€ 148,95 bij Belsimpel

Fairphone Fairbuds XL (Groen) Review

15 november 2025, laatste update op 15 november 2025, 29 views Rapporteer

Het concept van een repareerbare koptelefoon is fantastisch, maar helaas laat de bouwkwaliteit van de Fairbuds XL te wensen over waardoor je meerdere keren per jaar dezelfde reparatie moet uitvoeren.

Pluspunten

• Zit fijn op het hoofd
  • Goede geluidskwaliteit

Minpunten

• Gevoelig voor overextensie; bevestiging hoofdband breekt snel

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na in maart 2024 een Fairphone 5 te hebben gekocht werd ik ook zo langzaam toe aan een nieuwe koptelefoon. Ik heb daarom in de zomer van dat jaar ook besloten om de Fairbuds XL van Fairphone aan te schaffen, met het idee dat deze te repareren valt mocht er iets kapot aan gaan. Hij is zeker repareerbaar, net zo zeker als dat je meerdere keren per jaar dezelfde reparatie mag uitvoeren.

Laten we met de positieve punten beginnen. Het is een ruime over-ear koptelefoon die comfortabel op het hoofd zit, en een goede geluidskwaliteit uit de speakers gooit, met een stevige bas en goed hoorbare hoge tonen. Er zit dual channel Bluetooth in, wat betekent dat je met 2 apparaten tegelijk verbonden kunt zijn zonder dat je zelf steeds opnieuw hoeft te pairen. Dit maakt het erg makkelijk om te wisselen van mijn telefoon naar mijn laptop of van mijn persoonlijke laptop naar mijn werklaptop. Het is de afgelopen anderhalf jaar mijn daily driver geweest, en met een goede reden. Qua comfort, geluidskwaliteit, en gebruikersgemak is het echt een aanrader.

Dan het wat negatievere nieuws: Je koptelefoon zal kapot gaan. Dit is geen voorspelling, dit is een belofte. De verbinding van de oorschelp met de hoofdband is erg fragiel en kan slecht tegen overextensie, wat ik wel vaak moet doen met mijn dikke hoofd (mijn eigen woorden dus dan mag het ;) ) om de koptelefoon op te krijgen. Dit zorgt ervoor dat dit onderdeel eens in de 3-4 maanden vervangen moet worden. Het is goed te doen als je een degelijk schroevendraaiersetje in huis hebt, maar het is wel elke keer weer een half uur dat je ermee bezig bent, 20 euro (ex. verzendkosten) om het nieuwe onderdeel te bestellen bij Fairphone, en de halve week wachten voordat 'ie eindelijk binnen is. Het is niet bepaald de bouwkwaliteit die je mag verwachten van een koptelefoon van deze prijs. Bij de laatste poging heb ik daarnaast het "overgebleven" stuk van de bevestiging per ongeluk in de hoofdband geschoven en die is er met geen mogelijkheid uit te krijgen, dus die mag ik ook nog eens gaan vervangen bij de volgende poging.

Dan weer de positieve kant dat de koptelefoon daadwerkelijk makkelijk in reparatie is, met erg duidelijke handleidingen op de website van Fairphone om te ondersteunen met welk onderdeel dan ook aan de koptelefoon.

Conclusie: Als ik afwist van het herhalende gebrek van de bevestiging aan de hoofdband had ik waarschijnlijk voor hetzelfde geld een andere koptelefoon gekocht. Reparabiliteit is een nobel doel om na te streven in deze eeuw van one-time use electronica, maar dat mag niet ten koste gaan van bouwkwaliteit en bruikbaarheid van het product. Waar Fairphone heeft laten zien dat ze dit wel kunnen met de telefoon zelf, laat de koptelefoon zeker nog te wensen over. Hopelijk komt er in de nabije toekomst een bevestigingsstukje 2.0 waarmee dit probleem wordt opgelost, maar voor nu dus 3 sterren.

Heb jij ook een Fairphone Fairbuds XL (Groen)?