Intro achtergrond:
Ik zal zo’n 12 of 13 jaar geweest zijn toen ik in mei ’97 tegen mijn ouders zei: “Ik wil voor mijn vormsel een Nintendo 64, hé!” Want een goede pc was nog véél duurder.
Wij woonden aan de Belgische Maaskant, dus wij waren rapper in Stramproy, Weert, Sittard of Roermond dan in Genk of Hasselt. We gingen zowat elke week naar Nederland winkele, en elektronica was daar toen mar 17,5% btw, bij ons 21%. Dat ding was nog maar pas in maart uitgekomen, overal in de folders en de spellen waren te huur bij de videotheek, lege doos in de rek, te laten vullen bij de kassa. T stond ook schoon te blinken achter glas bij de Game Mania. Al mijn klagenoten zaten toen al te zeveren over de PlayStation en al die cd-kes. Iedereen wou ne PS1, ’t leek precies de wet. Maar ik? Ik ging volle bak voor Nintendo! De personages, de vibes… dat lag mij gewoon beter. Punt. MTV en TMF waren niet aan mij besteed, ik keek amper jackass en de enkel de vj's die nadien iets met een game programma (Frank Molnar) gingen doen zijn me nog bijgebleven. Dus men mam en pap zijn die N64 toen in Nederland gaan kope, bij de Bart Smit.
Mijn eerste spel ooit was The Legend of Zelda: Ocarina of Time — amai, wàt een bom. Daarna was het Wave Race 64, en dan kwamen ze binnengevlogen, één na één: Banjo-Kazooie, Banjo-Tooie, Perfect Dark, Tetrisphere, Donkey Kong 64, Super Smash Bros, Mario Tennis, Pokémon Stadium (mijn Pikachu met Surf van Pokémon Yellow moest ik toch tonen op groot scherm, allé jong!), Bomberman 64, F1 Pole Position 64, Kirby 64: The Crystal Shards, en Yoshi’s Story (want mijn ma wou natuurlijk óók eens iets spelen).
En wat was er toen nog plezant? Ge kon de games huren in de videotheek! Met wat chance vond ge daar nog iets goed tussen. Maar allé, Mario Kart 64 was altijd weg, altijd verhuurd. Daardoor heb ik dat dus pas jaren later eens fatsoenlijk kunnen spelen of wanneer ik ging spelen bij kennissen. Da’s nu allemaal gedaan hé, met al die downloads en digitale toestanden. Andere tijden. Betere tijden? Misschien wel, ja. Wanner het in de zomer snikheet werd op men kamer zei ik, ik ga wel in de kelder slapen. Vlak langs mene Nintendo 64. Ook al was het de dag erna school, ik heb er sommige dagen in juni met kleine oogskes op de schoolbanken gezeten. Ik sliep wel een pak beter ^^.
Dus ik heb altijd een sterke band met de Nintendo 64 gehad. Want nadien kreeg ik geen andere console meer tot ik m zelf kon betalen. Die is dus lang meegegaan tot hij tijdelijk (lees, jaaaaaaaaaaren bij men neven heeft gestaan en ik blij was dat ik die eindelijk terug kon krijgen). De hdmi mods waren altijd vrij duur, dus heb ik nooit zo'n mod kunnen betalen, en toen Analogue hun persbericht uitbracht dat ze pre-orders gingen aannemen zat ik op de eerste rij. Een paar minuten na opening van de pre-orders had ik al men order binnen. En toen begon het wachten...
Na véél uitstel, tussentijdse door chatgpt gepubliceerde delays is hij dan toch meer dan een jaar na de pre-order datum uitgekomen.
Een tijdlijnoverzicht:
16 Oktober 2023: Aankodinging van de Analogue 3D
Introducing Analogue 3D. A reimagining of the N64. In 4K resolution. Perhaps the greatest multiplayer system of all time. Analogue 3D is the worlds first 100% compatible with every original N64 game ever made. Region Free. Bluetooth LE. Dual-band Wifi. Four original-style controller ports. Entirely new, next generation Analogue hardware featuring 3D OS. Engineered entirely in FPGA. No Emulation. Full announcement here:
http://analogue.co/3D . Available for preorder Oct 21st, 8am PDT.
21 Oktober 2024: Pre-orders geopened (1 min na opening had ik m al besteld Order #325XXX) Levering verwacht July 2025
18 Maart 2025: Eerste officiële vertraging - Levering verwacht ten laatste eind juli 2025
"The Analogue 3D was originally available for pre-order in late 2024 and was expected to ship in the first quarter of 2025. Shipment of the Analogue 3D has been delayed (since 18 March 2025) and is now scheduled for July 2025. We are working hard to ensure that your 3D order is delivered as quickly as possible and we thank you for your patience. If you have a pre-order in progress, no action is necessary. As always, if you wish to cancel your pre-order at any time, Analogue has always had a no-questions-asked 100% refund policy for pre-orders."
15 Juli 2025: Tweede officiële vertraging met als reden de onzekerheid rond de USA import/export tarieven.
"Analogue 3D shipping is delayed (as of July 15th, 2025) and is now shipping in late August 2025. We are working hard to get your 3D order in hands asap and appreciate your patience. If you have an open preorder no action is needed.
24 Juli 2025: Kleine zijsprong naar de concurrent: ModRetro kondigd zijn M64 aan voor $199 met een nog onbekende lanceringsdatum. Je kan je vanaf dan inschrijven op de wachtlijst.
“M64 is coming. $199 at launch, exclusive to the waitlist. Because inflation isn’t nostalgic.”
20 Augustus 2025: Derde officiële vertraging met als reden:
Analogue has been moving at maximum pace, processing shipping to everyone who has been patiently waiting. Unexpected, uncommon issues are rare. Especially in a negligible degree under esoteric circumstances. We’re ensuring every detail meets our standard. We're setting the shipping date to Q4 — intentionally set conservatively. Nonetheless, we know this sucks. Another delay, announced late, after months of patience. We feel it too. Analogue 3D has been in development for 4 years, obsessively. It’s at 99%. Hardware, system, packaging — the full kit — been set for months. The last 1% is where we’re focused. We’re pushing without pause and appreciate everyone’s patience and trust. Analogue will always deliver — delays or not, its a commitment to our standard of care. If you’d like to cancel your preorder at any time for a full refund, visit
Met nog steeds geen enkele video of foto van een speelbare console.
Iedereen gaat ondertussen wild over de rooie dat men wééral moet wachten, geduld moet hebben, een tekst van chatgpt moet lezen die nergens op trekt... De comments worden steeds grimmiger, meme's met clowns, personen die dagelijks posten dat het de zoveelste dag is dat ze geen info ontvangen, aan het wachten zijn. Het is maar een kleine greep uit de ellenlange meer dan 1000 comment tellende berichten als reacties op de vertragingen.
17-19 Oktober 2025: Opnieuw een zijsprong naar de M64 van ModRetro, deze is speelbaar op de Portland Retro Gaming Expo. (Development hardware, zonder final case).
Waarom is dit belangrijk? Omdat dit wéér als maar meer frustratie toevoegde aan het wachten en de non-communicatie van Analogue.
12 November 2025: Veel mensen zoals ikzelf ontvangen plots uit het niets een mail:
18 November 2025: Eind Embargo, youtube reviews worden gepubliceerd en start van publieke release ontvangst van de Analogue 3D.
Volgens de review video's hebben de betreffende review personen de console zelf al reeds een twee-tal weken in bezit voor aankondiging van de shipment mail.
Youtube Reviews:
Game Sack:
YouTube: The Analogue 3D | Play N64 Games in 4K | REVIEW
GameXplain:
YouTube: Was the Analogue 3D Worth the Wait? - REVIEW
IGN:
LRG:
YouTube: Analogue 3D Review - New N64 Recreated in FPGA!
Macho Nacho Productions:
YouTube: Analogue's New 4K Console is AMAZING (1 Major FLAW) - Analogue 3D
MetalJesusRocks:
YouTube: Analogue 3D (N64) Review - Better than I expected.
Modern Vintage Gamer:
YouTube: Analogue 3D Review - Was this FPGA N64 console worth the wait? *
My life in Gaming:
YouTube: Analogue 3D - Overclocked N64 Gaming with 4K Upscaling! :: RGB332 / MY LIFE IN GAMING
Rerez:
YouTube: Best Nintendo 64 Ever? - Analogue 3D Review - Rerez
Retro Game Corps:
YouTube: Analogue 3D In-Depth Review
The Retro Future:
YouTube: The NEW Nintendo 64 *
Wulff Den:
YouTube: Brand new N64 just dropped: Analogue 3DGameplays:
GameXplain:
YouTube: 50 N64 Games Tested on the Analogue 3D – The Ultimate Test
Jeremy Parish| Video Works
YouTube: Gintendo: Analogue 3D Sample Run
19 November 2025: Ondertekende ontvangt zijn console na het betalen van €58,90 inklaringskosten (vroeger kwam je daar gemakkelijker mee weg...).
" Waarom moet ik invoerrechten, belastingen en toeslagen betalen?
Invoerrechten en belastingen worden geïnd om te betalen voor douaneservices en om de lokale sector te beschermen. Doorgaans betaalt u dit op het moment van importeren, voordat goederen worden vrijgegeven voor de levering." Aangezien men indertijd gezegd heeft dat ze de USA importtarieven op zich zouden nemen, hadden ze dit voor Europa ook mogen doen, toch? En lokale markt? De console wordt hier niet verkocht, dus welke lokale markt?
Unboxing:
Inhoud van de doos
- De console
- HDMI Kabel
- USB Stroomkabel
- Stroomadapter (regio afhankelijk)
- 2 Cartridge cleaning pads
In mijn geval hadden ze de verkeerde stroomadapter meegestuurd in de verpakking. Maar dit blijkt voor iedereen zo te zijn na contact met hun gehad te hebben. Het is een 30W exemplaar dus ik heb zelf een vervanger gezocht op amazon en dan gaan we die maar gebruiken in afwachting van feedback van Analogue.
Hardware Unboxing (op de operatietafel):
In een aantal reviews waarbij de console open wordt gemaakt is te zien dat de productie datum rond oktober 2024 is. Ik vermoed daarom dat het software gedeelte meer tijd nodig heeft gehad dan men voor ogen had. En dat dat de hoofdreden voor de lange vertraging is geweest.
Aansluitingen:
Voorzijde:
- 4 originele controller poorten
- Bluetooth Sync knop (de witte power led)
Achterzijde:
- usb c stroomaansluiting
- 2 usb-A poorten
- 1 hdmi 2.0 poort
- SD kaartslot (voor OS opdates + verplicht om de console te gebruiken met het OS erop)
- Onderzijde:
- 1 grote rubberen anti-slip mat waar de schroeven onder verborgen zitten om hem te kunnen open draaien
Hands-On:
Als deze nu door Nintendo zelf uitgebracht was geworden zou je bijna kunnen zeggen dat het een slim versie is. (Stel u voor dat Nintendo volgend jaar met een N64 mini zou komen owv het 30 jarig bestaan...) Ik vraag me af of er iemand een case gaat maken die korter tegen het origineel case ontwerp aan leunt. Ik mis ook wel dat het logo er op de voorzijde op staat, want laat ons eerlijk zijn, vanboven op ga je er niet op staan kijken als je speelt.
Bij het opstarten van de console valt gelijk op dat deze een "momentary switch" aan/uit schakelaar heeft. Bij de N64 bleef deze in de aan of uit positie staan.
Via de knop op de controller is de console ook rechtstreeks op te starten.
Als eerste doorloop je de ellelange EULA die je nog niet eens diagonaal leest.
Welcome Screen:
Zorg je wel dat de console genoeg verse luchtaanvoer heeft?
Dus wil je die domino's pizza restanten opruimen nadat je klaar bent met eten?
Get the latest 3Dos
Na opstarten zijn het simpele menu's om alles in te stellen.
Maar op dit moment werkt het bijwerken van de "added" en playtime" data nog niet.
Veel features die op dit moment op de website vermeld staan, en beloofd zijn zitten nog niet in het OS... :
Overal settings:
- Wanneer je een spel in de console steekt wordt deze automatisch aan de bibliotheek toegevoegd. (test met 2 dezelfde spellen) Voor het toevoegen van spellen hoef je de console tussendoor niet uit en terug aan te schakelen.
Per spel is alles apart instelbaar:
De overclock functie mogelijkheden:
- - Enhanced (Meer ram geheugen)
- - Enhanced+ (Meer ram geheugen + GFX overklok)
- - Unleashed (Meer ram geheugen + GFX overklok + Meer CPU Power)
Vergelijkingsmateriaal:
Time Extention:
YouTube: The 'Nintendo 64 Pro' is Here - Testing Analogue 3D's Overclock ModeController:
Omdat de 8BitDo controller gemaakt is in samenwerking met Analogue ga ik hier dieper op in.
Bij de 8bitdo controller kan je met de - knop wisselen tussen het rumble pack en het controller pack.
Echter hielp dit niet bij het volgende.
Bij TLOZ OOT kwam het voor dat je in een bepaalde zone constant trillingen had met het rumble pack aan...
Deze gingen niet weg tot je in een volgende zone aankwam....
De rumble functie wordt ook bepaald door player 1.
Wanneer je dus met 4 speelt en player 1 wil rumble af, dan geld dit helaas ook voor de 3 anderen.
Dit is voorlopig niet per controller in te stellen. Hopelijk wel in de toekomst.
Wisselen tussen de controllers (originele en de 8BitDo) gaat naadloos, zelfs als je een originele controller in een poort steekt waar op dat moment een bluetooth controller mee verbonden is, dan neemt de originele controller het over en gaat je bluetooth controller automatisch over naar het volgende vrije slot.
Controller Hotkeys:

Flashcartridges:
Kort antwoord, de summerkart werkt soms en de everdrive V3 met de 2.13 OS software versie.
Vergeet voorlopig de rest...
Om de Dinosaur Planet demo via de everdrive te laten werken voeg dan in de map ED64 in het save_db.txt bestand de tekst DP=5 toe om het te laten werken. (unleashed mode niet mogelijk)
Grafisch:
Door middel van de overklok functies hebben enorm veel spellen baat bij verbeterde hardware, Gauntlet Legend Single Player loopt bv. een pak beter. Spellen die gelimiteerd zijn op max 30fps zullen deze wel aanhouden en niet lager gaan. Maar DK64 geeft een zwart beeld bij de intro... Dus het is zoals vermeld, experimenteel. En als je een 5000cc versie van mariokart versie wil, zet dan unleashed op. (Hilarisch voor even, maar zo speel je het normaal niet) In het beste geval maakt het zelfs Superman 64 speelbaar!
Het grootste issue zit m bij spellen die interlacing gebruiken. Er is nog geen de-interlacing optie voorlopig dus spellen die hier gebruik van maken zoals Star Wars: Rougue Squadron, daar is het echt zichtbaar... En dit is denk ik voorlopig het grootste pijnpunt dat wel weggewerkt kan worden in de toekomst.
De Widescreen optie is ook zéér handig voor de spellen die dit ondersteunen zoals Jet Force Gemini, dit geeft deze ook correct weer op de moderne tv.
Verder, elke bug die je in het originele spel had, kom je hier opnieuw tegen, Deja vu iemand?
The aftermath:
Ik verwacht dat de community er voor zal orgen dat er nog meer mogelijk zal worden op deze console zoals men indertijd met de mini consoles gedaan heeft.
Games vanop een usb stick kunnen afspelen via de usb a poort, modded os firmware, flashcartridges enz. waardoor ik zelf nog meer waarde aan deze console ga geven.
Eindbeoordeling:
Pro's- 3D OS: Simpel OS met véél basis instelmogelijkheden op visueel en softwarematig vlak per spel!
- Opgeslagen instellingen per spel blijven opgeslagen na een reboot
- Makkelijk te aan te sluiten met een moderne TV door HDMI aansluiting.
- Komt met twee kleine cardridge cleaners
- Regiovrij (soms de contacten van het spel proper maken wanneer het spel niet direct herkent wordt)
- Overclock Modus! (Hoewel ik deze nog niet veel ga gebruiken omdat het nog in een testfase zit en per game bekeken moet worden, is het wel een zeer grote upgrade! Er zijn framerates en resultaten mogelijk die niet mogelijk waren op de originele hardware)
- HDR Output Ondersteunt tot 4K 60 FPS (wel native resolutie, geen upscaling)
- Virtueel Expansie pack support ingebouwd (kwam oa als Hardware uitbreiding bij het spel Donkey Kong 64)
- Ingebouwde controller pack en rumble pack ondersteuning (bij het gebruik van originele controllers ga je wel een rumble pack in de controller moeten steken)
- An original N64 controller with an accessory slot is required to use orignal controller accessoires.
- Hardware ondersteuning: Officiële en speciale N64 Controllers, Tsurikon 64, ASCIIWHEEL 64, Densha de Go 64 Controller, N64 Muis, VRU/VRS
- Accessoire ondersteuning: Rumble Pack, Transfer Pack, Controller Pack, Bio Sensor.
- OS Updates via wifi mogelijk (nog niet getest)
Maybe's:- -Flavor Flav's: Géén upscaling naar 4K, enkel de interne resoluties van de N64, maar door de OS opties is er véél mogelijk om het er "mooier of origineel" te doen uitzien.
- Originele Controllers te gebruiken: Ik zet dit onder maybe, Tot op de dag van vandaag bestaan er geen 1-op-1 vervangende N64-joysticks. Enkel enkele zelfbouwprojecten en mods met GameCube-sticks vormen/vormden een (tijdelijk) alternatief, maar die veranderen de originele gevoeligheid en inputcurve.
- Je moet het orginele spel in de console hebben zitten wanneer je deze wil spelen, deze wordt niet op de SD kaart gezet. (nog niet, of nog niet door een externe ontwikkelaar mogelijk gemaakt zoals bij de mini consoles wel reeds mogelijk is)
Dit is omdat je per spel aparte beeld- en software configuraties kan instellen. - Tijd spenderen om je fysieke collectie 1 voor 1 in de console te steken zodat hij wordt opgenomen in de database.
- De aanbevolen controllers zijn zwart of wit, en ik mis de gekleurde Start, A,B, C toetsknoppen (nu lijkt het op zo goed als iedere andere controller) Dus mss een controller modprojectje voor in de toekomst.
- HDR instellingen zijn nog ondermaats op dit moment
- Sync Mode (syncronisatie modus tussen console/tv) kan nog niet aangezet worden, op dit moment draait de console na 12 minuten dus 2 seconden sneller door zijn 60fps. (leuk voor de wereldrecordspelers...)
- Zorgen voor voldoende ruimte (breathing room) zodat de extra koeling zijn werk kan doen (een interne fan die de N64 niet heeft en deze is soms licht hoorbaar)
- De cartridge opening is "iets" kleiner waardoor sommige cartridges er minder goed ingeduwd kunnen worden. (Xeno Crisis bv.) Mogelijke slijtage op langere termijn mogelijk.
- Ieder spel krijgt zijn eigen save state op de SD kaart, vergeet dus geen backup te maken... En er zijn dus ook geen 2 save states van hetzelfde spel mogelijk.
Cons- Op releasedag nog géén ondersteuning voor flashcardridges.
- Op releasedag enkel Bluetooth ondersteuning voor hun controllers van 8BitDo (De nieuwste zwarte en witte versie bij voorkeur, niet de grijze N64 versie aangezien deze een joystick afwijking heeft.)
- Voor de beste ervaring koop je de aangeraden (zwarte of witte) N64 8bit controller zolang er geen goede 1-op-1 joystick vervangmogelijkheid is voor de originele controller.
- Nog enkele bugs (Resident Evil 2 intro sequence Audio desync + Freeze, herstart was nodig).
- Een verkorte (kleiner dan de standaard) SD kaart voor OS updates, maar waarom het slot dan niet gewoon iets dieper maken zodat een gewone SD kaart in de toekomst er niet uit steekt? Dit is niet evident om de SD kaart te verwijderen om het OS te updaten of een backup te maken, klein gepriegel.
- Je moet zelf de boxart op de sd kaart zetten zodat het OS deze kan weegeven.
- Voorlopig nog geen save states (Was wel beloofd, is aangepast na release)
- Voorlopig nog geen xbox controller support (Was wel beloofd, is aangepast na release)
- Homebrew cartridges is een hit and miss, de meeste schijnen te werken
- Geen manier om de database content te wijzigen/organiseren/sorteren op de console bibliotheek. (Star Wars wordt bv herkent als Star War, 40 Winks ondersteunt 2 player ipv 1 player)
- Op releasedag geen indicatie wanneer de volgende stock batch te koop aangeboden gaat worden. (jammer, maar niet voor mij op dit moment)
- Save states worden enkel per spel maar 1x voorzien, geen meerdere bestanden mogelijk dus op dit moment.
- Geen 64 DD uitbreidingsslot aan de onderzijde
- Vingerafdrukverzamelaar