Hieronder een omschrijving van zaken die me positief of negatief zijn opgevallen na een aantal weken gebruik van deze telefoon. Ik ben een erg intensieve gebruiker en maak ook veel foto's. Echter, ik speel geen games op deze telefoon en zie een smartphone vooral als een stuk gereedschap. Ik heb de telefoon aangeschaft voor 320 euro inclusief bijhorend hoesje.
Positief opgevallen
- Prachtig scherm. Zeer goed afleesbaar en mooie kleurweergave (uit de doos wat oververzadigd, maar dit is bij te stellen).
- Luxe look en feel
- De software werkt prettig en zonder haperingen
- Langdurige ondersteuning voor beveilgingsupdates
- Accuduur: ik kom de dag weer door. Opladen gaat zeer snel.
- Bijna volledig featurepakket (esim, NFC, draadloos laden). Helaas mist een aparte 3.5mm audiojack.
- Prima vingerafdrukscanner. Unlocken werkt goed en snel.
- Camera's functioneren goed genoeg om herinneringen vast te leggen
- Samsung biedt voldoende opties voor customization en dit kan worden uitgebreid met Samsung Good Lock (te downloaden in de Play Store). Hiermee kun je ook de oude Samsung navigatie-opties weer instellen.
Negatief opgevallen
- De telefoon is erg groot en daardoor minder ergonomisch. Gebruik met 1 hand is niet mogelijk. Applicaties zet ik graag aan de rechterkant van mijn homescreen zodat ik deze kan bereiken zonder mijn duim te verstrekken. Na een aantal weken gebruik went het wel, maar het blijft suboptimaal.
- De GPS lijkt minder nauwkeurig dan mijn vorige telefoon (Samsung S-serie) en het duurt wat langer voordat de exacte locatie is bepaald. Bij navigeren ondervind ik echter geen problemen.
- De camera functioneert duidelijk minder goed dan telefoons in de S-serie. Het is echt hit en miss waarbij de belichting niet altijd mooi uit de verf komt. De scherpte van de foto's is matig. Als je hoge eisen stelt aan je foto's of als je een smartphone zoekt als vervanging voor je systeemcamera dan is dit waarschijnlijk niet de telefoon voor jou. Ik heb een aantal foto's toegevoegd aan deze review.
- De telefoon heeft geen audio jack. Zelf gebruik ik hiervoor een USB-C converterkabel (a 10 euro) en dat werkt voldoende, al is tegelijkertijd laden geen optie.
- Samsung heeft een veel minder uitgesproken duurzaamheidsbeleid dan Fairphone waardoor er aan de aanschaf van deze telefoon mogelijk nadelen kleven. Denk aan het gebruik van mineralen die gedolven zijn onder slechte arbeidsomstandigheden. In die zin blijft dit een verlegenheidsoptie. Overweeg daarom zeker ook een donatie te doen aan een organisatie die de inwoners van landen als Congo steunt (bijv. ZOA).
- De telefoon mist veel van de AI-functies die wel in de topklasse aanwezig zijn.
De A56 is wat mij betreft een goede allrounder met enorm goede prijs-kwaliteitverhouding. Mede dankzij de lange updates verwacht ik de komende jaren te kunnen blijven genieten van deze telefoon.
Voel je vrij om vragen te stellen in de comments.