Die groene LED gaat knipperen zodra het USB-laadproces is voltooid. Na 30 minuten knipperen (waarom zo lang) schakelt de oplaadfunctie uit. Die automatische uitschakeling van de USB-laadfunctie is mij wel een ster waard. Waarom die knop het label "USB I/O" krijgt begrijp ik niet. Er is alleen output. Je kunt Makita-accu niet opladen via die USB-poort, en je kunt er ook geen USB-stick insteken die MP3 af gaat spelen. "USB O" dekt de lading beter. Ook irrirant is dat die knop uitsteekt buiten de behuizing en heel dicht bij USB-poort is geplaatst. Je kunt er dus ook niet zo makkelijk een stuk tape op plakken om de LED te verduisteren. De stroboscoop-modus is een slechte vertaling van een traag knipperende zaklamp-functie. De geprinte Nederlandstalige handleiding meldt dat de speaker 3 watt is bij 18V, en 2,4 watt bij een 14V accu. Ook is de handleiding niet helemaal Nederlandstalig. Er staat op pagina 49 een sectie die begint met de kop "Desconectar el dispositivo Bluetooth". Ook weer het slechte onderhoudsadvies opgenomen in de tekst: "Gebruik nooit ... alcohol of dergelijke producten. Dit kan leiden tot verkleuring, blah". Isopropanol is een alcohol, én juist de meest aangewezen reiniger voor kunststoffen. Verdampt ook nog een stuk sneller dan water.
Het maximumvolume wordt minder zodra de USB-laadfunctie wordt gebruikt. Er komt dan dus minder dan die eerder genoemde 3 of 2,4 watt uit de speaker.
Grootste gemis is dat de lamp geen extreem extra warm = volledig rood licht stand heeft. Rood licht trekt namelijk weinig/geen muggen aan. Dat is toch wel een wens voor kampeerders, of als je in het donker werkt. Ook mis ik een USB MP3 speler, dat doen zelfs die 60 euro bouwradio's van LIDL wel. Ook welkom is een wekfunctie, bijvoorbeeld in combinatie met het inschakelen van de lamp. De lage volumes produceren echt weinig geluid. In een stille slaapkamer met de radio naast je bed, is de laagste volumestand van een LIDL bouwradio bijvoorbeeld veel te luid naar mijn smaak. Die radiovolumes verdeelt deze Makita beter over de 41 (0-40) volumestanden. Over Bluetooth kan ik niets zeggen, dat gebruik ik niet. In het donker is de aan/uit-schakelaar wel te vinden, maar niet heel makkelijk. Er is een klein puntje voelbaar midden boven de aan/uit knoppen van zowel de radio alsook de lamp. De tactiele eigenschappen zijn niet heel fantastisch, het is werkbaar.
Minimale spanning voordat de radio wil starten is 13,4 volt. Onder de 13,8 volt gaat het radioscherm knipperen met tevens een leeg batterij-icoon afgebeeld. Bij een spanning van 13,3 volt valt de radio uit
Stroommetingen bij
18,00 volt, met 100 kHz LMG95 en 60 seconden gemiddeldes
- de standbystroom van de USB-laadfunctie meet in bereik 3mA met een externe precisieshunt: Itrms = 2,46 mA (44,28mW), idc = 2,39 bij Ipp = 5,09 mA.
- als vervolgens de USB-laadfunctie wordt uitgeschakeld, en het meetbereik omschakelt naar 1,5 mA: Itrms = Idc = 0,055 mA (0,99 mW).
- DAB radio op volume stand 20 (van 40) meet ik met de interne shunt in bereik 150 mA: Itrms = 63,9 mA (1,15W), Idc = 62,4 mA en Ipp = 118 mA.
- DAB radio op volume stand 40 (van 40) meet ik in bereik 300 mA: Itrms = 154~170 mA (2,77~3,06W), Idc = 125~133 mA en Ipp = 894 mA.
- de zaklamp stand meet, weer in bereik 150 mA: Itrms = 83 mA (1,49W), Idc = 83 mA en Ipp = 9 mA.
- de lamp in de 270º stand met lage lichtintensiteit meet in bereik 150 mA: Itrms = 115 mA (2,07W), Idc = 115 mA en Ipp = 9 mA.
- de lamp in de 360º stand met lage lichtintensiteit meet in bereik 150 mA: Itrms = 163 mA (2,93W), Idc = 163 mA en Ipp = 9 mA.
- de lamp in de 360º stand met hoge lichtintensiteit meet in bereik 150 mA: Itrms = 299 mA (5,38W), Idc = 299 mA en Ipp = 11 mA.
- de lamp in de 360º stand met hoge lichtintensiteit en de DAB radio op het maximum volume (40) meet in bereik 600 mA maximaal: Itrms = 0,442 A (8,0W), Idc = 0,429 A en Ipp = 0,89 A.