Het was alweer lang geleden dat ik een PC zelf gebouwd had, maar het aflopen van de ondersteuning van Windows 10 was de aanleiding om het weer eens te proberen. Allereerst heb ik deze basiscomponenten gekocht:
- ASUS ROG Strix B650E-F
- AMD Ryzen 5 9600X Processor
- Crucial Pro RAM DDR5 32GB Kit (2x16GB) 6000MHz CL36
- ARCTIC Freezer 36 (ingeruild voor Arctic Freezer 8A)
- Xilence XP650R6.2 Gaming 650W ATX PC voeding, 80+, niet modulair
Ik heb best lang gezocht naar een kast die aan alle voorwaarden voldoet en ben uiteindelijk op deze Chieftec HC-10B-OP uitgekomen. De echte test is natuurlijk het monteren van de PC onderdelen en vervolgens het gebruik.
Het monteren van het moederbord ging heel eenvoudig. Ik maakte wel de fout om de afstandshouders aan te draaien met een tangetje. Dat is niet slim, want toen ik later een schroefje waarmee het moederbord vastzit nog even los wilde maken, draaide de afstandshouder los i.p.v. het schroefje. Volgens de handleiding van Asus moest ik namelijk een bepaald type schroeven gebruiken om het moederbord vast te zetten, maar dat bleek niet te kloppen. Deze schroeven gingen er een klein stukje in en kwamen toen vast te zitten. Gebruik dus een dopsleutel om de afstandshouders goed vast te zetten in de kast (ook niet te hard aandraaien natuurlijk).
Vervolgens wilde ik de Arctic processorkoeler monteren, maar die bleek te hoog te zijn voor deze kast. Die heb ik dus ingeruild voor een Arctic Freezer 8A. Die bevalt trouwens ook heel goed. Hij is superstil.
De kabel voor de aan-/uitknop en het LEDje is aan de korte kant. Ik moest goed opletten langs welke kant van de drives ik 'm liet lopen, anders paste het niet.
Er is maar 1 voorbereidde plek voor een 2.5" SSD, maar ik heb voor een paar euro een adaptertje op een chinese webshop besteld zodat ik er een op de plek van een 3.5 inch drive kan monteren. Ik heb ook een adapter met demping besteld voor een 3.5" harde schijf, want het geluid van deze schijf wordt versterkt door de kast. Zodra de drive in sleep gaat is de PC perfect stil.
Al met al ben ik zeer tevreden met deze Chieftec kast.