MSI GeForce RTX 4080 SUPER 16G EXPERT Review

28 november 2025, laatste update op 28 november 2025, 17 views Rapporteer
Product gekocht 0

Na lang twijfelen de eerste keer overgestapt naar NVIDIA wegens driverproblemen met AMD.

Ik gebruik de RTX 4080 SUPER in combinatie met een Ryzen 7 5800X3D. In tegenstelling tot mijn RX 7900 XT ligt het verbruik van deze GPU zowel idle als met load een stuk lager (in sommige gevallen 25 tot 50%), toch wel leuk voor de elektriciteitsrekening.

Driverstabiliteit is prima. Geen problemen meer met drivercrashes in games en/of bij gebruik van Ray tracing. Ik gebruik de GPU voor 1440p, afhankelijk van de game is 60fps en hoger (144fps) makkelijk te halen.

Ondanks het flowthrough design, loopt de GPU temperatuur stevig op (maximum 76 graden, zeker nog binnen de veilige marges), wat een stuk warmer is in vergelijking met mijn RX 7900 XT (maximum 60 graden). Ondanks de hogere temperatuur, blijft de kaart stil.

Samengevat: tot nu toe zeer tevreden. Ik update deze review later nog met een langetermijnreview.

Pluspunten

• Stevig gebouwd, premium design
  • Anti sag bracket werkt goed, afstelbaar
  • Minimalistisch/neutraal design (geen RGB, volledig van aluminium)
  • Goede Ray-tracing prestaties (60fps)
  • Sterke prestaties, vooral op 1440p
  • Stabiele drivers
  • Stille cooling fans (flowthrough design)
  • Evenwichtig verbruik (idle 10 tot 15W, met load bij zwaardere games +-150W tot 320W)

Minpunten

• Heethoofd, hoge GPU temperaturen (loopt op tot 76 graden)

Na lang twijfelen de eerste keer overgestapt naar NVIDIA wegens driverproblemen met AMD (RX 7900 XT). De RTX 4080 SUPER op moment van schrijven enkele weken in gebruik, dit in combinatie met een Ryzen 7 5800X3D.

Qua ruwe prestaties niet te klagen met deze GPU. Ik gebruik de GPU voornamelijk op 1440p, de prestaties zijn in dat geval prima. Met de game settings op ultra kom je makkelijk aan 144 fps in games zoals Battlefield 1, Battlefield V en Hell let loose. Het verbruik is hierbij in tegenstelling tot mijn RX 7900 XT een stuk lager (in sommige gevallen 25 tot 50%).

Waar ik voorheen driverproblemen had met mijn RX 7900 XT (zowel algemeen als bij Ray tracing), zijn die met de RTX 4080 SUPER volledig opgelost. De NVIDIA drivers, maar ook de games die ik speel, lijken een stuk beter geoptimaliseerd (voor NVIDIA hardware). Crashes in games zoals Need for Speed Heat (DirectX11 crashes met AMD) en Stalker 2 (Unreal Engine 5 crashes met AMD) zijn volledig van de baan, net als binnen benchmark tools zoals 3Dmark. Hoewel ik veel leerde van het troubleshooten met AMD, ben ik tevreden dat ik nu meer bezig kan zijn met het spelen van games.

Ondanks het flowthrough design, loopt de GPU temperatuur stevig op (maximum 76 graden, zeker nog binnen de veilige marges), wat een stuk warmer is in vergelijking met mijn RX 7900 XT (maximum 60 graden). De hotspot temperaturen heb ik nog geen zicht op. Ondanks de hogere temperatuur, blijft de kaart stil.

Er wordt ook een support bracket meegeleverd, weliswaar niet zo mooi geïntegreerd in het design in tegenstelling tot mijn RX 7900 XT (bij deze RTX 4080 SUPER een verstelbaar stokje), maar bij tactische plaatsing in je case stoort het niet. Die mogelijkheid tot verstellen van de bracket is wel handig en zorgt dat je GPU echt loodrecht staat.

Vanaf deze generatie maakt de RTX-serie gebruik van de 12vhpwr-pin, gezien het risico op problemen (smelten van aansluiting), let goed op dat je de aansluiting hiervan voldoende bewust aanpakt (goed aandrukken van de aansluiting en dergelijke). De stroomtoevoer wordt in mijn geval voorzien door een BeQuiet PURE POWER 12 M, PCI-E naar 12vhpwr adapter. In eerste instantie wenste ik gebruik te maken van de met de PSU meegeleverde rechtstreekse 12vhpwr kabel. Bij aansluiting en opstarten van/met deze kabel, resulteert dit echter in geen stroomtoevoer naar de GPU. Bij gebruik van de bij de GPU meegeleverde PCI-E naar 12vhpwr adapter, zijn er geen problemen. Bijgevolg gebruik ik voorlopig de adapter. In welke mate het probleem bij de PSU, GPU en/of rechtstreekse 12vhpwr kabel zit is nog niet duidelijk.

Heb jij ook een MSI GeForce RTX 4080 SUPER 16G EXPERT?