€ 949,- bij bol
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

OnePlus 15, 16GB ram, 512GB opslag Zwart Review

24 december 2025, laatste update op 24 december 2025, 3.064 views Rapporteer

De Oneplus 15 is een geweldige telefoon die menig persoon kan bekoren.
De telefoon voelt enorm snel aan, de batterij duur is er één die ik nog nooit eerder heb gezien, en een verademing t.o.v. andere telefoons.
De camera's zijn meer dan prima en schieten echt goede plaatjes, echter als je het beste van het beste verwacht dan stellen de sensoren soms wat teleur en ik kan mij voorstellen dat er telefoons zijn die het n'et iets beter doen.

Pluspunten

• Enorm snel en vlotte UI
  • Bizar lange batterijduur en oplaadsnelheid
  • Mooi design met bijzondere coating

Minpunten

• Camera is net onder de top
  • Soms wat overprocessing in de foto's

Besloten toch maar eens een review te posten, mede omdat ik geswitched ben na 4 jaar trouwe dienst aan mijn S22 ultra en ik eens licht wilde scheppen op het switchen van telefoon na zo'n lange periode.

Keuze voor de Oneplus 15

Allereerst; de meeste reviews vergelijken telefoons met die van vorig jaar en laten we eerlijk zijn; er veranderd gewoon weinig nog elk jaar. Ik switchte vroeger elke 2 jaar van telefoon en het is altijd Android geweest: HTC Desire HD, HTC One, Sony Xperia Z3, Oneplus 3(T), Samsung S10 en Samsung S22 Ultra.
Maar ik zag het nut er niet meer van in, en misschien werd ik er ook gewoon minder enthousiast van dan toen ik jonger was.

Enfin, het begon toch weer te kriebelen en ik zocht een nieuwe Android telefoon. De S22 ultra vond ik een geweldige telefoon, ik was eerst sceptisch over het formaat maar dat wende snel ondanks dat ik vrij kleine handen heb. Verder vond ik de camera echt fantastisch en zeker die 10x zoom hebben mijn vrienden nogal eens verbaasd. Vakantie kiekjes in o.a. Sri Lanka en Indonesië zagen er piekfijn uit en meerdere fotoboeken zijn ermee gevuld.

Het was voor mij duidelijk: ik wilde een toestel die ten minste net zulke foto's kon maken, maar het liefst natuurlijk beter. Maar daarnaast wilde ik ook een zeer goede accuduur want dat was wel een minput op de S22 ultra.

Dan leek de S25U voor de hand te liggen, of te wachten op de S26U, echter werd ik daar niet enthousiast van: het design was al jaren hetzelfde, de accu was nog steeds die 5000 mAH en voor de rest incrementele upgrades, ook aan de camera set-up. One UI 8 draaide ik al, dus voor mij zou het gevoel zijn dat ik dezelfde telefoon zou hebben.
De Pixel leek me wel gaaf, maar de accu hield me tegen.
En toen kwam de Oneplus met zijn grote accu, ik zag een review van MKBHD en hier op Tweakers, en ik was eigenlijk wel enthouasiast. Ook het sentiment van mijn eerdere ervaring met Oneplus kwam naar boven, ondanks dat ik weet dat ze een iets andere koers zijn opgeslagen. Echter... de reviews van de camera hielden mij tegen. Na veel wikken en wegen, en foto's vergelijken met bv. een S25 Ultra, toch de knoop doorgehakt.

Unboxing

Het doosje van de Oneplus 15 stelt niks voor. Het meest jammere vind ik wel dat er geen oplader meer bij zit. Ik snap het ergens vanuit duurzaamheidsperspectief wel, maar ik heb geen SuperVOOC oplader en deze laadt specifiek met 120W op dus nu was het wel fijn geweest. Ik heb hem nu bijbesteld voor zo'n €40.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q54mqoU6SDv3lOJNyirTj_GL9IA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvimgQJbqqz8xZZ2rM5q4EIMAD3fRdtdZhsPUSC8kOQnMczz.jpeg?f=620xauto

Design

Het design van de Oneplus bevalt mij persoonlijk heel erg. Het camera eiland vind ik best sjiek en stoort niet. De coating van de telefoon is erg mooi met een matte afwerking. Wel is de telefoon erg glad.
Ik heb nog overwogen om géén hoesje te nemen, maar uiteindelijk vanwege de gladheid toch maar een hoesje gekocht van Nilkin met een magnetische strip, zo kan ik ook magnetische accesoires koppelen. Ook het camera eiland valt nu helemaal weg.

Scherm

Dit is zo'n punt waarbij in de review op Tweakers een minpunt gegeven wordt maar ik kan me daar totaal niet in vinden.
Ik vind het scherm werkelijk waar prachtig, hij is zeer responsief en kleuren spatten eraf. De helderheid zou minder moeten zijn dan die van mijn S22 Ultra als ik de review moet geloven maar ik vind de Oneplus 15 meerdere malen feller dan mijn S22 Ultra. Wellicht interpreteer ik de resultaten anders, maar tot dusver zeer tevreden over de maximale helderherheid.

Accuduur en opladen

Het absolute hoogtepunt van deze telefoon. Ik heb nog geen enkele keer enige vorm van stress gehad over dat mijn batterij bijna leeg is. Als ik naar bed ga dan gaat er maar zo'n 1-2% vanaf en ik doe gemiddeld 40% op een dag en dan vind ik dat ik hem veel gebruik. Als ik nu in de ochtend met 30% de deur uit zou gaan dan zou ik me geen zorgen maken, iets minder gebruiken en je komt prima de dag door.
Ik was altijd van mening dat je telefoon niet verder opladen dan 80% onzin is, want je hebt die 20% ook nodig toch? Nou nu niet meer, ik laad hem op tot 80% tot er een dag komt waarbij ik niet weet wanneer ik hem weer kan opladen, zo verleng ik het leven van de batterij nog wat meer.
Ook het opladen gaat enorm snel, ondanks de grote capaciteit van de batterij.

Camera's

Indien gewenst kan ik dit hoofdstuk nog wat verder uitwijden maar ik wil hier twee dingen laten zien: hoe doet de camera in de praktijk? En hoe verhoud die zich tegenover de S22 Ultra?
Main sensor
Over het algemeen vind ik dat de camera goed zijn werk doet. De foto's zijn helder en goed scherp. Wel vind ik dat hij schaduwen af en toe iets te scherp inzet (te veel overprocessing).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0WYQ36lSmUKPbDWzPYLBrQx2E-I=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvAq7ix5AviR2kknKEmKtDxACYAoDyxGRnnx5C5AJBDq8rxG.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/621LIZa064J1QDjtJjERPRWc1Qk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvArHEyRl26SXNSdNZIJJsmHBhZtZ0FBL2ZfDJ90SidzYOaQ.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Zny4_JTogEtaulSfyZtPkVW9eqs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvAsXsD3Yq86lvUTNJ9yAZN3S8CaVOMCJd2rPWbYv3po4aDW.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3-jiqxaHFToCusat25sCBvgAOl0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvAssli5INKnWlhQQhIPuBDQIkPrC7iAwCJMvpmwTmgEkXDF.jpeg?f=620xauto

Bij onderstaande foto zie je het beeld na het klikken op de sluiterknop en voor. Ik vind het beeld vóór een stuk mooier/natuurgetrouw. Na het maken van de foto vind ik de kleuren te fel en de schaduwen te hard.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y7O5VD_HzUw9uHvVXTz-k8ZE4os=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvAqDCimdof8SwMGWqwBUuWIzJrEKMYsEdACaL4S4zqfnfCq.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1PKo-7nhD0z-UIsQs4FImQqGo2Y=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvAsX3PSc4bdkb4PbpIMJrPOdbJ1UZCZWzeUedeV018Ubd5W.jpeg?f=620xauto
Telefoto
De telefoto's zijn net als de main camera ook erg scherp en stellen niet teleur. Wel vind ik dat de AI soms wat de overhand neemt in dingen inkleren/verscherpen. Dat mag van mij wat minder.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6R3zoerd2Z-bVSpTIFIn6mcUc8Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvAqQXkbsJ0BjCOCNqVPDgdo4OIj4WLuZhWwrrr5tA77j4qt.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ITC9yBnUiJV4pPWYSlFo9Ks1Efs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvArNtqyGG0IPTcXCsfzmrakuX0FRE2iKJ1MMbg3vAZj6Gyo.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/65U3zLBRO8A6oVAJuyMNzOp_mcM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvArZ56LgnZZHSFnT5WtK8j8wlzYFxChn4ATQFNwmVCY01aT.jpeg?f=620xauto
Ultragroothoek/Selfie
Eerlijk gezegd heb ik deze nog niet zoveel gebruikt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4hPZ2PWDMkELYWAM5oet8lr7TO0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvArRP9VJE2PokEtDdA04GYI8Y4ePRh2qjTOflEmM5Le3qOG.jpeg?f=620xauto
Vergelijk met de S22U
Ik was natuurlijk erg nieuwsgierig wat het verschil zou zijn met mijn S22 Ultra omdat die enerzijds 4 jaar oud is, maar anderzijds omdat er toch wel een beetje neergekeken wordt op de camera van de Oneplus 15. Ik heb een aantal shots gemaakt, ik laat steeds eerst de OP15 zien en daarna de S22U.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7VR2sHSrxONbLe3qZ0SUtsAJSP4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvJc5f9OlPwYsZOtA79LBzixjeJc0K63XJo9AJ9ZrFOLJKYJ.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FcLdx2O5xIpl5PE9N6yaj0vS0Mo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvJcHEKWbe0PuLAE8PaEIKDQiG9h5HYRiKTPm4xfxvuQlf0U.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Ar6YtMR4I62evVs2fFq4gd0jiSo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvLKPvNx2NgqsFLUHUtOGjlRrhqKI43BnnpGJgCs6Kry4KHl.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/v_etK_pQo1Lee3H5R5ne2-mAh7Y=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1VyvLK8pIXDgicUn0FgEL9I7dBUXi7FPe3HwCjQEkGa6XdYowF.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DcH4VnEb2grB0OQjLqji9EfVLXU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1Vyw4yUPWwkbkLSjRLbOeuuonUDgM3ibjZTe9KtCL4AWBA3bz2.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/AGpaIGiFWkdb_4TnfoJtO5M_XeE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1Vyw4yIZPkLR6etVESgI9WNhDQm4rsphKv87OSuwfDvQwV7P3I.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rYTi_niBKds8ZATLu6nFxCoIeRM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1Vyw4y9U0bPwvIBavHlALvgj3FxsnTRgEPIP6PIwA1VdLcQ5aa.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Ibp8i1a7NPdkY0d3r2Iqgd3l5hI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1Vyw4zxK8YqqDZncFP3DhdF68HnBmKB28geMFt0gzrVnhezXGp.jpeg?f=620xauto

Wat mij opvalt is dat de Oneplus 15 een stuk scherpere foto's maakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat vooral wijdt aan de processing nadat de foto gemaakt is. Er is namelijk ook een 'Pro' modus waarbij dat niet het geval is en daar moet ik zeggen dat de foto's een stuk meer overeenkomen met de S22 U:

Foto's met de pro modus:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/amDJUTrqqAEMGXmXW88LFk0hrJE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1Vyw4zZccShr6MozrFceOUUfnrrTnf5srBfE4aPMRalDB1wKb4.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/W6gbxRghXpdDmv6GCJjopj5I9dQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/486772/1Vyw4z9cuTzgfujJspCjPMpFALv3AHlvBjrJjdVkUE9obEHHlS.jpeg?f=620xauto

Ik ben erg tevreden met de telefoon en zie mezelf hier weer een aantal jaar mee doen. De accu is werkelijk waar een genot om mee te werken en ook de UI en hoe vlot alles voelt is erg fijn.

De negativiteit over de camera's vind ik nogal overdreven. Ik geloof best dat er betere camera's zijn in smartphones en je ziet bij de X9 find dat dat ook zo is, maar de marges zijn erg klein. In goed licht presteert de camera echt heel goed en ik vind het een prima stap voorwaarts op mijn S22 ultra. Ik was sceptisch dat dit niet het geval zou zijn maar vooral in het gebied van beeldverwerking is de afgelopen jaren een stap gezet. Die beeldverwerking is soms nog wel iets te gortig naar mijn mening, maar wellicht dat toekomstige updates dat nog wat finetunen.

Een Oneplus 15 Pro zoals MKBHD het omschreef met camera capaciteiten van een Iphone 17 pro zou de droom zijn, maar zover is het nog niet. Ik ben benieuwd of de Oneplus 16 een stap hierin gaat zetten of dat de strategie van Oneplus niet meer gericht is op camera's en dat over laat aan zijn broertje de Oppo.

Voor mij is dit een top telefoon en kan hem zeker aanraden!

Alternatieven

Wat ik overwogen heb:
  • De S25 Ultra (of wachten op S26 Ultra) was natuurlijk een goed alternatief geweest, ik denk dat je daarvoor een iets betere camera krijgt, maar wel mindere batterijduur en wellicht ook een iets minder vlotte experience. Wat ik wel mis van Samsung zijn de Bixby Routines. Die waren erg fijn om per app in te stellen
  • Oppo X9 Find X9 pro. Ik heb deze vastgehouden naast de Oneplus 15 in een Coolblue winkel. Ik vond hem beduidend minder lekker in de hand voelen en de camera bump was wel heel aanwezig, achteraf was dat geen probleem geweest met een hoesje natuurlijk. Mijn eerste indruk was dat de software wel een stuk meer 'Chinees druk' oogde dan OneUI maar wellicht had ik daar ook aan kunnen wennen. Ik vond het de meerprijs van een paar honderd euro niet waard.

Heb jij ook een OnePlus 15, 16GB ram, 512GB opslag Zwart?

Dank voor de uitgebreide review!

Ik ben ook aan het zoeken naar een nieuwe en de OP15 staat op mijn shortlist. De camera commentaren hielden mij ook tegen, maar fijn om te lezen dat dat in jouw ervaring meevalt.

Weer een plekje omhoog in de ranking 😉
Ik wilde ook een review schrijven van mijn OP15, maar sluit me volledig, van de eerste tot de laatste zin, bij de jouwe aan. Mijn voorganger was een S20 Ultra. Thanks voor het delen!
Top review, ook ik ben aan kijken en heb deze hoog op mijn lijstje.

Nu nog meer overtuigd