2. Specificaties | Gebruikersreviews

ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG Zwart Review

19 december 2025, laatste update op 20 december 2025, 375 views Rapporteer

Dit had de vervanger moeten zijn van mijn 9 jaar oude Asus PG279Q, maar helaas voldoet de XG27AQWMG niet aan mijn verwachtingen. Onder firmware MCM102 is het OLED-paneel mooi, scherp en snel, maar niet zonder duidelijke compromissen. Om deze reden heb ik het scherm retour gestuurd.

Er is sprake van black crush: in de Lagom black level test zijn stappen 1 t/m 5 niet van elkaar te onderscheiden. Ook in de contrasttest zijn de donkerste kleurtinten niet zichtbaar. Bij grijswaarden boven de 80% is duidelijke verticale banding aanwezig, wat in games extra opvalt door beweging. Daarnaast treedt er VRR-flicker op in sommige donkere games, wat het beeld onrustig maakt. Het scherm schakelt bovendien traag in en uit.

De genoemde problemen waren niet op te lossen door aanpassingen in de instellingen, met uitzondering van een beperkte verbetering van de VRR-flicker. Hopelijk worden deze punten in de toekomst via firmware-updates verbeterd.

Pluspunten

• Scherp beeld
  • Snelle response
  • Bouw monitor
  • TrueBlack Glossy
  • Kleuren
  • Neo proximity sensor
  • 280Hz

Minpunten

• Verticale banding
  • Black crush
  • Traag aan/uit
  • VRR flicker
  • Colour fringing bij tekst

3 van 5 sterren (Voldoende)

Heb jij ook een ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG Zwart?

Dank, ik heb de Asus PG279Q en zit ook te twijfelen om naar OLED over te stappen...

Nu weer terug naar je oude of...?
Inderdaad, ik ben weer terug naar de oude. Ik houd de OLED nog wel in de gaten.

De Asus XG27ACMS is wel interessant zodra deze weer in de aanbieding is. Dat zal waarschijnlijk een kleinere upgrade zijn ten opzichte van een OLED.
Is wat, dat prijsverschil...geloof dat ik 820 heb betaald voor de PG279Q :) (top monitor hoor!)

(XG27ACMS vs PG279Q (destijds dus))

mjah, men raad mij steeds een OLED aan...zie een goeie kennis, voormalig pro gamer met die duurste ASUS OLED spelen ...etc

[Reactie gewijzigd door fokaduck op 21 december 2025 14:57]

Hoi,

Ik heb deze monitor dus ook direct gekocht toen deze een paar dagen geleden op bol beschikbaar was. Was erg enthousiast over de specs. Voorheen speelde ik altijd games op mijn Philips 55” oled tv van 8 jaar oud. Wel al fan van oled, nooit problemen mee gehad. Maar opzoek naar een hogere refresh rate.

Na het uitpakken en installeren schrok ik van de verticale lijnen en vlekken op het scherm. Dat was in het (grijze) menuscherm van de Xbox.

Ik dacht shit. Dit is niks. Maar de volgende dag, na screen cleaning bij uitzetten, was het opeens verdwenen. Ook bij grijsschaal testen zie ik niks meer… Dus ik denk dat ik deze maar zal houden.

Is er nog meer wat ik moet testen, voor de zekerheid?
Verschillende technieken komen met hun eigen beperkingen. Wat ik doe, is deze afwegen tegen de voordelen en vervolgens beslissen of ik het acceptabel genoeg vind.

Test verschillende games die je normaal ook speelt, vooral de donkere scènes, en kijk hoe het scherm presteert. Zonder de verticale banding klinkt het al als een winnaar.