€ 1.238,77 bij MediaMarkt
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro Review

28 januari 2026, laatste update op 28 januari 2026, 369 views Rapporteer
Testpanel +2

Terwijl de zon al onder is, nog steeds genieten van de overdag opgewekte zonnestroom, het voelt net zo bijzonder als voor de eerste keer de energiemeter door zonnepanelen achteruit zien lopen. Met de Anker Solix Solarbank 3 is dit tegen een redelijke prijs mogelijk. De installatie is eenvoudig en kun je volledig zelf doen. Via de app kun je de energiestromen in de gaten houden en de voor jouw ideale werkingsmodus selecteren.

Pluspunten

• Degelijke bouwkwaliteit
  • Achteraf eenvoudig uit te breiden
  • Gemakkelijk zelf te installeren
  • Voorzien van een noodstroomstopcontact
  • 4 DC aansluitingen voor zonnepanelen

Minpunten

• P1 meter koppelen verliep moeizaam
  • Kwetsbare AC stekker
  • App is (nog) niet helemaal uitontwikkeld

3 van 5 sterren (Voldoende)
Thuissituatie

Mijn PV installatie ( oriëntatie oost-west) produceert jaarlijks ca. 23.000kWh, waarvan ik jaarlijks circa 7.000kWh zelf verbruik. Ruim de helft hiervan is voor het laden van een elektrische auto en dat kan voor een aanzienlijk deel direct vanuit de zonnepanelen.

Momenteel heb ik nog een gunstig contract zonder terugleverboete en heeft een thuisbatterij geen toegevoegde waarde. Vanaf 2027 wordt salderen afgeschaft en wil ik overstappen op een dynamisch energiecontract. Met een thuisbatterij wil ik voornamelijk het eigen verbruik van zonne-energie in de woning verhogen. Aangezien een aanzienlijk deel van mijn verbruik zonder veel moeite te verplaatsen is naar momenten dat de zon schijnt is een stekker thuisbatterij met een relatief lage capaciteit voor mij een voor de hand liggende optie.

In het kader van het Tweakers testpanel heb ik 2x een Solarbank 3 met beide een uitbreidingsbatterij mogen testen. Met in totaal 10,8kWh aan opslagcapaciteit en 2,4 kW AC laden/ontladen is dit meer dan ik zelf van plan was aan te schaffen.

Installatie

De installatie van de Anker Solix Solarbank 3 is eenvoudig. De units zijn zeer stevig verpakt en in iedere doos zit een zeer duidelijke handleiding.

De units hebben een handzaam formaat en gewicht en de grote handvaten aan de zijkant maken de units makkelijk te verplaatsen. Na het verwijderen van de beschermdoppen kun je de Solarbank en uitbreidingsbatterijen eenvoudig op elkaar stapelen, en vastschroeven met de meegeleverde schroeven en beugeltjes. Zo vormen de Solarbanks een stevige compacte stapel, waar in de meeste huizen vast een plekje voor te vinden is. De stapel moet je gelijk op de juiste plek neerzetten, want het geheel is erg zwaar en daardoor niet meer makkelijk te verplaatsen.

Het lange snoer (3 meter) klik je gemakkelijk vast aan de Solarbank en kan daarna op ieder stopcontact (max 800W ontladen per groep) of 1 tot 3 Solarbanks op een eigen groep (max 1200W ontladen per Solarbank) aangesloten worden. In beide gevallen kan er met 1200W per Solarbank uit het stopcontact geladen worden.

Van de solar ingangen maak ik momenteel zelf geen gebruik. Het maximale voltage is 60V. Zonnepanelen moeten dus parallel worden aangesloten. Bestaande installaties moeten hiervoor in de meeste gevallen aangepast worden.

De P1 meter kan eenvoudig worden aangesloten op de slimme meter. Bij de P1 meter wordt ook een losse antenne geleverd voor beter bereik, zonder antenne was het bereik in mijn geval onvoldoende, ondanks dat de WiFi router slechts enkele meters van de meter verwijderd is.

Daarna kan de app op de telefoon geïnstalleerd worden om de onderdelen te koppelen.  Met de app kan via Bluetooth verbinding gemaakt worden met de batterijen en p1 meter waarna het wifi netwerk (enkel 2,4ghz en zonder Guest protocol) ingesteld kan worden, en er een firmware update plaatsvindt naar de nieuwste versie.

Bij het toevoegen van de P1 meter was het in eerste instantie niet mogelijk om de nieuwe firmware te installeren, en bleef deze offline in de app. Door de app opnieuw te installeren, en als eerste de P1 meter te installeren kon ik wel de firmware updaten waarna alsnog P1 meter en batterij gekoppeld konden worden.

Bouwkwaliteit

Het systeem maakt een zeer solide indruk, de behuizing is bijna volledig van aluminium, afgewerkt met grijze lak. De blauwe verlichting aan de voorkant geeft Knight Rider vibes.

De Solarbanks zijn erg stil, bij aan en uit schakelen kun je een relais (zachtjes) horen schakelen en daarnaast zoemt de Solarbank zachtjes als er een laag vermogen (tot ca. 150W) wordt geleverd. De rest van de tijd is de Solarbank geruisloos.

De behuizing is bijna volledig van aluminium en voorzien van flinke koelribben op de achterkant, daardoor kan kunnen ze hun warmte goed kwijt. Tijdens de proefperiode zijn de units nooit echt warm geworden.

De solarbanks hebben een IP65-rating en zijn volgens Anker geschikt voor buiten. Toch is dat in de Nederlandse situatie niet ideaal: al bij ca. 17°C accu temperatuur gaat de interne verwarming aan bij het opladen om de accu's te beschermen tegen de kou, dat komt de levensduur en prestaties vast ten goede, maar zorgt er gelijk ook voor een aanzienlijk extra verbruik, en dat is zonde. Plaatsing in een verwarmde ruimte heeft mijns inziens echt de voorkeur.

In tegenstelling tot de de rest van de solarbank maakt de AC stekker een fragiele indruk, en deze steekt relatief ver uit de solarbank, dat maakt hem erg kwetsbaar.

Gebruik

Inmiddels heb ik 1 Solarbank en uitbreidingsbatterij enkele dagen in gebruik op de "Eigen Verbruik" modus. Over het algemeen volgt de Solarbank het verbruik erg goed en snel en is er nauwelijks energie-uitwisseling met het elektriciteitsnet zolang de vermogens binnen het bereik van de Solarbank blijven.

Enige uitzondering daarop is onze wasmachine die een sterk wisselend verbruik heeft en de Solarbank 3 is niet snel genoeg is om hem goed te volgen, waardoor er toch nog wat energie-uitwisseling met het net plaatsvindt, al is het totaal over de gehele wasbeurt te verwaarlozen.

De komende 3 weken ga ik deze review nog uitbreiden hierbij wil in in ieder geval nog de volgende zaken meenemen:

- gebruik van het noodstroomstopcontact

- gebruik app

- andere energie modussen

- toevoegen extra Solarbank

- hopelijk wat zonniger weer :)

Heb jij ook een Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro?