Siemens SN23EC22AE Review
8 december 2025, laatste update op 8 december 2025, 34 views
Rapporteer
Product gekocht
Na een 21,5 jaar plezier gehad te hebben van een Siemens Four Season vaatwasser, nu deze Siemens Q300 gekocht.
Mijn criteria waren A klasse energie, en een bestekbakje in plaats van een besteklade.
Daarnaast keek ik naar het bediengemak met knoppen en tijd aan de buitenkant.
Wat de oude niet had, en de nieuwe nu wel is dat de deur open springt als de afwasmachine klaar is, dat helpt met name in het opdrogen van eventueel water wat achterbleef op kunststof spullen gedurende de nacht.
Ik had ook gekeken naar de zeoliet modellen die sneller/beter zouden drogen, maar die waren er alleen met een besteklade, en ik las wat ervaringen waar het element zit kunststof smolt. Geen idee hoe erg het is, maar ik wil niet hoeven nadenken of ik (en andere mensen die de machine vullen) iets wel of niet links of rechts in de afwasmachine leggen.
Pluspunten
- Bestekbakje ipv lade
- Knoppen aan de buitenkant
- Deur opent als het programma klaar is
Minpunten
- Uit de verpakking is deze 61 Cm diep als je het vrij neer zet en de deksel er niet af haalt
- Onnodige Connect functionaliteit
Na de nodige vergelijkingen en filters kwam ik via Tweakers bij Art en Kraft terecht. Zij hadden de beste prijs met Black Friday. De afwasmachine besteld, en op de gewenste dag schoof Dynalogic het pakket naar binnen en nam de oude kapotte afwasmachine mee die ik buiten klaar had staan.
De nieuwe uitgepakt met iemand samen, het is best groot om alleen te vertillen uit de piepschuim bodem die ook nog eens vast zit aan de slangen. Wat gelijk opviel, deze was minder zwaar dan de voorganger.
De afwasmachine kan zowel vrij geplaatst worden, als wel als onderbouw. Bij onderbouw gaat de bovenkant eraf en moet je de meegeleverde strip er achter plaatsen. Echter in mijn geval kwam deze los te staan, en toen kwam ik erachter dat deze verder naar voren kwam dan het aanrecht diep is. De deur loopt bol en komt 1 centimeter verder naar voren dan het aanrecht diep is. Niet onoverkomelijk voor mij, maar wel iets om mee rekening te houden.
Het aansluiten was eenvoudig, je plugt de stekker in de afwasmachine, koppelt water en afvoer aan, en zet de stroom erop. En feitelijk werkt deze dan. Je krijgt 1 vulling glansspoelmiddel en 2 tabletten meegeleverd, maar regenereerzout moet je zelf regelen en vullen. Advies in het boekje is met een lege machine eerste keer het volle programma te draaien dat die goed reinigt/werkt
Je kunt ook (optioneel) een app verbinden. Hiervoor zit een QR code binnen in de deur op de rand met de sticker van de reclame voor een afwasmiddel product. Ik dacht eerst dat die QR code daar voor dat afwasmiddel was, maar bleek nodig om die connect app te verbinden. Na instellen van de app kun je op afstand de afwasmachine starten en bijsturen. Voor sommige zaken moet de afwasmachine constant in een soort aan stand staan. Aangezien ik er toch zeep in moet doen en de deur sluiten als ik de machine ga draaien, zie ik geen voordeel van de app. Laat staan dat duidelijk is hoe ik die app met meerdere personen in huis op meerdere telefoons kan gebruiken. Midden in de nacht wakker worden met de melding, Programma klaar is ook geen nuttige toevoeging voor mij, ik slaap liever door. Zoals mijn rant duidelijk maakt, ik zie het nut er niet echt van in, maar na de app van mijn telefoon af gooien heb ik er verder ook geen last van. Wel had ik ingesteld dat deze niet van buiten benaderbaar mocht zijn in de instellingen in de app. Doe je dat wel kun je ook op je werk, bij de verjaardag, of op vakantie, de afwasmachine bedienen (uiteraard nadat je huisrobot deze gevuld heeft, nadat die gegeten heeft).
Nou, dan nog het afwassen zelf, wat het ding moet doen. Dat werkt prima. Er zit een extra spoelarm bovenin tegen het dak waar je even rekening mee moet houden met laden (de oude had dat niet), maar voor de rest zit er weinig verschil in met zijn voorganger. Er is een heel aantal programma's, maar heb je zetmeelresten zeggen ze dat je het zwaarste 70 graden programma moet gebruiken, die duurt standaard 2:36 uur. Je kunt iets doen met Variospeed of zo (ik draai toch in de nacht, dus ben niet specifiek geïnteresseerd in een sneller programma), dan gaat die meer water en stroom verbruiken maar is sneller klaar. Verschil met de oude, het zwaarste programma ging daar op 65 graden en duurde 2:16 uur.
Wat verder nog, de oude was wit, maar zoals de mode nu is, past de donkere kleur prima bij andere nieuwe apparatuur die ik in de loop der tijd vervangen heb, waar vroeger alle witgoed wit was. Ik hoop dat deze ook weer lang mee gaat.