Wordt verwacht
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Ubiquiti UniFi Travel Router Review

4 januari 2026, laatste update op 7 januari 2026, 81 views Rapporteer

Prima travel router. De initiële setup duurde relatief lang door trage App/Router communicatie. Eenmaal correct ingesteld functioneert het apparaat echter probleemloos en heb ik geen noemenswaardige op- of aanmerkingen. Beheer en aanpassingen verlopen volledig via de UniFi-app, wat voor bestaande UniFi-gebruikers logisch en overzichtelijk. Het scherm aan de voorkant is niet interactief en toont slechts beperkte statusinformatie, die sequentieel wordt weergegeven.

Pluspunten

• Integratie met het unifi systeem
  • Teleport VPN
  • Compact formaat

Minpunten

• Communicatie tussen router en app zijn enorm traag
  • Scherm niet interactief wat bij Unifi Dream Machine en switches wel het geval is.
  • Geeft maar één WiFi SSID door, dus aparte VLANs neemt hij niet over.

offtopic:
Mijn eerste review op Tweakers; feedback is welkom! Dit is mijn eigen tekst maar wel opgemaakt en verbeterd door ChatGPT.
Een travel router zit standaard in mijn techbag. Momenteel gebruik ik de 300M Mini Smart Router van GL.iNet en daar ben ik op zich tevreden over. Ik gebruik dit type router vooral om veilig en eenvoudig verbinding te maken met mijn thuisnetwerk wanneer ik onderweg ben.

De grootste uitdaging met de 300M zit voor mij in de WireGuard-client. Thuis maak ik gebruik van Odido Klik & Klaar, wat betekent dat ik dagelijks een nieuw extern IP-adres krijg. Daarnaast moet ik zelf poorten openzetten in firewalls. Dit zijn oplosbare problemen, maar het blijft omslachtig. En als het een keer niet werkt, kan ik vanuit het buitenland nergens meer bij. Dat is extra vervelend als je op dat moment eigenlijk gewoon wilt werken (of erger: je verlofuren ziet verdampen).

Een UniFi travel router stond daarom al een tijd hoog op mijn verlanglijstje. Mijn ideaalbeeld: een router die ik naadloos in mijn bestaande UniFi-omgeving kan opnemen, die min of meer out-of-the-box werkt, hetzelfde SSID gebruikt en bij voorkeur Teleport ondersteunt. Daarmee ben je in één klap af van het gedoe met firewallregels en wisselende IP-adressen.

De UniFi Travel Router wordt geleverd in een compact doosje (productiedatum: 12 september 2025), met daarin een wit USB-C-kabeltje en een klein boekje. Dat boekje bevat nauwelijks branding en verwijst je vooral naar de app. De setup is dan ook volledig app-based: je voorziet het apparaat van stroom, opent de UniFi App en de router verschijnt automatisch in beeld.

Tijdens de configuratie kies je welk type internet-uplink je wilt gebruiken: wifi, bekabeld of USB. Vervolgens kun je de travel router direct koppelen aan je bestaande UniFi-setup, inclusief bestaande SSID’s. Een nieuw SSID aanmaken is uiteraard ook mogelijk. Tot slot kun je het apparaat meteen via Teleport verbinden met je thuisnetwerk, wat ik de belangrijkste meerwaarde vind ten opzichte van veel andere travel routers.

Snelheid kom ik nog op terug want dat heb ik nog niet goed kunnen testen.

Tot slot nog wat praktische specificaties:
  • Afmetingen: 9,6 × 6,5 × 0,8 cm
    (in lengte iets kleiner dan een klein colablikje)
  • Opstarttijd: circa 1 minuut en 10 seconden, daarna ongeveer 20 seconden voor het initialiseren van de Teleport-verbinding
  • Vermogen: ongeveer 3 W (5 V bij 0,66 A)
Aansluitingen:
  • 2× USB-C (1× power, 1× USB tethering) (power en tethering kan niet gelijktijdig)
  • 2× UTP
  • 1× resetknop
Review aangepast na opmerking van @SaltyBart. Travel Router kan ook als lost apparaat gebruikt worden.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Travel Router?

Unifi beweert inmiddels dat het bruikbaar is zonder Unifi apparatuur.

Quote:
No UniFi Account required. Works in stand-alone device mode.
WireGuard VPN supported.
Bedankt, ik heb de review aangepast.