Ik zocht een e-reader waarmee je makkelijk notities kun maken in boeken en pdf's. Ik ben een technische lezer die veel krabbelt in de kantlijn en veel wetenschappelijke artikelen en zelf ingescande boeken lees, vaak in pdf-formaat. Ik lees geen boeken uit de Kobo Shop. Op verschillende websites werd de Kobo Elipsa 2e aanbevolen. Je kunt de stylus gebruiken om in boeken te schrijven en zinnen te markeren (de stylus heeft een pen- en markeerstift-functie). De e-reader heeft daarnaast een aparte optie 'notitieblokken', wat als een soort kladblok fungeert.
De eerste twee maanden dat ik hem gebruikte, ging alles goed. Er waren maar twee minpuntjes:
- Mijn krabbels in pdf's en zelf ingescande boeken werden niet automatisch gesynchroniseerd met Google Drive. Van de PC naar Google Drive werkt prima: ik sleep een pdf naar de map, en hij komt automatisch op de Kobo Elipsa 2e te staan. Andersom werkt het niet: notities die ik op de e-reader in diezelfde pdf aanbreng, komen niet automatisch ook op de PC op Google Drive te staan.
- Ander nadeeltje was dat stylus maar één grijstint heeft als je een zin markeert. Die kleur is vrij donker waardoor zinnen niet zo goed leesbaar zijn onder het 'kleurtje'. Ook kun je de dikte van de pennestreep niet aanpassen, waardoor het soms gepriegel is om een opmerking erbij te schrijven, als een boek bijvoorbeeld smalle marges heeft.
Maar toen begon de ellende.
Op een dag was ik vergeten de e-reader op te laden. Ik startte hem opnieuw op, om erachter te komen dat het ding zichzelf volledig resette. Na opnieuw ingelogd te hebben, bleek de koppeling van de reader met Google Drive te zijn verbroken. Ik herstelde de koppeling, maar toen bleken al mijn aantekeningen in tientallen gelezen boeken en pdf's te zijn verdwenen. Na veel moeite contactgegevens van de klantenservice weten te bemachtigen. Kobo doet zijn best om die gegevens zo goed mogelijk te verstoppen op de website. Helaas, dikke pech, ze konden me niet helpen.
Twee maanden later was het weer raak. De e-reader liep even vast, waarna ik hem opnieuw opstartte. Opnieuw bleek hij zichzelf volledig te resetten. Deze keer waren niet alleen opnieuw al mijn aantekeningen weg bij de boeken, óók alle notitieblokken bleken te zijn verdwenen (terwijl ze beloven dat je daar toegang toe hebt vanaf je account). Daarnaast was mijn account geblokkeerd waardoor ik niet meer kon inloggen. Na opnieuw gehannes met de klantenservice bleek dat mijn account geblokkeerd was omdat ik lange tijd geen aankopen in de Kobo webshop had gedaan! Dat is logisch: daar heb ik het ding ook helemaal niet voor gekocht. Ik heb hem gekocht om notities te maken in eigen pdf's, niet om romannetjes uit de Kobo-webshop te lezen. Opnieuw kon de klantenservice me niet helpen. Alle notitieblokken weg, alle aantekeningen in pdf's weg, alle markeringen weg.
Inmiddels heb ik besloten de Elipsa 2e te verkopen en een Remarkable 2 (of ander concurrerend product) aan te schaffen. De Elipsa 2e blijkt niet betrouwbaar genoeg te zijn. Het moet gewoon niet kunnen dat je, door je e-reader aan en uit te schakelen, alles kwijt raakt. Stel je voor dat zoiets met je laptop zou gebeuren. Dat is toch ondenkbaar? Maar bij Kobo gebeurt het wel, en ze komen ermee weg.