Dag 1 : Ontvangst
Na het uitpakken van de pallet zie je direct dat alles er keurig uitziet. Mooie dozen met duidelijke handleidingen en vrijwel alle benodigde tools (behalve een schroevendraaier). De handleiding in de doos (Duits of Engels) vond ik beetje verwarrend, maar met de QR code kan je snel de Nederlandse versie op je telefoon toveren en die leest een stuk beter weg.
Het aansluitingen van de apparaten kan je beter samen doen, al is het in je eentje wel te doen als je soms in de sportschool te vinden bent. Tip van flip : Ze eerst de uitbreidingsaccu neer en dan de Solarbank er op, als je ze samen moet verschuiven/tillen breek je echt je rug.
In eerste instantie werd ons gevraagd 1 Solarbank 3 Pro met 1 uitbreidingsaccu te testen, voor de 2e komt later een electricien langs. Dus dat is wat we doen.
Het aansluiten is eigenlijk een fluitje van een cent bij een simpele setup : Uitbreidingsaccu op de vloer, Solarbank er op, stekker in de zijkant en eventueel nog een stekker in 230v output port, zodat dat altijd stroom blijft krijgen bij uitval van het net.
De app is duidelijk en mooi vormgegeven, maar er vallen wel dingen op in negatieve zin:
- De opstartanimatie van de app duurt veel te lang. 1e keer is dat leuk, na 10x echt niet meer
De app laat alleen zonnepaneel invoeding zien als je de zonnepanelen direct op de SolarBank hebt aangesloten. Zonnepanelen via een eigen omvormer laat hij niet zien Je kan blijkbaar toch "eigen" zonnepanelen koppelen in de app, door linksboven te klikken op de "zonne-energie" knop.
- De app deelt blijkbaar de backend van de Eufy app, als ik in de Anker app m'n wachtwoord reset, gaat die van m'n Eufy account ook om. Beetje bijzonder wel.
- Op iOS zijn er geen widgets beschikbaar, dat leek me heel handig om snel te zien hoe je accu's er voor staan
Bij de eerste start van de app kregen we de melding dat er updates waren voor de P1 meter, de Solarbank én de uitbreidingsaccu. Voor de laatste 2 updates is het een klik in de app. Voor de P1 Meter stond er "Druk 5x op de knop op de P1 meter om de update te starten", dus dat is wat ik deed, maar de update wilde niet installeren. Na een halve dag nog een keer geprobeerd en sneller 5x op de knop gedrukt en toen lukte het wel, maar zonder melding in de app. Ik snap niet dat dit zo omslachtig moet, dat kan net zoals de andere apparaten prima vanuit de app.
Verder werkt de app vrij intuïtief en kan je snel je energiecontract koppelen. In ons geval is dat Zonneplan met dynamische prijzen en die kan hij netjes inladen. Wij zijn gestart met de app op de "AI"-setting, hij bepaalt dan zelf wanneer hij moet bijladen vanaf de zonnepanelen of het net en wanneer hij gaat ontladen/verkopen. Resultaat in Januari is dat hij vooral overdag de zonne-energie opslaat als die er is en in de nacht aan het bijladen gaat zodat ie gedurende de dag energie kan leveren.
Belangrijke tip : Als je een integratie wilt met de Anker API voor bijvoorbeeld Home-Assistant dan kan/mag dat niet op je primaire account dat je gebruikt in de app. Je moet dus een nieuwe gebruiker aanmaken, die uitnodigen vanaf je primaire account en dat 2e account gebruiken voor integraties. Die verloopt daar in Home Assistant wel heel soepel en levert echt bergen aan data :
Gek dingetje wel : Soms geeft de accu aan dat hij "stand-by" is op 10% lading en dan doet ie niets maar kan je ook de modus niet veranderen. De app geeft dan aan dat hij vanzelf uit stand-by komt als er stroom beschikbaar is (van de zon) of als hij moet ontladen. Maar geen idee wat de trigger is, want soms ruim voldoende vraag in huis voor ontlading, maar blijft ie toch op stand-by staan. Die uitleg in de app kan duidelijker.
Wij hebben thuis 16 zonnepanelen op het dak liggen, met een max opbrengst van ongeveer 3600Watt. Nu de zon weinig schijnt is het erg lastig om te meten wat de impact daarvan is, samen met de Powerbank. Maar bij de zonnestralen die er zijn zie ik de accu er wel slim mee omgaan, als het even kan stuurt ie het de accu in (die dus gaat laden dan), maar soms besluit ie ook (door de stroomprijs) om de zonne-energie in huis te gebruiken en aan te vullen met energie uit de accu.
Toen de accu's net waren geinstalleerd waren ze nog koud, ze kwamen uiteraard uit een vrachtwagen. De app geeft dan aan dat als de accu's te koud zijn er mogelijk minder energie de accu kan en hij het laat afvloeien naar het net.
Anker adverteert er mee dat de accu's buiten onder een dakje of in een schuur kunnen staan, maar dat lijkt me na die waarschuwing toch lastig. De accu's hebben wel ingebouwde verwarming, maar dat lijkt me eerder energieverspilling dan een echte oplossing. Het doel is om de 2e accu in de schuur te plaatsen zodat ik goed vergelijk kan doen.
De app laat per accu wel netjes de temperatuur zien in de app.
Dit is een 4-weeks Tweakers testpanel, dus ik verwacht na enkele weken veel meer data en statistieken over de werken en optimalisatie
De 2e accu dient te worden geïnstalleerd door een installateur die Tweakers/Anker regelen, zodra deze is geweest kan ik de 2e accu ook in gebruik nemen om te kijken hoe ze samen werken.