€ 148,83 bij bol Plaza

Fractal Design Meshify 3 XL RGB TG Clear Tint Wit Review

11 november 2025, laatste update op 11 november 2025, 23 views Rapporteer
Testpanel 0

De Meshify 3 XL heb ik voor het Tweakers testpanel getest. Een perfecte kast, heerlijk om in te bouwen klein nadeel is dat de thumbschroeven en moederbord standoffs erg vast zaten, bij de eerste keer loshalen. Mooi uiterlijk! (design) (mijn vriendin vindt het zelfs een mooie kast en hij mag in de huiskamer blijven!) De prijs van de kast is rond de 200 euro op het moment van schrijven, dat is een goede prijs voor de hoge kwaliteit die je krijgt. Je krijgt veel kast voor je geld. Er zitten 3 RGB fans, een led strip en een FAN HUB bij. De fanhub heeft nog wel een sata aansluiting voor stroom nodig dat is jammer anno 2025. Echt heerlijk kunnen bouwen de afgelopen anderhalve week. Ook past een Noctua 15D makkelijk, de kast blijft heerlijk koel na een avond gamen. Ryzen 9600X en 9080XT. Deze kast is zeker een aanrader!

Pluspunten

• Hoge Kwaliteit
  • Superieure koel prestaties
  • Zeer mooi design
  • Heerlijk om in te bouwen
  • Wit
  • Veel ruimte!

Minpunten

• Standoff en schroefjes erg vast gedraait
  • ouderwetse fanhub

Algemene beoordeling een 9/10 door thumbscrews/standoff en fanhub. Anders was het een dikke 10.

Koelingsmogelijkheden

Hier ben ik zeer tevreden over, er worden standaard 3 fans meegeleverd met RGB en een fanhub, de kast biedt voldoende ruimte om nog veel meer fans toe te voegen (top, back en side) dit kan zonder problemen.

Daarnaast is een zeer grote CPU koeler zoals de Noctua 15D geen enkel probleem om in combinatie met deze kast te gebruiken. Door het rooster achterin werkt deze zeer fijn. Ook zorgt de front mesh voor een perfecte airflow door de kast, waardoor de koelprestaties van de videokaart ook bevorderd worden. De kast voelt koel aan zelfs na een avond gamen! Dit op een Ryzen 5 9600X in combinatie met 9070XT Asrock. Ook waterkoeling kan geen probleem in deze kast met ruimte voor 2 grote radiatoren wel mis ik een witte versie van de Fractial LUMEN waterkoeling want dat zou echt heel mooi passen in deze kast. Echter kan ik daar alleen een zwarte versie van vinden.

Installatiegemak

Er is heel veel ruimte om te bouwen, een negatief punt was de eerste keer iets losdraaien van schroefjes, thumbscrews en standoffs. Deze zaten erg vast ik moest zelfs een tang gebruiken voor de moederbord standoffs! Ook is er ruimte voor grote moederborden en meerdere videokaarten is ook geen probleem in deze kast.

De afdekplaatjes aan de achterkant van de kast zijn allemaal los te schroeven en dus her te gebruiken bij wisselen van videokaarten en expansie kaartjes door middel van thumbscrews en weggewerkt achter een plastic cover. Dit zorgt voor een zeer strak en mooi uiterlijk.

Ook is alles los te halen de bovenkant voorkant etc. Ook is het systeem voor kabelmanagement erg handig en makkelijk te bedienen om kabels weg te werken zonder overal tiewraps te hoeven gebruiken.

Ook zijn alle afdekplaatjes verwijderbaar wat het kabelmanagement ten goede komt. Daarnaast is er een zeer duidelijke visuele handleiding meegeleverd! Echt TOP!

Kwaliteit van de voeding (-mogelijkheid)

Alle grote voedingen passen in de kast heb een Evga 850 watt ingebouwd maar een Corsair 1200watt zou ook probleemloos passen. De voeding is wel zichtbaar door een rooster in de bodem, dit komt de koeling van de voeding ten goede. Echter bij een witte kast is het soms mooier om dan ook een witte voeding te gebruiken, dat zal een van de eerste upgrades gaan worden.

Inbouwmogelijkheden

Er past zowel ATX als een E-ATX moederbord in, wel moet je dan de het bakje voor de kabels weg te werken, daarnaast is het ingebouwde kabel management systeem zeer prettig om mee te werken. Maar ook bij het gebruik van kleinere moederborden is de XL zeer geschikt, zelf heb ik nu een matx bordje ingebouwd omdat ik dit systeem wil gaan gebruiken als huiskamer game-pc. Wat ook echt een pluspunt is geen scherpe randen! Veel ruimte voor extra koeling en dat de afdekplaatjes allemaal verwijderbaar zijn is ook echt heel prettig. Echt een hele grote 6900XT lijkt gewoon een kleine videokaart in deze kast. Ook mijn 9070XT die een slag groter nog is lijkt een kleine videokaart. Een 5090 van Nvidia past hier makkelijk in ook.

Vormgeving is gewoon DESIGN in dit geval

De vormgeving is zeer speciaal, zoals mijn vriendin dit zegt. De mooie Mesh voorkant, mooie lijnen goed bedacht past zeer goed in onze overwegend witte huiskamer. Echt een Design kast van hoge kwaliteit. De kast is wel iets meer gehorig dan mijn oude kast de Fractial Define R5, maar die kast is natuurlijk gebouwd om geluid te dempen. Deze kast is voor airflow en dat zie je ook goed in het ontwerp. Het zijpaneel is van echt mooi glas, het is wel een echt zwaardere kast. Hij is ook goed breed net zo breed als de Corsair 9000D een van mijn oude kasten van vroeger maar wel minder hoog en met een veel mooier ontwerp en betere airflow.

Modbaarheid

Nu vindt ik het zonde om echt te gaan zagen en een autoradiator voor waterkoeling in te bouwen (old skool modden) in zo'n mooie kast maar ik heb wel kabelmods gebruikt en hier is zonder problemen meer dan genoeg ruimte voor. Dus hij is wel modbaar maar vooral met aangekochte materialen.

Prijs

De prijs van rond de 200 euro is deze kast zeker waard, de bouw kwaliteit is zeer hoog. Het is echt heerlijk om in te bouwen. Ook krijg je een RGB controller (wel met sata aansluiting nog) en 3 RGB fans en ook nog een soort led strip die heel goed is verwerkt in de kast die ook synced met de fans!

Deze kast is verkregen via het tweakers test panel.

Heb jij ook een Fractal Design Meshify 3 XL RGB TG Clear Tint Wit?