Inleiding
Ik zat er al een tijdje aan te denken om mijn oude kast, de
Corsair Carbide 400Q te vervangen. Deze was toch wat krapjes was in het compartiment achter het moederbord, waar de kabels worden weggestopt. Verder wil ik graag een kast waar ik wat aanpassingen aan kan maken zodat ik deze een nog een stuk stiller kan maken zonder dat dit de luchtstroom in de weg zit. Ik kwam de kast tegen via de recente
ontwerpwedstrijd op printables. Het modulaire karakter van de MasterFrame 600 stelt mij in staat om dit te doen zonder de kast zodanig te modden dat je er nooit meer wat anders van kan maken. Ik heb in eerste instantie nog overwogen om de Qube 540 of de MasterFrame 500 aan te schaffen. Na een tijdje wikken en wegen of ik dan überhaupt een andere kast wilde kopen heb ik er toch maar voor gekozen om deze kast aan te schaffen.
Beoordeling van de eigenschappen van de kast
Uiterlijk
De kast is relatief fors, waardoor deze een imposante eerste indruk geeft. Als je wat beter kijkt valt op dat de hoeken van de kast afgerond zijn, wat een wat vriendelijker uiterlijk aan de kast meegeeft. Aan de achterkant van de kast is wat beter zichtbaar dat deze kast een andere insteek heeft. De montagerails die aan de binnenkant, en dan met name achter het moederbord het leidende motief vormen zijn van achteren aan de buitenkant ook goed zichtbaar. De kast heeft aan de voorkant een gaaspaneel. Aan de rechter zijkant van de kast is er ook een deel met openingen met gaas erachter, voor als je daar een waterkoelblok wil installeren. En natuurlijk zit er een raam aan de linker zijkant, of je dat nu wil of niet. Dit "euvel" ga ik t.z.t. verhelpen met een stuk hout

Indeling van de kast en inbouwervaring
De kastpanelen aan de voor- en zijkanten zijn bevestigd middels een inklemming aan de ene kant en een magneetkoppeling aan de andere zijde van het paneel. Dit maakt het openmaken en sluiten van de kast zeer eenvoudig. Aan de binnenkant van de kast is alles netjes verdeeld. Iets waar je wellicht nog rekening mee wil houden is dat het montagepaneel van de opslagapparaten verwijderd zal moeten worden als je een waterkoelblok wil installeren dat vanaf de zijkant de lucht inneemt, waardoor je dan dus een andere montagemethode voor je opslagmedia zal moeten toepassen. Tegelijkertijd zijn koelblokken voor 200mm ventilatoren zeldzaam, dus als je de lucht aan de voorkant in wil nemen, dan zal je aan de slag moeten met de adapterplaatjes. Voor mij geen probleem, aangezien ik geen waterkoeling gebruik. Maar wellicht iets om even over na te denken als dit wel voor jou van toepassing is.
Zoals al genoemd bij het uiterlijk is de kast relatief fors. Dit heeft als voordeel dat de kast van binnen ook ruim is, waardoor het inpassen van grotere onderdelen geen probleem is. Waar ik voorheen de tweede ventilator van mijn Noctua NH-D15 niet kwijt kon zonder de kast dicht te maken is dat hier geen probleem.
De aanpasbaarheid van de kast is voor mij een positieve ervaring. Het gemak waarmee alles kan worden verplaatst maakt dat je, als je dat wil, alles naar eigen inzicht in kan delen. Ik heb daar ook al een heel klein beetje ervaring mee opgedaan. Het onderdeel met de uitsparingen voor de kabels is een soort van brug welke boven de zijwaarts uitstekende poorten uitsteekt. Helaas is de afstand tussen de poort en deze brug in de standaard configuratie niet heel ruim, waardoor je nogal veel moet priegelen om de stekkers in de aansluitingen te krijgen. Ik had de pech dat de pinnen van mijn USB 3.0 type-A aansluiting voor het voorpaneel flink verbogen raakte. Voor het grootste deel was dit natuurlijk mijn eigen schuld. Ik had wat minder haastig en slordig moeten zijn. Je denkt dat je het nog net wel voor elkaar krijgt zonder demonteren, maar dat lukt dus niet. De oplossing was dat ik de brug tijdelijk te demonteerde, om zo voldoende ruimte te hebben om bij de stekkers te komen. Vervolgens bleek het ook nodig om een van de ventilatoren aan de voorkant te demonteren zodat ik een goede zichtlijn had om de pinnen weer recht te kunnen buigen. Gelukkig is er geen permanente schade, dus alles is met een sisser afgelopen. Maar tegelijkertijd is het ontwerp van die brug ook een factor die dit in de hand heeft gewerkt. Helaas staat er in de handleiding niks over het demonteren van de brug, wat dus een overmaat van zelfvertrouwen in de hand werkt. Hoewel ik dus even door een vervelende situatie moest, heb ik daardoor ook gelijk beter in de gaten gekregen hoe flexibel de kast is qua opzet. Deze flexibiliteit vind ik een pluspunt aan deze kast.
Bij het inbouwen van de voeding kwam ik er achter dat er op zich genoeg ruimte is om alle kabels weg te werken, maar dat je bij het routeren van de kabels op een aantal flessehalzen stuit. Alles bij elkaar is dat geen ramp, als je een beetje handig bent duw je de stekkers er met niet al te veel moeite door, maar het is wel een aandachtspunt. Bij het routeren van de kabels viel mij ook op dat het frame genoeg ruimte heeft om je kabels mooi vast te kunnen zetten aan het frame, waardoor kabelbeheer heel makkelijk wordt.
Ten slotte viel mij op dat de schroeven voor de afdekplaten van de uitbreidingssloten alleen met een schroevendraaier kunnen worden losgehaald. Veel kasten zijn tegenwoordig voorzien van schroeven die je met de hand kan aandraaien. Deze kan je ook los kopen, maar ik had ze er liever bij gezien. En nu we het toch over schroeven hebben, bij het uitpakken van de verpakking zaten alle schroeven in één zakje. Dat is qua plasticgebruik wellicht lekker efficiënt, maar het zorgt er wel voor dat de drie verschillende typen schroeven met een platte kop, met de schroefdraden M3, #6-32 en M4, allen met een lengte van 6mm, in één hoop door elkaar uit de verpakking kwamen. Dit geeft veel verwarring als je er niet op let. Gelukkig staan de aantallen wel in de handleiding vermeld, dus op dat punt is de handleiding wel heel nuttig. Maar het is dus een goed idee om deze te sorteren met, wellicht met behulp van een schuifmaat of een ander geschikt meetinstrument, anders zal je er tijdens het inbouwen achter komen dat je de verkeerde schroef te pakken hebt, met alle gevolgen van dien. (zoals bijvoorbeeld gestripte schroefdraden)
Luchtverplaatsing
De twee 200mm ventilatoren aan de voorkant en de 120 mm ventilator aan de achterkant lijken hun werk goed te doen. Qua temperaturen zie ik een kleine verbetering, hoewel de situatie nu iets anders is dan mijn vorige kast, dus het is geen hele goede vergelijking.
De kast heeft een verdeelpaneel om tot vier ARGB ventilatoren te kunnen koppelen op het moederbord, welke met een SATA-stroomkabel van prik moet worden voorzien. Dit paneel lijkt oké te werken. Het nadeel van het gedeelde ARGB-signaal is wel dat je de ventilatoren niet individueel aan kan sturen. Voor mij geen onoverkomelijk probleem, aangezien ze normaliter niet aan staan. Ik zal echter wel gebruik gaan maken van de ARGB-mogelijkheden om als signaal te dienen bij problemen, dus wat dat betreft is de ARGB-functionaliteit voor mij prima.
Geluid
De kast is voor stil genoeg, voor een kast met een voorpaneel van gaas. Ik kan geen directe vergelijking maken met de 400Q omdat die kast niet de ruimte had om de Noctua NH-D15 van zijn tweede ventilator te voorzien. Deze kast heeft daar wel de ruimte voor. Daarnaast is dit een kast met gaaspanelen, waardoor deze veel meer open is. Hierdoor is er dus een wezenlijk verschil is tussen de twee situaties en is een goede vergelijking niet echt mogelijk. Ik kan de kast in onaangepaste vorm wel wat duidelijker horen, maar het is voor mij niet storend.
Voorpaneel
Het voorpaneel heeft twee aansluitingen voor USB-A, één aansluiting voor USB-C en een TRRS 3,5 mm audio aansluiting. Daarnaast is er een LED welke zowel als aan/uit-indicator als mede als schijfactiviteitsindicator fungeert. Als de computer aan staat kleurt de LED blauw. Als er schijfactiviteit is, dan kleurt de LED rood. De aansluiting van de knoppen en LEDs van het voorpaneel geschiedt middels een voorgevormde stekker. Dit maakt de installatie van dit doorgaans toch wel wat priegel deel van de installatie zeer eenvoudig. Wat mij betreft mag dit standaard worden.
Naast de aansluitingen zitten er natuurlijk ook een aan-en-uitknop en een herstartknop op de kast. De knoppen doen wat ze moeten doen, maar zijn aan de kleine kant. Ze activeren met een duidelijke klik en zonder veel afstand te overbruggen. Niet de meest premium ervaring. Voor de herstartknop had liever een net iets grotere knop gezien, die is echt nog net te met je vingers in te drukken.
Afwerking en bouwkwaliteit
De afwerking en bouwkwaliteit is over het algemeen goed. Ik heb nergens braampjes opgelopen en alles zit zodanig in elkaar dat het niet spontaan uit elkaar valt. Tegelijkertijd is alles ook makkelijk uit elkaar te halen. De totaalervaring is solide.
Als ik deze kast niet had opgemerkt, dan had ik waarschijnlijk mijn 400Q aangepast. Ik ben helemaal niet van de tierelantijntjes, maar er is helaas geen versie beschikbaar zonder raam. Ik had dat graag anders gezien. Als er een versie zonder glazen paneel was geweest, dan had ik daar voor gekozen. De prijs (€188 ex. verzending bij aankoop, €199 ex. verzending op het moment van schrijven) is op zich fors te noemen, maar ik kan begrijpen waar het geld in is gaan zitten. Het modulaire karakter van de kast maakt dat het opbouwen ervan ook relatief veel werk is. Dat is voor mij een acceptabele afweging.
De beschikbaarheid van onderdelen die je met een 3D-printer kan vervaardigen, alsmede de mogelijkheid om daar zelf makkelijk ontwerpen voor te maken is voor mij een prima uitgangspunt om de kast naar eigen inzicht aan te passen. En dat was uiteindelijk waar het mij om te doen was.
Dat gezegd hebbende zijn er wel enkele schoonheidsfoutjes, zoals de handleiding die toch net de plank mis slaat, de verpakking van de schroefjes en de matige knoppen op het voorpaneel.
Als ik kijk naar de gehele ervaring, dan is mijn oordeel voor mijn eigen situatie positief, ongeveer een 7 van 10. Maar als je een kast wil waar je gewoon rechttoe rechtaan in kan bouwen en je geen behoefte hebt aan aanpassingen, dan denk ik dat er voor de prijs betere kasten beschikbaar zijn.
N.B. De plaatjes die je op het internet kan vinden zijn een redelijke representatie voor de kast, hoewel de adapterplaatjes voor de mesh versie net wat anders zijn dan voor de reguliere versie. Ik heb er daarom voor gekozen om zelf geen plaatjes toe te voegen