :+
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 18 december 2006 22:51
Goed om te horen dat het plop probleem een stuk minder is dan bij de X-530. Ik moet wel zeggen dat ik de hoekige look van deze set iets minder vind.

De netjes voor de speakers zaten er bij de X-530 echt strak voor en waren behoorlijk robust. Ik begrijp dat dit bij de X-540 anders (minder) is?
Je kunt gerust zeggen dat het is opgelost hoor. Na dat diepvriesincident heb ik er nog nooit een weergehoort, ook al slaat de diepvries steeds aan :+ Maar het klopt wat je zegt, de speakers zijn idd veel hoekiger in tegenstelling tot de x-530. Robustheid vind ik nog reuze meevallen, het voelt echt stevig aan.
Anoniem: 194366 17 december 2006 20:26
Leuk dat je weet te melden dat er veel bass uit de speakers komt. Vooral ook omdat de bass uit de subwoofer komt en de satellieten alleen voor de midden/hoge tonen zorgen.
Ja ach, in een sub zit toch ook gewoon een speaker }> Alleen die wordt aangestuurd op de lagere tonen, als je zou willen zou je hem ook wel kunnen gebruiken voor middentonen denk ik.
Anoniem: 181650 17 december 2006 20:34
Goede survey! Irritant is overigens met een 't' op het eind, niet met een 'd'. :)

Even een vraagje. Ik citeer: "Twee minpunten zijn dat je de speakers niet kunt richten als je ze ophangt en er zit geen bescherming voor de sub, dus als je hem eventueel op iets uitstekends of scherps zet kun je het wel vergeten met die bass."

Hoe bedoel je dat je de speakers niet kunt richten? Ik heb nu de X-530 en daarmee kan je ze volgens mij wel enigzins draaien. En aangezien ik wil overstappen op de X-540 ben ik er wel benieuwd naar. Bij voorbaat dank. :P
Je kan ze wel draaien, maar niet kantelen dacht ik.
Klopt inderdaad. Zoals op de volgende (zeer wazige) foto te zien is heb ik de achterste speaker aan mijn muur gehangen. Door een vernuftig systeem kun je de poot zo draaien dat hij op een object kan staan maar ook dat je deze kunt bevestigen aan de muur met een schroef.

Wat wel een nadeel is aan de set is dat de kabels voor de achterste speakers te korst zijn. Ik heb nog 2 x 10m tulipkabel erbij moeten kopen.
Ahja, ik zie het. Bedankt

Bij de X-530 is het zo dat als je de speaker draait, deze zowel horizontaal en verticaal (zodat hem dus in een 'sta-houding', 'hang-houding' en 'iets ertussenin' kan positioneren) als je 'm draait.

Kabels moeten geen probleem vormen, die waren bij de X-530 ook niet al te lang, en ik heb dus al gewoon verlengkabels liggen dus dat scheelt.

Mja, ik ben overtuigd en ga maar 'ns een refund aanvragen voor mijn X-530. :)
Ja klopt maar je kunt hem niet verder draaien als een bepaalde positie, dus is richten een beetje lastig. Kabels heb ik ook verlengd, kreeg toch nieuw parket in m'n kamer. Kon ik direct de kabels onder de plinten doortrekken.

Maar deze set is dus wel een goede voor je! Geen ploppen en geen radio ontvangst! :9
Wat is de lengte van die "korte kabels"? Ik ben op zoek naar een 5.1 set. De Z-5500 ziet er prachtig uit, maar is nogal groot (zeker de subwoofer) voor mijn slaapkamer. Momenteel ligt de twijfel tussen de X-530 en de X-540 daar de andere 5.1 merken er zo plastic achtig uitzien.

Ik zou voor de achterste speakers zo'n 3 à 4 meter kabel nodig hebben, is dat haalbaar met die "korte kabels"?

Bedankt!
Nee er zit hoogstens 2 meter kabel aan, je moet hem waarschijnlijk zelf verlengen, is niet zo heel moeilijk hoor, je bent een paar tulpstekkertjes nodig en en een paar meter kabel :P

X-530 heeft last van plopjes mss niet zo'n verstandige keuze?
Anoniem: 276754 9 februari 2009 19:01
Klein vraagje van mijn kant uit.

Gebruikt iemand deze speakers op een laptop?
Ik heb namelijk veel klachten gelezen van mensen waarbij de matrix functie niet goed werkt voor de rear speakers?

Ik vermoed dat het de bedoeling is om 1 van de gekleurde stekkers gewoon in de laptop te steken en dan de matrix aan te vinken?

Aangezien ik niet op de laptop game lijkt me dat het verstandigste?

Alvast bedankt, Pieter