Review: Focal Bathys – De perfecte closed-back koptelefoon voor audiofielen en FOH-professionals
Na bijna twee jaar zoeken naar een closed-back koptelefoon die voldoet aan mijn eisen, heb ik eindelijk mijn ideale match gevonden. Mijn gebruiksscenario: mixen van live bands (Front of House) én dagelijks luisteren. Mijn criteria waren:
- Closed Back voor optimale isolatie
- ANC voor extra isolatie (niet voor verkeer, puur voor focus)
- Bijna perfecte Harman-curve
- Uitstekende detaillering voor nauwkeurige volumeverhoudingen in de mix
- Goede soundstage voor een closed-back (belangrijk voor stereo-plaatsing)
- Bluetooth, mini-jack én USB-C
- Prijs onder €1000
Aanvankelijk viel mijn oog op de Mark Levinson №5909, maar de prijs hield me tegen. Ik heb tussendoor ook geluisterd naar Apple AirPods Max en Sony WH-1000XM6, maar bleef twijfelen. Tot ik via Marktplaats een Focal Bathys vond voor €450 (nieuwprijs toen €679). Na testen bij de verkoper heb ik ‘m direct gekocht.
De verkoper had ‘m aangeschaft vanwege de Focal-app met gehoortestfunctie, die automatisch EQ-aanpassingen doet (instelbaar van 0–100%). Voor hem werkte dit niet goed, maar bij mij is het een gamechanger. Het voelt alsof je weer 18 bent 😉. Dit was een feature waarvan ik niet eens wist dat het bestond!
Mijn ervaring:
Voor een audiofiel en FOH-man zoals ik is dit dé perfecte koptelefoon. De geluidskwaliteit is fenomenaal, de isolatie uitstekend, en de soundstage verrassend ruim voor een closed-back. Ook voor conference calls is hij top: gesprekspartners melden uitstekende microfoonkwaliteit, en dankzij de EQ-correctie klinken stemmen bij mij extra helder, iets wat je bij standaard headsets niet snel ziet.
Conclusie:
De Focal Bathys combineert high-end audio met slimme features en veelzijdige aansluitmogelijkheden. Voor wie zoekt naar een premium closed-back koptelefoon onder €1000: absoluut een aanrader.
Heb je vragen over de Focal Bathys? Stuur gerust een berichtje!