Aanleiding
De aanleiding voor het aanschaffen van een nieuwe NAS-server komt omdat de oude NAS-server wel wat kleine zaken begon te krijgen. De Synology DS213+ werkte nog prima. De zaken die ik er mee deed zoals opslag, noteserver , een VPN-server en backup naar de cloud waren nog steeds voldoende om met het apparaat te werken. Een aantal zaken die begonnen op te vallen:
- Ruimte: Alleen de opslag begon met zijn 1TB erg vol te raken. De digitale bezem door de data leverde eigenlijk niet veel, lees genoeg ruimte op.
- Harde schijf: De harde schijven begonnen ook echt oud te worden. Ze zijn ongeveer 12 jaar oud. Het waren WD RED NAS-schijven. Wat kleinere problemen zoals opnieuw verbinding maken met de schijven.
- Software: De software van de DS213+ werd ook niet meer ondersteund door Synology. De veilgiheidsupdates werden voor DSM 6.4 niet meer gegeven.
Nieuw of upgrade opslag?
Ga je dan de huidige NAS-server voorzien van nieuwe harde schijven? De 1 TB's vervangen door nieuwe grotere versies? Dan kom je ook al gauw uit op een euro of 300 uit voor 2 nieuwe schijven. Die heb je ook nodig als je het complete systeem vervangt. Die ben je eigenlijk altijd wel kwijt. Dan de Nasserver zelf:
- Leeftijd: Deze is al 12 jaar oud. Dat geeft dat de hardware ook de leeftijd heeft. De software voelt soms gewoon traag aan. Je merkt dat met de eenvoudige taken de NAS-server ontzettend moet werken.
- Werkduur: Heeft eigenlijk constant aangestaan. De laatste jaren met een tijdschema omdat er 's nachts toch niet mee gewerkt werd. De backup naar de cloud was vaak al voor middennacht gereed.
- Ondersteuning: Software ondersteuning is gestopt. Geen veiligheidsupdates meer vanuit de fabrikant. De vraag is of het nog wel veilig om het ding als VPN-server aan het internet te hangen?
Met bovenstaande kan je maar één conclusie trekken: De oude Nas-server heeft zijn werk goed gedaan. De kosten destijds waren ook iets van 500 euro. Een afschrijving van ongeveer 42 - 45 euro per jaar op de NAS-server. Niet slecht. Een compleet nieuwe NAS-server zal ook iets van 500 - 600 euro kosten. Met dezelfde levensduur krijg je eenzelfde afschrijving.
Afwegingen
Een nieuwe NAS-server aanschaffen is een keuze voor een langere termijn. De bedoeling is dat de nieuwe NAS-server minimaal 10 jaar mee kan. Zo lang als de oude NAS-server. In de afwegingen is gekeken naar de standaard merken zoals Qsnap en Synology natuurlijk. De grote vergelijking tussen de UGreen DXP2800 en Synology gedaan. Op Tweakers is daar nu een behoorlijke buzz over.
- Hardware: Naar verhouding met Synology DS225+ op het gebied van hardware geeft UGreen DXP2800 meer waarde. Je krijgt meer geheugen dan bij Synology. De twee netwerkaansluitingen zijn van dezelfde snelheid in tegenstelling tot de Synology. Verschil in de overige aansluitingen is zeker aanwezig. De UGreen heeft er meer en ook andere dan de Synology.
- Harde schijven: Bij Synology DS225+ heb je eigenlijk alleen de keuze voor de eigen schijven van Synology. In de nieuwste versie van DSM 7.3.1 is dat dan wel iets verruimd maar dat kan een struikelblok zijn. De UGreen DXP2800 heeft eigenlijk geen beperkingen op de harde schijven.
- Software: Qua software heb je meer keuze bij UGreen. Je hebt de keuze om andere OS-software te gebruiken. Je bent niet gelimiteerd tot één OS. Bij Synology krijg je altijd DSM. In dit geval versie 7.3 Bij mij is de Synology DSM erg bekend. Dat werkt voor mij gewoon goed.
- Herkomst: Het nadeel kan zijn dat UGreen een Chinees merk is. Synology komt uit Taiwan.
- Garantie e..d: UGreen is voor mij een nieuw bedrijf. Hoe goed alles werkt en hoe het werkt met de garantie is voor mij nog de vraag. Synology heeft bij mij goede ervaringen. Ik heb er meerdere van neergezet bij vrienden.
Als je dan puur kijkt naar de bepaalde onderdelen dan komt de UGreen wel erg goed naar voren. Maar waar gebruik ik het ding voornamelijk voor? Ik gebruik de NAS-server eigenlijk alleen voor opslag, notes en VPN-server meer niet. Heb ik ooit plannen om uit te breiden naar containers voor de software? Wil ik het huis compleet automatiseren? Nee, eigenlijk niet. Heb ik dus zo uitgebreide hardware nodig? Nee, eigenlijk niet. Wil ik experimenteren met andere OS-software? Nee, eigenlijk niet. Synology is dan wel een goede optie.
DS224+ of DS225+?
Hardwarematig zit er weinig verschil tussen de DS224+ en de DS225+. Het grootste verschil is de netwerkaansluitingen. Bij de DS224+ zijn het 1 Gbps-aansluitingen en bij de DS225+ zijn het 2,5 Gbps-aansluitingen. Alleen met betrekking tot de harde schijven is er wel een verschil. De DS224+ heeft de mogelijkheid om nog andere merken dan Synology zonder problemen te installeren. Nu met de komst van een update van DSM 7.3 worden ook schijven van andere fabrikanten ondersteund. Zit er dan een groot prijsverschil in? Nou een beetje de prijzen in de gaten gehouden. De DS224+ lijkt duurder te zijn dan de nieuwere DS225+. Wilde daarom voor een DS224+ gaan en niet voor de DS225+
Uitbreidbaar geheugen
Sins een paar modellen is ook het geheugen van de DS2xx-series uit te breiden. Standaard zit er 2GB in. Dat is officieel uit te breiden naar 6 GB. Er zijn al berichten hier op Tweakers die een groter reepje hebben bijgezet. Het is een goede vooruitgang ten opzichte van de 512 MB die de oude DS213+ heeft.
Black Friday
Met de komst van Black Friday bleek de prijs van de Synology DS225+ bij verschillende winkeliers net onder de 300 euro te gaan. De oudere DS224+ bleef boven de 300 zitten. Net als de UGreen DXP2800 bij de Nederlandse leveranciers. Ik wilde eigenlijk niet via Amazon bestellen.
Harde schijven
Voor de harde schijven nog gekeken naar WD RED PLUS, de WD RED PRO of de eigen schijven van Synology. Mijn ervaringen met de WD RED's zijn goed. Verschillende in de afgelopen jaren geïnstalleerd in de verschillende Synology's. De oude DS213+ heeft ook WD RED 1TB-versies aan boord. Deze hebben eigenlijk nooit echt problemen gegeven. De uitdaging is dan ondersteund de nieuwe DSM 7.0 de WD RED's? Niet tot versie DSM 7.3.1 officieel. Vanaf die versie zou het goed moeten gaan. De Synology's komen eigenlijk van Hitachi maar hebben eigen firmware van Synology. Hitachi is wel een gerenommeerd merk voor harde schijven.
Uiteindelijke aanschaf
Het is een DS225+ met Synology HAT330 -4TB geworden. De combinatie was in de aanbieding tijdens Black Friday. Een goed moment om dan het een en ander aan te schaffen.
Verpakking
De verpakking van de DS225+ is een standaard doos. Met daarin de DS225+, twee zwarte netwerkkabels van ongeveer 1,5 meter, de handleiding. De harde schijven kwamen als "OEM"-versie binnen. Dat betekent in een noppenfolie-verpakking en niet meer.
Installatie
Het installeren is eigenlijk een fluitje van een cent. De harde schijven plaats je zonder schroeven in de slede plaatsen met de bijhorende onderdelen vast zetten. De slede in de DS225+ steken. De DS225+ via een netwerkkabel met je netwerk verbinden. Dan de voeding in de stekker en in de DS225+ steken.
Eerste keer aanzetten
Na het aanzetten duurt het even voordat je de DS225+ kan bereiken. De DS225+ configureert bepaalde zaken om voor het instellen gereed te zijn. Na een paar minuten is het apparaat gereed om verder in te stellen.
DSM instellen
Je kan heel simpel door de Synology Assistent te laten zoeken naar de DS225+ in je netwerk. Je kan natuurlijk ook gewoon het IP-adres via je router / DHCP achterhalen en rechtsteeks via de brower naar de DS225+ gaan. Altijd :5000 of : 5001 gebruiken achter het ipadres in de brower om in de DSM omgeving te komen.
Bij de eerste keer wil DSM dat je een beheerderaccount en een wachtwoord in stelt. Daarna maak je de keuze hoe je de schijf gaat indelen welke configuratie. In mijn geval ongeveer 4TB totale opslag of 2x ongeveer 4TB. Wat je kiest een keuze van jezelf. Voor mij was de mogelijkheid om BRTF-bestandsysteem te gebruiken nieuw. Deze heb ik uiteindelijk toegepast.
Pakketten installeren
Door gebruik te maken van het packagecenter van Synology kan je zelf diverse pakketten installeren. Zelf ben ik niet verder gekomen dan DS Notes, VPN-server, logboeken en nog wat andere pakketjes. Vroeger gebruikte ik meer onderdelen. Wat ik al aangaf is de machine voornamelijk voor (netwerk)opslag. Je kan nog gebruik maken van alternatieve locaties om pakketten te zoeken, zoals: SynoCommunity,
https://packages.synocommunity.com/ Deze moet je zelf toevoegen aan het packagecenter.
DS Notes
De applicatie DS Notes gebruik ik veel. Daarom moeten deze gegevens over. Gelukkig kan via de export en importmethode alle aantekeningen over gezet worden. Het advies is wel om alle gebruikers opnieuw te laten koppelen met de nieuwe DS, ook al heb je het IP-adres en gebruikersnamen niet aangepast.
Synology Surveillance Station
Met dit pakket kan je bepaalde camera's beelden op je Synology laten opslaan. Bij de DS225+ krijg je de eerste twee licenties. Daarna mag je ze aanschaffen.
Synology Active insight
Een app die ik nog niet zo kende. Het is een app om je Synology te laten monitoren door Synology. Er is dus een actieve internetverbinding voor nodig. Je krijgt dan waarschuwingen en stappenplannen als er een "dreiging" is. Of het goed werkt durf ik zo niet zeggen. Wil deze functie niet één, twee, drie activeren. Moet daar eerst verder induiken.
VPN-server
Dit pakket gebruikte ik al op de DS213+. Een simpele algemene VPN-Server. Deze heeft een aantal opties om te verbinden. De standaard protocollen zijn PPTP, OpenVPN en L2TP/IPsec. Windows 11 ondersteunt nog gewoon L2TP/IPsec. De oudere protocollen zoals PPTP en L2TP/IPsec worden vanaf Android versie 11 niet meer ondersteund. Van de protocollen zou ik eigenlijk alleen OpenVPN gebruiken. Dan heb je voor zowel Android als Windows een client applicatie nodig om verbinding te maken. Voor het gebruik van de VPN-server is een statisch IP-adres gemakkelijk. Dit kan je op het apparaat instellen. Dan wel op de router de juiste poort openzetten.
Gebruikers aanmaken
Standaard maakt Synology het beheerdersaccount aan. Deze is anders dan het ingebouwde "Admin"-account die samen met het standaard "guest" uit staat. Met het beheerdersaccount is het nu de andere gebruikers aanmaken. Advies is om bepaalde functies van elkaar te scheiden. VPN-toegang van de gewone gebruikers. Het is altijd kijken hoeveel gebruikers je aanmaakt en welke rechten ze krijgen. Zo heeft de printer een gebruiker nodig om de scans op de nas-server op te slaan. Daarom heeft deze tot een opslag toegang gekregen en voor de rest van de server niet.
Voor iedere gebruiker is in te stellen of een tweede verificatie nodig is. Dat kan uitgebreid worden tot een "intelligente versie" die kijkt waar vanaf de gebruiker wil inloggen.
Overzetten gegevens
Op verschillende manieren is het mogelijk om de gegevens van oude nas-server naar de nieuwe nas-server over te zetten. Je kan het op de volgende manieren doen:
- Via de migratie app van Synology. Deze app is te vinden in het packagecenter van DSM. Dat is allemaal mooi maar het werkt alleen met een vrij nieuwe Synology bijvoorbeeld van de DS-serie vanaf DS2016+. Bij deze oude DS213+ is het niet mogelijk.
- Via Rsync: Standaard in de DSM van Synology. Dan is de nieuwe DS te koppelen aan de oude om zo de gegevens over te pompen. Dan heb je een rechtstreekse verbinding tussen de DS'en. Je kan het ook tussen Nas-servers van andere merken gebruiken als die Rsync ondersteunen.
- Via een derde machine: Dit is eigenlijk kopiëren van de ene machine naar de andere machine. Dat is wel een tijdrovende klus bij grotere hoeveelheden data. Controle op de data dien je nog uit te zoeken. Er zijn programma's om na het kopieren de data te controleren.
- Via het terugzetten vanaf de cloud: Je kan natuurlijk ook de gegevens via de cloud terugzetten. Dan ben je afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding.
DSM 7.3
De nieuwe versie van het besturingssysteem van Synology is niet veel anders dan de eerdere 6.x versies. Het ziet er allemaal mogelijk net iets anders uit. In hoofdlijnen is hetzelfde als de eerdere DSM-versies. Ik kon mijn weg heel snel vinden in deze versie.
Geluid.
Het lijkt wel of de oude DS213+ minder geluid maakte dan de nieuwe DS225+. Dat is meer een gevoel dan dat ik metingen heb verricht. Dit merk ik vooral als ik in de buurt van de DS225+ sta. Deze staat op exact dezelfde plaats (meterkast) als de oude DS213+. Die hoorde ik niet ruizen maar de DS225+ hoor ik wel zachtjes ruizen. Of het de ventilator is of een combinatie met de harde schijven.
Uitgebreide Garantie Plus
De Synology DS225+ komt met een Uitgebreide Garantie Plus optie. Je kan voor 2 jaar extra garantie bijkopen. Dat kost iets van 30 tot 50 dollar. De standaard garantie is 3 jaar. Is het nodig in Nederland? Mijn oude DS213+ heeft het 10 jaar zonder problemen uitgehouden. Aangezien de Nederlandse wet voor consumentengarantie iets anders in elkaar zit dan bij de andere Europese landen koop je eigenlijk met de 2 jaar extra gezeur af. Of dat het geld waard is de vraag. Na de eerste installatie krijg je in principe 90 dagen de tijd om de garantie bij te kopen.
De overstap van de oude DS213+ naar de nieuwe DS225+ was eigenlijk in een weekendje goed geregeld. Waarbij het overzetten van de data de meeste tijd in beslag nam. De DS225+ werkt zoals een NAS-server zou moeten werken. Tot nu toe geen rare zaken met de DS225+ gehad. De komende tijd is het kijken of we nog zaken aanpassen of niet. Al heeft het overzetten van data al opgeleverd dat echt dubbele data verwijderd kon worden.