Omdat ik lange tijd absoluut geen apple producten wilde hebben en zeker niks van iTunes moest heb ik een archos5 gehad. Deze ging drie weken terug (15-03-2011) kaduuk. Meteen toen ik 'm inleverde ter reparatie heb ik zonder echt na te denken een iPad gekocht. Een archos 70 of 101 was niet beschikbaar en ik moest en zou op dat moment nog een tablet hebben. Toen bleven er twee keuzes over: iPad 16GB of een Samsung galaxy tab. Al had ik ook nog een archos 5 kunnen kopen, maar wat moet ik nou met twee als ik de RMA terug kreeg?
De iPad was door de komst van de iPad2 de week daarop nog maar 375 euro. Tegen de 749.99 die de mediamarkt voor een galaxy tab vraagt. De keuze was dus snel gemaakt. Meteen ook een mooi hoesje erbij (de keuze uit 10 soorten, allemaal 40-50 euro...) en klaar is kees.
En ondanks dat de iPad 2 nu dus te koop is neem ik toch de moeite deze review te schrijven. Waarom? omdat:
-1 de iPad (1) is gewoon nog leverbaar in winkels
-2 Marktplaats word overspoelt met de eerste generatie iPad's
-3 een review is voor iedereen handig wanneer 't ook uitkomt
-4 omdat ik het gewoon leuk vind om er een te schrijven
Dus hier komt het gebruikelijke lijstje van deelonderwerpen die aan bod komen:
-De verpakking
-Apps
-Conclusie
-Updates
De verpakking
De verpakking is duidelijk zo klein en strak mogelijk gehouden. Op de bovenkant van het doosje is een grote afbeelding van de iPad. Op de zijkanten van het witte doosje staan twee zilveren appeltjes en even zoveel keer de tekst; iPad. op de onderkant staat vriendelijk vermeld welke versie je koopt en dat is het. Geen schreeuwerige marketing teksten noch alle features van het apparaat staan vermeld. De bovenkant verwijderen gaat wat lastiger dan je denkt, de deksel is amper groter dan het doosje waar die op zit. Eenmaal verwijderd, bedekt het apparaat (verpakt in doorzichtig plastic) zelf het gehele oppervlak. Deze moet je er dus uitpeuteren met je nagels. Dan komen komen er wat waardeloze handleidingen naar boven die je toch niet leest. Daaronder zit een USB kabel en een 220v naar USB converter naar boven. Een setje oortjes (wat voor kwaliteit dan ook) kon er blijkbaar niet van af.

Uit nieuwsgierigheid maak je 't witte kartonnetje met handleidingen twee dagen later toch effe open. De handleidingen blijken inderdaad waardeloos, er staat alleen in waar de (3) knoppen voor zijn. Tevens zul je in het witte kartonnetje twee witte apple stickers aantreffen. Maar denk twee keer voordat je ze ergens op plakt, ze laten smerige lijmresten achter als je ze weg haalt.
Eerste keer gebruik
Uit het plastic gehaald wil je je apparaat natuurlijk meteen gebruiken. Bij 90% van de apparaten kan dat na een zeer korte configuratie wel. Zoals verwacht hier natuurlijk niet. Na het laten zien van het logo vraagt de iPad of je zo vriendelijk wil zijn om 'm eerst effe aan iTunes te hangen. Dat had ik natuurlijk nog niet, dus eerst effe downloaden. De servers waarover dat gaat zijn of heel druk of traag. Want ik heb 2 bakkies leut en 3 sigaretten kunnen nuttigen in de tussentijd, en nog was ie niet klaar toen ik terug kwam. Eenmaal aangesloten op iTunes gebeurt er niks. Hij vraagt of je wil updaten en that's it. Ik vraag me nog steeds af waarom het zo nodig moest.
Daarop volgt geen calibratie oid, gewoon even je wifi, email en online agenda configureren en laden en je kan 'm gebruiken.
Het scherm
Het grootste ver- en aankoop argument van de iPad. Het 9,7 inch s-ips capacitieve touchscreen is dan ook werkelijk prachtig. De inkijk hoeken zijn briljant en de kleuren zowaar nog indrukwekkender. Bij aanraking doet ie precies wat je wilt.
Echter is dit het eerste product wat ik heb met een capacitief touchscreen. Ik heb tig producten met touchscreen gehad, waar het dat ze allemaal van het resistieve type waren. Het tikken op een glazen plaat gaf dan bij ook totaal geen gevoel. Maar na een tijdje went dat uiteraard wel.
De glazen plaat is helaas wel heel erg vette vinger gevoelig. Small price to pay though.
Wel moet ik even melden dat mijn exemplaar wel erg veel backlight bleeding heeft. Ghosting heb ik 'm nog niet op kunnen betrappen.
Accu
Valt vrij weinig over te zeggen. Ding houdt het makkelijk 9 gebruiksuren vol en wordt bij gebruik niet warm. Bij het laden wel wat, ga je 'm echter tijdens het laden gebruiken wordt ie wel nogal warm. Niet zo netjes.
Uiterlijk en bouwkwaliteit
Wederom is het strakheid troef. De voorkant is een groot zwart vlak met een zilver randje en een home knop. De achterkant is van geadoniseerd aluminium, schijnt. Want als ik heel eerlijk ben vind ik 't behoorlijk als plastic aan doen. Op de achterkant staat een spiegelend appeltje, de hoeveelheid ROM geheugen en dat het een iPad is. Tevens staat er afgebeeld dat je 'm niet in de prullenbak moet doen. Aan de zijkanten zit bovenop een aan uit knop, aan de rechterkant een mute (of screen rotation lock) en volume knop en onderin de stekker aansluiting en een speakertje. Voor een usb host poort, micro SD, HDMI en een Webcam of fotocamera zul je tevergeefs zoeken. Features die de concurrentie allemaal wel hebben. De (micro) SD is wel een echt gebrek.

Het apparaat is zeer goed in elkaar gezet. Afgezien van de home knop, die weigert af en toe eens. Verder voelt ie voelt stevig aan al weet ik niet hoe hij het er van af brengt bij een val van 2 meter. Of het doodslaan van een vlieg als in de reclame van een krant. De stevigheid, het mooie scherm en de grote accu komen wel met een prijs; met 680 gram is de iPad geen lichtgewicht. Na 3 levels angy birds of een potje of wat doodle jump krijg je toch echt tintelingen in je vingers. Een stand of een hoesje met een build-in stand is dus geen overbodige luxe.
Geluidskwaliteit
Na wat twijfel hier toch een apart kopje voor gemaakt. Want het is wel even het vermelden waard. De speaker is mono. Is opzich geen probleem, maar dat ding zuigt, keihard. Totdat je op de bank ligt met de onderkant op je buik en wat muziek opzet. Het geluid van de speaker wordt dan gefilterd en het schelle verdwijnt. De aluminium achterkant doet dan dienst als klankkast en dan is het opzich prima te pruimen.
Niet geweldig, maar het kan een paar nummers ermee door. Tot je lamme handen hebt en een rode streep op je buik.
De geluidskwaliteit over de headphone aansluiting is dikke prima. Geen ruis of vervorming kunnen ontdekken in m'n sennheiser CX270.

Snelheid en prestaties
De Apple A4 (die gewoon een samsung is) doet z'n werk op 1Ghz en doet dat prima. Het scrollen door menu's en webpagina's gaat vloeiend en een leuk spelletje gaat prima. Echter heb ik toen ik me verveelde in een tussen uur samen met een vriend even gun bros gespeeld. Hij deed dat op z'n HTC Desire HD, en het was opvallend hoe veel vloeiender dat bij hem ging. Dit zal waarschijnlijk komen doordat de HTC 768 MB aan RAM heeft en de iPad slechts 256. Of de hogere resolutie van de apple.
Ook begint na verloop van tijd duidelijk te worden waarom velen de overstap naar de iPad2 maken. Fifa11 en Real racing 2 zijn duidelijk apps waar de iPad (1) grote moeite mee heeft.
iOS
Zoals algemeen bekend is iOS een makkelijk OS. De menus zijn duidelijk en de layout idem. Het strakke minimalistische uiterlijk draagt daar natuurlijk aan bij. Kinderspel.
Het wijzigen van instellingen en het openen van files gaat dan ook alsof je het nooit anders hebt gedaan. Een simpel en strak OS zonder flink op features te hoeven inleveren.
Althans, dat was de eerste indruk. Want al vrij snel kom je toch dingen tegen die in android wel kunnen en hier niet. Geen grote minpunten, maar kleine dingen die je toch wat beperken.
Het ontberen van de mogelijkheid om snelkoppelingen naar webadressen op je homescreen te plaatsen bijvoorbeeld. Of widgets. Of bepalen op welke tab van het homescreen een app komt.
In android kon je makkelijk je Apps categoriseren op je homescreens. Links voor games en andere meuk, midden voor browser, agenda etc. en de rechter tab voor office, CNN etc.
De shortcuts kunnen wel verwisseld worden en van pagina worden veranderd. Maar het blijven altijd blokjes die aan elkaar zijn. Er kunnen dus geen gaten op je screen gemaakt worden om bijv. office apps boven aan de pagina te hebben en dan een gat met daaronder dingen als angry birds oid.
En een kleine clickable agenda widget vind ik altijd wel handig om de highlights van je afspraken te zien. Of een powertool widget, waarmee je even snel wifi/GPS uitzet of de brightness aanpast. Al kan dat laatste wel eenvoudig door even een dubbelklik op je homeknop en dan naar links te gaan.

Overige software
Zoals eerder aangegeven is dit voor mij lange tijd DE reden geweest om geen apple product te hebben. En zoals het er nu naar uitziet is het ook de laatste. Tenzij apple haar strategie omgooit, anders echt geen ander apple product meer voor mij.
Waarom?
iTunes
Om te beginnen iTunes. Alle foto's, muziek en video's moet er via itunes op gezet worden. Dit betekend dat je aparte mappen moet aanmaken waar de bestanden voor je ipad in moeten. Jammer, maar het minste probleem. Dan moet je vervolgens alle sub mappen naar boven halen om orde te houden in de albums op je apparaat. Want sub mappen komen er niet op, alles wordt gewoon in de bovenste laag gedouwd. Wederom niet heel ernstig maar er gaat flink wat tijd overheen voordat je dit allemaal gecorrigeerd hebt.
Dan kom je er achter dat alle video's die je er op wil via itunes gedownload moeten zijn om in de videomap van je ipad te komen. En anders maar een video mapje bij je afbeeldingen voegen.
Zodra die video's in op je pad staan kom je er achter dat ie 90% niet kan afspelen omdat deze geen .mov of .mp4 zijn. Dit kwam er in mijn geval op neer dat er maar 2 filmpjes werkten. En die warenl opgenomen van een iphone4. Dan decodeer je ze in een .mov, de apple codec. Kom je er achter dat het niet de goede mov codec van de 12 is. In sony vegas 8 zit een .mp4 ipod codec. En verrek, 9 van de andere 18 doen het. Waarom die andere 9 dan niet?
Met muziek heb ik nog geen problemen gehad.

Appstore
Een apple-id aanmaken. Niet mijn favoriete hobby om weer ergens een account voor te maken. Maarja, je moet wat, anders heb je helemaal niks aan je tablet. Nadat je teveel persoonlijke gegevens hebt ingevuld gaat ie vragen wat voor een creditcard je hebt. Nou, geen. Die optie is te selecteren, maar dan moet je een "click and buy acount" hebben. Damnit, weer een account ergens moeten aanmaken. Vul je daarvan je nummer in en dan doet je apple-id het. En kun je apps downloaden. Gratis apps wel te verstaan, mijn click and buy heb ik nooit kunnen activeren omdat het nederlandse service center blijkbaar opgeheven is.
Alle soorten apps die standaard op m'n archos zaten moesten op de ipad apart gedownload worden. De Apps die ik op mijn archos had staan als Angry birds daarvoor moet dik bij betaald worden. 8 euro voor iets dat elders gratis is vind ik veel geld. Echter kan ik het niet instant kopen omdat ik geen credit card heb. En telkens een prepaid kopen is redelijk vervelend.
Safari
Safari werkt redelijk snel en soepel. Echter heb ik het idee dat andere apps dat beter kunnen. Ook is het tabbladen systeem ietwat omslachtig, je kunt ze niet in een oogopslag zien. Je moet eerst op een knop drukken en dan pas krijg je de geopende tabbladen te zien en een optie voor een nieuwe. Tevens is tijdens het internetten het ontbreken van flash af en toe een gemis. Soms ook niet, irritante banners van sites als bijv. autoweek zul je niet zien omdat deze flash gebruiken.
iPod
Wat valt er over te zeggen? doet z'n werk. En goed.
En hoe nutteloos het mag zijn, ik mis de coverflow. Iets wat apple wel een tijdje heeft gekenmerkt.

Mail
In tegenstelling tot de android mail app slikt deze meerdere accounts(al had die van android dat ook moeten kunnen, deed die niet). Mijn Gmail en hotmail deed ie prima. M'n mail account van m'n studie heb ik een half uur aan lopen klooien, maar ook die lukt nu.
Wel mis ik de mogelijkheid om bijlages te sturen. Voor het versturen van een foto of document moet je namelijk naar de desbetreffende file gaan, openen en dan kun je het versturen. Ik weet niet of het niet kan of dat ik het niet door heb maar zover ik weet kun je niet meerdere files tegelijk in één mailtje versturen.
Agenda
Duidelijk en overzichtelijk. Het synchroniseren met m'n gmail agenda was zo gepiept en alles werkt.
Wel twee minieme kritiek puntjes:
-De dagen waarop je moet klikken om daarvan de afspraken te kunnen zien zijn erg klein afgebeeld
-Je moet op het plusje rechts onderin drukken om een afspraak toe te voegen. Ik had liever gehad dat ik de tijd selecteerde op het blad zodat die meteen goed ingesteld stond. Maar het went.

De iPad is geen miskoop geweest, maar ik had liever het ontbreken van iTunes gezien. Ook het apple beleid staat mij niet aan omdat dit te zien is in de prijzen in de appstore tov die van de android market.
De archos heb ik nog een tijdje na aanschaf van de ipad gebruikt, maar op een gegeven moment verkocht. De twee waren in principe prima langs elkaar te gebruiken. Maar omdat ze toch in de basis gemaakt zijn voor de zelfde taak heeft de archos toch het veld moeten ruimen.
UPDATES:
07-04-2011:
Kort kopje over iOS, mail, agenda en foto's toegevoegd. Thumbnails zijn clickable voor 800x600. Was vergeten de resize functie uit te zetten bij het uploaden...
12-04-2011:
Door tips van de reacties heb ik wel mapjes voor de apps kunnen maken en shotcuts (?) inderdaad van pagina kunnen veranderen. Hoe ik mappen kan maken in foto albums is mij nog niet duidelijk.
Een file browser heb ik in de appstore nog niet gevonden, ook niet in de amerikaanse appstore waar het aanbod aanzienlijk groter is.
17-08-2011
Hele review wat genuanceerder overgeschreven. En her en der wat toegevoegd.
18-10-2011
De iPad is inmiddels al bijna een maand niet meer in mijn bezit. Vanwege comptabiliteitsproblemen met schoolgerelateerde bestanden heb ik de iPad verkocht. Deze is vervangen door een Samsung NC-210 (A-02)