Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

Apple iPad Wi-Fi 16GB Zwart Review

+1
.Sjoerd 18 oktober 2011, 7.405 views

Apple iPad Wi-Fi 16GB Zwart

Pluspunten

  • Stevig en goed afgewerkt
  • Soepel en snel
  • Goede prijs. Sinds de iPad 2 gelanceerd is, daarvoor was ie echt veel te duur.
  • Prachtig scherm

Minpunten

  • iTunes en Appstore zijn echt misselijkmakend
  • Zwaar
  • Huidige smartphones zijn sneller.(ook smartphones van vorig jaar)
  • Android bied meer vrijheid.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 2
Prijs Score: 4
Omdat ik lange tijd absoluut geen apple producten wilde hebben en zeker niks van iTunes moest heb ik een archos5 gehad. Deze ging drie weken terug (15-03-2011) kaduuk. Meteen toen ik 'm inleverde ter reparatie heb ik zonder echt na te denken een iPad gekocht. Een archos 70 of 101 was niet beschikbaar en ik moest en zou op dat moment nog een tablet hebben. Toen bleven er twee keuzes over: iPad 16GB of een Samsung galaxy tab. Al had ik ook nog een archos 5 kunnen kopen, maar wat moet ik nou met twee als ik de RMA terug kreeg?

De iPad was door de komst van de iPad2 de week daarop nog maar 375 euro. Tegen de 749.99 die de mediamarkt voor een galaxy tab vraagt. De keuze was dus snel gemaakt. Meteen ook een mooi hoesje erbij (de keuze uit 10 soorten, allemaal 40-50 euro...) en klaar is kees.

En ondanks dat de iPad 2 nu dus te koop is neem ik toch de moeite deze review te schrijven. Waarom? omdat:
-1 de iPad (1) is gewoon nog leverbaar in winkels
-2 Marktplaats word overspoelt met de eerste generatie iPad's
-3 een review is voor iedereen handig wanneer 't ook uitkomt
-4 omdat ik het gewoon leuk vind om er een te schrijven

Dus hier komt het gebruikelijke lijstje van deelonderwerpen die aan bod komen:
-De verpakking
-Eerste keer gebruik
-Het scherm
-Accu
-Uiterlijk en bouwkwaliteit
-Geluidskwaliteit
-Snelheid en prestaties
-iOS (4.2.1)
-Overige software
-iTunes
-Appstore
-Safari
-Bluetooth
-Mail
-Agenda
-Apps
-Conclusie
-Updates

De verpakking
De verpakking is duidelijk zo klein en strak mogelijk gehouden. Op de bovenkant van het doosje is een grote afbeelding van de iPad. Op de zijkanten van het witte doosje staan twee zilveren appeltjes en even zoveel keer de tekst; iPad. op de onderkant staat vriendelijk vermeld welke versie je koopt en dat is het. Geen schreeuwerige marketing teksten noch alle features van het apparaat staan vermeld. De bovenkant verwijderen gaat wat lastiger dan je denkt, de deksel is amper groter dan het doosje waar die op zit. Eenmaal verwijderd, bedekt het apparaat (verpakt in doorzichtig plastic) zelf het gehele oppervlak. Deze moet je er dus uitpeuteren met je nagels. Dan komen komen er wat waardeloze handleidingen naar boven die je toch niet leest. Daaronder zit een USB kabel en een 220v naar USB converter naar boven. Een setje oortjes (wat voor kwaliteit dan ook) kon er blijkbaar niet van af.
http://img690.imageshack.us/img690/5172/dsc01708m.th.jpg
Uit nieuwsgierigheid maak je 't witte kartonnetje met handleidingen twee dagen later toch effe open. De handleidingen blijken inderdaad waardeloos, er staat alleen in waar de (3) knoppen voor zijn. Tevens zul je in het witte kartonnetje twee witte apple stickers aantreffen. Maar denk twee keer voordat je ze ergens op plakt, ze laten smerige lijmresten achter als je ze weg haalt.

Eerste keer gebruik
Uit het plastic gehaald wil je je apparaat natuurlijk meteen gebruiken. Bij 90% van de apparaten kan dat na een zeer korte configuratie wel. Zoals verwacht hier natuurlijk niet. Na het laten zien van het logo vraagt de iPad of je zo vriendelijk wil zijn om 'm eerst effe aan iTunes te hangen. Dat had ik natuurlijk nog niet, dus eerst effe downloaden. De servers waarover dat gaat zijn of heel druk of traag. Want ik heb 2 bakkies leut en 3 sigaretten kunnen nuttigen in de tussentijd, en nog was ie niet klaar toen ik terug kwam. Eenmaal aangesloten op iTunes gebeurt er niks. Hij vraagt of je wil updaten en that's it. Ik vraag me nog steeds af waarom het zo nodig moest.
Daarop volgt geen calibratie oid, gewoon even je wifi, email en online agenda configureren en laden en je kan 'm gebruiken.

Het scherm
Het grootste ver- en aankoop argument van de iPad. Het 9,7 inch s-ips capacitieve touchscreen is dan ook werkelijk prachtig. De inkijk hoeken zijn briljant en de kleuren zowaar nog indrukwekkender. Bij aanraking doet ie precies wat je wilt.
Echter is dit het eerste product wat ik heb met een capacitief touchscreen. Ik heb tig producten met touchscreen gehad, waar het dat ze allemaal van het resistieve type waren. Het tikken op een glazen plaat gaf dan bij ook totaal geen gevoel. Maar na een tijdje went dat uiteraard wel.
De glazen plaat is helaas wel heel erg vette vinger gevoelig. Small price to pay though.

Wel moet ik even melden dat mijn exemplaar wel erg veel backlight bleeding heeft. Ghosting heb ik 'm nog niet op kunnen betrappen.

Accu
Valt vrij weinig over te zeggen. Ding houdt het makkelijk 9 gebruiksuren vol en wordt bij gebruik niet warm. Bij het laden wel wat, ga je 'm echter tijdens het laden gebruiken wordt ie wel nogal warm. Niet zo netjes.

Uiterlijk en bouwkwaliteit
Wederom is het strakheid troef. De voorkant is een groot zwart vlak met een zilver randje en een home knop. De achterkant is van geadoniseerd aluminium, schijnt. Want als ik heel eerlijk ben vind ik 't behoorlijk als plastic aan doen. Op de achterkant staat een spiegelend appeltje, de hoeveelheid ROM geheugen en dat het een iPad is. Tevens staat er afgebeeld dat je 'm niet in de prullenbak moet doen. Aan de zijkanten zit bovenop een aan uit knop, aan de rechterkant een mute (of screen rotation lock) en volume knop en onderin de stekker aansluiting en een speakertje. Voor een usb host poort, micro SD, HDMI en een Webcam of fotocamera zul je tevergeefs zoeken. Features die de concurrentie allemaal wel hebben. De (micro) SD is wel een echt gebrek.
http://img24.imageshack.us/img24/3531/dsc01712sm.th.jpghttp://img840.imageshack.us/img840/5898/dsc01715a.th.jpghttp://img691.imageshack.us/img691/1859/dsc01716hl.th.jpg
Het apparaat is zeer goed in elkaar gezet. Afgezien van de home knop, die weigert af en toe eens. Verder voelt ie voelt stevig aan al weet ik niet hoe hij het er van af brengt bij een val van 2 meter. Of het doodslaan van een vlieg als in de reclame van een krant. De stevigheid, het mooie scherm en de grote accu komen wel met een prijs; met 680 gram is de iPad geen lichtgewicht. Na 3 levels angy birds of een potje of wat doodle jump krijg je toch echt tintelingen in je vingers. Een stand of een hoesje met een build-in stand is dus geen overbodige luxe.
http://img189.imageshack.us/img189/3209/dsc01710aw.th.jpg

Geluidskwaliteit
Na wat twijfel hier toch een apart kopje voor gemaakt. Want het is wel even het vermelden waard. De speaker is mono. Is opzich geen probleem, maar dat ding zuigt, keihard. Totdat je op de bank ligt met de onderkant op je buik en wat muziek opzet. Het geluid van de speaker wordt dan gefilterd en het schelle verdwijnt. De aluminium achterkant doet dan dienst als klankkast en dan is het opzich prima te pruimen.
Niet geweldig, maar het kan een paar nummers ermee door. Tot je lamme handen hebt en een rode streep op je buik.

De geluidskwaliteit over de headphone aansluiting is dikke prima. Geen ruis of vervorming kunnen ontdekken in m'n sennheiser CX270.
http://img98.imageshack.us/img98/1609/dsc01718z.th.jpghttp://img858.imageshack.us/img858/9687/dsc01719c.th.jpghttp://img821.imageshack.us/img821/9556/dsc01720l.th.jpg

Snelheid en prestaties
De Apple A4 (die gewoon een samsung is) doet z'n werk op 1Ghz en doet dat prima. Het scrollen door menu's en webpagina's gaat vloeiend en een leuk spelletje gaat prima. Echter heb ik toen ik me verveelde in een tussen uur samen met een vriend even gun bros gespeeld. Hij deed dat op z'n HTC Desire HD, en het was opvallend hoe veel vloeiender dat bij hem ging. Dit zal waarschijnlijk komen doordat de HTC 768 MB aan RAM heeft en de iPad slechts 256. Of de hogere resolutie van de apple.

Ook begint na verloop van tijd duidelijk te worden waarom velen de overstap naar de iPad2 maken. Fifa11 en Real racing 2 zijn duidelijk apps waar de iPad (1) grote moeite mee heeft.

iOS
Zoals algemeen bekend is iOS een makkelijk OS. De menus zijn duidelijk en de layout idem. Het strakke minimalistische uiterlijk draagt daar natuurlijk aan bij. Kinderspel.
Het wijzigen van instellingen en het openen van files gaat dan ook alsof je het nooit anders hebt gedaan. Een simpel en strak OS zonder flink op features te hoeven inleveren.

Althans, dat was de eerste indruk. Want al vrij snel kom je toch dingen tegen die in android wel kunnen en hier niet. Geen grote minpunten, maar kleine dingen die je toch wat beperken.
Het ontberen van de mogelijkheid om snelkoppelingen naar webadressen op je homescreen te plaatsen bijvoorbeeld. Of widgets. Of bepalen op welke tab van het homescreen een app komt.
In android kon je makkelijk je Apps categoriseren op je homescreens. Links voor games en andere meuk, midden voor browser, agenda etc. en de rechter tab voor office, CNN etc.
De shortcuts kunnen wel verwisseld worden en van pagina worden veranderd. Maar het blijven altijd blokjes die aan elkaar zijn. Er kunnen dus geen gaten op je screen gemaakt worden om bijv. office apps boven aan de pagina te hebben en dan een gat met daaronder dingen als angry birds oid.
En een kleine clickable agenda widget vind ik altijd wel handig om de highlights van je afspraken te zien. Of een powertool widget, waarmee je even snel wifi/GPS uitzet of de brightness aanpast. Al kan dat laatste wel eenvoudig door even een dubbelklik op je homeknop en dan naar links te gaan.

http://img546.imageshack.us/img546/4461/img0049i.th.pnghttp://img860.imageshack.us/img860/9190/img0050p.th.pnghttp://img38.imageshack.us/img38/4686/img0051gw.th.png


Overige software
Zoals eerder aangegeven is dit voor mij lange tijd DE reden geweest om geen apple product te hebben. En zoals het er nu naar uitziet is het ook de laatste. Tenzij apple haar strategie omgooit, anders echt geen ander apple product meer voor mij.
Waarom?

iTunes
Om te beginnen iTunes. Alle foto's, muziek en video's moet er via itunes op gezet worden. Dit betekend dat je aparte mappen moet aanmaken waar de bestanden voor je ipad in moeten. Jammer, maar het minste probleem. Dan moet je vervolgens alle sub mappen naar boven halen om orde te houden in de albums op je apparaat. Want sub mappen komen er niet op, alles wordt gewoon in de bovenste laag gedouwd. Wederom niet heel ernstig maar er gaat flink wat tijd overheen voordat je dit allemaal gecorrigeerd hebt.

Dan kom je er achter dat alle video's die je er op wil via itunes gedownload moeten zijn om in de videomap van je ipad te komen. En anders maar een video mapje bij je afbeeldingen voegen.
Zodra die video's in op je pad staan kom je er achter dat ie 90% niet kan afspelen omdat deze geen .mov of .mp4 zijn. Dit kwam er in mijn geval op neer dat er maar 2 filmpjes werkten. En die warenl opgenomen van een iphone4. Dan decodeer je ze in een .mov, de apple codec. Kom je er achter dat het niet de goede mov codec van de 12 is. In sony vegas 8 zit een .mp4 ipod codec. En verrek, 9 van de andere 18 doen het. Waarom die andere 9 dan niet?
Met muziek heb ik nog geen problemen gehad.
http://img816.imageshack.us/img816/6465/img0057a.th.pnghttp://img821.imageshack.us/img821/3374/img0058n.th.png

Appstore
Een apple-id aanmaken. Niet mijn favoriete hobby om weer ergens een account voor te maken. Maarja, je moet wat, anders heb je helemaal niks aan je tablet. Nadat je teveel persoonlijke gegevens hebt ingevuld gaat ie vragen wat voor een creditcard je hebt. Nou, geen. Die optie is te selecteren, maar dan moet je een "click and buy acount" hebben. Damnit, weer een account ergens moeten aanmaken. Vul je daarvan je nummer in en dan doet je apple-id het. En kun je apps downloaden. Gratis apps wel te verstaan, mijn click and buy heb ik nooit kunnen activeren omdat het nederlandse service center blijkbaar opgeheven is.

Alle soorten apps die standaard op m'n archos zaten moesten op de ipad apart gedownload worden. De Apps die ik op mijn archos had staan als Angry birds daarvoor moet dik bij betaald worden. 8 euro voor iets dat elders gratis is vind ik veel geld. Echter kan ik het niet instant kopen omdat ik geen credit card heb. En telkens een prepaid kopen is redelijk vervelend.

Safari
Safari werkt redelijk snel en soepel. Echter heb ik het idee dat andere apps dat beter kunnen. Ook is het tabbladen systeem ietwat omslachtig, je kunt ze niet in een oogopslag zien. Je moet eerst op een knop drukken en dan pas krijg je de geopende tabbladen te zien en een optie voor een nieuwe. Tevens is tijdens het internetten het ontbreken van flash af en toe een gemis. Soms ook niet, irritante banners van sites als bijv. autoweek zul je niet zien omdat deze flash gebruiken.

iPod
Wat valt er over te zeggen? doet z'n werk. En goed.
En hoe nutteloos het mag zijn, ik mis de coverflow. Iets wat apple wel een tijdje heeft gekenmerkt.
http://img706.imageshack.us/img706/8957/img0061.th.pnghttp://img23.imageshack.us/img23/6193/img0060y.th.pnghttp://img859.imageshack.us/img859/827/img0059.th.png

Mail
In tegenstelling tot de android mail app slikt deze meerdere accounts(al had die van android dat ook moeten kunnen, deed die niet). Mijn Gmail en hotmail deed ie prima. M'n mail account van m'n studie heb ik een half uur aan lopen klooien, maar ook die lukt nu.
Wel mis ik de mogelijkheid om bijlages te sturen. Voor het versturen van een foto of document moet je namelijk naar de desbetreffende file gaan, openen en dan kun je het versturen. Ik weet niet of het niet kan of dat ik het niet door heb maar zover ik weet kun je niet meerdere files tegelijk in één mailtje versturen.

Agenda
Duidelijk en overzichtelijk. Het synchroniseren met m'n gmail agenda was zo gepiept en alles werkt.
Wel twee minieme kritiek puntjes:
-De dagen waarop je moet klikken om daarvan de afspraken te kunnen zien zijn erg klein afgebeeld
-Je moet op het plusje rechts onderin drukken om een afspraak toe te voegen. Ik had liever gehad dat ik de tijd selecteerde op het blad zodat die meteen goed ingesteld stond. Maar het went.
http://img859.imageshack.us/img859/1127/img0053.th.pnghttp://img97.imageshack.us/img97/2293/img0054y.th.pnghttp://img713.imageshack.us/img713/8472/img0056v.th.png

Conclusie
De iPad is geen miskoop geweest, maar ik had liever het ontbreken van iTunes gezien. Ook het apple beleid staat mij niet aan omdat dit te zien is in de prijzen in de appstore tov die van de android market.

De archos heb ik nog een tijdje na aanschaf van de ipad gebruikt, maar op een gegeven moment verkocht. De twee waren in principe prima langs elkaar te gebruiken. Maar omdat ze toch in de basis gemaakt zijn voor de zelfde taak heeft de archos toch het veld moeten ruimen.
http://img703.imageshack.us/img703/8323/dsc01709s.th.jpg

UPDATES:

07-04-2011:
Kort kopje over iOS, mail, agenda en foto's toegevoegd. Thumbnails zijn clickable voor 800x600. Was vergeten de resize functie uit te zetten bij het uploaden...

12-04-2011:
Door tips van de reacties heb ik wel mapjes voor de apps kunnen maken en shotcuts (?) inderdaad van pagina kunnen veranderen. Hoe ik mappen kan maken in foto albums is mij nog niet duidelijk.
Een file browser heb ik in de appstore nog niet gevonden, ook niet in de amerikaanse appstore waar het aanbod aanzienlijk groter is.

17-08-2011
Hele review wat genuanceerder overgeschreven. En her en der wat toegevoegd.

18-10-2011
De iPad is inmiddels al bijna een maand niet meer in mijn bezit. Vanwege comptabiliteitsproblemen met schoolgerelateerde bestanden heb ik de iPad verkocht. Deze is vervangen door een Samsung NC-210 (A-02)

Heb jij ook een Apple iPad Wi-Fi 16GB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (55)

Wijzig sortering
Bij je negatieve punten heb ik mijn bedenkingen. Eerst zeg je: Huidige smartphones zijn sneller... ja natuurlijk, aangezien de iPad is gebaseerd (in essentie) smartphone hardware uit 2010.

Dan over je ander punt: Android werkt toch echt fijner... waarom onderbouw je dat niet gewoon even in je tekst? Want als bullet heb je er als lezer vrij weinig aan.

Daarnaast is de Apple A4 chip ontworpen door Apple (na aankoop van PA Semi en Intrinsity) en geproduceerd door Samsung. Er zijn namelijk toch nog een paar belangrijke verschillen tussen Samsungs Hummingbird en de A4.

Overigens zijn je tonen in de review betrekkelijk vreemd:
Safari ga ik geen woorden aan vuilmaken, ik heb het gevoel dat mr. Steve constant over m'n schouder mee kijkt.
Waarom? Je kunt altijd Opera ofzo gebruiken.

[Reactie gewijzigd door 6129(15) op 7 april 2011 08:40]

lees zijn review dan.
hij zegt dat moderne (en ook oudere) smartphones beter zijn (het staat er bij!)
hij heeft onderbouwd waarom hij vind dat hij android fijner vind (staat ook al in de text doos!)

en de apple a4 is gewoon een aanpassing van de samsung chip. dus niet compleet ontworpen door apple

en hij heeft gezegt dat je natuurlijk ook gewoon andere browsers kunt gebruiken alleen dat hij zich hier nog niet in heeft verdiept.

zo nu heb ik al de punten in jouw reactie beantwoord en wat blijkt? je verkoopt totale onzin. je vind het alleen niet goed dat iemand negatieve dingen over een apple product zegt
oftewel ik zeg de ipad is goed
kom jij aan NEEN! HIJ IS PERFECT
ik zeg een iphone is pergect (om jou blij te maken)
jij: NEEN! de iphone is helemaal super geweldig perfect
Sorry maar op het moment van schrijven stonden alle punten die ik heb opgemerkt er niet in. Dus mijn commentaar was gerechtvaardigd.

En met betrekking tot de A4: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_A4

Leg mij trouwens geen woorden in de mond. Ik heb nergens gezegd dat het apparaat perfect is.

[Reactie gewijzigd door 6129(15) op 15 april 2011 18:37]

Een goedbedoelde tip:
- installeer cinexplayer om video te kijken.

Op die manier kan je met veel meer formaten uit de voeten. Blijft vervelend een app te moeten kopen daarvoor, dat snap ik, maar je kan nog altijd het verschil tussen de ipad en de tab uitgeven aan apps, dan heb je uiteindelijk een bak meer software :P
Itunes werkt perfect als je de moeite neemt het even te leren kennen, maar er zijn ook voldoende alternatieven. Wat ik niet helemaal begrijp is hoe je een objectieve review wilt schrijven als je duidelijk vooroordelen ten opzichte van apple hebt. Niet dat je geen mening mag hebben, of ik een fanboy ben, maar ik vraag me af of je review op de negatieve punten serieus genomen zal worden als je al door laat schemeren voor sommige dingen niet open te staan. Dan kun je ook niet meer echt je punt maken lijkt me. Verder wel een duidelijke review.
Ik had inderdaad vooroordelen. Echter bevestig en onderbouw ik deze.
En ik sta/stond weldegelijk open voor iTunes en Appstore, al zal mijn woordkeuze misschien anders laten vermoeden.
is jailbreaken anders geen optie? Ikzelf heb ook een Iphone, maar heb net zoals de meesten ook een hekel aan Itunes. Voor de appstore trouwens niets dan lof, werkt perfect en veel gratis of zeer goedkope apps. Zelfs een collega van me die totaal niets snapt van electronica kreeg zijn iphone met click and buy zonder problemen ingesteld. De hoeveelheid nutteloze apps is inderdaad gigantisch, maar dat kan niet anders gezien het enorme aantal beschikbare apps.

Verder vind ik het wel echt een geweldig stuk speelgoed zo'n ipad, maar als ik er een had zou ik 'm zelf gewoon jailbreaken, dan heb je wel de voordelen van een ipad, maar minder de nadelen (je mag alleen iets doen met een apple als apple dat goed vindt).
Ja, je kunt hem jailbreaken. Maar dat is wel de omgekeerde wereld. Apple legt je iets op (en .Sjoerd beschrijft duidelijk de voor- en nadelen daarvan) en je wilt daar bewust van afwijken. Je bent het dus in den beginne al niet eens met de werking van een iPad.

Ik wil ook niet meteen anti-Apple zijn, maar zolang Apple de consument tot dit soort praktijken dwingt is het om dezelfde redenen als .Sjoerd noemt ook geen iDevice voor mij. Op volgorde: iTunes, ondersteuning van videoformaten, het moeten hebben van diverse accounts en een creditcard.
1. iTunes is niet het enige software pakket dat werkt (wel het enige dat ik goed werkend heb gekregen)
2. Als Microsoft eerst begint met het vrijgeven van de WMV standaard en o.a. AVI wat aan de bestandsgrootte gaat sleutel kijken we wel verder.
3. credit card is helemaal niet verplicht. click and buy kan ook en werk via afschrijvingen net als paypal. hoef je maar een keer in te stellen en dan voorlopig niet maar om te kijken zolang er geld op je rekening staat. overigens is je apple ID gewoon je eigen email-adres met een zelfverzonnen wachtwoord. als je dus slim bent dan gebruik je hetzelfde wachtwoord.

Overigens werkt het in de android market ook zo hoor. daar moet je ook eerst een google account aanmaken. hier heb ik ook mijn eigen e-mailadres gebruikt met hetzelfde wachtwoord. no way dat je dat vergeet.
1. itunes is wel het enigste wat werkt. behalve als je hem jailbreakt (of andere rare truckjes uithaalt)
2. er zijn meer bestandens extenties als wmv of avi, de ipad ondersteund gewoon heel weinig (als je het vergelijkt met android devices) dit word niet minder erg door ms af te gaan zeiken

3. zoals hij dus al zij heeft hij click and buy gebruikt alleen werkt dit niet (meer) in nederland en zul je dus toch met creditcard moeten kopen.

en inderdaad bij android moet je een google account aanmaken als je iets in de market wilt kopen (of downloaden) zodat als je een nieuwe telefoon koopt je je apps kan behouden.
Heb in de Android-markt nog nooit geen creditcard moeten ingeven om met het apparaat te kunnen werken of gratis apps te downloaden.
Ben ook nooit verplicht geweest iTunes of whatever te installeren om mp3'tje op de phone te krijgen (alleen een driver die het apparaat via USB herkende maakte het 'makkelijker om dat over te dragen, maar ging ook zonder, vb. via Bluetooh transfer, remote vanop ander apparaat gepusht - wat Apple zelfs niet kan/toelaat)
Gelukkig hoef je ook geen creditcard in te voeren in iTunes en op een iDevice ook niet.

Ik ben 17, en m'n vader lijkt wel gek als 'ie zijn creditcard aan mij leent. Toch heb ik stapels apps, gewoon via Click and Buy of desnoods een iTunes Gift Card.
In eerste instantie moet je inderdaad een werkend e-mailadres opgeven als Apple ID. Later kun je dat echter veranderen naar een willekeurig woord of frase. Die moet wel 'gelinkt' blijven met dat e-mailadres. Kost wel enige moeite, maar ik heb het gedaan voor mijn ouders, om het ze makkelijker te maken in te loggen.
Wat ook een goede optie is wat Itunes betreft is een mac of macbook kopen. Dan wordt de synchronisatie met itunes nog veel makkelijker. Ik synchroniseer bij foto's bijvoorbeeld de foto's van het laatste jaar en een paar specifieke gebeurtenissen. Door de goede sortering in Iphoto werkt dat als een trein. Ik vind itunes sinds ik me er echt in hebt verdiept een geweldig programma, terwijl ik het vroeger ook kon schieten.

Er ligt overigens een iphone tijdschrift momenteel in de winkel met een artikel over itunes alternatieven. Als je er echt een hekel aan hebt zou ik die even oppikken.
Wat een non argument.

Om je iPad beter te laten synchroniseren moet je er maar een macbook bij kopen van ik weet niet hoeveel euro's
nee dat zegt hij niet. wat hij bedoelt is dat het op een mac allemaal beter geïntegreerd is. en dat klopt. daar is iTunes standaard, spelen de formats die niet op de iPod spelen ook niet op de Mac en is alles beter georganiseerd.

op een windows pc heb ik een map met muziek, een map films en een map met fotos. geen sortering op datum of gebeurtennis en waarom? omdat de standaard importeersoftware zo ruk is dat ik nog liever zelf alle bestandsnamen verander.

sinds ik een iPod heb en me ook eens heb verdiept in iTunes wil ik eigenlijk niet meer zonder en kan ik dat gedrocht van een WMP waar m'n vader steeds mee aan komt zetten wel schieten.
Mooi review. Ik moet ook toegeven dat ik itunes verschrikkelijk vind. Ik weet nog steeds niet hoe ik foto`s van pc naar de iPad 2 krijg. :( Ik doe het nog steeds via pingchat (iphone 4 naar iPad 2)
Op de foto's tab van je iPad in iTunes kan je een map opgeven die gesynced wordt naar je iPad toe (windows & mac). Als je iPhoto (mac) hebt dan kan je op die tab ook van daaruit foto's trekken.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 7 april 2011 17:34]

Speciaal voor jou.
Je pakt je muis vast, gaat naar onder en klikt op je windows icoontje, daarna ga je in de 2de tabel en klik je op computer, verkenner opent zich :|, links ziet u een beetje onder het midden u ipad staan, u klikt op dit icoontje er opent zich een pagina in het midden venster.
dubbelklik op internal storage --> DCIM --> nog een mapje dubbelklikken en TADAA
u kunt de foto;s erin en eruit halen.
dit is in windows. als u een mac heeft en dan nog itunes verschrikkelijk vind dan kunt u beter overstappen..
Wat vind je van de appstore? Ik vind zelf het zoeken niet erg efficiënt en dat je niet kunt 'swipen' in je zoek resultaten(de hele tijd pijltje tappen en een seconde wachten)
Ook dat als je een nieuwe tab opent in de browser(via link) dat ie een bijna 2 seconde animatie toont waarin je niks kan doen. Constant herladen is ook irritant.
tsja dat heb ik ook, maar het is alsnog vele malen beter dan de android store die vaak via een lastige omweg gedownload moet worden en stikt van de reclame. ook is het aanbod voor tablets erg schraal.

het herladen kan ik me voorstellen door de database van enkele honderduizenden apps die iedere dag weer veranderd
Het herladen slaat op de browser, als je 3/4+ tabs open hebt moet ie vaak een pagina opnieuw laden als je van tab wisselt. recentelijk vallen de browser/YT en nazi zombies gewoon weg. heel irritant.
Ik ben erg blij met deze review. Nu de prijzen zo laag zijn, had ik er namelijk bijna een gekocht. Gelukkig bevestigt de review de twijfels die ik zelf al had. Dacht eerst nog dat het wel mee zou vallen, nee dus.
Mijn dochter heeft een iPod en het heeft me al vele vruchteloze uren gekost om via iTunes muziek erop te krijgen. Was het eindelijk gelukt te "synchroniseren" zoals ze dat kopiëren noemen, uit een tijdelijke map op mijn pc, een volgende keer wat oude bestanden op de pc denkend te hebben opgeruimd, was de hele iPod leeg. Wel een backup op de pc, maar nergens te vinden waar de juiste liedjes stonden. Alle bestanden staan in één grote map, zonder structuur. Echt een zooi.
Nu werk ik al ruim 25 jaar met computers en elektronica. Bepaald geen vriend van Microsoft, maar behalve het besturingssyteem kon je daar gemakkelijk omheen. Was een van de eersten die mp3's maakte in de jaren '80, dus enige handigheid is me niet vreemd. Ik was er nu dus echt voor in, om na een Android telefoon, iets van Apple te kopen en te snappen waarom iedereen er zo enthousiast over is. Niet dus. Je zal er echt wel mee moeten zijn opgevoed om Apple te kunnen begrijpen en waarderen, en voor dit geld koop ik nu dus liever een nieuw espresso-apparaat. Apple blijft voor mij gewoon een hype.
Dank je wel Sjoerd!
Dan kan ik maar een ding zeggen: RTM!! simpeler dan dit is er niet. je installeert iTunes, inporteerd je muziek en laat het synchroniseren. je kan in de preference tab aangeven wat je wel en niet wilt syncen en agenda en exchange e.d. zijn heel eenvoudig in te stellen.
Mijn dochter heeft een iPod en het heeft me al vele vruchteloze uren gekost om via iTunes muziek erop te krijgen. Was het eindelijk gelukt te "synchroniseren" zoals ze dat kopiëren noemen, uit een tijdelijke map op mijn pc, een volgende keer wat oude bestanden op de pc denkend te hebben opgeruimd, was de hele iPod leeg
tsja had je ook kunnen verwachten. synchroniseren betekent immers al jaren dat de data op de iPod ook op de computer moet staan. immers word er iedere keer als je de iPod aansluit gekeken wat er veranderd is. en als jij dan muziek hebt weggegooid zal het dus ook niet meer op de iPod staan. zo werkt het bij zo'n beetje iedere telefoon of duurdere mp3-speler.
Alle bestanden staan in één grote map, zonder structuur. Echt een zooi.
dat is je eigen schuld. Apple levert een muziek speler niet een muziek orden apparaat :P
Nog een goedbedoelde tip; koop een gratis app, heb je geen credit card of click & buy nodig om een account aan te maken. Koop vervolgens een pre-paid kaartje en je hebt ze nooit nodig.

[Reactie gewijzigd door Sh0ckTr00per op 7 april 2011 11:38]

Het ontberen van de mogelijkheid om snelkoppelingen naar webadressen op je homescreen te plaatsen bijvoorbeeld. Of widgets. Of bepalen op welke tab van het homescreen een app komt.
In android kon je makkelijk je Apps categoriseren op je homescreens. Links voor games en andere meuk, midden voor browser, agenda etc. en de rechter tab voor office, CNN etc.
De Apps kunnen wel onderling in plaats worden verwisseld op één pagina, maar het blijft achter elkaar staan en je kan niet bepalen waar welke app komt. jammer.
Alles wat je hier beschrijft gaat dus wél. In Safari kun je kiezen om een webadres in het beginscherm te plaatsen als een icoontje. Kun je doen door op dat bakje te klikken waar een pijltje uitkomt.

Daarnaast kan je je Apps in mapjes bij elkaar doen zodat alles gecategoriseerd wordt.. iOS ziet zelfs meestal wat je bij elkaar steekt: als je twee games in een mapje doet ziet de software automatisch al dat het games betreft en noemt de map dan ook zo. Wel zo handig.
hij bedoelt de homescreen van de telefoon niet het beginscherm van de browser. is toch heen verschil.

hij bedoelt dat je het verdeelt over je lijst met apps. niet het in mappen plaats.

oftewel alles wat hij hier beschrijft klopt en jij moet niet zo zeuren
Ik bedoel ook: het homescreen van de iPad. Als je er niks over weet: Zwijg dan gewoon.
uit je rview kan ik wel merken dat je nog weinig kaas heb gegeten van de apple line-up. allereerst cover flow. draai je iPad maar eens een kwartslag als je rotatie lock uit hebt staan. et voila. dit is een van de key features van Apple en zit er echt wel in hoor. vervolgens dit:
iTunes
Om te beginnen iTunes. Alle foto's, muziek en video's moet er via itunes op gezet worden. Dit betekend dat je aparte mappen moet aanmaken waar de bestanden voor je ipad in moeten. Jammer, maar het minste probleem. Dan moet je vervolgens alle sub mappen naar boven halen om orde te houden in de albums op je apparaat. Want sub mappen komen er niet op, alles wordt gewoon in de bovenste laag gedouwd. Wederom niet heel ernstig maar er gaat flink wat tijd overheen voordat je dit allemaal gecorrigeerd hebt.
FOUT! je muziek map in windows kan automatisch door iTunes worden herkend en overgezet worden en je kan alle handmatig aanvinken wat je wel en niet vanuit je bibliotheek wilt importeren. niets geen aparte mappen. bovendien zijn er ook een handjevol software die de sync sneller en makkelijker zouden moeten doen, maar ik ben er nog geen tegengekomen die mijn hele media bilbiotheek en contacten e.d. vlekkeloos naar mijn iPod touch kunnen douwen.
Het ontberen van de mogelijkheid om snelkoppelingen naar webadressen op je homescreen te plaatsen bijvoorbeeld. Of widgets. Of bepalen op welke tab van het homescreen een app komt.
In android kon je makkelijk je Apps categoriseren op je homescreens. Links voor games en andere meuk, midden voor browser, agenda etc. en de rechter tab voor office, CNN etc.
De Apps kunnen wel onderling in plaats worden verwisseld op één pagina, maar het blijft achter elkaar staan en je kan niet bepalen waar welke app komt. jammer.
En ook dit kan. in iTunes, maar ook op het device zelf. snelkoppelingen gaat door een pagina op te zoeken in safari en dan onderin op het knopje met het vierkantje en het pijltje en dan snelkoppeling....
welke tab van het homescreen een app komt kan via het iTunes venster, maar ook gemakkelijk op het device zelf. houd maar eens een app lang ingedrukt en je kan naar hartelust slepen, stapelen en verwijderen. nieuwe tab aanmaken? app aan de rand van het scherm slepen en ff wachten. overigens kan je net zo goed bepaalde dingen in een mapje zetten (stapelen) games bij elkaar en hulpprogramma's bij elkaar enz. zo kan je dik 2200 apps op je iPad zetten in tien homescreens.


verder een leuke review met mooie foto's, maar door de berg losse eindjes en het duidelijke vooroordeel ten nadele van Apple vind ik dit toch maar een magere 2 sterren waard.
De iPad heeft geen coverflow. Ik weet ook niet waarom. Het is jammer.
raar die van een maat van mij doet het wel. zal is vragen of hij een jailbreak heeft. misschien dat het dan wel kan.
Omdat je via via iets anders hoort klopt mijn review dus noet...


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*