28 januari 2026, laatste update op 20 februari 2026, 3.223 views
Rapporteer
Testpanel
Terwijl de zon al onder is nog steeds genieten van de overdag opgewekte zonnestroom het voelt net zo bijzonder als voor de eerste keer de energiemeter door zonnepanelen achteruit zien lopen. Met de Anker Solix Solarbank 3 is dit tegen een redelijke prijs mogelijk. De installatie is eenvoudig en kun je volledig zelf doen. Via de app kun je de energiestromen in de gaten houden en de voor jouw ideale werkingsmodus selecteren.
Pluspunten
- Uitstekende mogelijkheden om het gebruik van de batterij te optimaliseren
- Achteraf eenvoudig uit te breiden
- Gemakkelijk zelf te installeren
- Voorzien van een noodstroomstopcontact
- 4 DC aansluitingen voor zonnepanelen
- Degelijke bouwkwaliteit
Minpunten
- P1 meter koppelen verliep moeizaam
- Kwetsbare AC stekker
- App is slecht vertaald
Thuissituatie
Mijn PV installatie ( oriëntatie oost-west) produceert jaarlijks ca. 23.000kWh, waarvan ik jaarlijks circa 7.000kWh zelf verbruik. Ruim de helft hiervan is voor het laden van een elektrische auto en dat kan voor een aanzienlijk deel direct vanuit de zonnepanelen.
Momenteel heb ik nog een gunstig contract zonder terugleverboete en heeft een thuisbatterij geen toegevoegde waarde. Vanaf 2027 wordt salderen afgeschaft en wil ik overstappen op een dynamisch energiecontract. Met een thuisbatterij wil ik voornamelijk het eigen verbruik van zonne-energie in de woning verhogen. Aangezien een aanzienlijk deel van mijn verbruik zonder veel moeite te verplaatsen is naar momenten dat de zon schijnt is een stekker thuisbatterij met een relatief lage capaciteit voor mij een voor de hand liggende optie.
In het kader van het Tweakers testpanel heb ik 2x een Solarbank 3 met beide een uitbreidingsbatterij mogen testen. Met in totaal 10,8kWh aan opslagcapaciteit en 2,4 kW AC laden/ontladen is dit meer dan voldoende voor mijn situatie.
Installatie
De installatie van de Anker Solix Solarbank 3 is eenvoudig. De units zijn zeer stevig verpakt en in iedere doos zit een zeer duidelijke handleiding.
De units hebben een handzaam formaat en gewicht en de grote handvatten aan de zijkant maken de units makkelijk te verplaatsen. Na het verwijderen van de beschermdoppen kun je de Solarbank en uitbreidingsbatterijen eenvoudig op elkaar stapelen en vastschroeven met de meegeleverde schroeven en beugeltjes. Zo vormen de Solarbanks een stevige compacte stapel, waar in de meeste huizen vast een plekje voor te vinden is. De stapel moet je wel gelijk op de juiste plek neerzetten, want het geheel is erg zwaar en daardoor niet meer makkelijk te verplaatsen.
Het lange snoer (3 meter) klik je gemakkelijk vast aan de Solarbank en kan daarna op ieder stopcontact (max 800W ontladen per groep) of 1 tot 3 Solarbanks op een eigen groep (max 1200W ontladen per Solarbank) aangesloten worden. In beide gevallen kan er met maximaal 1200W per Solarbank uit het stopcontact geladen worden.
Van de DC solar ingangen maak ik momenteel zelf geen gebruik. Het maximale voltage is 60V. Zonnepanelen moeten dus parallel worden aangesloten. Bestaande installaties moeten hiervoor in de meeste gevallen aangepast worden. Ik gebruik mijn zonnepanelen met aparte omvormers. Dit werkt prima, maar is iets minder efficiënt. Hierbij moet je wel de optie "derde partij fotovoltaïsch systeem" inschakelen in de app, anders wordt dit niet goed weergegeven.
De P1 meter kan eenvoudig worden aangesloten op de slimme meter. Bij de P1 meter wordt ook een losse antenne geleverd voor beter bereik, zonder antenne was het bereik in mijn geval onvoldoende, ondanks dat de WiFi router en P1 meter slecht enkele meters van elkaar af staan.
Vervolgens kan de app op de telefoon geïnstalleerd worden om de onderdelen te koppelen. Met de app kan via Bluetooth verbinding gemaakt worden met de batterijen en P1 meter waarna het wifi netwerk (enkel 2,4ghz en zonder Guest protocol) ingesteld kan worden, en er een firmware update plaatsvindt naar de nieuwste versie.
Bij het toevoegen van de P1 meter was het in eerste instantie niet mogelijk om de nieuwe firmware te installeren, en bleef deze offline in de app. Door de app opnieuw te installeren, en als eerste de P1 meter te installeren kon ik wel de firmware updaten waarna alsnog P1 meter en batterij gekoppeld konden worden.
Bouwkwaliteit
Het systeem maakt een zeer solide indruk, de behuizing is bijna volledig van aluminium, afgewerkt met grijze lak. De blauwe verlichting aan de voorkant geeft Knight Rider vibes.
De Solarbanks zijn erg stil, bij aan en uit schakelen kun je een relais (zachtjes) horen schakelen en daarnaast zoemt de Solarbank zachtjes.
De behuizing is bijna volledig van aluminium en voorzien van flinke koelribben op de achterkant, daardoor kunnen ze hun warmte goed kwijt. Tijdens de proefperiode zijn de units nooit echt warm geworden.
De solarbanks hebben een IP65-rating en zijn volgens Anker geschikt voor buiten. Toch is dat in de Nederlandse situatie niet ideaal: al bij ca. 17°C accu temperatuur gaat de interne verwarming aan bij het opladen om de accu's te beschermen tegen de kou, dat komt de levensduur en prestaties vast ten goede, maar zorgt er gelijk ook voor een aanzienlijk extra verbruik, en dat is zonde. Plaatsing in een verwarmde ruimte heeft mijns inziens echt de voorkeur. Daarnaast mag in een ruimte waar het niet vriest de minimale SOC van 10% naar 5% verlaagd worden volgens de app, waardoor de bruikbare capaciteit met 5% wordt vergroot.
In tegenstelling tot de de rest van de solarbank maakt de AC stekker een fragiele indruk, en deze steekt relatief ver uit de solarbank, dat maakt hem enigszins kwetsbaar.
Gebruik
Inmiddels heb ik de Solarbanks in gebruik op de "Eigen Verbruik" modus. Over het algemeen volgt de Solarbank het verbruik erg goed en snel en is er nauwelijks energie-uitwisseling met het elektriciteitsnet zolang de vermogens binnen het bereik van de Solarbank blijven.
Enige uitzondering daarop is onze wasmachine die een sterk wisselend verbruik heeft en de Solarbank 3 is net niet snel genoeg is om hem goed te volgen, waardoor er toch nog wat energie-uitwisseling met het net plaatsvindt, al is het totaal over de gehele wasbeurt te verwaarlozen.
De overgang van laden naar ontladen (en vise versa) gaat wel erg snel, er is geen omschakeltijd merkbaar. Ook is de Solarbank 3 met 1 uitbreidingsbatterij in staat om tot 99% SOC met 1200W AC te laden, pas daarna loopt het vermogen terug.
Anker app
De app geeft een mooie visualisatie van de energiestromen in de woning. Leuk detail is dat alle Anker Solix componenten die je hebt hier ook in weergegeven worden. Voeg je een (uitbreidings)batterij of toe, dan is dat zichtbaar. Daarnaast zijn er de nodige grafieken en statistieken van batterij, zonnepanelen, verbruik in de woning en energie uitwisseling met het net.
Ook zijn er veel zaken aan te passen zoals energie modus, de minimale reserve capaciteit, noodstroom aan/uit, of er teruggeleverd mag worden aan het net, hoeveel vermogen de Solarbank mag invoeden/onttrekken in het stopcontact, zelfs de blauwe verlichting/visualisatie van de Solarbank zelf is aan te passen.
Ik heb de taal uiteindelijk ingesteld op Engels, omdat de vertaling naar het Nederlands onduidelijk is. Sinds installatie draait het geheel probleemloos, en is daarmee in gebruik ook prima geschikt voor mensen welke minder technisch onderlegd zijn. Na een eventuele onderbreking van de internetverbinding en/of stroomnet gaat het systeem ook probleemloos verder.
Energie modus
Een thuisbatterij koop je niet voor dit jaar, maar voor de jaren die nog gaan komen. Daarom heb ik ervoor gekozen de verschillende modussen te reviewen met de situatie van 2028 als uitgangspunt:
-Salderen is definitief afgeschaft.
-De netbeheerders hebben tijdsgebonden netbeheerderstarieven ingevoerd waarbij per afgenomen kWh betaald moet worden, waarbij de prijs afhankelijk is van het tijdstip
Smart/AI Mode
In deze modus kun je de tarieven instellen of je dynamische energieleverancier kiezen waarna de tarieven automatisch bepaald worden. Het systeem zou dan zelf een optimale laad/ontlaad strategie moeten bepalen.
In deze modus kiest het systeem goedkope momenten uit op te laden, maar houdt onvoldoende rekening met mijn zonnepanelen waardoor mijn zonne-energie op dure momenten in de batterij wordt geladen en op goedkope momenten wordt verkocht omdat de batterij vol is. In mijn situatie werkt dit dus niet optimaal, in situaties met minder zonnepanelen is dit veel minder een probleem.
Self-consumption
In deze modus probeert de batterij het eigen verbruik van zonne-energie zo hoog mogelijk te maken, door zoveel mogelijk Nul-Op-de-Meter te draaien.
Dit werkt goed, en is een interessante strategie met een vast contract.
Custom mode
In Custom mode kun je zelf een ontlaadschema maken voor de batterij. Waarbij je per tijdslot de stroom die de batterij moet leveren kan instellen. Je kunt hier alleen mee ontladen, opladen vanuit het net/AC gekoppelde zonnepanelen is niet mogelijk.
Dit is vooral bedoeld voor als je geen P1 meter of CT-klemmen zou hebben en werkt alleen goed als je DC gekoppelde zonnepanelen hebt zodat de batterij zichzelf ook weer oplaadt.
Smart plug mode
Voor deze modus zijn Anker Solix Smart Plugs nodig. Waarbij de batterij het verbruik van de apparatuur aangesloten op de Smart Plugs volgt. Aangezien ik geen Smart Plugs tot mijn beschikking heb, heb ik deze modus niet kunnen testen.
Time-of-use mode
In deze modus kun je een schema instellen waarbij je per uur kan instellen welke strategie de batterij moet volgen (peak, mid-peak, off-peak, super-off-peak). De verschillende strategieën bepalen in hoeverre de batterij moet helpen met het verbruik in de woning af te dekken.
Voor het weekend en doordeweeks kan een apart schema ingesteld worden, en daarna kan dit ook nog eens per maand verschillen.
Deze modus is vooral heel interessant met een vast contract in combinatie met de tijdsafhankelijke nettarieven vanaf 2028. Je zou dan eenmalig een jaarschema kunnen maken waarbij het systeem in de zomer werkt als de "Self Consumption" modus, maar in de winter de beperkte hoeveelheid zonne-energie die wel beschikbaar is gebruikt wordt in uren met de hoge tijdsafhankelijke nettarieven, waardoor je veel meer waarde haalt uit je opgeslagen energie.
Dynamic tariff mode
Binnen deze modus kun je tijdsblokken selecteren voor laden en ontladen. Binnen deze tijdsblokken selecteert de app, op basis van de dynamische prijs, een instelbaar aantal halve uren waarin de batterij geladen of ontladen moet worden.
Zonne-energie die op dat moment niet in huis gebruikt wordt, wordt in principe altijd geladen ongeacht de instellingen. Voor het opladen vanuit het net kan een maximale SOC gekozen worden, daarboven stop het laden zodat je ruimte kan reserveren voor eventuele overtollige energie uit de zonnepanelen.
Voor het ontladen zijn er twee opties: 1:De vraag in de woning gevolgd of 2: "excess to grid" waarbij de solarbank met de hoogst haalbare snelheid ontlaadt.
De dynamic tariff mode wil ik zelf ook gaan gebruiken vanaf 2027. Het geeft ontzettend veel mogelijkheden om de batterij zo slim mogelijk in te zetten, en dus geld te besparen, maar dan zal je wel met enige regelmaat de instellingen moeten wijzigen.
Afhankelijk van het seizoen ben ik van van plan deze modus als volgt in te stellen:
Winter:
In de winter heb ik vaak onvoldoende opbrengst uit mijn panelen om mijn volledige verbruik af te dekken, ik laat de app ca. 10 uren met de hoogste prijzen selecteren en alleen op die uren mag de batterij ontladen. Hierbij kan ik vanaf 2028 ook rekening houden met de tijdsafhankelijke nettarieven. Als deze tijdsafhankelijke nettarieven worden ingevoerd laat ik het systeem op een goedkoop moment de batterijen laden tot minimaal 30% zodat ik altijd een groot deel van deze dure uren energie uit de solarbank kan gebruiken
Vroege Lente/ late herfst:
In deze periodes met meer zonne-energie verhoog ik het aantal uren waarop ontladen mag worden zodat zoveel mogelijk zonne-energie nuttig ingezet wordt. Het laadmoment verwijder ik om meer capaciteit beschikbaar te hebben voor zonne-energie.
Zomer:
In de zomer heb ik een groot overschot aan zonne-energie (oplopend tot ca. 150kWh per dag) en slechts 1-2 kWh aan afname in de nacht.
Normaal zal de batterij dan vaak al voor 8 uur s'ochtends vol zitten met zonnestroom die met een dynamisch contract voor een goede prijs te verkopen was. Daarnaast valt er in de zomer voor mij op deze manier nauwelijks iets te besparen omdat het om zo weinig energie uit het net verbruik.
Voor deze periode ga ik gebruik maken van de "Excess to grid" optie. Waarbij de batterij op zijn maximale snelheid gaat ontladen, en zolang hij volgens het schema moet ontladen zal hij ook geen overtollige zonne-energie laden*.
De periode voor het ontladen stel ik in van 00:00 tot 12:00 en van 18:00 tot 24:00. De Solarbank wacht nu met laden tot 12:00 (het moment waarop in de zomer vaak de periode met lage/negatieve prijzen begint), pas vanaf dat moment zal hij met overtollige zonne-energie laden, en in mijn geval zal hij dan bijna altijd rond 17:00 vol zitten.
Vanaf 18:00 beginnen de prijzen weer op te lopen en vanaf dat moment ontlaad de Solarbank dan met volle snelheid, tegen het einde van de periode met hoge prijzen zal de Solarbank weer leeg zijn.
Met de huidige prijzen verwacht ik met deze instellingen vanaf 2027 ca. €500 per jaar te kunnen besparen met mijn 10,8 kWh aan Solarbanks. Met de eventuele tijdsgebonden netbeheerderstarieven zal dit verder oplopen.
*(Momenteel is het, voor zover ik weet, niet mogelijk om het laden uit zonne-energie op een andere manier uit te stellen, ik heb bij Anker Solix een verzoek ingediend om hier een aparte optie voor op te nemen in de app, mogelijk komt dit in de toekomst dus wel beschikbaar.)
Manual backup power
Deze modus maakt het mogelijk om de batterij handmatig op te laden. Handig voor als je vooraf weet dat je even zonder stroom komt te zitten of de Solarbank als mobiele powerstation wilt gaan gebruiken.
Noodstroom stopcontact
De solarbank 3 is voorzien van een noodstroom stopcontact. Deze functie heb ik getest met een vriezer, omdat ik dat het belangrijkste vindt mocht de stroom langdurig wegvallen.
Tijdens de test liep ik wel tegen twee problemen aan:
1: Het noodstroom stopcontact kan alleen via de app aan en uit gezet worden. In mijn geval stond deze uit, want dat verlaagt het standby-verbruik. En in het geval van echte stroomuitval waarbij de router dus ook uitvalt is de Solarbank niet meer bereikbaar. Door de rechter knop van de Solarbank langdurig in te drukken en hem daarna opnieuw te koppelen in de app is het ook mogelijk om via een bluetooth verbinding het noodstroomstopcontact in te schakelen, maar dit werkt omslachtig.
2: De aanloopstroom van de compressor van een van mijn vriezers (10 jaar oud, 196 liter, 20kg/24h invriescapaciteit) was te hoog voor de Solarbank, deze ging uit en gaf een "Off-grid overload" melding zodra de compressor aansloeg (Koelkast/vriezer compressoren staan erom bekend dat ze hoge aanloopstromen, tot 10x het nominale vermogen hebben). Mijn andere vriezer (200 liter, 10kg/24h invriescapaciteit) deed het wel probleemloos. De SOC van de Solarbank (plus 1 uitbreidingsbatterij) daalde met ca. 2% per uur gedurende deze test.
Conclusie:
Voor veel huishoudens (met zonnepanelen) kan vanaf 2027 een kleine (enkele kWh's) thuisbatterij interessant worden. Na enkele weken met slechts 1 Solarbank en 1 uitbreidingsbatterij (gelimiteerd tot 800W ontladen) getest te hebben kan ik concluderen dat dit in mijn situatie al voldoende zou zijn om een groot deel van mijn verbruik af te dekken. En daar zit mijns inziens ook de kracht van dit soort stekkerbatterijen: met een relatief kleine investering heb je een groot deel van het voordeel al behaald. Alle extra toegevoegde capaciteit levert steeds minder op.
Als je de meeste kWh en/of kW voor je geld wilt zijn er andere goedkopere merken. Maar als je de hoogte besparing per geïnvesteerde euro wilt bereiken na afschaffing salderen en zeker in combinatie met de eventuele tijdsgebonden netbeheerderstarieven (vanaf 2028?) is de Anker Solix een zeer interessante optie. De Solarbank 3 biedt uitstekende mogelijkheden om het laden en ontladen te optimaliseren, waar dit bij de goedkopere merken vaak ontbreekt. De time-of-use en dynamic tariff mode zorgen ervoor dat je de maximale waarde uit je zonnestroom en eventueel extra ingekocht kWh's kan halen.
Daarnaast is Anker een bedrijf dat ook in andere markten actief is (met submerken zoals Soundcore en Eufy) en al aanzienlijk langer bestaat dan sommige concurrenten. Dit geeft mij in ieder geval het gevoel dat er niet alleen 10 jaar garantie belooft wordt, maar dat je er ook echt gebruik van kan maken mocht het nodig zijn.
Zelf zal ik aan het einde van de testperiode voor een gereduceerd tarief de geteste set overnemen. Als ik de normale prijs had moeten betalen had ik met wat ik nu weet ook voor de Anker Solix Solarbank 3 gekozen, maar dan 1 solarbank met 1 uitbreidingsbatterij.