Hall effect gaming keyboard
Hiermee omschrijft Corsair dit nieuwe toetsenbord. Hall effect switches zijn niet nieuw in toetsenborden, maar worden sinds 1960 al gebruikt. Wel zijn ze de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden en worden ze vaker in gaming toetsenborden toegepast, zo ook door Corsair. In de afneembare MGX switch zit enkel een magneet in een veer, op het PCB van het toetsenbord zit een Hall Effect sensor waarmee de afstand tot de magneet gemeten wordt. Het toetsenbord krijgt van elke toets niet meer een digitale input (contact of geen contact), maar weet op elk moment de afstand van magneet tot sensor. Hierdoor is er niet meer een vaste afstand van schakelpunt, maar kan het dynamischer bepaald worden. Zodra de toets omhoog beweegt kan deze al als ‘losgelaten’ gezien worden, en zou deze ook weer sneller beschikbaar moeten zijn om in te kunnen drukken.
Het toetsenbord wordt als gaming toetsenbord aangeprijst, en naast de gebruikelijke RGB verlichting per toets, heeft het zes G-keys voor macro’s, een Elgato stream deck integratie, een magnetisch afneembare polssteun, veel instelbare software functies en een LCD scherm. Op het eerste gezicht oogt het scherm een beetje overbodig, want je kan er enkel een plaatje of gif’je op weergeven in plaats van feedback vanuit de computer, zoals processor temperatuur of geheugengebruik. Wanneer je meer bezig gaat met het instellen van allerlei functies helpt het scherm wel.
Wanneer je het toetsenbord voor het eerst voor je hebt valt de 96% layout direct op. De blokken van hoofdtoetsenbord, F# toetsen, pijltjestoetsen en numpad zijn in elkaar geschoven zodat er geen ruimte meer tussen de toetsen overblijft. Zo’n indeling zal je wel even bewust voor moeten kiezen: je voelt minder referenties op het toetsenbord, waardoor de pijltjestoetsen lastiger te vinden zijn. Ook zitten home/end/pageup/pagedown achter de Fn knop. Hier valt wel omheen te werken, met custom keycaps kan je beter voelen waar je vingers zich op het toetsenbord bevinden, en met num lock is bijvoorbeeld ‘home’ in één toets beschikbaar, of kan je via de G1-5 keys werken. Het voordeel van de 96% opstelling bij dit toetsenbord is dat het 385mm breed is, in plaats van de full-size voorganger K70 max met 442mm.
Geluid
Het toetsenbord klinkt goed en zacht, geen scherpe klikken of hol plastic geluid. Het wordt aangeprezen met 4 lagen geluidsdemping, waar ik maar van uit ga dat klopt. Het geluid vind ik fijn en rustig klinken. Om duidelijk te maken hoe stil het toetsenbord is, heb ik het geluid gemeten en vergeleken met twee andere toetsenborden die ik beschikbaar had, een Logitech MK850 en een CoolerMaster Masterkeys Lite. De Logitech is een doorsnee werk toetsenbord en de CoolerMaster is een simpel mem-chanical gaming toetsenbord. Met een iPhone als microfoon op een vaste afstand, heb ik met de ‘Arduino SJ’ app het geluid gemeten. Ik heb tien keer dezelfde toets(spatie of letter T) aangeslagen, terwijl het achtergrondgeluid ongeveer 15dB was.
| Maximum (dB) |
| Corsair - Spatie | 42.4 |
| Corsair - T | 40.1 |
| CoolerMaster - Spatie | 50.1 |
| CoolerMaster - T | 50.3 |
| Logitech - Spatie | 46.1 |
| Logitech - T | 48.3 |
Hall Effect Keys
De switches zijn uitneembaar en met het toetsenbord is er ook een tool voor meegeleverd. Deze toetsen werken dus anders dan ‘klassieke’ toetsen, waarbij er wel of niet verbinding is, waarbij de software enkel van een lang ingedrukte toets deze herhaald. Het toetsenbord meet voor elke toets een veldsterkte en door de magneet in de toets veranderd deze, daardoor weet het toetsenbord voor elke toets de afstand tot het toetsenbord en is het aan de software daarachter om te bepalen wanneer deze meetwaarden tot aangeslagen toetsen leiden. Hiervoor heb je meer instelmogelijkheid, maar wanneer ik deze gebruikte kwam ik vaak problemen tegen. Je kan instellen op welke afstand een toetsaanslag geregistreerd wordt, met het bereik van 0.1mm tot 4.0mm. Corsair raad het bereik van 0.3mm tot 3.6mm aan. Dat is omdat dit de output is wanneer ik een gekalibreerd toetsenbord enkele seconden op 0.1mm zet:
777nn7
n’’p’’p87nú’’7nuu8ú8’’8’8’gu’nunu’nup
Maar ook het toetsenbord op 4.0mm zetten leidt tot problemen,zoalsbijvoorbeelddatikbijdezezingeenspatiekantypen.
Omdat ik m’n toetsenbord zowel voor games als kantoorwerk gebruik, heb ik deze nu op 3.0mm gezet, waarmee de meeste foutieve aanslagen wel weg zijn. En hoewel je dan tijdens een spel wel de kortere afstand kan gebruiken, zijn foutieve aanslagen daar soms ook onhandig, je wil niet zomaar met een shooter een granaat bij je voeten laten vallen. Het fijne is wel dat je deze instelling snel aan kan passen mede dankzij het scherm, na een software update zie je op het scherm ook de grootste ingedrukte afstand terug. Naast deze actuation afstand, kan je ook multi-action en rapid trigger functies gebruiken, maar hier heb ik nog niet mee gewerkt.
Computer in het toetsenbord
Met de hall effect toetsen en instelmogelijkheden merk je sterk dat er een computer in het toetsenbord zit, die software bevat. Die kan je updates geven via de webhub, welke je via sommige browsers kan verbinden. Dit kan wel met Chrome, maar niet met Firefox. Waarschijnlijk geen onwil vanuit Corsair, maar Firefox ondersteund de API voor USB verbinding niet.
Maar die software kan ook bugs hebben. Naast dus foutieve meetwaardes van de afstand, kwam het bij de ‘vorige’(1.4.110) versie vaak voor dat de laptop/computer helemaal niet meer reageerde op het toetsenbord, hoewel deze goed verbonden was en ook verlicht was. De huidige versie gebruik ik nog niet lang genoeg om te kunnen bepalen of dit nu opgelost is. Het toetsenbord heb ik nu aan een dock hangen, en wanneer ik de laptop aan het dock wissel, werkt het toetsenbord niet meer, terwijl de bedrade muis op parallelle USB poort wel blijft werken. Op het moment van schrijven is het product nog maar een maand te koop en komen er geregeld software updates uit. Hiermee kan het toetsenbord nog betrouwbaarder worden en beter te gebruiken. Op de doos en online wordt ook vermeld dat het toetsenbord met Corsair iCUE zou moeten werken, maar op dit moment werkt dat nog niet. Op het moment dat Corsair zou stoppen met het ondersteunen van de web-hub software, zal je niet meer in staat te zijn om bij sommige instellingen te komen.
Veel functionaliteit
Het toetsenbord bevat ook veel opties die ik nog niet gebruikt heb. Zo heb ik nog geen toepassing voor de Stream deck integrate, of de G-keys. Wanneer je de switches vervangt biedt de software ondersteuning om deze te kalibreren, de RGB verlichting toont daarmee welke toetsen gekalibreerd zijn en welke je nog te doen hebt. De RGB verlichting wordt ook handig gebruikt wanneer je op de Fn(function) toets drukt: dan lichten enkel de toetsen op die een combinatie met Fn hebben. Naast de voorgeprogrammeerde Fn functies, kan je zelf ook nog Fn functies toekennen aan toetsen.
Uiterlijk & bouwkwaliteit
Het toetsenbord voelt degelijk aan, met een gewicht waardoor deze goed op z’n plek blijft liggen. De polssteun vind ik een fijne toevoeging en door de magnetische koppeling oogt het toetsenbord niet kaal wanneer je de steun weg wil laten. De toetsen liggen niet verdiept in het toetsenbord, waardoor je aan de zijkanten de switches ziet. De bouwkwaliteit is erg goed, alle elementen lopen goed in elkaar over, de opdruk gaat niet bij de eerste kras weg en het hele toetsenbord voelt stevig. De USB kabels is afneembaar (USB-C op toetsenbord) en onder het toetsenbord zitten sleuven in vijf richtingen om je kabel naar wens te managen.
Het toetsenbord heb ik nu ongeveer een maand in gebruik gehad en raak er nu steeds beter aan gewend. Ik vind het nu fijn typen en ook bij games reageert het soepel en voelt het wel zacht aan. De hall effect switches vind ik gaaf qua techniek, maar ik vermoed dat als casual gamer ik er geen beter spellen door speel.