Shelly Wall Display X2 Review

3 december 2025, laatste update op 3 december 2025, 9 views Rapporteer

Een perfect scherm voor een "statisch" home-assistant display. Strak uiterlijk, makkelijk te installeren, maar voor het navigeren door een home-assistant omgeving komt hij snelheid te kort.

Pluspunten

• Uiterlijk
  • Gemak
  • Home assistant integratie

Minpunten

• Responsiviteit

Een interessant product, waar opvallend genoeg niet veel reviews en ervaringen over te vinden zijn. Daarom, bij deze:

Uiterlijk

Laten we allereerst beginnen bij het uiterlijk, en daar kunnen we kort over zijn. Ziet er strak uit en sluit fraai aan op een wandcontactdoos. De (maximale) helderheid is meer dan voldoende (keuze tussen zelfinstellende helderheid, of een vaste helderheid).

In mijn omgeving (woonkamer), laat ik het scherm automatisch dimmen na 30s om een rustigere uitstraling te krijgen. Je kan het scherm ook automatisch laten uitschakelen (bijv. als het donker is -> lampen uit en avond). Let wel op, of het wel/niet donker is wordt bepaald aan de hand van de dark treshold instelling op het display.

Installeren

Het installeren op een bestaande wandcontactdoos gaat eenvoudig. Zoals bij andere shelly relais, is hij ook voorzien van een schakelaar ingang (bijv. aansluiten bestaande wandschakelaar om een actie te triggeren), en een 230v geschakelde uitgang (activeren lampen of thermostaatfunctie). Voor de rest gaat het instellen en installeren eenvoudig en snel. Zeker de ingebouwde home assistant integratie (wel even zorgen dat de laatste firmware update is geïnstalleerd) is een mooie aanvulling en werkt goed (aanrader, icm de kiosk mode addon voor home assistant).

Ps. Mijn display kwam inclusief een H&T sensor, met name om een nauwkeurigere temperatuurmeting te doen van de ruimte. De ingebouwde temperatuursensor heeft een behoorlijke afwijking (luchtvochtigheid meten gaat prima).

Homeassistant ervaring

Het display is gekocht om een home-assistant dashboard weer te geven, dus alleen daar is ervaring mee opgedaan. Zoals her en der te lezen is, is het navigeren door de home assistant omgeving geen vloeiende ervaring, het display mist wat snelheid en komt traag over.

Dat gezegd hebbende, dat is misschien ook wel niet hoe het scherm bedoeld is. Voor het navigeren tussen dashboards en het scrollen door uitgebreide dashboards gebruik ik wel mijn smarthpone. Het scherm wordt in mijn situatie gebruikt om iedereen in huis van informatie te voorzien, en een aantal knoppen te geven om acties te starten (thermostaat, lampen aan/uit zetten, temperatuur van de boiler weergeven, etc.). Dus een enkel "vast" dashboard, en dat doet hij perfect! Vergelijk het met een thermostaat die aan de muur hangt (die is in mijn situatie nu vervangen door de shelly wall display x2)

Met name de snelheid van het display laat wat achterwege, maar voor een "statisch" display om info weer te geven, en knoppen te hebben om acties te starten, werkt hij perfect. Zoek je een scherm om te navigeren door een uitgebreide home-assistant omgeving, ga dan op zoek naar een andere oplossing ;) Een prijs van €145 euro (incl. H&T sensor, blackfriday deal) is niet persé goedkoop, maar er zijn maar weinig fraaie alternatieven die out of the box werken (ja een tablet, maar dat verdient ook niet de schoonheidsprijs).

Ik zou hem eigenlijk 4 sterren willen geven, maar vanwege gebrek aan goede alternatieven, toch maar 5...

Heb jij ook een Shelly Wall Display X2?