€ 1.499,- bij MediaMarkt
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro Review

1 februari 2026, laatste update op 1 februari 2026, 447 views Rapporteer
Testpanel +3

Deze eerste indruk review beschrijft mijn ervaringen met de Anker Solarbank 3 Pro en uitbreidingsaccu’s in ons huishouden van 4 personen met 12 zonnepanelen. Levering en installatie verliepen soepel; de accu’s stapelen als Lego en de P1-meter koppelen gaat eenvoudig, mits je slimme meter compatibel is. De app biedt overzicht en instelmogelijkheden, waaronder “Eigen verbruik” om zelfconsumptie te maximaliseren. Home Assistant-integratie werkt via de cloud en pollt elke 5 minuten, waardoor live data beperkt bruikbaar is, maar dag- en weekoverzichten waardevolle inzichten geven. In de eerste week gebruikte ik 85% van ongeveer 50 kWh opgewekte stroom zelf, wat veelbelovend is. Komende weken test ik het effect van één versus twee accu’s, bepaal ik de optimale capaciteit en kijk ik naar verliezen bij opladen en ontladen. Het systeem voelt intuïtief en flexibel, en ik kijk uit naar verdere tests met de tweede unit.

Pluspunten

• Je eigen zonnestroom gebruiken ipv terugleveren
  • Set-and-forget principe (hoewel echte tweakers daar niet aan doen natuurlijk)

Minpunten

• Geen lokale aansturing van Home Assistant mogelijk, alles via de cloud
  • Mogelijk verlies bij het laden en ontladen (wordt vervolgt)

Ik schrijf deze review als eerste indruk naar aanleiding van de testactie op Tweakers.net, waarbij ik de Anker Solarbank 3 Pro en bijbehorende uitbreidingsaccu's mag uitproberen. Het doel is om mijn ervaringen en eerste bevindingen te delen met andere geïnteresseerden, vooral in een situatie zoals die van ons huishouden: eigen opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk gebruiken en inzicht krijgen in het effect van batterijen op zelfconsumptie.

Deze review richt zich op de eerste weken van gebruik, inclusief levering, installatie, eerste configuratie, integratie met Home Assistant en de eerste indrukken van prestaties en gebruiksgemak. Verdere updates en uitgebreide ervaringen volgen later.
Achtergrond en motivatie
Wij zijn een huishouden van 4 personen, met 2 jonge kinderen. We hebben geen elektrische auto en verwarmen nog “traditioneel” op gas, zonder warmtepomp. Op het dak liggen 12 zonnepanelen met een maximale capaciteit van 4400Wp. Al langere tijd zit ik erover na te denken om batterijen aan te schaffen om onze zelf opgewekte stroom beter te benutten. Niet om te handelen (we hebben een vast energiecontract) maar puur om de eigen opgewekte energie op te slaan. Dit ook met het oog op 2027, wanneer de het salderen komt te vervallen.

Overigens liggen onze zonnepanelen op het zuidoosten, en tot voor kort stonden er dennenbomen op de erfgrens die in het voor- en najaar veel zonlicht tegenhielden tijdens de eerste uren van de dag. Toevallig zijn deze bomen op de dag van levering van de batterijen gekapt, dus ik verwacht komend jaar vooral in het voor- en najaar zichtbaar meer opwek.

Ons huis is redelijk slim ingericht, met Home Assistant die veel verbruik automatiseert. Zo probeer ik bijvoorbeeld het starten van de vaatwasser uit te stellen tot er later op de dag een hoge opwek verwacht wordt. Toch blijkt het in de praktijk lastig om doordeweeks alle stroom direct te gebruiken. Afgelopen jaar hebben we 5000 kWh opgewekt, waarvan slechts 29% zelf gebruikt. Mijn motivatie om batterijen aan te schaffen is om dat percentage fors te verhogen. Juist in het voor en najaar verwacht ik dat batterijen hierin een echte meerwaarde bieden. In de winter is de opwek simpelweg onvoldoende en in de zomer is de opwek zo hoog dat je de stroom niet op krijgt. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om het aantal zonnepanelen uit te breiden voor de winter en in de zomer een gedeelte uit te schakelen maar voor nu is dat toekomst muziek.
Levering en unboxing
De levering was een “pakketje” van ruim 140 kg: 2× Solarbank 3 Pro en 2 uitbreidingsaccu’s (BP2700). Ondanks het gewicht was het goed geregeld: alles op een pallet en door de koerier binnen afgeleverd. Losse accu’s zijn gelukkig prima te tillen dankzij stevige handvatten aan beide zijden, vergelijkbaar met het verplaatsen van een krat bier. Gelukkig hoef je ze niet dagelijks te verplaatsen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gFqAEAC4e4f9NToc-BT43h8REDE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/162136/1VMAeJXXIHzow47T9FmpstebCgDnwjqxphYpfv95pIgiKitquj.jpeg?f=620xauto

Het pakket bevat naast de accu’s een P1-meter inclusief antenne voor beter bereik, een 230V-kabel, enkele kleine bevestigingsmaterialen, een MC4-tool en een handleiding in Duits en Engels. De handleiding heb ik bewust eerst opzij gelegd, omdat ik wilde zien hoe intuïtief de installatie zou zijn zonder deze vooraf te raadplegen. Opvallend: de accu’s zijn stevig verpakt in piepschuim. Dit beschermt goed, maar voelt niet meer van deze tijd gezien het milieudoel van het product. Karton zou prima volstaan mijn inziens.
Installatie
Omdat het aansluiten van de 2e Solarbank pas later zal volgen heb ik ervoor gekozen om beide uitbreidingsaccu's onder 1 hoofd unit te plaatsen. Het plaatsen van de uitbreidingsaccu’s onder één Solarbank was kinderspel: rubber aan de onderzijde verwijderen en de accu’s stapelen. De accu's passen als grote Lego-blokken op elkaar. Het totale proces is logisch en intuïtief opgezet. Daarna is het letterlijk een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3jRHP83NLb2fjUOZ_OSl2n4cEAc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/162136/1VMAeKkUwmd2aJhldNTexonC6akN3K8yIsKSRjZziTNQdrkInx.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HI-tys72yx_JILcNLmpxrcEKNNA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/162136/1VMAeKKB9eZu5A7q5omzHhhpAT4guv3MsPxflk7IyxBiG3cMCT.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bXpC-mOeBncw434QF9g0DFjczX4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/162136/1VMAeK3nmr6QVDkyGQmw4ukgaUUJqHjpwZA9s2DNa1QIun2dWy.jpeg?f=620xauto

Vervolgens moet de P1-meter aangesloten worden om het actuele verbruik in huis te kunnen monitoren. De logica hierachter is dat zodra stroom van het net wordt gebruikt, de accu een seintje krijgt om te ontladen. Zodra er stroom aan het net wordt geleverd, de accu begint op te laden. Belangrijk: je slimme meter moet compatibel zijn. Anker biedt eventueel een smart meter, maar deze vereist een elektricien en is dus minder laagdrempelig dan de P1-meter.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/klC-NejWxa6vPkIfgVnJBUsLoDE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/162136/1VMAeK0zBP4NYotdXY8FGvuqTkUvTBvyJKdP4Hm1CNjck7vC0W.jpeg?f=620xauto

Het aansluiten van de P1-meter zelf gaat probleemloos. Wel is het koppelen met de app niet altijd direct succesvol; bij mij werkte het pas na een tweede poging en een power cycle. Het proces kan voor een niet-technische gebruiker vragen oproepen.
App en eerste configuratie
Na het aansluiten komt de telefoon tevoorschijn. Een Anker-account is nodig, met een maximaal wachtwoord van 20 tekens (een beperking waar ik nog altijd m`n vraagtekens bij zet). De Solarbank werd direct herkend en de app begeleidt je via een wizard. Een van de eerste stappen is een firmware-update en kan niet worden overgeslagen. Na enkele minuten wachten kun je de installatie voortzetten en geef je jouw gewenste situatie aan. Ik heb “Eigen verbruik” geselecteerd om de zelfopgewekte stroom optimaal te benutten. De app is verder overzichtelijk, maar de marketingterm “AI” blijft nadrukkelijk aanwezig.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DiM1Enj-iGxdekurjXuNYbZ-8Hk=/620x/filters:strip_exif()/m/162136/1VMAeKU2FpGDi9V6xIBWiuwtnQNntlyBtIg3N9Pn9gvRklj1cn.png?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DapOAKAeItltITUNj-h1_CmuL7s=/620x/filters:strip_exif()/m/162136/1VMAeKUCG3T2DxfNY7nQpPc0zUROlGJIjRS3C1dyWVu3BpD7MG.png?f=620xauto
Home Assistant integratie
Gezien het gebruik van Home Assistant stond de integratie al klaar om te installeren. De Anker integratie is niet officieel maar is door gebruikers ontwikkeld via reverse engineering. Local-only is niet mogelijk; alles loopt via de cloud. Dit zie ik als een serieuze tekortkoming, vooral in de huidige tijd waarin privacy en lokale aansturing juist een grote plus is. Overigens zie je ditzelfde terug bij Eufy, een dochtermerk van Anker.

Voor de integratie moet een tweede Anker-account worden aangemaakt waarmee de batterij “gedeeld” wordt. Anders heb je kans op je telefoon steeds uitgelogd te worden. Tijdens het schrijven van deze review was er een update beschikbaar (versie 3.5.1). Op basis van de changelog lijkt dit een behoorlijk grote update te zijn die vooral voor de Solarbank nieuwe functionaliteit en sensoren brengt. Deze bewaar ik dan nog even voor een volgende update.
Bij installatie van de integratie (versie 3.4.2) komen vier devices beschikbaar:
  • Anker SOLIX P1 Meter: toont grid import/export en cloud/grid status. Omdat ik al een P1-meter in HA heb, voegt dit weinig toe.
  • Battery device: messages sensor, API usage switch, MQTT connection sensor, refresh button.
  • Solarbank 3 E2700 Pro device: 18 sensoren over batterijstatus en capaciteit, plus 3 diagnostic entities: cloud state, error codes, expansion batteries.
  • “Thuis” device: virtueel device dat alle Solarbank units op één locatie bundelt. Bij twee units zou je beide als één device zien, zowel in de app als in HA.
Een groot nadeel: de integratie polled slechts eenmaal per 5 minuten. Live data is daardoor nauwelijks bruikbaar. Zo kan de accu aangeven 1200 W te laden terwijl in werkelijkheid 800 W wordt ontladen; verschil op totaalverbruik kan 2 kWh zijn. Voor dagverbruik en historische data klopt het echter prima. Na het aanmaken van enkele extra sensoren kan ik nu grafisch goed zien wanneer de accu laadt en ontlaadt. Voor echte live sturing zou ik in de toekomst een losse groep overwegen met een meter ertussen, zodat hogere ontlaadsnelheden direct af te lezen zijn.

Opwek, opslag en verbruik:Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dRYI2fa_A9PV_ZnNP0agMNo8dus=/620x/filters:strip_exif()/m/162136/1VMAeJvjdk7AQLhHvZPXpcn2r02aRvvZIWasjahhfryNZoPGSi.png?f=620xauto

Opwek, opslag en verbruik per dag:Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vPTllIAAaSND9wsjHCWBfPGwZPw=/620x/filters:strip_exif()/m/162136/1VMAeJ3wU54WmjwKyZD0rMvKJ3gfPPU8zYA6tKn8EhsOIaVSHf.png?f=620xauto

Dagelijks verbruik met losse verbruikers:Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/treatjP2U5dhyQihf-icyqwQvXU=/620x/filters:strip_exif()/m/162136/1VMAeJRkzvMS9MkzNWfWmFm2TPNIczNzNVbi92ueKCombJim4V.png?f=620xauto
Eerste resultaten
Afgelopen week heb ik net geen 50 kWh opgewekt, waarvan 85% direct zelf is gebruikt. Dat is een heel mooi resultaat en laat zien dat het systeem in combinatie met slimme aansturing veel potentie heeft. Komende weken ga ik testen met één Solarbank, hopelijke levert dat een extra vergelijking tussen het gebruik van één en twee accu’s. Testen gebeurt op bestaande groepen, waardoor ontladen beperkt is tot 800 watt.
Persoonlijke conclusie
De eerste indruk is zeer positief: het systeem voelt intuïtief en flexibel, de combinatie van Solarbank, Home Assistant en eigen verbruik optimalisatie is veelbelovend. Bijzonder idee om volledig onafhankelijk van het net de nacht door te kunnen Ik kan niet wachten om ook de tweede unit aan te sluiten en deze in de testresultaten mee te nemen.

Komende weken wil ik nog verder testen op twee belangrijke punten:
  • Hoe bepaal je het juiste aantal batterijen en de benodigde capaciteit voor je huishouden?
  • Hoeveel verlies treedt er op bij het opladen en ontladen van de accu’s?
Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust!

Bedankt aan Tweakers.net en Anker voor het beschikbaar stellen van de accu's.

Heb jij ook een Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro?

Bedankt voor je uitgebreide eerste indruk. Ik ben momenteel aan het oriënteren voor een thuisbatterij en zie de solarbank 3 als een serieuze optie. Fijn om nu jou ervaring mee te kunnen nemen in mijn overweging!
Mocht je vragen hebben, laat het weten!
Ik neem aan dat je een P1-spliter hebt moeten gebruiken, om zowel de Anker P1-meter als je 'HA"-P1-meter te kunnen gebruiken?
Klopt! Ik gebruik een P1 sensor van smartgateways en een P1 splitter van HomeWizard