Nokia 105 4G (2023) Grafiet Review
7 december 2025, laatste update op 5 februari 2026, 116 views
Rapporteer
Product gekocht
Een soort parodie op de Nokia-telefoons van weleer. Het werkt, het is geen smartphone die een te kraken besturingssysteem draait en je kunt ermee bellen zonder een koelkast aan je oor te houden, maar zelfs als alleen dat je eisen zijn raad ik aan verder te kijken.
Pluspunten
- Licht en compact maar niet te klein
- Snake
Minpunten
- Bouwkwaliteit
- Accuduur
- Batterij-indicatie
- Geluidskwaliteit
2 van 5 sterren (Slecht)
Tja, dat Nokia niet meer is wat het was weten we inmiddels allemaal wel. Alles dat nu nog het Nokia-merkje krijgt komt uit de koker van HMD -- nog steeds Fins, maar van de kwaliteit en innovatie van weleer is niets meer over.
Gemaakt uit het krakerigste plastic dat er in China Vietnam te krijgen is. Druktoetsen die onhandig veel kracht vereisen -- al zou je dat ook als een voordeel kunnen zien aangezien het allicht tot minder broekzakbelletjes leidt. Een accu-indicator die er maar een gooi naar doet. Een schermpje dat ondanks de zeer geringe afmetingen er op de een of andere manier in slaagt om grote helderheidsverschillen te tonen onder hoeken (wat niet heel ongewoon is, maar wel dat het zowel horizontaal als verticaal gebeurt). Zelfs het lettertype is niet vrij van bugs: de "r" is twee pixels langer dan zou moeten, wat er bizar uitziet.
Maar: daar gaat het allemaal niet om, het gaat erom dat het ding handzaam en goedkoop is met een lange standbytijd, en dat je ermee kunt bellen/SMS'en als de 2G netwerken ermee op houden. Helaas pakte dat bij mijn exemplaar ook al niet goed uit: de telefoon heeft geen idee hoeveel er nog in de batterij zit en valt soms gewoon uit. Pogingen om op te laden eindigen al na een paar minuten met "battery full". Het kan natuurlijk dat de batterij die ik heb gekregen gewoon al brak is uit de fabriek, en was dat het enige euvel dan zou ik misschien nog net extra lappen voor een nieuwe, maar... de geluidskwaliteit bij bellen, het enige waar het ding goed voor is, is aartsmiserabel. Je kunt het volume wat omhoog gooien, maar de andere kant zal je waarschijnlijk nog steeds niet goed verstaan.
Ik kan niet anders concluderen dan dat er gewoon teveel bezuinigd is op deze telefoon en dat in dit geval goedkoop duurkoop is. Wil je zo min mogelijk uitgeven voor een redelijk toestel, ga dan gewoon voor een tweedehands smartphone -- zelfs de slechtste exemplaren zullen het beter doen dan dit. Wil je per se geen smartphone, dan heb ik vooralsnog geen positief aankoopadvies, maar wel een negatieve voor deze.