Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 24" @ 1920x1200 (WUXGA) (H-IPS, 6ms) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Dell Ultrasharp U2410 Zwart Review

+3
Kid Jansen 25 juli 2011, laatste update op 19 augustus 2011, 38.053 views

Dell Ultrasharp U2410 Zwart

Pluspunten

  • Featureset
  • Kleurechtheid
  • Snel genoeg om op te gamen
  • OSD
  • Geen backlight bleeding
  • Prijs

Minpunten

  • Heeft één dode pixel
  • Probleem ontwaken uit stand-by / inschakelen via DP
  • Erg traag met inschakelen
  • Helderheid uniformiteit
  • Energieverbruik
  • Niet echt 10bit maar 8bit+FRC
  • Maar één DisplayPort aansluiting
  • Maar één HDMI aansluiting
  • opgegeven CIE 1931 en CIE 1976 kleurbereik misleidend

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Vormgeving Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Pixeldefecten Score: 2
Ghosting Score: 4
Contrast & helderheid Score: 4
Kleurweergave Score: 5
Featureset Score: 5
Zie ook de reviews van de U2711 en de U3011.
(klik op afbeelding voor grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/yKuNXexNC6x2SfCEPyzXa79v/full.png

Inhoudsopgave

(alle onderdeelnamen zijn links die verwijzen naar dat onderdeel)
Informatie van fabrikant
specificaties
setup poster
handleiding

Andere reviews
cnet
FlatpanelsHD
Hardware.info
pcmonitors.org
Prad.de
TFT Central

Waarom ik dit scherm kan reviewen
Dat ik dit scherm tot mijn beschikking heb om te reviewen komt niet doordat ik dit scherm gekocht heb, maar doordat Dell dit scherm tijdelijk tot mijn beschikking heeft gesteld om het te reviewen.

Via een omweg ben ik met een product manager voor flat panels bij Dell in contact gekomen. Na het lezen van m'n review van de U2711 heeft hij mij gebeld eind februari met de vraag of ik het leuk zou vinden om ook de U2410 en U3011 te testen.

Hij is vervolgens halverwege maart vanuit Amsterdam naar Enschede gereden met een U2410 en U3011 in de achterbak. De U2410 is zijn eigen monitor op het werk (dus hij moet even een paar weken zonder), de U3011 is een reviewexemplaar welke onder andere bij Prad.de is geweest (de review van Prad.de behandelt dus exact hetzelfde exemplaar als mijn review van de U3011).

Samenvatting

Net als de U2711 en de U3011 is de U2410 ook een erg goede monitor, die tegenwoordig ook wordt geleverd voor een zeer goede prijs.

De afmetingen en de resolutie van de U2410 zijn een stuk minder indrukwekkend dan die van de U2711 en U3011, maar nog steeds levert het een aardige lap desktop op. Je kan nog steeds wel twee websites naar elkaar weergeven, of twee pagina's tegelijk weergeven in Word. Verder krijg je met de U2410 een behoorlijke diversiteit aan beeld- en videoaansluitingen. Ook tref je er een xD/SD/MS/MMC kaartlezer en een 4 port USB 2.0 hub op aan.

De U2410 is verder op alle gangbare manieren verstelbaar: swivel, tilt, pivot en in hoogte verstelbaar. Het is daarmee de grootste monitor uit de Dell UltraSharp serie die pivot heeft.

Een punt waar zowel de U2410, als de U2711 en U3011 beduidend minder goed scoren is de homogeniteit. Hierdoor is deze monitor niet de beste keuze voor heel erg nauw luisterende foto- en videobewerking. Over het algemeen zijn schermen van Eizo en NEC hier toch beter geschikt voor.

Wat dan wel weer goed is, is dat de U2410, net als de U3011, nauwelijks last heeft van backlight bleeding. Alleen als de helderheid op 100 staat en je een zwarte achtergrond in een volledig verduisterde kamer bekijkt kan je zien dat linker onder- en bovenhoeken net iets lichter zijn dan de rest. Dat is echter een niet erg realistische situatie, aangezien je met de helderheid op 8 al een helderheid van 120 cd/m² hebt. Met de helderheid op 100 ga je je eerder irriteren aan het grijzige zwart wat je dan hebt.

Gamen doe ik zelf niet, maar ik neem aan dat dit scherm er snel genoeg voor is met een inputlag van 23 ms (zelf gemeten, vergelijkbaar met U2711). Volgens TFT Central en Prad.de is het in de Game modus zelfs maar 14 ms, maar dat heb ik niet zelf getest.

Ghosting lijkt ook geen probleem te zijn op dit scherm, hoewel het wel meer aanwezig is dan op de U3011. Alsnog lijkt me dat de U2410 ook in dat opzicht nog wel geschikt is voor gamen.

Aanzichten

http://tweakers.net/ext/f/yMA6u2pgw1CJY0FI1tieRW23/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/XNScaigs4kerPMBhkiqeDWWN/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/Azz3av9AjdK4XloFA8RGv6YU/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/a6eNC0TanCo3xCWr38berzFV/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/dGRZcl1gZxy85yYRn7zbgCJ1/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/RTBsNkzReOCUkN29dFcHeMza/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/HOWbqSZm2O6WdEJA4eKWHufC/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/P4ePIuCUmQngipaJWUQA9fAR/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/PsZKRpBH7TPD394SUWccSWkK/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/05d9G1nsmSLwyV4kN0Od3E9d/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/UFt2hzH5qSGpjOi4Rze0fiI1/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/VovKJNDFkMCY6TDk153FVKfI/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/Ebz1oKBqFZ2cIzNrUbpFfY2s/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/sHJk1bfbfrdPAKysZM5KA32t/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/Us6k5K9DDLiz3e1rbTiscEZX/full.jpg

Specificaties

Paneelafmeting: 24" (exacte afmetingen 518.40 x 324.00 mm, diagonaal 611.32 mm / 24.068")
Paneelverhouding: 16:10
Paneeltype: H-IPS, LG Displays type LM240WU4-SLB1 (datasheet)
Backlight: U-shape 7x CCFL
Resolutie: 1920x1200
Pixelpitch: 0.270 mm (94.07 ppi)
Responstijd: 6ms gtg, 6ms rise, 7ms fall
Contrastverhouding: 700:1 / 1000:1 statisch (minimaal / gemiddeld), 80.000:1 dynamisch (maximaal)
Helderheid: 400 cd/m² (320 cd/m² minimaal)
Kijkhoek (CR > 10; colorshift < 0.04; grey scale gamma shift < 0.3): 178° horizontaal / 178° verticaal
Kleurbereik (volgens Dell):Kleurcoördinaten van rood, groen en blauw in CIE 1931 xy chromaticity diagram (datasheet van paneel):
  • Rood: Rx 0.680; Ry 0.310
  • Groen: Gx 0.206; Gy 0.693
  • Blauw: Bx 0.151; By 0.055
  • Witpunt: Wx 0.313; Wy 0.329 (komt overeen met standaard witpunt D65)
  • Nauwkeurigheid: voor elk coördinaat ± 0.03
  • Oppervlak in CIE 1931 xy chromaticity diagram: 0.1617
  • Relatieve grootte van kleurbereik in % NTSC: 102.2%
  • Dekking van Adobe RGB: 98.1%
  • Dekking van sRGB: 100%
  • kleurbereik in % CIE 1931 xyY: 48%
(Berekening van Adobe RGB en sRGB dekking met dank aan Darkstone en SmiGuel, zie ook [Wiskunde/excel] area van overlappende driehoeken berekenen)

Afmetingen & gewicht:
Afmetingen scherm zonder voet: 559.7 x 81.0 x 365.1 mm
Afmetingen scherm met voet: 559.7 x 201.5 x 393.0 - 493.0 mm (BxDxH)
Afmetingen voet: 309.7 x 201.5 x 340.7 - 370.7 mm
Gewicht scherm zonder voet: 6.50 kg
Gewicht scherm met voet: 9.57 kg

Verstelbaarheid:
  • pivot
  • tilt 21° naar achter en 3° naar voren
  • draaibaar 45° naar links en rechts
  • 100 mm in hoogte verstelbaar
Beeldaanslutingen:
  • 1x DisplayPort (DeepColor support)
  • 2x DVI-D Singlelink met HDCP
  • 1x HDMI v1.3 (DeepColor support)
  • 1x VGA
  • 1x component video
  • 1x composiet video
Extra's:
  • 4x USB 2.0 poorten
  • xD/SD/MS/MMC kaartlezer

Vergelijkbare monitoren

De U2410 wordt vaak met de verkeerde beeldschermen vergeleken, daarom vind ik dit zelf wel een belangrijk onderdeel.

Dit scherm wordt veel vergeleken met de HP ZR24w die gedurende een lang tijd ruim ¤100 goedkoper was (tegenwoordig is dat nog maar ¤46). Doordat de specificaties voor een groot deel overeenkomen werd vervolgens vaak aangenomen dat het scherm hetzelfde paneel bevat met als gevolg dat de U2410 als te duur werd bestempeld. Ik heb daarom in de tabel hieronder een aantal belangrijke specificaties van deze twee monitoren vergeleken: het is ineens niet zo raar meer dat de U2410 eerst ruim ¤100 duurder was. Nu dat verschil nog maar ¤46 is, is het eigenlijk een no-brainer geworden: gewoon voor de U2410 gaan.

EigenschapDell U2410HP ZR24w
PaneeltypenummerLG Display LM240WU4-SLB1LG Display LM240WU7-SLA1
PaneeltechnologieH-IPSe-IPS (HP noemt het H2-IPS)
BacklightU-shape 7x CCFLU-shape 6x CCFL
Kleurdiepte1.07 miljard kleuren (8bit+FRC)16.78 miljoen kleuren (8bit)
Contrast (statisch)700:1 (min) 1000:1 (gemiddeld)700:1 (min) 1000:1 (gemiddeld)
Helderheid (cd/m²)320 (min) 400 (gemiddeld)320 (min) 400 (gemiddeld)
Responsetijd grey-to-grey6 ms5 ms
Responsetijd rise6.0 ms7.5 ms
Responsetijd fall7.0 ms7.5 ms
Kijkhoeken178° / 178° (H/V)178° / 178° (H/V)
Kleurbereik102.2% NTSC (relatieve grootte)
98.1% Adobe RGB (dekking)
100% sRGB (dekking)
72.2% NTSC (relatieve grootte)
75.2% Adobe RGB (dekking)
96.7% sRGB (dekking)
Aansluitingen1x DisplayPort
2x DVI-D Singlelink
1x HDMI
1x VGA
1x component video
1x composiet video
1x DisplayPort
1x DVI-D Singlelink
1x VGA


De Fujitsu P24W-6 is tegenwoordig zelfs ¤48 duurder dan de U2410, terwijl daar ook het LG Display LM240WU7-SLA1 paneel in zit (zelfde als de HP ZR24W dus). Het zou daarom nogal raar zijn om voor de P24W-6 te gaan, want met de U2410 haal je een veel interessanter scherm in huis.

Ik heb hieronder een lijstje gegeven met alle schermen waarmee je de U2410 beter kan vergelijken.

De namen zijn links naar de Pricewatchvermeldingen

LG Display LM240WU4-SLA1:LG Display LM240WU4-SLB1:De U2410 lijkt ineens nog een stuk minder duur...

Het belangrijkste verschil tussen LM240WU4-SLA1 en LM240WU4-SLB1 is overigens dat de SLA1 8bit kleurdiepte heeft zonder FRC en dus 16.78 miljoen kleuren weer kan geven en de SLB1 8bit kleurdiepte met FRC heeft en dus 1.07 miljard kleuren weer kan geven.


Informatie uitgelezen met Monitor Asset Manager 2.59

Monitor
Model name............... DELL U2410
Manufacturer............. Dell
Plug and Play ID......... DELF015
Serial number............ J257M96B084L
Manufacture date......... 2009, ISO week 24
-------------------------
EDID revision............ 1.3
Input signal type........ Digital
Color bit depth.......... Undefined
Display type............. RGB color
Screen size.............. 520 x 320 mm (24,0 in)
Power management......... Standby, Suspend, Active off/sleep
Extension blocs.......... None
-------------------------
DDC/CI................... Supported
MCCS revison............. 2.0
Display technology....... TFT
Controller............... Genesis 0x10000
Firmware revision........ 9.1
Firmware flags........... 0x006645CC
Active power on time..... Not supported
Power consumption........ Not supported
Current frequency........ 73,90kHz, 59,80Hz

Color characteristics
Default color space...... sRGB
Display gamma............ 2,20
Red chromaticity......... Rx 0,680 - Ry 0,310
Green chromaticity....... Gx 0,206 - Gy 0,693
Blue chromaticity........ Bx 0,151 - By 0,055
White point (default).... Wx 0,313 - Wy 0,329
Additional descriptors... None

Timing characteristics
Horizontal scan range.... 30-81kHz
Vertical scan range...... 56-76Hz
Video bandwidth.......... 170MHz
CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Not supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 1920x1200p at 60Hz (16:10)
Modeline............... "1920x1200" 154,000 1920 1968 2000 2080 1200 1203 1209 1235 +hsync -vsync

Standard timings supported
720 x 400p at 70Hz - IBM VGA
640 x 480p at 60Hz - IBM VGA
640 x 480p at 75Hz - VESA
800 x 600p at 60Hz - VESA
800 x 600p at 75Hz - VESA
1024 x 768p at 60Hz - VESA
1024 x 768p at 75Hz - VESA
1280 x 1024p at 75Hz - VESA
1280 x 1024p at 60Hz - VESA STD
1600 x 1200p at 60Hz - VESA STD
1920 x 1200p at 60Hz - VESA STD
1152 x 864p at 75Hz - VESA STD

Report information
Date generated........... 4-4-2011
Software revision........ 2.59.0.934
Data source.............. Real-time 0x0011
Operating system......... 6.1.7601.2.Service Pack 1

Featureset

De featureset van deze monitor is zeer goed te noemen de beeldaansluitingen waar deze monitor over beschikt zijn:
  • 1x DisplayPort
  • 2x DVI-D Singlelink met HDCP
  • 1x HDMI v1.3
  • 1x VGA
  • 1x component video
  • 1x composiet video
De afmetingen en de resolutie van de U2410 zijn een stuk minder indrukwekkend dan die van de U2711 en U3011, maar nog steeds levert het een aardige lap desktop op. Je kan nog steeds wel twee websites naar elkaar weergeven, of twee pagina's tegelijk weergeven in Word. Bovendien is 1920x1200 nog steeds een hogere resolutie dan waar men het gemiddeld genomen mee moet stellen, dus zo slecht is het nog niet (het is meer dat ik verwend ben door de U2711 en U3011).

Dit beeldscherm wordt geleverd met een ingebouwde 4 ports USB hub en een "8-in-1" kaartlezer. De kaartlezer zit samen met twee van de USB poorten aan de linker zijkant, de overige twee USB poorten zitten aan de achterkant (zie ook de foto's in het onderdeel Aanzichten).

Verder heeft het scherm nog ondersteuning voor Picture-by-Picture, pixelmapping (1:1 weergave van een niet native resolutie), aspectratio behouden (5:4, 4:3 en 16:9 bronnen in juiste verhouding weergeven) en de mogelijkheid om een soundbar aan te sluiten.

Ook wordt deze monitor geleverd met een CD met drivers en de handleiding, een handleiding op papier, een installatie poster, een kalibratierapport, een DisplayPort kabel, een DVI-D duallink kabel, een VGA kabel en een USB A naar USB B kabel voor de USB poorten en kaartlezer.

Last but not least krijg je ook nog eens 3 jaar Dell Premium garantie voor beeldschermen (uitbreidbaar tot 5 jaar), dit houdt in dat als je scherm mankementen heeft je het kan laten omwisselen. Je krijgt dan je nieuwe scherm tegelijk of nog voordat je het oude scherm in moet leveren en dit gebeurt gewoon aan huis.

Positioneringsmogelijkheden

De Dell U2410 kan 100 mm in hoogte versteld worden, in de laagste stand is de afstand van de onderrand tot het bureaublad 31 mm en in de hoogste stand 130 mm.

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/RdfKZiK1BNBIlPYEkFt32YfG/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/eyZ3FIYzUf4vF9vKocdhgAQn/full.jpg

Verder kan de monitor 3° naar voren en 21° naar achteren gekanteld worden.

http://tweakers.net/ext/f/pDdCBuoY2HhgMnd0uy2DpJoy/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/dJMC2FaBdH4UR1sNCS9Cugdu/full.jpg

Ook kan de monitor 45° naar links en 45° naar rechts gedraaid worden.

http://tweakers.net/ext/f/GIj8ij5R1EkO4hiYogduNKEX/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/buSFBC6cDbTxSxBZmXLrSBbr/full.jpg

Verder is de U2410 de grootste monitor uit de UltraSharp reeks met een voet die pivot ondersteunt, zodat de monitor ook in portretstand te gebruiken is.

http://tweakers.net/ext/f/BaVUwjaSe69fydj9BrPRvM71/full.jpg


Aantal pixels

Ik heb hierboven al iets gezegd over het aantal pixels, maar om een idee te geven van hoe veel pixels 1920x1200 nou eigenlijk zijn geef ik nog even deze opsomming:
  • 1.111 x Full HD (1920x1080)
  • 1.2 x UXGA (1600x1200)
  • 1.306 x WSXGA+ (1680x1050)
  • 1.567x SXGA+ (1400x1050)
  • 1.6 x HD+ (1600x900)
  • 1.758 x SXGA (1280x1024)
  • 1.778 x WXGA+ (1440x900)
  • 1.875 x (1280x960)
  • 2.196 x WXGA (1366x768)
  • 2.25 x WXGA (1280x800)
  • 2.5 x WXGA / 720p HD (1280x720)
  • 2.930 x XGA (1024x768)
In Word kan ik op 115% nog twee pagina's naast elkaar zien (ruim 80% van de hoogte), op 77% drie pagina's (ruim volledige hoogte) en op 57% kan je zelfs vier pagina's naast elkaar weergeven (ruim anderhalve pagina in de hoogte zichtbaar).

Hoewel Calibri 11 op 57% nog steeds groot genoeg is om te lezen op de U2410, leest het niet echt lekker, want onder de 60% heb je te weinig pixels per karakter om ze goed weer te geven.

In Excel kan ik t/m cel AC49 zien op 100%, AM65 op 75% en AW82 op 60%, kleiner dan 60% valt er niet meer goed mee te werken.

In Outlook heb je ook redelijk veel ruimte, je kan nog wel een schermindeling maken waarbij je de mappen en alle informatie over de mail kan zien en dan heb je nog steeds een redelijke reading pane. Maar vanzelfsprekend werkt het op de U2711 en U3011 fijner.

Films zien er ook prima uit op dit scherm, maar de U2711 en U3011 zijn daar toch beter geschikt voor, al is dat alleen maar vanwege de grootte. Nadeel van de U2410, wat de U3011 ook heeft, is dat de beeldverhouding 16:10 is. Normaal is dat natuurlijk veel fijner dan 16:9, maar bij het kijken van films betekent het dat je altijd zwarte banden hebt (met 4:3 aan de zijkanten en bij 16:9 en 21:9 aan de onder- en bovenkant). De U2711 kan in ieder geval 16:9 beeldvullend weergeven zonder het beeld uit verhouding te trekken, wat wel fijn is bij het kijken van series (en sommige films).

Als laatste is de Windows desktop misschien ook wel een mooi voorbeeld, met de standaard rasterweergave kan je 25 x 12 icoontjes op je desktop kwijt, dat zijn dus 300 icoontjes. Als je dus fan bent van dingen op de desktop op slaan, dan kan je daar ook aardig wat kwijt. Persoonlijk heb ik daar juist een hekel aan, ik heb zelf alleen de icoontjes van Computer en Recycle Bin daar staan.

Kleurweergave

Dell geeft bij de specificaties van een aantal gangbare kleurstandaarden het percentage van de kleuren van die standaard die de U2410 weer zou kunnen geven (zelfde als van U2711):Ter vergelijking het opgegeven kleurbereik van een aantal andere beeldschermen:

Dell U3011
  • 117% CIE 1976
  • 102% CIE 1931
  • 100% sRGB
  • 99% Adobe RGB
3008WFP
  • 117% CIE 1976
  • 100.6% CIE 1931
  • 100% sRGB
  • 96% Adobe RGB
U2311H en U2211H
  • 82% CIE1976
  • 72% CIE1931
  • 100% sRGB
2009W
  • 102% CIE1976
  • 92% CIE1931
Gangbaar voor niet wide color gamut schermen van Dell (voornamelijk TN):
  • 82~85% CIE1976
  • 72% CIE1931
  • 100% sRGB

Fout die Dell maakt bij opgeven kleurbereik
Dell maakt een grote fout bij het opgeven van het kleurbereik, door in plaats van "NTSC in CIE 1931" of "NTSC in CIE 1976" alleen "CIE 1931" en "CIE 1976" te zeggen.

De CIE1931 xyY kleurruimte is niet zelf de referentie, het is alleen de ruimte waar de referentie (NTSC) in wordt weergegeven. Alle RGB kleurruimtes zijn namelijk gedefinieerd door de x en y coördinaten van de primaries (rood, groen en blauw) in het CIE1931 xy chromaticity diagram. Hetzelfde geldt voor de CIE 1976 L*u*v* kleurruimte, die weer een eigen chromaticity diagram heeft (CIE1976 u' v').

Het volledige verhaal is te vinden in de startpost van het ~[TFT] Dell UltraSharp Serie - Deel 17 topic:
Fout in het door Dell opgegeven CIE 1931 en CIE 1976 kleurbereik

Het enige wat ik nog even wil laten zien is deze visualisering:
http://tweakers.net/ext/f/clfQvBwMz2RUpBVOV0K6Xe2C/full.png
De witte driehoek geeft het maximum haalbare bereik weer met 3 subpixels per pixel (3 primaries), dat is net geen 73% CIE1931 xyY. De 102% die zij noemen zou het hele gekleurde vlak zijn + 2%.

De paarse driehoek geeft het kleurbereik van de U3011 weer (maar dat is vrijwel gelijk aan het kleurbereik van de U2410 en U2711), die haalt een kleine 48%. Door deze fout zitten ze er dus ruim een factor twee naast.

Kleurdiepte
Verder zegt Dell dat de U2410 een kleurdiepte heeft van 10bits per primaire kleur (rood, groen en blauw, dus totaal 30bits kleurdiepte). Jammer genoeg is dat slechts een marketingpraatje, want de U2410 ondersteunt niet echt 10bit kleuren, maar simuleert dit alleen maar door 8bit kleuren te gebruiken samen met Frame Rate Control (FRC). FRC wordt met name veel gebruikt om met goedkope 6bit TN panelen 8bit kleuren te simuleren, maar het wordt tegenwoordig ook gebruikt om met IPS panelen met 8bit kleuren 10bit kleuren te simuleren.

Frame Rate Control (FRC) is a form of temporal dithering which cycles between different color shades with each new frame to simulate an intermediate shade

Dither is an intentionally applied form of noise used to randomize quantization error, preventing large-scale patterns such as banding in images

Het aantal panelen dat echt een kleurdiepte heeft van 10bit is op één hand te tellen, de drie die ik ken zijn:
  • LG Display LM240WU5-SLA1
  • LG Display LM300WQ5-SLA2
  • NEC NL192120AC25-02
Daarvan is die eerst het bekendst, die kom je tegen in de HP DreamColor LP2480zx, LG W2420R en Quato Intelli Proof 242 excellence.

Een uitgebreidere versie van dit verhaal over Deep Color heb ik in de startpost van het ~[TFT] Dell Ultrasharp Serie - Deel 16 topic gezet.

Kalibratierapport
De monitor wordt geleverd met een gekalibreerde Adobe RGB en sRGB modi, deze modi zijn te selecteren in het OSD. Deze modi worden gekalibreerd met een Minolta Color Analyzer CA210, opdat ze een gemiddelde kleurafwijking van DeltaE < 5.0 hebben. Je krijgt hier ook een kalibratierapport van, maar die zat jammer genoeg niet meer bij dit reviewexemplaar (zoals wel meer dingen overigens).

Om een idee te geven van hoe dat rapport er uit ziet verwijs ik naar het desbetreffende onderdeel in m'n review van de U2711.

Eigen test
Hoewel de kleuren van dit scherm al redelijk goed zijn direct uit de doos (zeer goed als je de Adobe RGB of sRGB modus gebruikt), heb ik dit scherm gekalibreerd met m'n Spyder 3 Elite met de nieuwe 4.0.2 software. Deze software upgrade geeft een aantal nieuwe features, waaronder ook het meer testen van monitors in plaats van alleen maar kalibreren.

Als kalibratiedoel had ik het volgende gekozen:
kleurtemperatuur 6500K
gamma 2.2
helderheid 120cd/m²

Deze informatie kreeg ik te zien na kalibratie:

http://tweakers.net/ext/f/fAvkI2eXW9ldaeVE049w4y7W/full.png

Na kalibratie is het witpunt vrijwel perfect, het zou Wx 0,313 Wy 0,329 moeten zijn en het is nu 0,311 en 0,329. De afwijking is dus nihil.

Als je kijkt naar de coördinaten van rood, groen en blauw, dan zie je dat die van rood en blauw vrijwel perfect zijn (vergeleken met de specificaties). Bij groen is het echter een ander verhaal, de x-coördinaat van groen wijkt -0.021 af en de y-coördinaat zelfs -0.044. Aangezien ik bij de U2711 bij groen een afwijking had van -0.008 / -0.040 (link) en bij de U3011 een afwijking van -0.021 / -0.040, weet ik vrijwel zeker dat dit aan de Spyder 3 colorimeter ligt en niet aan het beeldscherm.

Doordat de andere coördinaten wel vrijwel perfect zijn is het kleurbereik niet heel veel kleiner, maar het is wel minder dan de 102% NTSC die het zou moeten zijn. Maar dat is dus waarschijnlijk niet de schuld van het scherm. Het resulterend kleurbereik kan je in de opsomming hieronder zien.

Kleurcoördinaten van rood, groen en blauw in CIE 1931 xy chromaticity diagram (meetresultaten):
  • Rood: Rx 0.679; Ry 0.313
  • Groen: Gx 0.185; Gy 0.649
  • Blauw: Bx 0.150; By 0.051
  • Witpunt: Wx 0.311; Wy 0.329
  • Nauwkeurigheid: niet bekend voor de Spyder 3 colorimeter
  • Oppervlak in CIE 1931 xy chromaticity diagram: 0.1536
  • Relatieve grootte van kleurbereik in % NTSC: 97.1%
  • Dekking van Adobe RGB: 89.9%
  • Dekking van sRGB: 96.6%
  • kleurbereik in % CIE 1931 xyY: 45%
Doordat sRGB met de standaard coördinaten opgegeven door LG Display ruim binnen het kleurbereik van het LM240WU4-SLB1 paneel ligt, wordt de dekking daarvan niet veel minder. Bij Adobe RGB zie je echter een significant lagere dekking. Hopelijk ligt dat dus aan de onnauwkeurigheid van de Spyder 3 colorimeter en niet aan het paneel. Als het goed is zou hij niet eens door de kwaliteitscontrole gekomen zijn als die Gy coördinaat 0.044 afwijkt, aangezien ze niet meer dan 0.030 af mogen wijken.

Na de kalibratie kan je in het kalibratieprogramma de kleurprestaties van het scherm met andere beeldschermen vergelijken die je ook op die PC hebt gekalibreerd. Wat ook kan is de kleurruimte van het scherm vergelijken met de standaarden Adobe RGB, sRGB en NTSC.

Met de tool die Darkstone en SmiGuel hebben gemaakt kan ik echter ook mooiere plaatjes maken door de kleurcoördinaten te gebruiken die je te zien krijgt in de kalibratie-informatie.

Ik heb eerst de meetresultaten vergeleken met Adobe RGB, sRGB en NTSC. Vervolgens de specificaties met Adobe RGB, sRGB en NTSC en als laatste heb ik nog de meetresultaten met de specificaties vergeleken.


Meetresultaten vergeleken met Adobe RGB
http://tweakers.net/ext/f/EXG2RrOWET8VQaSYExYjoVzp/full.png

Meetresultaten vergeleken met sRGB
http://tweakers.net/ext/f/fk8x9dHzmbD2td2VkR6Alshs/full.png

Meetresultaten vergeleken met NTSC
http://tweakers.net/ext/f/12MYETVXEQM3kUFrnylLcoCb/full.png

Specificaties vergeleken met Adobe RGB
http://tweakers.net/ext/f/OIkK2lXAr96VaA6rgt7yV8uS/full.png

Specificaties vergeleken met sRGB
http://tweakers.net/ext/f/TJy0aYLyPZfNPDb1V90sUlfH/full.png

Specificaties vergeleken met NTSC
http://tweakers.net/ext/f/1yNSrSj0Nzx0h7qXhwkr7N4X/full.png

Meetresultaten vergeleken met specificaties
http://tweakers.net/ext/f/BaNYSnNhwMFNlx00YuHs0QIh/full.png


Contrast & Helderheid

Er zitten in de nieuwe software ook nog wat meer geavanceerdere tests:
Screen uniformity
Tone Response
White level and contrast

Hier onder zijn daar de resultaten van te vinden:

De uniformiteit wordt getest door op 9 verschillende plaatsen te meten op het scherm (3 kolommen en drie rijen), de telling loopt van linksboven naar rechtsonder, waarbij iedere rij wordt afgemaakt voordat er naar de volgende wordt over gegaan.

http://tweakers.net/ext/f/BpV7JK0s6l6qq0Gd9c5V0V3n/full.png

http://tweakers.net/ext/f/4sAU2TvI351BdJDY46yw9Y73/full.png

http://tweakers.net/ext/f/T14lL1N9DPoqczzRvn7vvTPw/full.png

http://tweakers.net/ext/f/BvuDRZAGzH2j28qPAsCTquXH/full.png

http://tweakers.net/ext/f/8ILn9A5hI3p7ikrm0i75P7Fy/full.png
http://tweakers.net/ext/f/UjYFM5MAe94xf0Wasd8dfrsc/full.png

Aan de resultaten van de Tone Response test valt te zien dat de gamma decoding curve niet helemaal goed loopt, waardoor je niet de juiste (lineaire) helderheid krijgt over de grijswaarden. De gamma waarde is veel te laag, waardoor de gamma encoding van 1/2.2 niet helemaal wordt terug gedraaid, hierdoor zullen vooral de grijswaarden in het middengebied te helder worden weergegeven ten opzichte van wit en zwart en contrast verliezen. Ik vind dit eigenlijk nogal raar, want volgens de informatie die je na de kalibratie te zien krijgt is het 2.23, dat is dus te hoog in plaats van te laag. Dus ik snap niet hoe het met deze test dan ineens 1.8 kan zijn in de eerste run en 1.7 in de tweede...

Waar dit scherm het dan juist weer behoorlijk goed doet is met de kleurtemperatuur van de grijswaarden. Dit scherm presteert daar denk ik wel het beste van alle schermen die ik tot nu toe getest heb (ongeveer 20 stuks).

Alle grijswaarden (inclusief wit en zwart) horen altijd dezelfde kleurtemperatuur te hebben als het witpunt waar naar gekalibreerd is. In de meeste gevallen is dit CIE Standard Illuminant D65 welke een kleurtemperatuur van 6504K heeft (wat vrijwel altijd wordt afgerond naar 6500K). Alle grijswaarden moeten dan dus ook een kleurtemperatuur van 6500K hebben, alleen de helderheid verschilt per grijswaarde.

Je ziet hier dat het in de eerste run varieert van 6427 (-1.12%) tot 6560 (+0.92%) en in de tweede van 6425 (-1.15%) tot 6625 (+1.92%). Dat is zeker niet slecht, behoorlijk goed zelfs.

http://tweakers.net/ext/f/eq1Jdg96Of2KPATo7yDzyMXU/full.png
http://tweakers.net/ext/f/edFgFV3WwmtFEfKqjV8N8Woi/full.png

Aangezien ik deze test heb gedaan toen de U2410 gekalibreerd was en dit scherm ook al 1134 branduren heeft vind ik de helderheid van 388.1 cd/m² in de tweede run alles behalve slecht. Dat is ongeveer 3% minder dan de 400 cd/m² die de U2410 zou moeten halen en dat kleine beetje kan prima door de kalibratie komen. De 379.3 cd/m² in de eerste run is nog steeds maar iets meer dan 5% minder dan 400 cd/m², dat is nog steeds prima.

Het contrast kan wel beter, al vind ik het bij de U2410 nog wel meevallen. In beide runs presteert hij gemiddeld genomen iets beter dan de U2711 (1.2%) en nog weer wat beter dan de U3011 (gemiddelde van beide runs van de U2410 is 5.8% hoger dan het gemiddelde van beide runs van de U3011).

Verder moet je er wel rekening mee houden dat de contrastmeting van de Spyder 3 Elite een checkerboard contrastmeting is. Het is dus niet de helderheid van een volledig wit scherm, gedeeld door de helderheid van een volledig zwart scherm.

Bij wit meet je de helderheid van het middelste vakje van dit scherm:
http://tweakers.net/ext/f/zR2A3dQPGGiWp1A6tjbBkZHy/full.png

En bij zwart van de inverse daarvan:
http://tweakers.net/ext/f/UBcTdzYt1FtiWgUzbrlCwlBX/full.png

Dat geeft altijd een lager contrast dan wanneer je wel de helderheid van een volledig wit scherm meet en vervolgens die van een volledig zwart scherm en dan op elkaar deelt. Bij Hardware.info komt er met een checkerboard contrastmeting zelfs maar 283:1 uit.

Als ik het vergelijk met het gemiddelde contrast wat Simon (TFT Central) meet (547:1), dan kom ik ook 9.7% hoger uit.

Alleen Prad.de heeft een beter resultaat van net geen 800:1.

Het contrast kan dus wel beter, maar slecht presteert de U2410 hier niet. Het is niet goed genoeg voor een oordeel zeer goed, maar waar de U2711 en U3011 maar net goed genoeg presteren om een goed te halen voor dit onderdeel, zit de U2410 gewoon mooi in het midden van dat niveau.

Backlight bleeding

Net als de U3011 heeft de U2410 nauwelijks last van backlight bleeding, alleen met de helderheid op 100% kan je zien dat het in de linker onder- en bovenhoek net iets lichter zijn, maar op een helderheid onder de 50% is het helemaal egaal.

Ik heb geprobeerd dit ook nog een beetje redelijk vast de leggen met m'n digitale camera, maar daar moet ik twee opmerkingen bij plaatsen. Om te beginnen ben ik een leek op het gebied van fotografie en daarnaast is m'n digitale camera een simpele point & shoot camera, namelijk de Canon A570 IS. Er zit gelukkig wel een handmatige stand op, maar of de instellingen een beetje handig zijn gekozen weet ik niet.

Ik heb dezelfde instellingen gebruikt als bij de U3011: het diafragma op f/4 ingesteld, sluitertijd op 1 seconden en ISO-80. Het resultaat wat ik met deze instellingen kreeg geeft een redelijk goed beeld van hoe het er in het echt uit ziet.

Ik heb drie foto's genomen, één op 0% helderheid, één op 50% helderheid en één op 100% helderheid.

0% helderheid
http://tweakers.net/ext/f/I8grJayGKu21H4zulvG1I9Nl/full.jpg

50% helderheid
http://tweakers.net/ext/f/KwKsRlshFKzoArnvCkh4rA9o/full.jpg

100% helderheid
http://tweakers.net/ext/f/rPyMy3BQZOSuuhWTUKhx4oid/full.jpg

Kijkhoek

Net als bij de reviews van de U2711 en U3011 was het weer een heel gedoe om een beetje fatsoenlijk opstelling te bedenken waar ik de kijkhoeken mee kon testen. Bij gebrek aan een statief voor m'n digitale camera moest ik hiervoor wel een beetje improviseren, maar uiteindelijk is het wel gelukt.

Net als bij de U2711 en de U3011 zijn de kijkhoeken bij de U2410 dik in orde. Zelfs al kijk je bijna parallel aan het scherm, dan nog zijn de verkleuringen minimaal. Alle kleurverschillen die je in het resultaat van de test kan zien liggen denk ik nog eerder aan m'n camera dan aan het scherm.

(klik voor grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/YxsXVwJiljLJ2wN3xbNQYmKV/full.jpg

Zoals je kan zien is de afbeelding die ik gebruikt heb één van de standaard meegeleverde achtergronden van Windows 7 uit het 'Landscapes' thema. Ik heb voor deze achtergrond gekozen omdat er vrij veel contrast in zit en het scheelde me een hoop zoekwerk naar een afbeelding. Ook is het handig dat veel mensen inmiddels wel Windows 7 hebben, dus die kunnen dan deze achtergrond op hun eigen scherm bekijken om een beter idee te krijgen van de kleuren.

Ghosting (motion blur)

Ik heb de U2410 getest op ghosting met het bekende PixPerAn. Hiervoor heb ik in PixPerAn de "streaky picture" test gebruikt, met alles op de standaardinstellingen (wel eerst de gamma correction gedaan: helderheid 100, contrast 64). Vervolgens heb ik 40 foto's gemaakt van m'n beeldscherm, met het diafragma op f/4, sluitertijd 1 ms, ISO-1600.

Die 40 foto's zijn op te splitsen in drie resultaten, geen ghosting, ghosting op enkele afstand, ghosting op dubbele afstand. Dat had ik respectievelijk 18, 15 en 7 keer.

Geen
http://tweakers.net/ext/f/7KTLYHU7PYfIiHSytDjfgzS4/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/YTIryNwV3lShSPqTbv8RXQGj/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/fZX2ijRmTM5KhJmqkRacfyaS/full.jpg

Enkel
http://tweakers.net/ext/f/SvqGKTwhDyersgnyMGi6EQVd/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/zmqyFghy441kKD5LN699Yzmg/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/aEExfV0SYXt9NjNwCwd5u4Ks/full.jpg

Dubbel
http://tweakers.net/ext/f/4IMXcCKeCP6twB3N5eIbtFal/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/nBkPNH1vOln3XPazykbG7shH/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/lfXgwDRt6VVLV3D031VBg632/full.jpg

Het lijkt er dus op dat de U2410 iets meer last heeft van ghosting dan de U3011, maar het valt nog steeds heel erg mee. Met het blote oog heb ik geen ghosting waar kunnen nemen, met m'n camera iets meer dan de helft van de tijd. Het lijkt mij dat het scherm dan niet heel erg last heeft van ghosting.


Inputlag

Gelukkig was dit onderdeel heel wat makkelijker te testen bij de U2410 dan bij de U3011, omdat ik de problemen met de CRT al had opgelost. Het mooie was ook dat de CRT ook 1920x1200 aan kon, dus ik kon de test gewoon in de native resolutie van de U2410 draaien. Dan heb je dus sowieso geen problemen met scalers die voor extra vertraging zorgen.

De methode die ik heb gebruikt is hetzelfde als die ik heb gebruikt bij de U2711 en U3011. Ik liet m'n CRT (een iiyama Vision Master Pro 451 / A902MT) als kloon van de U2410 draaien, zoals gezegd op de native resolutie van de U2410: 1920x1200. Vervolgens SMTT (Small Monitor Test Tool) opstarten en de timers laten lopen. Bij een verticale resolutie van 1200 pixels zijn dat er 10, zie ook het onderdeel Aantal timers in SMTT afhankelijk van resolutie in m'n review van de U3011.

Ik moet zeggen dat ik nogal verbaast was over m'n resultaten, ze zijn namelijk veel beter dan die van Prad.de en van TFT Central.

TFT Central meet een inputlag van 33.8 ms gemiddeld in de Standard mode met pieken van 40 ms en 14.4 ms in Game mode met pieken van 20 ms.

Prad.de meet zelfs een inputlag van "bijna 40 ms" in Standard mode en 14 ms in Game mode.

Eigen test inputlag
Zelf kwam ik op een inputlag van 23 ms in Standard mode. Game mode heb ik niet getest, maar dat zal dan dus waarschijnlijk rond de 14 ms liggen.

Op deze foto kan je de inputlag goed zien:
http://tweakers.net/ext/f/Jgz4rYq3bppkI2DvIhmVAD5m/full.jpg

Tijd op U2410Tijd op A902MTInputlag
60.15260.1750.023
60.15460.1760.022
60.15560.1780.023


Wat je hier ook ziet is dat de TFT en de CRT vrijwel op exact hetzelfde punt zijn met verversen, allebei hebben ze de derde tijd af en zijn de met de vierde tijd bezig. Door de tijden van foto's zoals deze te gebruiken krijg je het nauwkeurigste resultaat.

Voor de test heb ik in totaal 62 foto's geschoten met het diafragma op f/2.6 ingesteld, sluitertijd op 1/640 s en ISO-1600. Ik had de sluitertijd dit keer iets langer genomen, want dan kreeg ik een beter resultaat. Bij kortere sluitertijden had ik problemen bij de U2711 en U3011.

Pixeldefecten

De U2410 heeft gelukkig niet zoveel pixel defecten als de U3011, maar ik heb wel één dode pixel kunnen vinden. Jammer genoeg zit die wel vrijwel in het midden van het scherm: 267.5 mm uit de linker zijrand en 205.5 mm uit de onderrand van het paneel. Dat is 8.3 mm rechts van het midden en 43.5 mm erboven.

Net zoals bij de U3011 is het jammer dat de U2410 pixeldefecten heeft, maar ik til er niet heel zwaar aan. Met de 3 jaar Dell Premium garantie voor beeldschermen kan je het scherm laten omruilen voor een andere exemplaar als het scherm ook maar één hot subpixel heeft. Nadeel is dan wel dat je meestal een refursbished exemplaar krijgt, maar als het meteen bij aankomst al zo is hoef je niet veel moeite te doen om gewoon een nieuwe te krijgen (wat natuurlijk ook niet zo raar is).

Service Menu

Om in het servicemenu te komen zie deze video op Youtube. Kort samengevat:
  • zet het scherm uit
  • houdt de tweede en vierde knop van de OSD bediening ingedrukt en zet het scherm aan
  • in tegenstelling tot bij de U2711 en U3011 gaan de lampjes nog steeds één voor één branden
  • wacht nu totdat je beeld hebt
  • laat de tweede en vierde knop van de OSD bediening weer los
  • druk op de bovenste knop van de OSD bediening
  • als het goed is verschijnt het Service Menu links in beeld
  • nu branden als het goed is wel alle lampjes van de OSD bedieningsknoppen
Als het Service Menu eenmaal open is kan je met de tweede knop (van bovenaf gezien) omhoog scrollen en met de derde knop omlaag, de vierde knop is om te bevestigen (OK). Mocht je het Service Menu afsluiten dan kan je het weer openen door weer op de bovenste knop te drukken, dit werkt zolang het scherm niet opnieuw is opgestart. Je kan zien of het nog kan aan de lampjes van de OSD bedieningsknoppen. Als die nog allemaal branden kan je het Service Menu nog openen zonder het scherm opnieuw op te starten.

Als het Service Menu niet geopend is kan je gewoon naar het OSD gaan door op de onderste OSD bedieningsknop te drukken.

Foto van servicemenu:
http://tweakers.net/ext/f/luE7Ha90Ynxmeaka09iP8iLa/full.jpg

Wat mij opviel aan het Service Menu van de U2410 is dat het er heel anders uit ziet dan de Service Menu's van de U2711 en de U3011.

Ook zie je dat er Innolux in wordt vermeld. Dat vond ik nogal apart, aangezien er een LG Display paneel in zit (Innolux is ook een paneelfabrikant, die sinds maart 2010 gefuseerd is met Chi Mei Optoelectronics tot Chi Mei Innolux). Er zal vast wel een reden voor zijn, maar die is mij niet bekend.

Bouwkwaliteit & afwerking

Wederom zeer goed, eigenlijk niks te klagen, zit allemaal goed en stevig in elkaar, naden sluiten mooi aan en zijn niet heel breed, voet is stevig.

Vormgeving

Ook hier beoordeel ik deze monitor met een zeer goed. Ik vind het design van deze monitor erg strak. Ik hou niet van die futuristische vormgevingen en al dat goedkoop ogende glimmende plastic. Deze monitor is, zoals ik eerder al zei, gewoon strak en stijlvol, zonder toeters en bellen. Enige glimmende is het DELL logo midden op de onderrand van het scherm, voor de rest is alles mat. Als hij aan staat zie je alleen de aan/uitknop rechtsonderin (blauw ledje). Dat is ook meteen de enige echte knop. Het OSD wordt bediend met aanraakgevoelige knoppen die waarschijnlijk met licht werken, want ze werken al als je je vinger heel dichtbij houdt zonder de knop echt aan te raken. Ik vind deze oplossing erg netjes. Er valt bij mij niet zo veel licht direct op de monitor, je ziet die knoppen daardoor nauwelijks, waardoor de monitor er nog strakker uit ziet.

Wat ik ook erg mooi aan deze monitor vind is de relatief smalle rand rondom het scherm van slechts 19.5mm breed (iets smaller dus dan bij de U2711 / U3011, daar is het 22 mm / 25 mm). Ik heb even in de datasheet van het paneel gekeken wat de totale afmetingen van het paneel zijn (dus niet alleen van het actieve deel), die zijn 546.4 x 352.0 mm. Die van de behuizing zijn 559.7 x 365.1, de bezel had dus niet veel smaller gekund.

Die smalle rand is wel erg fijn, want de U2410 is nog wel van het formaat waar je er meerdere van op je bureau zou zetten. Dan is 4 cm tussen de schermen in nog wel acceptabel.

Verder ben ik ook wel te spreken over de dikte, in het midden is de U2410 81 mm dik, maar aan de randen is dat maar 42 mm, waardoor de U2410 er niet zo lomp uitziet.

Ook de voet vind ik denk ik wel de mooiste Dell beeldschermvoet tot nu toe. Die van de 3008WFP oogt naar mijn idee al iets te futuristisch en geeft daardoor een goedkope uitstraling, ook zou ik me aan dat glimmende gaan storen. Ook de voet van de 3007WFP(-HC) vind ik niet echt mooi.

OSD

Dell heeft het OSD van de U2410 zeer goed uitgewerkt, het is zelfs nog uitgebreider dan bij de U2711 en U3011 (vooral met picture-in-picture / picture-by-picture)

het OSD blijft in de rechter onderhoek van het scherm staan, vlak bij de knoppen waarmee je het bedient, dat is zelf wel handig, want de functie van de knoppen verschilt per menu en de functie komt daarom op het scherm naast de knoppen te staan.

In het OSD kan je kiezen uit:
Preset Modes
Brightness/Contrast
Inputsource
Menu

Dit is eigenlijk het snelle OSD, want pas als je de optie Menu kiest krijg je het echte volledige OSD.

Bij presets kan je kiezen uit:
  • Standard
  • Multimedia
  • Game
  • Warm
  • Cool
  • Adobe RGB
  • sRGB
  • Custom
Ik heb het scherm gewoon op Standard staan, de kalibratie gaat via de videokaart.

Bij Brightness/Contrast kan je, zoals je al wel zal verwachten, de helderheid en het contrast instellen. Bij mij staan deze waarden op 8 (geeft helderheid van 120 cd/m²) en 50.

Bij Inputsource kan je de bron kiezen en daar staat ook een optie Scan Sources, nog niet gebruikt, maar ik verwacht dat hij dan alleen de actieve bronnen laat zien

In het menu vind je naast de al genoemde opties nog opties voor het soort beeldvulling (oprekken, aspectratio behouden en 1:1), een Sharpness instelling, audioinstellingen, Picture-by-Picture instellingen en nog wat opties voor het OSD zelf (zoals na hoeveel seconde het moet verdwijnen, transparantie, taal).

Waar ik minder over te spreken ben is het piepje bij de elke aanraking van één van de OSD toetsen. Dit is een ander piepje dan bij de U2711 en U3011 en ik vind dit piepje erg irritant, ik heb het daarom uitgezet.


(afbeeldingen van de hoofdschermen van het volledige OSD zijn aanklikbaar voor een grotere versie, afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/9sxkwyL4yiKc7af2TmeEJEpM/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/3hnhdym7AAiA8o91pbGl7ACy/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/fm90eHIvXIJyAoPJYbGe9Nnn/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/GgqiNt9iPxM4PkntD7J4ETiY/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/gSYkYYe0TLrpSh2MWdCprLSy/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/QxYtzJtF2EAfl1XedM6fTI21/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/q2fboLNrnUgPbhV2ly4Z0Peo/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/smsa4gTnYhbhekwaaRjC3Fn6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/u32Ps1cxzvKvLFDndpPlTpTe/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/sOv8ACNvXTQjIc6gLoZTs6z6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/v2ez8acwe0cn99HntqWatn5U/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/zTvHfTHyqNiRMirKZhOeBW5y/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/YZmtOhj4d6f82dCRXYRFkexe/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/njGgju7tAXV4H75OR6msrBmS/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/I8cpnVrQkmUpbhxe6TFfP5GS/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/uARqgQptVF0kmUAT1h5GmtgQ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/Af0KtsT0HtDUxI9BN0EyUzv0/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/XA6FqFQnxNW7LqjINprfKIM9/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/GQmPzoxkvyUDcJTSUiNI5sIb/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/or951XnqwkFU5rVZ8yu3RjMc/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/upCMW9h1HlfuxwSGvpi99hXi/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/0SZeOb2OgP6uHqrdJbY4fHua/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/TGDz4zaSH5Ka42dBsJfHvyjV/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/f0rvtMt3ghGLloPiqDQFkmL8/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/3BI7GsXql2xt6aLEUAiHsDQi/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/n7U3i7vHJkhQVDJXaGkRr2lb/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/faWKUCywDcWNEYitoWL5mHic/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/PZ6FZpMZlvSqGptZ556l7Dew/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/KIgdAbVTR0wGmttZetWSHxBG/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/duH7RoMA5sJ5aEuMUpB7qqHd/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/tb9iJ6SoCJUVfC5f08P2YWrx/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/0G5X4exFgvYrbEfDlbTKxEtj/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/BXH8ufDObao1midPso41OGiv/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/0QmpNX332qMiXbgfsDAj92M5/full.jpg

Energieverbruik

Voor deze test heb ik de monitor gereset naar de fabrieksinstellingen en via DVI aangesloten op m'n ATI FirePro v4800. Voor het weergeven van de zwarte en witte schermen heb ik Eizo Monitortest gebruikt. Ik heb het energieverbruik gemeten met een Voltcraft Energy Monitor 3000 verbruiksmeter (meetnauwkeurigheid ±(1%+1W)).

HelderheidsstandEnergieverbruik (W)Schijnbaar vermogen (VA)Arbeidsfactor (cos φ)
0 Zwart
Wit
38,4
43,1
45,3
49,6
0,84
0,87
25 Zwart
Wit
48,8
53,7
54,8
59,4
0,89
0,90
50 Zwart
Wit
60,0
65,1
65,2
70,0
0,92
0,93
75 Zwart
Wit
81,4
86,6
85,6
90,5
0,95
0,95
100 Zwart
Wit
100.0
103,1
103,0
106,0
0,97
0,97


Wat me hier opviel is dat de arbeidsfactor ook nog redelijk verschilt, ik denk dat dat komt doordat de helderheid van de backlight wordt geregeld met een Pulse Width Modulation circuit. Die zal wel voor een grotere faseverdraaiing zorgen als de duty cycle korter is.

http://tweakers.net/ext/f/Ic5wlfmtTlJJapcibJkMvkJb/full.png

OverigEnergieverbruik (W)Schijnbaar vermogen (VA)Arbeidsfactor (cos φ)
Stand-by0,610,80,06
Uitgeschakeld0,610,80,06


Wat me ook opviel is dat bij de U2410 het verbruik in uitgeschakelde stand en in stand-by exact hetzelfde is, bij de U2711 en U3011 is dat niet het geval, daar zit er ruim een factor twee tussen. Ik denk dat het verbruik in stand-by wel lager is dan wanneer de U2410 is uitgeschakeld, maar dat de Voltcraft Energy Monitor 3000 verbruiksmeter gewoon niet nauwkeurig genoeg is om het verschil te meten (meetnauwkeurigheid ±(1%+1W)).

Inschakelsnelheid e.d.
  • Uitschakelen gaat vrijwel zonder vertraging (niet helemaal zonder, zoals bij de U2711 en U3011)
  • Inschakelen duurt zo'n 10 seconde
  • Wisselen van input (DVI-D 1 naar DisplayPort en andersom) duurt zo'n 3 seconde
  • Uit stand-by komen duurt zo'n 3 seconde
Het lijkt er op dat Dell bij ieder nieuw model dit onderdeel heeft verbeterd, want de U2410 is duidelijk het langzaamst van de drie, daarna de U2711 en de U3011 is dus het snelst. Dat is ook de volgorde waarin ze zijn uitgebracht.

Vooral de tijd die het de U2410 kost om vanuit uitgeschakelde stand naar beeld weergeven te gaan vind ik erg lang, dat zou geen 10 seconde mogen duren.


Dit onderdeel is denk ik ook het onderdeel waar een toch wel serieus probleem met de drie geteste UltraSharp beeldschermen wat ik tegenkwam het beste past: wanneer de monitor is aangesloten via DisplayPort gaat hij soms niet meer aan nadat je hem hebt uitgeschakeld of in stand-by (power save mode) hebt laten gaan. Opnieuw uitschakelen en inschakelen van de monitor lost dat dan niet op.

Dit probleem ben ik niet bij de U2410 tegen gekomen, maar dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien ik de U2410 nooit via DisplayPort had aangesloten. Hij was wel aangesloten op één van de DisplayPort aansluitingen van m'n videokaart, maar dan wel via een passieve adapter naar DVI. Bij de U2711 en U3011 kwam ik het wel tegen en volgens verschillende fora zou de U2410 er ook last van hebben.

Het zou kunnen dat het probleem alleen voorkomt bij de vroegere revisies van de U2410, U2711 en U3011 (van alle drie heb ik een Rev. A00 exemplaar getest). Ik kwam namelijk ergens op een forum (in een topic over de revisies van de U2410) tegen dat dat in één van de nieuwere versies opgelost zou zijn, maar daar heb ik nog geen bevestiging van gevonden vanuit Dell.

Een completere beschrijving van dit probleem kan je terug vinden in de review van de U3011: directe link naar onderdeel.

Prijs

Sinds april vind ik de prijs van de U2410 zeer goed (<¤450), nu al helemaal met een prijs van ¤399.

In Q4 van 2010 was de U2711 heel vaak in de aanbieding bij Dell B2B en toen was de U2410 nog een stuk duurder, waardoor het meerdere keer is voorgekomen dat bij Dell zelf het verschil in prijs tussen de U2410 en U2711 nog geen ¤1 was.

Toen zag je hetzelfde probleem bij de U2410 als wat je nu bij de U3011 ziet als het op de prijs aankomt. Het is één van de goedkoopste schermen met dat paneel, maar het werd uit de mark geprijsd door de U2711.

Nu is de U2410 een stuk goedkoper bij Dell zelf en is hij ook goedkoper bij andere winkels. De U2711 zie je niet zoveel meer in prijs zakken en die is ook niet zo vaak maar in de aanbieding. Hierdoor is de "bang for your buck" redelijk vergelijkbaar geworden.

De U2711 geeft je een 19% groter schermoppervlak en 60% meer pixels voor een 49% hogere prijs (¤595 vs. ¤399), maar dan ontbreekt pivot. Voor de rest zijn de schermen zo goed als gelijk op alle vlakken.

Aangezien de schermen van Eizo, LaCie, NEC en Quato, die exact hetzelfde paneel huisvesten, allemaal een heel stuk duurder zijn: van 130% voor de NEC PA241W tot 392% voor de Eizo ColorEdge CG245W en zelfs 401% voor de Quato IntelliProof 242 excellence, kan ik eigenlijk niet anders dan de U2410 voor dit onderdeel ook een zeer goed geven, net als de U2711.

Waar ik eerst de U2711 nog interessanter vond qua prijs, denk ik dat het nu de U2410 is met de betere prijs van de twee. Het verschil is nog steeds miniem, maar niet langer in het voordeel van de U2711.

Conclusie
Net als de U2711 vind ik de U2410 wel een aanrader. Het is een erg goed scherm en de prijs is laag vergeleken met de beeldschermen van andere fabrikanten met hetzelfde paneel.

Anders dan bij de U2711 en U3011 zijn de resolutie en het formaat van dit scherm niet heel erg bijzonder (of misschien juist wel, want zie je 1920x1200 straks nog wel?). Het geeft nog steeds een niet onaardige lap desktop, maar ik geef toch de voorkeur aan de U2711 of U3011. De U2410 is wel nagenoeg gelijk aan de U2711 en U3011 als je kijkt naar de grote diversiteit aan inputs, de kijkhoeken en het kleurbereik.

Vooral vanwege de homogeniteit is dit scherm niet geschikt voor de echte kleurpurist, dit is overigens net zo bij de U2711 en U3011. Voor professionele foto- of videobewerking valt dit scherm daarom al snel af. Om dezelfde reden kan je voor DCC ook beter een ander scherm nemen. Hoewel het paneel hetzelfde is, presteren de schermen van Eizo, LaCie en NEC hier toch beter. Het is alleen wel belangrijk om na te gaan of je daar die hoge meerprijs wel voor over hebt.

Ondanks de minder goede homogeniteit is de kleurechtheid alsnog erg goed te noemen, waardoor een amateur of semi-pro fotograaf waarschijnlijk nog prima met dit scherm kan werken.

Voor films/series vind ik de U2410 aan de kleine kant. Het ziet er prima uit, maar het moet gewoon groter. Op de U2711 en U3011 kijkt het veel lekkerder. Verder heeft de U2410 hier hetzelfde nadeel als de U3011: door de 16:10 beeldverhouding heb je altijd zwarte balken (4:3, 16:9 en 21:9). Bij de U2711 kan je in ieder geval 16:9 beeldvullend weergeven.

Gamers kunnen waarschijnlijk ook wel met dit scherm uit de voeten. Met een inputlag van 23 ms zal dit scherm voor de meeste gamers snel genoeg zijn en hoewel er snellere schermen zijn kunnen de voordelen van een IPS paneel toch voor een betere game ervaring zorgen.

Ondanks het grote aantal aansluiting dat er al op dit scherm zit, zou ik het toch fijn hebben gevonden als er nog een tweede DisplayPort aansluiting op zat, zodat ik zowel m'n PC als laptop via DisplayPort aan zou kunnen sluiten. Het ontbreken van een tweede HDMI aansluiting vind ik niet echt een gemis, aangezien ik de U2410 niet echt zie als een TV vervanger. Ook is de maximale resolutie van HDMI hier geen probleem, aangezien die gelijk is aan de native resolutie van de U2410.

Wat ik niet zo netjes vind van Dell is dat ze dit scherm als 10 bit scherm adverteren, terwijl het eigenlijk gewoon een 8 bit scherm is. Met een trucje kunnen ze de 10 bit nabootsen, maar het is niet echt 10 bit en het trucje brengt ook nadelen met zich mee. Verder is de fout die ze maken bij het opgeven van het kleurbereik nogal knullig.

Als je kijkt naar het totaalplaatje, dan is de U2410 een zeer goed scherm voor een goede prijs, ik vind het daarom net als de U2711 een aanrader.

Changelog

Laatste update 25-07-2011

• originele review (14-04-2011)
• Probleem ontwaken uit stand-by / inschakelen wanneer aangesloten via DisplayPort toegevoegd (19-04-2011)
• Onderdeel "Nog in de planning" verwijderd (19-04-2011)
• Aantal kleine wijzigingen aan de tabellen (28-04-2011)
• Update onderdeel featureset (28-04-2011)
• Aantal afbeeldingen aangepast die niet goed wilden laden (27-05-2011)
• Aanbieding Dell B2B bovenaan gezet (28-05-2011)
• Tekst van aanbieding Dell B2B iets aangepast (16-06-2011)
• Update vergelijkbare monitoren (16-06-2011)
• Update prijs onderdeel (16-06-2011)
• Aantal verwijzingen verwijderd n.a.v. wijzigen U2711 review (26-06-2011)
• Tekst aanbieding Dell B2B verwijderd (25-07-2011)


Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Dell Ultrasharp U2410 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (32)

Wijzig sortering
Zeer uitgebreide review met nuttige informatie, wat mij betreft helemaal top!

Nog een korte vraag voor een vriend van mij; wat en/of hoe groot is het verschil tussen de 23x en 24x serie? Op de 16:10 verhouding na dan. Prijsverschil is redelijk groot :) neem aan dat er een ander paneel in zit? Kon het zo snel niet vinden.

Zelf een eigenaar geweest van de 2405, good old times, wel een mooi dingetje! Overigens heb ik wel 3 weken op de levering moeten wachten via Dell, echt een aanrader om het via een tussenhandelaar te doen. Overigens is er bij Dell wel altijd te onderhandelen over de prijs ;)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 14 april 2011 20:34]

Dan heb je niet heel goed gezocht, je had alles kunnen vinden in de startpost van [TFT] Dell UltraSharp Serie - Deel 16.

Maar vooruit, ik zal het je nog makkelijker maken.

U2311H:
afmetingen actief deel van paneel: 509.2 x 286.4 mm
paneel: e-IPS, LG Display type LM230WF2-SLC1
Afmetingen scherm zonder voet: 547.97 x 65.00 x 325.07 mm (BxDxH)
Afmetingen scherm met voet: 547.97 x 184.10 x 356.16 - 456.16 mm

U2410:
afmetingen actief deel van paneel: 518.4 x 324.0 mm
paneel: H-IPS, LG Display type LM240WU4-SLB1
Afmetingen scherm zonder voet: 559.7 x 81.0 x 365.1 mm
Afmetingen scherm met voet: 559.7 x 201.5 x 393.0 - 493.0 mm

Overigens had ik m'n U2711 ook van Dell zelf, maar dat ging toch veel sneller: zaterdagmiddag besteld, woensdagochtend geleverd.
Ik heb toch het idee dat je je voor het Dell karretje hebt laten spannen om de kortingsactie te promoten en de omzet te vergroten
Ik vermeld die kortingsactie niet omdat Dell dat van mij vraagt. Ik doe dat omdat ik weet dat de U2410 een populaire monitor is hier op Tweakers.net en wil voorkomen dat andere mensen teveel betalen.

Doordat de U2410 geen servicetag heeft kan het wat lastiger zijn om garantie te claimen als je de monitor niet bij Dell zelf hebt gekocht. Als je hem bij Komplett wilt kopen, helemaal prima. Maar overwoog je toch al een andere winkel, dan zou ik hem gewoon bij Dell kopen. Die paar euro kan je dan een hoop gezeur schelen mocht je ooit problemen krijgen met je scherm.
Sowieso is de U2410 zeer regelmatig in de aanbieding. Ik heb hem ook in de aanbieding bij B2B gekocht en dat is maar een paar maandjes terug. :) U2410 is nog steeds een van mijn beste kopen van de laatste tijd, ben er zéér tevreden mee.
Negatieve eigenschappen:
- Heeft één dode pixel
Zou ik niet als negatieve eigenschap willen noemen eigenlijk. Je hebt een "gebruikt" exemplaar van een Dell kantoor. Als je dit scherm zelf besteld geeft Dell daar standaard de "Zero Dead Pixel" garantie bij, waardoor je hem dus gewoon mag ruilen. Ik gok dat Dell IT daar niet veel om geeft voor hun eigen kantoor PCs ;)

Verder een prima review :)

[Reactie gewijzigd door MueR op 14 april 2011 22:14]

Inderdaad ik kan dat ook niet aanmerken als een negatief punt. Je geeft als reviewer zelf zijnde dat het om een kantoor exemplaar van Dell zelf gaat wat dus zeer mogelijk een terug gestuurd exemplaar kan zijn juist om de dode pixel. Het feit dat je als reviewer daar ook nog eens de review op afrekent is wat mij betreft een raadsel en compleet onterecht aangezien Dell juist een hele goeie return policy heeft.
Ik geef in de review al bij dat onderdeel aan dat ik er niet zwaar aan til, ik reken er dat scherm helemaal niet op af. In het eindoordeel heb ik het niet meegenomen en ik noem het ook niet in de conclusie.

Overigens is het voor zover ik weet geen exemplaar dat door iemand is terug gestuurd. Hij had zelf de dode pixel ook nog nooit opgemerkt (terwijl hij er al heel wat uurtjes achter heeft gewerkt). Hij zei dat de monitor ook bij meerdere andere reviewers is geweest en dat hij daarvan nooit iets heeft gehoord over die dode pixel.

In dit geval had hij zelf de monitor gebracht en ik heb hem ook weer zelf teruggebracht. Maar het zou kunnen dat er bij eerdere transporten niet erg zorgvuldig mee is omgegaan, of dat hij bijvoorbeeld in een te vochtige ruimte heeft gestaan.
Prima info voor degen die een beeldscherm zoekt !

Puntje van kritiek:
Je vergelijkt diverse Eizo's (zelfs Coloredge van 1699 a 1999 euro) met deze Dell omdat ze hetzelfde paneel gebruiken maar die Eizo's hebben veel meer te bieden vandaar ook de veel hogere prijs.
Eigenlijk zijn die schermen op het paneel na totaal verschillend en voor verschillende doelgroepen bestemd.
Tegelijkertijd geef je echter wel goed aan dat de 100 euro goedkopere Hp Zr24w inderdaad ook minder te bieden heeft voor dat bedrag en dat je beiden dus niet zomaar kan vergelijken.
Dit geld dus ook voor de Eizo's vs de Dell dan.

Een foutje in de tekst ondekt : "Voor films/series vind ik de U2410 aan de kleine kant. Het ziet er prima uit, maar het moet gewoon groter. Op de U2410 en U3011 kijkt het veel lekkerder"

Daar zal je de 2710 bedoelen.

[Reactie gewijzigd door Martin11 op 14 april 2011 19:34]

Verschil is dat die Eizo en NEC schermen echt precies hetzelfde paneel gebruiken. Alle technologie er omheen is weliswaar anders, maar het paneel bepaalt toch voor een heel groot deel de prestaties.

De vergelijking met de HP ZR24w is anders, aangezien daar juist wel een ander paneel in zit. De HP ZR24w verschilt veel meer van de U2410, dan die Eizo en NEC beeldschermen.

Dat de Eizo en NEC schermen veel meer te bieden hebben dan de U2410 is ook wel te hopen, ze kosten een veelvoud van wat de U2410 kost.

offtopic:
foutje verbeterd
Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo'n uitgebreide review van een monitor heb gelezen! Ze zullen er vast zijn voordat ik voorbeeld ga krijgen, maar mijn complimenten!

offtopic: Puur uit nieuwsgierigheid, hoe lang ben jij hiermee bezig geweest?
ontopic: Heb jij dit scherm (enorm) toevallig ook met een Dell Laser Mouse gebruikt, en heb je dan ook last dat het scherm dan bij klikken uitvalt (dit is een probleem die sporadisch en weinig voorkomt, maar het komt voor)
en dan deze:

http://www.techwarelabs.c...se/dell-prerelease-02.jpg
Er zijn er wel meer, maar die zijn ook allemaal van mij ;)

Overigens heb ik het scherm niet met een Dell Laser Mouse getest, de muis die ik gebruikt is een Logitech MX620 (als onderdeel van Logitech Pro 2800 Cordless Desktop).

offtopic:
Hoe lang ik er mee bezig ben geweest, geen idee, lang... Ik ben het langst bezig geweest met m'n review van de U2711, maar bij het schrijven van de review van de U3011 kon ik die als voorbeeld gebruiken. Vervolgens heb ik de review van de U3011 weer als voorbeeld gebruikt voor deze review. Dat scheelt wel enorm in tijd, al is het alleen al omdat je niet hoeft te bedenken wat je allemaal wil gaan testen.

Als ik een schatting moet geven denk ik deze review 20 uur, die van de U3011 iets van 25 tot 30 uur en die van U2711 te veel
Dank voor je review, uitgebreid maar overzichtelijk en, als je er de tijd voor neemt, goed leesbaar! Ik kan de aanbieding bij Dell B2B niet vinden. Kan je een link/route plaatsen om te bestellen?
Zie hier voor de gehele uitleg over de bestelling bij B2B en ook de link naar het B2B van Dell: http://gathering.tweakers...message/35041915#35041915
Wow, ik geniet zelf ook van deze monitor. Maar wat een review! Top gedaan! :D
Prachtige review weer Kid. Heerlijke monitor ook ;) Bevalt mij ook super en geen problemen in games hoor. Ik merk de inputlag en ghosting absoluut niet, maar sowieso wegen de kleuren/contrast/kijkhoek van deze monitor daar toch wel tegenop.
Ik heb zelf sinds kort een u2711, heerlijke monitor, het enige minpuntje is als ik mijn monitor niet aan heb voordat windows is gestart al mijn iconen vaak naar hun "default" positie springen, links van mn desktop. Kan dit te maken hebben met de USB uplink ?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*