Valve Steam Deck OLED 512GB SSD Zwart Review
30 januari 2026, laatste update op 30 januari 2026, 21 views
Rapporteer
Product gekocht
Zonder twijfel een van mijn beste game-aankopen van de laatste tijd.
Ik heb de Steam Deck 512GB OLED-versie gekocht omdat ik momenteel geen gaming‑pc heb, en dankzij de SD voel ik totaal geen haast meer om een desktop aan te schaffen. Het is geweldig om ’m op te pakken voor handheld gaming, maar ook om via een dock op de tv te spelen voor een meer console‑achtige ervaring. Alles werkt vlekkeloos en ik moet zeggen dat het mijn verwachtingen overtreft.
Pluspunten
- Robuuste software
- Stevige bouwkwaliteit
- Uitstekende schermkwaliteit
- Responsieve invoer
Minpunten
- Verbeterde ergonomie
- Ruimte voor verbeterde invoer
TL;DR: Over het algemeen een geweldig apparaat. Sterk aanbevolen voor liefhebbers van handhelds en consoles.
Ik heb de Steam Deck 512GB OLED-versie gekocht omdat ik momenteel geen gaming-PC heb. De aankoop van de SD was een soort "in de tussentijd" aankoop voordat ik een nieuwe desktop koop.
Ik ben aangenaam verrast door hoe goed het presteert - zowel als handheld als wanneer ik het aan de televisie dock! Een breed scala aan games wordt ondersteund, sommige specifiek voor handheld maar andere op het Linux-platform. Dit geeft Linux-gaming een enorme boost, en de Proton-laag benadrukt dit.
Aangezien ik eerder de Nintendo Switch had, overtreft de SD deze op elk vlak.
Handheld
De SD is een geweldige handheld die een helder en hoogwaardig OLED-scherm biedt. Handheld-achtige games draaien hier soepel op zonder merkbare framedrops of invoervertraging. Mocht je je afvragen of een game compatibel is, dan zijn steamdb en protondb handige tools om dit te verifiëren. Protondb is vooral goed om informatie te krijgen over welke instellingen het beste kunnen worden aangepast om een game nog beter te laten draaien.
Bij het vergelijken van de invoer met een controller, schiet de SD een beetje tekort maar presteert nog steeds zeer goed. Ik zou graag vergelijkbare knopfeedback, gevoel en geluidsreductie willen zien zoals bij de DualSense-controller. Als Valve dit had opgenomen, was het prijskaartje waarschijnlijk hoger geweest dan het al is. Een waardevolle afweging om tegemoet te komen aan de portemonnee van de consument, wanneer men toch gemakkelijk een favoriete controller op de SD kan aansluiten.
Qua ergonomie krijg je "wat je ziet is wat je krijgt". Aangezien ik persoonlijk worstel met een polsblessure, veroorzaakt het vasthouden van de SD voor langere tijd wat belasting en pijn aan de aangedane pols, maar niet aan mijn gezonde pols. Ik zou graag willen dat de ergonomie wat meer controller-achtig was, zoals je ziet bij veel van de andere handheld-concurrenten op de markt, om de toegankelijkheid beter te faciliteren. Dit zijn natuurlijk persoonlijke en situationele voorkeuren, maar ze zijn het vermelden waard.Docken
Het Valve SD-dock is al maanden uitverkocht. Het blijkt dat third-party docking stations net zo goed werken, zo niet zelfs beter (qua specificaties). Met een UGreen docking station, ondersteund met UGreen en Anker randapparatuur, overtreft de SD mijn verwachtingen wanneer ik vanaf de TV speel met een aangesloten draadloze controller.
Ik kan persoonlijk niet instaan voor AAA-games, maar de meeste AA en A games draaien goed met weinig tot geen configuratiewijzigingen en AAA heeft misschien wat extra aanpassingen nodig. Dit is weer waar Proton en protondb van pas komen.