€ 486,10 bij MegaMobile

Fractal Design Refine Fabric Light Review

3 december 2025, laatste update op 3 december 2025, 15 views Rapporteer
Product gekocht 0

Een top bureaustoel, niet alleen voor gamers. Geen bucketseat met een rugkussentje, maar gewoon comfort en een echt lendensteun mechaniek. Alleen de rugleuning is wat vlak en stijver dan verwacht. Andere reviewers zeggen dat de armsteunen te makkelijk bewegen, maar die ervaring heb ik niet. Ik ben tevreden over de aankoop.

Pluspunten

• Materiaal (veel metaal ipv plastic)
  • Aanpasbaarheid
  • Comfortabel
  • Zachte PU wielen
  • Geremde wielen

Minpunten

• Zwaar
  • Veel verpakking (voornamelijk karton)
  • Rugleuning minder zacht dan verwacht

Het was voor mij belangrijk dat een nieuwe bureaustoel veel aan te passen was. Met alle mogelijkheden die de Refine biedt wist ik dat het op dat vlak wel goed zou komen. Bij mijn vorige stoel kon ik alleen de rugleuning kantelen en de armleuningen hoger zetten of naar achteren klappen. Daarbij merkte ik dat ik vooral een stoel nodig had waarbij ik de zetel kon verstellen. Bij de oude was de zetel veel te diep voor mij. Dat zorgde ervoor dat mijn knieholtes ferm op de harde plastic rand van de meshzetel gepositioneerd bleven, soms met slapende benen als gevolg. Daarom heb ik nu ook gekozen voor de fabric zetel.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kYWekAR0-5TCqWW0mKCqTDtX7tQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAUlpxrIuVflRoOT0S9wK2TCoJVAOXLoY4y4zZkMyOnV2wX.jpeg?f=620xauto
De hele stoel, tadaa
Aanpasbaarheid
Als je deze stoel op het oog hebt, weet je waarschijnlijk wel al dat je alles kunt aanpassen zoals je wil. Maar ik zal het toch nog even benoemen:
Armleuningen
  • Verstelbaar in hoogte met een hendel
  • Vooruit en achteruit te bewegen
  • Zijwaarts te bewegen met een knop
  • Ook bij het in elkaar zetten kun je de standaard afstand tussen beiden kiezen
  • Schuin te zwenken met een knop
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WSEZcMMUzWDllKPyERj4eq7IVEY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAVUuGFXABfPkrjTH8Ay6EunMRhPXsHtHbBr4fruIXpauwp.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uH6iGQ9xo4oOm3y95Ehh-7l8v4g=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAUI2DZ3d3aU2AdfxKG405gjy5KBKmKzMC6JnWnGXOgVgCZ.jpeg?f=620xauto
Hendel aan de buitenkant en knoppen aan de binnenkant van de armleuning voor het verstellen
Rugleuning
  • Synchroon kantel mechanisme met hendel
  • Hoogte en diepte van de lendensteun
  • Kussen afneembaar met knop en in hoogte te verschuiven
  • Kussenhoes los te ritsen
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZmDXasqVpErvFleFcVHWSGYMWnM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAVyfnsKboC7LzbdRgXMHPI6FBB0xMj1hTxOAfM7kVNY0ih.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/unnwlYsjBg-dIdfADaCdWc98jHA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAVKvr9vGxYXQFM1FBTWjNLDnm6YRmiS1BlJ58n3zi7MRFP.jpeg?f=620xauto
De lendensteun en de knop waarmee het hoofdkussen afgenomen kan worden
En de rest
  • Kanteling van de zetel met draaikruk
  • Diepte van de zetel met hendel
  • Hoogte van de stoel
  • Wielremmen met schakelaar onder het wiel (meer info over hoe dit werkt hieronder*)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LvK-UFsbzb9NFOXw-jGJTboHQ8I=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAUoocUwl1PqVh3v0Qr0xkuX1nZHZElNG7ftdHp1BjPYMTp.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/TbQ7Ug3AYkihOXolwacL-x9sUHI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/1035435/1VqKAUC0VM8jd6ANPAhalIZ6TEpgDq5fqfTrPmNwxdhR07hVft.jpeg?f=620xauto
Hendels voor de hoogte en diepte instelling van de zetel, draaikruk voor de kanteling en een close up van een PU-wiel
Gebruikservaring
Nou met al die aanpassingsmogelijkheden maakt het haast niet uit hoe je gebouwd bent, deze stoel zal ook op jou af te stellen zijn. Alleen de breedte van de zetel kun je niks aan doen. Voor mij is die een stuk te groot, maar voor de meer ruimgebroekten onder ons zal dat juist goed uitkomen. Hij zit alsnog erg lekker.

Bij de eerste keer zitten viel me op dat de rugleuning een beetje stijf en vlak is, maar misschien is dat beter voor de ergonomie. De lendensteun goed afstellen zorgt ervoor dat het eigenlijk niet zo opvalt in het dagelijks gebruik. Je kunt ook lekker wegzakken in de hoofdsteun als je de stoel achterover kiept. Als ik rechtop zit te werken, kom ik er niet echt tegenaan.

Dan de wielen; voor mijn oude stoel had ik van die soft skate wielen gehaald om het laminaat te sparen. Die zijn weliswaar zachter dan de PU-wielen van de Refine, maar tot nu toe heb ik niet het idee dat deze wielen enige schade aanrichten. Onder de willen zit een schuifje waarmee ze geremd bewegen*. Daarmee rollen ze normaal als je in de stoel zit, maar iets stroever wanneer je de stoel uit bent. Het zorgt er dus niet voor dat je stoel helemaal stil blijft staan. Ik ben er zelf wel fan van. Mijn oude stoel beukte ik vaak per ongeluk tegen de muur achter mij aan waardoor ik veel mooie zwarte strepen over de muur heb geschraapt. Dat gebeurt me nu niet meer.
Verpakking en ontvangst
Toen DHL met een vrachtwagen voor de deur stond in plaats van een pakketbusje was ik al verbaasd. De bezorger zei dat het mét pallet afgeleverd moest worden volgens de bon. Toen ik hem vertelde dat het om een bureaustoel ging, vond hij het wel prima om de pallet in de wagen te laten en de doos samen naar binnen te tillen. Het paste nog maar net door de deur!

Eenmaal binnen moest ik het zelf naar boven zien te krijgen. In mijn eentje was het niet te tillen, dus ik heb het pakket de trap op gekanteld. Dat lukte op zich, maar als je ooit een wasmachine de trap op hebt moeten tillen weet je ongeveer hoe het voelde. Vervolgens de stoel uitgepakt en in elkaar gezet en toen zat ik met het karton...

Bij het verpakken hebben ze geen enkele lege ruimte in de doos gelaten en dat zie je aan de hoeveelheid die je vervolgens in de kliko mag doen. Waar ik woon hebben we een gesplitste kliko voor papier en plastic. De papierkant was in één keer vol en ik heb nog de helft over. Gelukkig is het karton en geen piepschuim. Veel van het vulkarton is gemaakt van dezelfde honinggraatstructuur als IKEA in meubels gebruikt. Best stevig dus, en lastig om plat te stampen. Oojaa de quickstart guide is een handzame 2m2 voor de leuk.

Heb jij ook een Fractal Design Refine Fabric Light?