€ 599,- bij Belsimpel
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Xiaomi 15T Pro, 512GB opslag Zwart Review

19 december 2025, laatste update op 24 december 2025, 202 views Rapporteer

Goede hardware, matige software. Het updatebeleid van Xiaomi lijkt redelijk goed, maar dat is misleidend. Een OS update kan alleen maar via OTA worden verkregen, waardoor je aan de willekeur van Xiaomi bent overgeleverd wanneer je de update krijgt, en dat kan als je pech hebt maanden duren.

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Mooi scherm
  • Goed camerasysteem
  • Snel opladen, mits juiste lader

Minpunten

• Matige software
  • Slecht en misleidend updatebeleid

2 van 5 sterren (Slecht)
Zoals al in de redactionele review aangegeven biedt deze telefoon qua hardware een goede prijs-kwaliteit verhouding.Over de software ben ik minder te spreken. Nog steeds de bekende nadelen, bloatware en onoverzichtelijke settings. Behoorlijk irritant is het feit dat als je een custom launcher app installeert er geen gesture navigatie mogelijk is. Ik moet nu kiezen tussen het gebruik van een custum lancher, in mijn geval Hyperion, maar dan zonder gestures, of de minder fijne HyperOS System launcher. Afgezien daarvan is er met HyperOS wel te leven.

Het grootste probleem met de 15T Pro is voor mij echter het update beleid van Xiaomi. Dit lijkt op papier redelijk, 4 jaar OS updates en 6 jaar security updates, maar is in de praktijk een stuk slechter dan het lijkt. In tegenstelling tot wat vermeld wordt in de review van de redactie werd de telefoon niet geleverd met HyperOS 3 maar met versie 2.0.209.0 en Android 15. Je verwacht dan dat er wel snel een update naar HyperOS 3 met Android 16 zal komen, maar dat is tot op heden, 6 weken na aankoop nog niet gebeurd.
Na wat googlen blijkt dat er intussen al 2 stabiele versies van HyperOS 3 zijn uitgebracht voor de regio EU, 3.0.5.0 en 3.0.6.0. Deze zijn vanaf een betrouwbare site van de Xiaomi community te downloaden en de telefoon biedt in principe de mogelijkheid om een gedownloade firmware te downloaden, na een trucje in de updater app.
Helaas krijg je bij het installeren altijd een foutmelding: "Can't install update, other reason". Na wat research blijkt dat Xiaomi major OS updates, zoals van Android 15 naar Android 16, alleen maar mogelijk maakt via OTA en wanneer die OTA komt moet je maar afwachten, het kan de volgende dag zijn, maar het kan ook maanden duren.
In theorie is er dan nog een mogelijkheid om de nieuwe firmware te installeren via Fastboot en ook Fastboot roms zijn beschikbaar op internet. Echter hiervoor is het nodig om de bootloader te unlocken, en dat heeft Xiaomi willens en weten heel moeilijk, zo niet onmogelijk gemaakt. Je moet voor het unlocken namelijk toestemming(!) vragen via de Xiaomi community, maar als je dat doet is de quota van unlock toestemmingen altijd overschreden en moet je het de volgende dag maar weer proberen. Deze optie is dus praktisch onmogelijk.
Het gevolg van dit alles is dat ik nu zit met een telefoon met verouderde software en maar moet afwachten of en wanneer Xiaomi mij een OTA gunt. Dit is voor mij onacceptabel voor een telefoon in deze prijsklasse!
Kortom, voor iemand voor wie software updates niet belangrijk zijn is dit een prima telefoon, maar als het update beleid voor jou een wezenlijk onderdeel is van de aanloop van een telefoon, blijf dan weg bij Xiaomi.

Update 24-12-2025:
Eindelijk is de OTA naar HyperOS 3.0.9.0 binnen gekomen. Eerste indruk is dat het redelijk goed werkt. Desondanks heeft mijn vertrouwen in het updatebeleid van Xiaomi wel een deuk opgelopen.

Heb jij ook een Xiaomi 15T Pro, 512GB opslag Zwart?