€ 199,- bij Amazon.nl
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Synology SNV3410 400GB Review

17 december 2025, laatste update op 19 december 2025, 334 views Rapporteer

De Synology SNV3410-400G is een M.2 NVMe SSD die speciaal is ontworpen voor gebruik in Synology NAS-systemen. Tijdens het testen viel vooral op dat de SSD probleemloos integreert in DSM en voorspelbaar gedrag vertoont binnen het Synology-ecosysteem. De SNV3410-400G richt zich met name op gebruikers die hun NAS intensief gebruiken, zoals bij frequente bestandsaccesses, meerdere gelijktijdige gebruikers of specifieke workloads waarbij lagere latency gewenst is. Voor eenvoudige opslag of licht gebruik is de meerwaarde beperkt, maar in scenario’s waar consistentie, compatibiliteit en betrouwbaarheid belangrijker zijn dan maximale snelheid, is deze SSD een logische keuze. Dankzij de volledige end-to-end gegevensbescherming, inclusief stroomverliesbescherming, wordt het risico op gegevensverlies bij onverwachte uitschakelingen sterk verminderd en blijft de gegevensintegriteit beter gewaarborgd. De prijs is aan de hoge kan voor (eigenlijk gewoon een) SSD van 400 gigabyte.

Pluspunten

• De SSD als cache kunnen gebruiken werkt zeer goed om de lees-en schrijfprestatie van een bestaande NAS te verhogen
  • Gemakkelijk te installeren
  • Werkt goed samen met Synology DSM, wordt meteen herkend
  • Schrijft data veilig weg tijdens een stroomonderbreking
  • Kan ook worden gebruikt als SSD in een 'gewone' computer (al zou ik dit afraden)

Minpunten

• Voor een prijs van €160 kun je bij derde partij SSD's kopen die sneller zijn en groter van formaat. Helaas is DSM afgeschermd tegen SSD's van derde partijen
  • Tegenvallende lees-en schrijfprestaties

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JrP73zZwHykfEt_wVy9FVnBy4VI=/m/383141/1VvVZ6EufibqnUHJP9D4Pcn2BRSVotte2oYBfQHQvMKAnpVoKa.jpeg

Synology SNV3410-400G 400 GB NVME M.2 SSD review

Inhoudsopgave:

- Inleiding

Om een SSD te kunnen gebruiken in een Synology NAS, ben je op dit moment afhankelijk van Synology zelf met hun eigen SSD lijn. Voor HDD's is dit inmiddel anders en sinds DSM 7.X ondersteunt Synology wederom HDD's van derden. Synology NAS systemen hebben de mogelijkheid om een M.2 SSD zowel als opslag dan wel als cache te gebruiken. Maar heeft het gebruiken van een SSD als cache nu wel echt nut? Of kun je je geld beter ergens anders aan besteden? Je leest het in de review hieronder!

- Uitpakken, bouw en features

Uitpakken
De Synology SNV3410-400G wordt, zoals we inmiddels van Synology gewend zijn, geleverd in een bruine, kartonnen doosje. De doos is veel te groot voor de SSD die erin zit. Er zit genoeg verpakkingsmateriaal omheen om de SSD te beschermen tegen schade van buitenaf.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Emal2nwU4OBKR465b7Dpm5qJEWM=/m/383141/1VvVZ6kitYfvus5p9u8wpqJ3z1O07IGkQpaWJD8rMqhg46T3yI.jpeg

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q73DRVZKP2wbn4uvOI0u0ADg8Is=/m/383141/1VvZ8Rw5yzW3M4PaWhKEkuHYfyAtg2su7SoukjlIc1B9KlK0QB.jpeg
Bouw
De bouw is eigenlijk net als elke andere M.2 SSD. Daar valt weinig over te zeggen. De PCB van de SNV3410-400G is blauw en voelt degelijk aan. De SSD is licht buigbaar als je er wat harder op drukt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/U5wOtIJaroUBkfcM14As3BtvhRM=/m/383141/1VvZ8RJmqrgvIup25q4nWExrPVDiEj3DVRdE1OFGnwwzdwRkaw.jpeg

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZpfQpL9leNveyIObQiryXQ9xqCE=/m/383141/1VvZ8RDVln3cUTnkPg0KEMXIWnddcfO5uQiHPS94qEAY7665mp.jpeg
Features
De SNV3410-400G is ervoor gemaakt om samen te werken met de NAS systemen van Synology. Op het moment van schrijven is dit het enige model M.2 SSD die je in een Synology NAS kunt doen en werkt. In het geval van de DS1825+ (waarin ik deze M.2 SSD test) kan de SSD zowel fungeren als extra opslag, maar ook als cache om zo bestandsoverdracht aanzienlijk te versnellen. Zie voor de prestaties van deze SSD het hoofdstuk 'testmethode, lees- en schrijfprestaties en stroomverbruik'.

Daarnaast bieden SNV3500- en SNV5400-serie volledige end-to-end gegevensbescherming, inclusief stroomverliesbescherming om de gegevensintegriteit te waarborgen tijdens onverwachte uitschakelingen. Deze series hebben condensatoren in hun stroomverliesbeschermingscircuits om veilig gecachte gegevens naar NAND-flashgeheugen te schrijven tijdens stroomstoringen, waardoor gegevensverlies wordt voorkomen.

- Specificaties en vergelijking met andere modellen

De specificaties zijn te vinden op de volgende pagina: https://www.synology.com/nl-nl/products/drives/ssd/enterprise-snv#specs

Hieronder een klein screenshot van de specificaties van de SNV3410-400G.Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DdkxC6ofQoqxGqRqGu6MM8ax0BY=/m/383141/1VvWzourQzGIAYP8P1MO5KFYZuT4e89i4yKOeUoiBReNuyfk1q.jpeg

Hieronder een overzicht van nog drie andere modellen. Naast de wat lager gesegmenteerde SNV3400 M.2 NVME SSD, zijn er nog drie andere Synology M.2 NVME SSD's te verkrijgen. Deze serie SSD's heeft 400 GB, 800 GB en 1600 GB opslag. Deze drie verschillende modellen hebben overwegend dezelfde specificaties, maar verschillen ook onderling. Kijk dus goed in onderstaande tabel. Let er dus goed op welk model bij jou past. Deze SNV3410-400G, de SNV5420-400G of (in het geval van de laatst genoemde SSD) de -800G of 1600G.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vxBhdG0cyhUfZNDEEi4E21RyYa8=/m/383141/1VvWzoqVYL1851NV1u2L4z1t6GbNEOSG8Ndio0E4c4HlpBCtpr.jpeg

Op alle vier de modellen zit standaard 5 jaar garantie.

Als ik de SNV3410-400G vergelijk met de SNV5420-400G dan zie ik dat deze modellen veel overeenkomsten hebben. In de vergelijker van Tweakers is dat ook te zien: https://tweakers.net/pricewatch/compare/1779248;2246730/

De fysieke grootte en opslaggrootte is hetzelfde net als de IOPS, de leessnelheid en de garantie die je op beide schijven krijgt. De verschillen die er zijn hebben met name te maken met het stroomverbruik, de TWB en de prijs. Gek genoeg heeft deze SNV4310-400G een hogere schrijfsnelheid dan de wat hoger gesegmenteerde SNV5420-400G.

Voor het gebruik als cache zal het weinig/geen verschil maken welke SSD je kiest. Voor opslag kan het, doordat de snelheden wat verschillen, wel uitmaken.

- Installatie

Ik test de SNV3410-400G in de Synology DS1825+. In principe kun je ervan uitgaan dat het in vrijwel alle NAS systemen van Synology zo werkt zoals ik hier ga beschrijven.

De DS1825+ heeft aan de onderkant ruimte voor twee M.2 SSD's. Door het klepje eraf te halen en het schuifje omhoog te trekken, kun je de M.2 SSD wat schuin in de connector doen, aandrukken en naar beneden duwen. Hierna laat je het schuifje los en zit de SSD vast. Zo simpel is het.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3azL9iT21bV7E7A1msNTzyh_fOA=/m/383141/1VvZ8RSggtSEkG6vrtoMzAXRdv8P32GLjG576F9oM5wNlSfjFi.jpeg

In het OS (DSM 7.3.2) wordt de SSD herkend en kun je aangeven of je deze als extra opslag wilt gaan gebruiken of als cache. Een combinatie van die twee is niet mogelijk. Je kunt wel twee verschillende (hetzelfde model kan dan natuurlijk wel) in de NAS doen om zo de een als cache te gebruiken en de ander als extra opslag.

- Opslag of cache?

Niet alle NAS systemen van Synology kunnen een M.2 SSD toestaan als cache schijf. NAS systemen vanaf het jaar (grofweg gezien) 2020 kunnen M.2 SSD's gebruiken als cache. De DS1825+, waarin ik deze SSD test, kan zowel Synology's eigen M.2 SSD gebruiken als cache net als opslag.

In de software wordt de M.2 SSD herkend, maar deze is nog niet geïnitialiseerd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VZadY7rFg-PqyWvqcBw9K4gtcjQ=/m/383141/1VvVZ6BWHCyItA55cJdSa7gOaQAgY7iC99GVZQoLWvlzUfZkid.png

Je geeft in DSM aan hoe je de M.2 SSD wilt gebruiken.Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cxS1ZeZFsliByz3_k8MZFAybjf0=/m/383141/1VvVZ7hQi0KiMHZu15aX46yeHbdJzh1UlkSs06Hvz9F6LeDB7W.png

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Lw3dZRFUs924iOZ3b7ltEfCYr2o=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvVZ76jsWrC0SxmtkIHWBED23V8F4xEcOeq9a0wPDJ3NkIQKu.png?f=620xauto
Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, zijn er op dit moment twee opslagpools aanwezig. De ene opslagpool is van de HAT3300 4 TB HDD en de andere is de opslagpool van de SNV3410-400G M.2 SSD. De SSD is dus, naast cache, ook prima als opslag te gebruiken.

Op bovenstaande afbeelding is te zien dat ik de M.2 heb ingesteld als opslag. Ik kan op de SSD een volume aanmaken en daar bestanden op plaatsen. Op dit moment fungeert de SSD als elke andere HDD die je in de NAS zou doen.

Het meest interessante van de SNV3410-400G vind ik dan ook de mogelijkheid om deze als snelle cache te gebruiken. Ook dit stel je via de software in. Let wel op. De DS1825+ waarin ik de SSD test, heeft ruimte voor twee M.2 SSD's. Als je er, net als ik, voor kiest om één M.2 als cache te gebruiken, dan kan deze enkel fungeren als lees cache en niet als schrijf cache. Als je wilt dat je SSD's worden gebruikt als zowel lees- als schrijfcache dan heb je twee M.2 SSD's nodig. Ik heb geen idee waarom je niet één enkele SSD als schrijfcache kan gebruiken.

In de DS1825+ zit, op het moment van testen, één Synology HAT3300 4 TB HDD en deze SNV3410-400G M.2 SSD. Doordat de SSD is ingesteld als cache (en de bottleneck de schrijfsnelheid van de HDD is), kun je bestanden met hogere snelheid (en minder latency) uitlezen. Bestanden die je regelmatig gebruikt, plaatst DSM op de M.2 SSD cache. Welke bestanden precies wel en niet op de SSD cache worden geplaatst, is niet duidelijk.

- Testmethode, lees- en schrijfprestaties en stroomverbruik

Testmethode
Om het stroomverbruik van de SSD te testen heb ik het volgende scenario bedacht. Allereerst test ik het stroomverbruik van de DS1825+ NAS zonder de SNV3410-400G M.2 SSD erin. Ik test zowel in inactieve als actieve modus. Vervolgens plaats ik de SSD erin en stel deze in als opslag. Hierna test ik opnieuw het gemiddelde stroomverbruik in beide modi. Volgens Synology verbruikt de SNV3410-400G 3.5 Watt bij lezen, 3.3 Watt bij schrijven en 1.6 Watt in inactieve modus.

De schrijfprestaties test ik door een groot bestand naar de SSD opslag te schrijven en ook weer terug. Dit doe ik via Windows Verkenner.
Lees- en schrijfprestaties
Hieronder plaats ik verschillende afbeeldingen. Let hierbij goed op waar het om gaat. De eerste afbeelding is een schrijfoverdracht van een bestand van meer dan 100 GB van mijn computer naar de HAT3300 4 TB HDD. Ik doe deze test zodat ik kan vergelijken welk verschil het maakt om de SNV3410-400G als opslag en als cache te gebruiken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xHekLvw6k6_R4W3aYavztIk_YyQ=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvVZ75c6gduziJKcBjg4ixbkE7f5cwyau9zHVlh5MTuZityg7.png?f=620xauto

Hieronder plaats ik een screenshot van een bestandsoverdracht van hetzelfde bestand van mijn computer naar de SNV3410-400G terwijl deze fungeert als opslag.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GwFAhDYfKSgjPEvt4e9gC0gkJgk=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvVZ77uFBfi9DKMbuNg2RD32vZqEqv8Zcs0eEm9eeuoMRSXG3.png?f=620xauto

Zoals op bovenstaande afbeeldingen te zien is, is de schrijfsnelheid van mijn computer naar de SNV34010-400G duidelijk hoger en stabieler dan schrijven naar de HDD. Toch bleef de snelheid hangen rond de 261 MB/s. Dit komt door de 2.5 GbE ethernetpoort van de DS1825+ en komt dus niet doordat de SSD geen hogere snelheid aan zou kunnen. Om deze reden heeft het ook geen nut om de leesprestaties van de SSD te testen aangezien deze (in ieder geval via een bestandsoverdracht via Windows Verkenner) toch niet hoger uit gaan komen dankzij de 2.5 GbE ethernetpoort.

Als laatste heb ik nog de SSD getest in een USB 3.1 Gen 2 enclosure. Hierbij heb ik ook een schrijftest van hetzelfde bestand vanaf mijn computer naar de M.2 SSD gedaan. De snelheid was als volgt:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/abO30gtSEXy4gsb4IAkEhckAU9k=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvYTjIeB5y7vnyNey3jPM4xieCeUytIs0NOtQTEHMlmtmdw5F.png?f=620xauto

Weer was het resultaat significant hoger dan wanneer ik via het netwerk naar de SSD schrijf, maar de maximale snelheid haalt bij lange na de 750 MB/s welke Synology claimt. Wellicht dat het aan mijn apparatuur ligt, maar ik kom niet op die theoretische 750 MB/s. USB 3.1 Gen 2 zou snelheden tot wel 10 gigabit aan moeten kunnen net als de USB poort (zowel USB-A als USB-C geprobeerd) in mijn computer. Het bestand wat ik heb geprobeerd was ook meer dan 100 GB groot.

Hieronder een screenshot van hetzelfde grote bestand, maar dan terug vanuit de NAS naar mijn computer. Zelfs de 2.5 GbE netwerkadapter is hierbij niet bottleneck. De M.2 SSD zou vele malen hogere snelheden aan moeten kunnen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iqLgEWkExuzqBeDPLqtDyWtoC0A=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvZiNAeC59t1rU8qrY8bRJBPdGBkFGHlo1uqxljOdndzAm9NK.png?f=620xauto

Voor de zekerheid hier nog een map met allerlei kleine bestanden erin van mijn computer naar de NAS en daaronder andersom.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aXwkpVxfQDZQ4pk0yH-NjaJxSA4=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvZiNCJFGNxJAwAPDAUISNmf3trBqPLqWL1aLOPXogjwGecHA.png?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KEAbctRN81Zjdnb639JVd7JXrcQ=/620x/filters:strip_exif()/m/383141/1VvZiNPnEBQmeo7oLS1OIoQHLVGAMBu840zl8Ktd7Vz0kQeOjl.png?f=620xauto

Ook al zijn deze snelheden meer dan prima, ook de test de andere kant op haalt bij lange na niet de theoretische snelheid.
Stroomverbruik
Het stroomverbruik van de DS1825+ met één enkele Synology HAT3300 4 TB HDD erin was als volgt:

- Lezen: 19.2 Watt
- Schrijven: 23.3 Watt
- Inactief: 21.9 Watt

Hieronder een verzamelafbeelding van drie verschillende momenten. Van links naar rechts was eerst lezen, daarna schrijven en als laatste inactief. Gek genoeg verbruikte de DS1825+ in inactieve modus tijdens het maken van de foto iets meer stroom dan tijdens het lezen. Om die reden kan ik niet precies meten of de SSD nu inderdaad precies 3.5 Watt, 3.3 Watt en 1.6 Watt verbruikt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LEhj_XPxu88gQfPfW0nuHDOWfWY=/m/383141/1VvXr31esnPLdtt4haeJgY310QFWZ3lztOWHHZAfmFkOES5EXD.jpeg

Het stroomverbruik van de DS1825+ met één enkele Synology HAT3300 4 TB HDD erin én nog de SNV3410-400G was soortgelijk aan de resultaten hierboven. Hieruit trek ik de conclusie dat de SNV4310-400G inderdaad het lage stroomverbruik heeft zoals Synology dit ook zelf benoemt bij de specificaties op hun website.

- Conclusie

De Synology SNV3410-400G laat zich tijdens het gebruik vooral kenmerken door voorspelbaarheid, stabiliteit en een naadloze integratie binnen het Synology-ecosysteem. Installatie verloopt eenvoudig, DSM herkent de SSD direct en biedt duidelijke keuzes voor gebruik als cache of als opslag. In de praktijk werkt dit precies zoals je van een door Synology zelf gevalideerd product mag verwachten. Vooral als cache laat de SSD zijn meerwaarde zien: veelgebruikte bestanden worden sneller benaderd en de algehele responsiviteit van het systeem voelt merkbaar soepeler aan, zeker wanneer de NAS verder is uitgerust met traditionele HDD’s.

Als opslagmedium presteert de SNV3410-400G duidelijk beter en consistenter dan een HDD, maar de daadwerkelijke snelheden blijven in mijn testscenario achter bij de theoretische waarden die Synology opgeeft. Dat ligt deels aan netwerkbeperkingen en gebruikte hardware, maar het betekent wel dat je deze SSD niet moet aanschaffen met het idee om die maximale snelheden ook daadwerkelijk te halen. Daar staat tegenover dat het stroomverbruik laag blijft en de aanwezigheid van end-to-end gegevensbescherming en stroomverliesbescherming vertrouwen geeft bij langdurig en intensief gebruik.

De keerzijde is dat je gebonden bent aan Synology’s eigen SSD-lijn, met een prijskaartje dat hoger ligt dan vergelijkbare consumenten-SSD’s, terwijl de prestatiewinst niet in alle scenario’s even groot is. Voor licht NAS-gebruik of eenvoudige bestandsopslag is de meerwaarde beperkt. Voor gebruikers die hun Synology NAS intensief inzetten, waarde hechten aan compatibiliteit, betrouwbaarheid en een zorgeloze integratie, is de SNV3410-400G echter een solide en logische keuze en zou ik het gebruik van (deze/een) SSD als cache ook zeker aanraden!

Heb jij ook een Synology SNV3410 400GB?

De inhoudsopgave gebruiken bij deze review werkt niet bij mij (spring naar een hoofdstuk). Ik krijg op een nieuw tabblad "404 Not Found No product review found for ID: 362970". Ik werk op laatste versie van W11 pro met laatste versie van Firefox browser!

Van andere reviews met inhoudsopgave werkt de inhoudsopgave wel bij mij!

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 19 december 2025 14:37]

Hallo Antonio,

Heel erg bedankt voor je reactie. Ik weet niet zo goed wat er is misgegaan, maar ik heb het inmiddels wel aangepast. Dankjewel!
Het gaat nu goed het "springen" naar een hoofdstuk via de inhoudsopgave.

Mooi review, inderdaad jammer dat de Synology DSM alleen werkt met deze specifieke M2-opslag van henzelf.
Dankjewel en ja, inderdaad, dat is echt wel een minpunt. Alleen aangezien deze review over de schijf zelf gaat en niet over de NAS, heb ik dat niet toegevoegd als minpunt. Gelukkig is Synology wel soepeler met HDD's.

Deze schijf is er echt wel voor gemaakt om in Synology NAS systemen gebruikt te worden. Dit zie je vooral in de fail safe bij stroomuitval en dat de data dan toch opgeslagen blijft