TLDR:
Lees de plus- en minpunten voor een samenvatting van mijn ervaringen.
De specificaties van de volledige build met de foto's vind je bij stap 11 van de build guide.
Voor een nieuw hobbyproject zocht ik naar een small form factor mini-ITX behuizing voor een high-end, blackout PC-build. Gebaseerd op de uitstekende reviews door o.a.
Hardware Canucks en
Gear Seekers de keuze gemaakt. Hierbij mijn uitgebreide build guide.
Stap 1:
Een eerste blik op de TR100
Om te starten met de build haal je de TR100 uit de verpakking en haal je de panelen los. Het toppaneel is gemonteerd met een thumb screw en de zijpanelen met een magnetisch kliksysteem.
Wat direct opvalt is de goede kwaliteit van de panelen, de stoffilters en de magneten van de TR100.
Direct een volgend plus-punt: je kunt de bovenste fan bracket demonteren, wat het later monteren van de waterkoeling versimpelt.
Demonteer ook de GPU bracket, de PSU bracket en de riser kabel houder. Verwijder het staaldraad met laagje plastic van de front panel kabels.
Stap 2:
Plaatsen moederbord
Voordat je het moederbord in de TR100 plaatst, prepareer je het moederbord: ten minste de CPU, SSD, RAM, stand-offs voor de CPU lucht- of waterkoeler. Gebruik hiervoor de handleiding van je moederbord.
Bij het plaatsen van het moederbord valt op dat het moederbord ondersteboven wordt gemonteerd. Dit heeft verder geen invloed op de build of de prestaties van het systeem. Hoewel Thermaltake de twee kamers van de TR100 had kunnen wisselen, heeft Thermaltake de afweging gemaakt om het moederbord onderste boven te monteren i.p.v. de GPU; een begrijpelijke keuze.
Verder een tip: afhankelijk van de layout van je moederbord, kan het verstandig zijn om de CPU voedingskabel alvast in je moederbord te pluggen, voordat je het moederbord monteert. Omdat er soms een slechts een kleine ruimte overblijft voor het plaatsen van de CPU voedingskabel, nadat het moederbord gemonteerd is. Sluit tot slot van deze stap de Frontpanel I/O kabels aan. Een tip is om direct de kabels te 'managen', zoals je ziet op de foto.
Stap 3:
Voeding
Tip om eerst de juiste PSU voedingskabels voor jouw build in de voeding te doen.
Gebruik voor het monteren van de voeding de bracket. Die zit gemonteerd in de behuizing, haal die los en plaats de powersupply in de bovenste, SFX positie. Schakel de switch naar "O", zodat de voeding volledig uit staat.
Voordat je de PSU monteert, een tip om de PSU voedingskabel door het gat aan de onderkant van de TR100 te halen, zoals je ziet op de foto. Demonteer hiervoor het onderste paneel met de thumbscrew. Nadat je de PSU geplaatst hebt, heb je hiervoor geen ruimte meer. Ik beveel aan om bij het monteren van een SFX voeding, de bovenste SFX positie te gebruiken. Sluit hierna de PSU voedingskabel aan in de PSU.
Je hebt twee standen om de PSU te monteren in de TR100, namelijk 1. de bovenste SFX positie en 2. de onderste SFX-L positie. Voordeel van de SFX stand is dat je onder de PSU ruimte houdt voor het wegwerken van kabels, plus dat je PSU voedingskabel binnen de TR100 blijft. Het voordeel van de SFX-L positie is dat je een SFX-L voeding kan plaatsen. Hierdoor blijft er minder ruimte onder de PSU over voor het managen van kabels en kan de PSU voedingskabel mogelijk onder de bottom panel van de TR100 uitkomen.
Stap 4:
Grafische kaart
Verwijder de GPU slot covers van de GPU bracket en monteer je GPU aan de bracket.
Sluit hierna de Riser kabel aan. Schuif hiervoor het schuifje open, en als de Riser kabel en de GPU gekoppeld zijn schuif je het schuifje weer dicht. Een opmerking over de meegeleverde riser kabel bij de TR100: De riser kabel is PCIe 4.0, helaas geen PCIe 5.0. Dit heeft
minimale invloed (-1%) op (game en overige) prestaties. Om eerlijk te zijn, is het al knap dat Thermaltake het voor elkaar krijgt om voor de huidige prijs een riser kabel mee te leveren.
Plaats de GPU en de bracket in de TR100, maar schroef deze nog niet vast. Mijn tip is om eerst de Riser kabel te monteren. Let hierbij op de positie van de GPU Anti-Sag Bracket, welke de GPU schuin drukt. Plaats daarom de Anti-Sag Bracket zo ver mogelijk aan de rechter kant van de GPU, zodat je de Raser kabel kan monteren in de TR100, zonder dat de GPU schuin staat. Ter illustratie een foto van een 'foute' positie van de Anti-Sag Bracket in het midden van de GPU en een foto van de Anti-Sag Bracket aan de rechterkant.
Klem de GPU met het meegeleverde houdertje tegen de Anti-Sag Bracket vast. Schroef hierna de GPU bracket vast in de TR100.
Stap 5:
Aansluiten PSU voedingskabels
Voor een mini-ITX case is er redelijk wat ruimte in de TR100 voor het aansluiten van alle voedingskabels. Ik raad aan om de PSU voedingskabels aan te sluiten, voordat je door gaat naar stap 8: plaatsen waterkoeler. Omdat de waterkoeler enkel in de TR100 past als je de voedingskabels hebt gemanaged.
Tip: zoek op youtube naar een guide van jouw moederbord voor het aansluiten van de voedingkabels. Dit kan verschillen per moederbord.
Stap 6:
Kabelmanagement
De TR100 maakt kabelmanagement niet geheel eenvoudig, maar het is ook niet ondoenlijk. Er is wat ruimte beschikbaar tussen de voeding en het moederbord. Mijn tip is om gebruik te maken van die ruimte in combinatie met de kabel manage punten op je voeding. Vooral als je een AMD GPU gebruikt met 3x 8‑pin voedingsaansluitingen, is deze stap belangrijk.
Aangezien al die kabels weggewerkt moeten worden zonder dat de kabels de hoogte in kunnen, omdat er nog een waterkoeling gemonteerd zal worden. Let er dus op dat de voedingskabels niet te hoog komen dat ze mogelijk vast komen te zitten in de ventilatoren van de waterkoeling. Let wel op dat de voedingskabels recht uit de voeding komen, zonder scherpe kink in de kabels.
Stap 7:
Plaatsen riser kabel en de riser kabel houder
Plaats de Riser kabel in de PCIe slot van het moederbord en monteer hierna de riser kabel houder terug in de TR100. Hierdoor worden de Riser kabels omlaag gehouden en komen zij niet vast te zitten in de top ventilatoren van de waterkoeling.
Stap 8:
Waterkoeler monteren
In de eerste stap heb je de bovenste fan bracket gedemonteerd. Ideaal, want dat maakt het installeren van de waterkoeling gemakkelijk. Installeer de waterkoeler op de fan bracket. Optioneel kun je de waterkoeler installeren op de rand van een tafel, terwijl de pomp op een stoel oid rust, zodat je geen last hebt van de pomp en tubes.
Een tip: de TR100 biedt de mogelijkheid om waterkoelers te monteren tot 280mm. Hierbij geldt dat de dikte van de radiator plus de fans maximaal
53 mm mag zijn. Initieel was ik van plan om een
Arctic Liquid Freezer III Pro 280 te monteren. Echter, die was te dik, namelijk 38mm radiator plus 25mm fan = 63mm totaal. Hierdoor kwamen de fans van de ALF III Pro klem tegen de voedingskabels en Riser kabel. Uiteindelijk heb ik er een waterkoeler in gekregen met 55 mm dikte, namelijk de
Lian Li GA II Lite 240 RGB. Dit past, maar vraagt om net iets meer kabel management. Optioneel kun je fan grills gebruiken.
Sluit de kabels van de waterkoeler aan in het moederbord en werk de kabels weg, net zoals je met de kabels van het moederbord hebt gedaan, zie de foto.
Als alternatief kun je ook de de fan bracket eerst aan de ventilatoren en daarna de radiator monteren, zoals wordt voorgesteld in deze
youtube video [minuut 13:14]. Hierbij merk ik op dat dit mogelijk niet werkt als je van plan bent om een 280mm waterkoeler te gebruiken (zoals de ALF II Pro 280), omdat hierdoor de tubes naar beneden worden geplaatst en tegen het middelste spine van de TR100 klem komen te zitten. Met een 240mm waterkoeler heb je dit probleem niet, omdat je de waterkoeler naar voren kunt monteren.
Stap 9:
Complete build
Tijd om te genieten van wat je hebt gebouwd. Hieronder de specificaties en foto's van de door mij gebouwde build.
Specificaties
Voeding:
Cooler Master V SFX Gold 850 ATX 3.1
Behuizing (... natuurlijk de):
Thermaltake TR100 Black
Je bent aan het einde van de build guide van de Thermaltake TR100. Hopelijk hebben mijn review en mijn build guide je geholpen bij je overweging om of wel of niet te kiezen voor de TR100 en de mogelijke bouw erin. Dank voor het lezen en veel succes met je build!