€ 44,93 bij CAPS

Noctua NH-L9a-AM5 Review

29 november 2025, laatste update op 29 november 2025, 61 views Rapporteer

Zeer kleine koeler die toch goed koelt, perfect voor kleinere behuizingen met weinig ruimte.

Pluspunten

• Perfect stil
  • Compact

Minpunten

• Lastige installatie

Ik heb deze koeler gekocht voor een Ryzen 5 9600X Processor in een ASRock DeskMeet X600 behuizing. Dit is een zeer kleine behuizing waarbij de voeding boven de CPU hangt. Dus een kleine koeler nodig. Deze NH-L9a-AM5 past zeker, met nog wat adem ruimte over.

Net als de andere reviewer had ik moeite om de kleine schroefjes goed uit te lijnen van achter het moederbord. Uiteindelijk heb ik de computer ondersteboven neergezet, de schroefjes eerst door de gaten van het moederbord gedaan, en dan van onderen met de hand de koeler bewogen tot de schroefjes één voor één pakten, en dan voorzichtig vastgedraaid. Éénmaal vast voelt het wel prima solide aan. Ik ben niet bang dat het ooit onbedoeld lostkomt.

De machine is een Linux server, en voorlopig staat hij uit zijn neus te peuteren met een 0.1 load average. De cpu temp is dan zo'n 46-48 graden. Als ik even apt update draai zit hij kort rond de 55-58 graden, en binnen 10 seconden weer terug op 47. Als ik hem stress (stress --cpu 12 --timeout 60) gaat de temp omhoog naar 75 graden. De hoogste temperatuur die ik gerapporteerd zag was 78 graden.

De fan is een echte Noctua, dus vrijwel altijd stil. Tijdens de stress test hoor ik hem wel als ik mijn hoofd bij de behuizing houd, maar zelfs dan komt het niet over de andere computers in mijn kamer heen.

Heb jij ook een Noctua NH-L9a-AM5?