€ 1.238,77 bij MediaMarkt
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro Review

25 januari 2026, laatste update op 26 januari 2026, 639 views Rapporteer
Testpanel +2

De Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro is een thuisbatterij. Je kunt hier energie in opslaan die je op een goedkoop moment 'inkoopt' door te laden en op een duur moment 'verkoopt' of zelf gebruikt, of je kunt zonne energie opslaan in de batterij voor eigen gebruik. Zowel als je al zonnepanelen hebt of zonnepanelen direct op de Anker aansluit kun je zonnestroom bewaren voor later. De Anker doet plat gezegd exact dit alles en met grote eenvoud. Ik zou de set aan mijn ouders durven geven en ik denk dat het ze prima zouden lukken het zelf in bedrijf te stellen. De apparatuur zelf maakt een fijne kwalitatief hoogwaardige indruk en de software is - op een paar hiaten na - ook helemaal prima. Wel vind ik de set met uitbreidingsunits wat wankel en had ik moeite de P1 meter werkend te krijgen.

Pluspunten

• Fraai en solide
  • Software verrassend goed en eenvoudig
  • Laden en ontladen werkt prima
  • Direct zonnepanelen aan te sluiten
  • 10 jaar garantie

Minpunten

• Vastmaken aan de muur aan te raden
  • P1 meter soms dwars
  • Weer een ding wat ruimte in neemt
  • Vastzetten aan de muur wel handig

Inhoudsopgave
  • Unboxing, want uitpakken is leuk
  • In bedrijf nemen en instellen
  • Gebruik van de software - eerste indruk
  • [Volgt] Ervaring na 4 weken
  • Algemene info over thuisbatterijen & links
De hele eerste indruk staat ook in de video en heb ik uitgeschreven als review, wat je wilt:
Unboxing
141 KG zegt het bezorgmanifest, voor 2 E2700's en 2 BP2700 uitbreidingsunits. Samen goed voor een kleine 11kWh aan opslag capaciteit. Voor het idee: een normale woning verbruikt ongeveer 10kWh per dag, dus je zou hier een dag mee door moeten komen. Met een domotica-vol huis, aquarium, jacuzzi, lucht-lucht warmtepomp en een EV kan ik je vertellen dat we hier soms de nacht niet doorkomen, maarja, dat is dan ook niet zo gek. Ook hebben we zo'n 8.000Wp aan PV op het dak liggen, dus de verwachtingen zijn hooggespannen als het gaat om eigen verbruik optimaliseren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hFSQgjfb-oNT8NcGAj1Yu-XEyjU=/620x/filters:gifsicle():strip_exif()/m/4143/1VK8ancO67PLrnp3tXlORhugabTa24PLjbNz7WyYh3R5PXCuZM.gif?f=620xauto

De dozen naar binnen gesleept en gestart met uitpakken. Ik heb er een filmpje van gemaakt, dus als je denkt ik wil dat wel zien, doe je ding!

Ouderwets bedrukte dozen met niet-recyclebare bescherming, in de vorm van foam en piepschuim. Dat voelt een beetje ouderwets, anno nu. Verder zit er een van de betere korte handleidingen in die ik in tijden heb gezien en wat beugeltjes en voor de E2700 een aansluitstekker. Want deze thuisbatterij gaat gewoon in het stopcontact. Dat betekent dat je beperkt bent tot 800 watt ontladen per unit per groep en 1200 watt laden per unit per groep. Maximaal kan er 1200 watt ontladen worden per unit, maar dat moet dan wel op een eigen groep. Lees je daarover goed in (op het forum is uiteraard een prima startpunt).

De units vielen mij op als erg mooi afgewerkt. De coating is dof grijs en voelt degelijk en ook de aansluitingen en het klepje voor de 230v outlet is allemaal dik in orde. Ik denk dat premium wel het juiste woord is. Helaas blijven het langwerpige grijze dozen, dus als meubel zou ik ze niet in de woonkamer zetten. En heel eerlijk: een set accu's van 11kW zou ik sowieso niet in een woonverblijf zetten ivm brandgevaar. Hoewel dit geen Li-Ion accu's zijn, is er altijd een risico, dus horen deze units thuis in een schuur, garage of desnoods buiten. Ik vond de volledige toren wankel door de zacht rubberen voetjes, dus het meegeleverde bevestigingsmateriaal om ze mee aan elkaar en aan de muur te maken is geen overbodige luxe.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PwNNeF6ojGEjVDT59c4ky-t3VSc=/620x/filters:gifsicle():strip_exif()/m/4143/1VK8anvDH4KhUphtoaJ8TK4VPFUpU33L8w6hnVOMPzoNuM2WrM.gif?f=620xauto

Door onder de hoofdunit een rubber voetje af te halen en de dop over de aansluiting te verwijderen maak je de mogelijkheid om de hoofdunit op een uitbreidingsunit te zetten mogelijk. Op de uitbreiding verwijder je ook de dop weer en zet je ze op elkaar. Dat is alles, de hoofdunit herkent de uitbreiding en hij is klaar voor gebruik. Ik toon dit verder in de video.
In bedrijf nemen en instellen
Tijdens het filmen had ik de stekker erin gestoken en prompt ging de unit meteen aan. Ik hoefde de aan-knop niet eens in te drukken. De procedure die je nu volgt is herkenbaar voor mensen die connected devices geïnstalleerd hebben: installeer de app (QR code op de handleiding), maak een account bij Anker, log in op de app en direct zoekt de app via Bluetooth naar apparaten. De Anker werd direct gevonden, toegevoegd en voilà.. firmware updaten maar. Want die stap moet je eerst zetten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hHsnt_4BVdapYspGTLasJbMgfhA=/620x/filters:gifsicle():strip_exif()/m/4143/1VK8ane4Z1zSeWWCeOYVjgesP4ilI2XF74T9oUKiBJKLfuLB1t.gif?f=620xauto
Dwarse P1 meter?
De P1 meter sluit je aan op je P1 poort van je slimmer meter. Check vooraf of jouw slimmer meter wel slim genoeg is, want sommige oudere slimme meters zijn eigenlijk te dom voor dit werk en werken niet goed samen. De P1 functie is essentieel voor een goede werking en Anker vereist de P1 meter van het eigen merk om mee samen te werken. Ik kon de P1 meter zelf op de Homewizard splitter die ik voor deze test gekocht heb aansluiten, want ik heb al diverse P1 meter apparatuur, zoals een laadpaal en een Homewizard P1 meter.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/upk1yFy2LMR6a5XlZE0RKJVevi4=/620x/filters:gifsicle():strip_exif()/m/4143/1VK8aocpjRz8heVolkZ3Yzq8AodMLtEZ3yyJz4dbMMcrf7sBlP.gif?f=620xauto

Na installatie klaagt de E2700 via de app over het feit dat hij de P1 meter niet kan vinden, ook al zit deze wel in de app. Het kost mij iets meer tijd dan ik wilde om te ontdekken dat het gastennetwerk waarin ik domotica parkeer client isolatie heeft. Oftewel: de P1 meter en de E2700 kunnen elkaar ook echt niet vinden zo. Wisselen van wifinetwerk zonder AP-isolation en het werkt.
En nu (ont)laden maar!
De Anker levert een scala aan opties. De eerste stap die de app je laat nemen is het maken van een huishouden waar je de devices die samen 1 energieplatform vormen in opneemt. In ons geval een E2700, BP2700 uitbreiding en een P1 meter van Anker. Er bestaan ook andere devices, zoals zonnepanelen of een laadpaal. Ik las op het forum dat als je er meerdere energie systemen van wilt maken, om wat voor reden dan ook, je per systeem ook weer een eigen P1 meter nodig hebt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O8rB3Gg2-xxeIiphKCb0Lb204h0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/4143/1VK8aoI6BVaFETtJHOEbUXdk7PLPEsx8FrATCK2DnNyMGqU1nf.jpeg?f=620xauto

Heb je je huishouden/energiesysteem gemaakt dan kun je bijvoorbeeld een programma instellen wat je eigen gebruik van zonnepanelen energie maximaliseert. Of zelf een schema maken van laden/ontladen, of AI iets voor je verzinnen. Ik koos voor een Dynamische energie programma: optimaliseer laden tijdens goedkope stroom tijden en terugleveren als stroom duur is. Tevens: opladen met zonnepanelen als er energie is. Aangezien ik dus geen zonnepanelen aansluit op de Anker, maar hier al string inverters voor gebruik heb ik de optie 'third party Solar' aangezet. Je ziet dan de teruglevering grafisch terug in de app, wat hij oppikt via de P1 meter.
Gebruik van de software - eerste indruk
Het programma begon bij mij meteen te ontladen. De accu's waren zo'n 80% vol, dus vond het wel mooi, eerste gratis stroom. Maar, ik snapte niet waarom want het was niet heel goedkoop. Bleek dat ik eerst een energie leverancier moet kiezen. Tibber in mijn geval, waar je direct mee kunt verbinden door in te loggen. Top, zie je meteen je actuele en toekomstige stroom tarieven. Nu zag ik wel wat tijdvakken om te laden, maar moest ik even puzzelen met schema's om hem laad- en ontlaad periodes te geven. Dat doet dit programma dus niet zelf, maar je moet daarin wat plannen. Dit gedaan hebbende kan ik na enkele dagen stellen dat ik binnen loop: Heb volgens de app al zo'n 0,37 euro bespaard. Je leest het goed. Want, stel ik heb 5 kWh ingekocht voor 25 cent en gebruik ze als de stroom 30 cent kost, dan heb je in theorie 5 x 5 cent bespaard. Alleen gaan daar je laad- en ontlaad verliezen af, dus houd je wellicht 4 cent over. Dat is 20 cent. Alleen de stroomtarieven fluctueren en zijn steeds 25 cent, 26 cent, 27 cent en dan een half uurtje 30 cent. Ergo: dit is zinloos. Zonnestroom willen we dus! Dat maakt meer uit, want inkoop is dan 0 cent (oke afschrijving) en je besparing hoger als je het zelf gebruikt als de zon weg is. Dat kan ik nu wel functioneel zien gebeuren, maar echt veel zon hebben we niet in januari.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/F2l_HmJisGgy82D-HVA6II_kzKo=/620x/filters:strip_exif()/m/4143/1VK8ao8kf1wQAljFD10EOCDuwG2vX54hY9aNF1gu8qBRnNQrbB.png?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qhI89xTy9FkbmGMC1H6qxnzZn5A=/620x/filters:strip_exif()/m/4143/1VK8ao6bEXSlkVjZHRC853ytENj1TVZEgqEy6QWasWHyXP5GNB.png?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Iw0kcbebO8SrV382p2VXdj1D1NE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/4143/1VK8aotbOzHc32K0sZIEuOFYoA9IfB7wkzmepMD6Gw2oBm5sri.jpeg?f=620xauto

Omdat ik de review toch nog ga herzien over een week of 4 ga ik oa het AI programma nog uitgebreid aan de tand voelen. Die zou rekening moeten houden met zon, prijzen en verbruik.

De software oogt verder fraai en fris, werkt soepel en na wat gewenning is het wel te begrijpen. Het enige wat mij stoort is dat er best veel functies in zitten met een bekende (i) erbij waar de uitleg net niets zegt. Dus met behulp van m'n AI-assistent maar uitgezocht wat het betekent. Zo blijk ik ook goedkoop ingekochte overschotten te kunnen terugleveren of voorkomen dat de accu 100% vol raakt als je nog zonnestroom verwacht. De AI-functie zou dit allemaal zelf moeten uitvogelen voor je. Ook mistte ik in het begin (hoor mij klagen in de video) statistieken, maar die komen uiteindelijk wel. Inclusief kosten vanuit Tibber. Goed gedaan zeg ik, dat oogt allemaal netjes. Het is niet Tweaker-waardig, want je ziet werkelijk niets van het BMS (behalve batterij temp) of andere coole stats - maar hee, je koopt geen premium kant en klaar product om zelf nog met voltages te moeten prutsen toch?
[Volgt] Ervaring na 4 weken
  • Met een week of vier - nieuwe update, wellicht met nieuwe video. Todo:
  • 2e E2700 in gebruik stellen
  • kijken of ik beide op 1200 watt kan laten (ont)laden op een eigen groep
  • AI-functie uitproberen
  • Meer zonne energie zelf opmaken
Wil je nu dat ik nog meer dingen test - laat gerust een comment achter!
Algemene info over thuisbatterijen & links
Of je een thuisbatterij nodig hebt hangt af van een aantal factoren. Het is belangrijk om na te gaan wat je doel is: wil je meer autonomie en backup voor stroomuitval, wil je geld besparen door zelf zonne energie te gebruiken, wil je handelen op de onbalans markt (goedkoop inkopen, duur verkopen/gebruiken), of wil je gewoon nog een coole gadget?

Een ding weet ik wel: na het langdurig meelezen in het topic over thuisbatterijen is een terugverdientijd enorm onzeker. Als je meer dan zo'n 200 euro per kWh capaciteit betaalt, denk ik dat het buiten de 10 jaar valt in veel gevallen. En, hoe meer mensen een batterij nemen, hoe kleiner je winst doordat je zelf meehelpt pieken en dalen te dempen. Toch is het een fijn gevoel, coole gadget en helpt het je als je stroomuitval hebt. Op de Anker zit een 1200 watt stopcontact waar je natuurlijk je router, koelkast of iets anders best even op kan laten draaien afhankelijk van je batterij capaciteit.

Paar handige topics:

Het grote plug-and-play thuisaccu's met een stekker topic

Het grote Anker Solix plug-and-play thuisaccu systemen topic

Zelf een powerwall bouwen

Heb jij ook een Anker Solix Solarbank 3 E2700 Pro?

Mocht je home assistant draaien ben ik erg nieuwsgierig naar resultaten met scripts om zelf de solarbanks aan te sturen (nordpool vertalen naar laad en ontlaad periodes, syncen van meerdere solarbanks). AI en anker vind ik persoonlijk nog niet hetzelfde rendement opleveren als zelf laad en (via custom mode) ontlaad periodes definieren.
Ik heb een Homey pro en heb geen Anker integraties gevonden helaas.

Ik gebruik nu dus de Tibber integratie in de Anker software en gebruik het dynamisch stroomtarief programma met een aantal laad- en ontlaad tijdvakken waarin die zelf aan de slag gaat. Dat werkt goed. Ik lees in het forum dat de AI functie na een dag of wat soortgelijke resultaten geeft, kan zijn dat dit met de laatste fw beter gaat wellicht?
Ik heb de Anker in Home Assistant actief.

De Anker integratie is okay-isch. Hij update iedere 5 minuten, iets om rekening mee te houden.

Als je het syncen bedoelt het samenwerken van laden en ontladen, dit zou ik om diezelfde 5 minuten vertraging aan Anker over laten. Die kan veel sneller schakelen en op je echt actuele verbruik inspelen.

De integratie maakt per E2700 een device aan en wanneer je ze in de Anker app groepeert, maakt hij ook een device aan wat de groep "representeert". Binnen de groep heb je enkele controls om dynamic prijzen handmatig in te vullen of een provider te kiezen.
Ik zie wel een entity die de huidige modus weergeeft maar zie niet direct een optie om te wisselen van modus.

Ik heb zelf geen dynamisch contract dus heb hier verder nooit iets mee gedaan.
Thanks voor de aanvulling.

Aangezien je dynamisch contract aanbieder tegenwoordig kunt koppelen aan je Anker zou ik dat niet uit HA gaan aansturen dan.
Juist wel, thuis kun je je verbruik extra sturen. Met 3x25A grid, grootverbuikers en accus moet ik uitkijken dat een zekering niet getriggerd wordt ...

Met scripting had ik het idee 1 master solarbank te hebben die dan kan syncen naar de andere solarbanks (10 stuks nu) voor laden en ontladen.
Oke dat is dan vooral voor je andere verbruikers?

De autolader is zelfsturend met P1 meter en de warmtepompen, vaatwasser etc plannen we in tijdvakken. Die zijn allemaal niet slim genoeg om aangestuurd te worden. Kan zelf dus die case in ons geval niet echt maken zeg maar, dus zoek naar hoe je dat gebruikt :)
Mooie review. Weet je toevallig hoe ver p1 meter en accu van elkaar af kunnen staan?
Thanks! (een beoordeling wordt gewaardeerd :7 )

De P1 meter en accu verbinden via wifi met elkaar, dus zolang ze binnen bereik van het zelfde wifi netwerk blijven zit je goed. Wifi netwerk mag dus geen client isolatie hebben (gasten netwerk) en werkt alleen op 2,4 Ghz.