Waarom?
Wegens de aanschaf van een nieuwe tv voor de zaak verhuisde het oude toestel, een Panasonic 55CX700, naar de slaapkamer. Daar ervaarde ik voor het eerst het geluid van de ingebouwde speakers van de Panasonic: niet om aan te horen! Zelfs het geluid van een iPhone klinkt beter. Omdat ik geen AVR en losse speakers op de slaapkamer wil (lees: voornamelijk de vrouw wil dat niet), leek een soundbar de geschikte oplossing. Op naar de Mediamarkt om wat soundbars te testen.
Setting the bar - verwachting
Ik ben gewend aan goed geluid. In de woonkamer staat een 5.1-opstelling opgebouwd uit een Anthem AVR, Bowers & Wilkins zuilen en center, en een ported subwoofer van SVS. In de eetkamer/luisterruimte staat een 2.1-setup van gescheiden Rotel pre/power-versterking (700 W RMS per kanaal), Bowers & Wilkins zuilen met upgraded crossovers en een sealed SVS subwoofer. Mijn oren zijn redelijk ‘verwend’.
Op de slaapkamer lag de lat echter lager. De bedoeling was een soundbar die, zonder subwoofer, verstaanbaar geluid zou produceren en minstens het niveau van de oude TV (42PFL7404H) zou evenaren.
Het eisenpakket:- Aansluiting via HDMI met CEC, zodat ik niet met meerdere afstandsbedieningen hoef te werken
- Geen losse subwoofer
- Beter geluid dan de TV; niveau van oude Philips als ondergrens
The search
We hebben diverse soundbars beluisterd. Bij de meeste zat een (vaak draadloze) subwoofer. Zodra deze werd uitgeschakeld, klonk het geluid van de soundbar vaak net zo kaal als dat van de Panasonic zelf: vergelijkbaar met een goedkope laptop. Hoewel de lat voor de slaapkamer niet hoog lag, stelde vrijwel alles met uitgeschakelde subwoofer dusdanig teleur dat zelfs de vrouw er een vies gezicht bij trok.
Toen we de Sonos beluisterde viel deze gelijk positief op, vooral omdat er zonder subwoofer een mooi rond geluid uitkwam. Waar bij alle andere soundbars de subwoofer een vereiste was voor acceptabel geluid, is bij de Sonos een subwoofer enkel een aanvulling voor meer diepte op reeds prima geluid — zoals het eigenlijk hoort te zijn.
Het is ronduit indrukwekkend wat Sonos uit deze relatief compacte soundbar weet te produceren. Eerlijk gezegd overtrof het geluid mijn verwachtingen en was ik met minder ook tevreden geweest voor de slaapkamer. Had de Sonos Ray een HDMI-aansluiting met CEC-ondersteuning gehad, dan was het deze geworden. Helaas ontbreekt die functionaliteit, waardoor ik steeds met de app zou moeten rommelen voor volume en de box afzonderlijk van de tv moet inschakelen/uitschakelen. Wat fabrikanten beweegt om een soundbar van zo’n essentiële functie te onthouden, is mij een raadsel. De Beam Gen 2 vinkte echter alle vakjes aan, en zo ging deze mee.
Eenmaal thuis
Onze slaapkamer is een relatief kleine ruimte (~20 m²), met veel zachte materialen zoals tapijt, bed en gordijnen, waardoor de akoestiek prima is. Hierin weet de Sonos een ruimtelijk geluid neer te zetten dat zich niet lijkt te concentreren tot de speaker. De staging, vooral van de front stage, is indrukwekkend voor zo’n kleine speaker. Het surround-effect is beperkt tot niet aanwezig, maar gezien er geen achterspeakers zijn, is dat logisch. Het geluid is vol en heeft voldoende laag, ruimschoots meer dan nodig voor een slaapkamer. Verwacht geen voelbare bas zonder extra subwoofer, maar het geluid is absoluut ‘vol’ en zeker niet blikkerig of kaal.
We hebben bewust gekozen geen subwoofer te nemen. Het doel was verstaanbaar geluid in de slaapkamer, en daarin slaagt de Sonos meer dan voldoende. Het resultaat overtreft de verwachting.
Meegeleverde accessoires
Fijn dat Sonos alles meelevert wat je nodig hebt. Waar tegenwoordig geen oplader meer bij een nieuwe iPhone zit en printers al decennia zonder USB-kabel verkocht worden, is het verfrissend om te zien dat Sonos de moeite neemt om naast het stroomsnoer ook een HDMI-kabel in de doos te stoppen. Er zit zelfs een converter bij voor wie de soundbar via een optische aansluiting wil aansluiten.
Installatie
Online las ik dat mensen moeite hadden met de installatie van de soundbar, maar ik kan me daar weinig bij voorstellen. Verbind de soundbar via HDMI met een poort op de TV die ARC ondersteunt: letterlijk twee kabels; stroom en HDMI. Voor geluid uit de speaker was verder geen setup nodig. Voor de complete setup installeerde ik de Sonos-app en volgde de instructies. Binnen enkele minuten was ook dit klusje geklaard.
Over de integratie met het Sonos-ecosysteem of de werking met whole-house audio kan ik weinig zeggen; de soundbar is mijn enige Sonos-apparaat.
Room correction
Na installatie van de app heb ik de Trueplay-setup doorlopen, Sonos’ versie van room correction. Het proces is wat vreemd vergeleken met systemen als Dirac, Anthem ARC of Audyssey. Sonos gebruikt de microfoon van je telefoon voor de meting en je moet met je arm op en neer door de kamer bewegen, in plaats van metingen op vaste punten. Het voelt wat raar, maar het loont de moeite. Het geluid klinkt ruimtelijker en meer gebalanceerd na de meting.
Het oog
Voornamelijk van belang voor de WAF: de speaker is erg compact en ingetogen qua styling. Hij valt visueel dus niet op, zeker niet op de slaapkamer, waar de tv en soundbar op een zwart meubel staan. Omdat de soundbar, wanneer ik hem voor de tv zet, nét het IR-oogje van de tv blokkeert, heb ik hem achter de tv geplaatst. Zo speelt hij ‘onder de tv door’ en is hij vrijwel volledig uit het zicht. Ik heb niet het idee dat de circa 0,5 cm van de bovenkant van de speaker die door de tv wordt geblokkeerd ook maar iets van geluid tegenhoudt, maar misschien print ik nog eens twee spacers voor onder de pootjes van de tv, zodat hij volledig eronder kan staan.
Minpunten
Ik heb geen minpunten opgesomd. Dit is omdat ik er tot nu toe eigenlijk geen heb gevonden.
Zaken als “surround-effect beperkt zonder achterspeakers” of “geen echt diepe bassen zonder subwoofer” zijn in mijn ogen geen echte minpunten van een speaker; dat zouden onrealistische verwachtingen zijn. Eerlijk gezegd heeft dit apparaat mijn verwachtingen op alle punten ruimschoots overtroffen. Geen minpunten dus.
Would recommend! 💯