€ 244,90 bij Proshop.nl

AMD Ryzen 7 8700G Boxed Review

10 november 2025, laatste update op 11 november 2025, 105 views Rapporteer

De AMD 8700G heeft een prima iGPU (AMD 780M) en ook het 8-core CPU deel van deze processor werkt prima. Er is 1 hinderlijk probleem, mijn nieuwe zelfbouw PC met deze AMD 8700G processor geeft zo nu en dan een "time out" (scherm wordt even zwart). Het schijnt ook bij de AMD 8600G processor voor te komen (bron Reddit).

Waar dit aan ligt, de AMD 8700G of iets anders kan ik niet vaststellen. Wel waarbij het optreed en hoe je dat oplost. Die "time out" is eigenlijk de reden dat ik deze review schrijf.

Voor de rest is deze review een niemendalletje. De Tweakers redactie heeft namelijk al een prima en zeer uitgebreide test/review/artikel geschreven over deze AMD 8700G.

Pluspunten

• Komt met processorkoeler/pasta, die voor mijn gebruik dik voldoende is!
  • Goede snelle geïntegreerde "Graphics" (iGPU) en prima CPU.
  • Makkelijke installatie met de meegeleverde Processorkoeler.
  • Prijs van 249 euro (okt.2025) met koeler gebruiken en prima "Graphics" is "scherp", zeker als je geen "Gamer" bent en dus geen aparte grafische kaart nodig hebt maar toch een wat snellere/betere graphics wil.
  • Relatief zuinig met TDP 65W.
  • AMD5 Socket moederborden voor deze processor zijn nog steeds goedkoper dan Intel 1851 sockets moederborden.

Minpunten

• "Time out" van de "Graphics" (even zwart scherm) onder Windows 11 Firefox browser (met standaard instelling: "Prestatie / Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar"), ook onder/na "laatste" (29-10-2025) AMD driver update.

Introductie/ Selectie
================

Ik heb nog geen tijd gehad de nieuwe editor te bestuderen die nu schijnbaar verplicht is voor uitgebreide reviews. Ik weet ook (nog) niet of ik de oude "tag based" mode nog kan gebruiken met deze nieuwe editor/werkwijze (tips, hoe ??). Dus vandaar deze simpele stijl met alleen foto's achteraan. Ik moet eerst weer even centjes verdienen voor ik weer tijd heb om dit om te zetten naar de nieuwe werkwijze op Tweakers. Het is dus een beetje rauwe tekst. Maar het gaat om de "time out" melding/oplossing te delen met iedereen ( die op mij zelfbouw PC met een AMD 8700G processor optreed).

Ik game niet. Naast het bekende browser/internetten op mij desktop, doe ik soms wat video editing en regelmatig Software Development thuis. Dit ging nog steeds prima op vorige zelfbouw PC (Intel I5-7600K/Core-4, 32GB intern geheugen, Windows 10 en Linux/Ubuntu en destijds 800 euro aan componenten). Mijn zoon ("arme", eeuwige student) heeft echter deze dik 8 jaar "oude" PC meegenomen voor zijn Studie! Hij wil er een 2de hands Nvidia 1050 of liever 1060 videokaart inzetten. Dus ik had een goed excuus iets nieuws te kopen en in elkaar te zetten.

Voor een desktop PC kijk je al gauw naar top modellen AMD/Intel processoren met bijbehorende "top prestatie" onderdelen. Voor je het weet, zit je op 1600 euro aan onderdelen (zonder aparte videokaart) en dat werd mij ook weer wat te veel en te energie verslindend.

Dus terug naar af, kijk wat je nodig hebt, toekomstbestendig is en redelijk zuinig energieverbruik heeft.

Daar de PC met de Intel I5-7600K/4-core met zijn ingebouwde "HD 630 Graphics" en met 32GB aan intern geheugen al prima en nog steeds voldeed, ben ik terecht gekomen bij de AMD 8700G processor die ik voor 249 euro heb gekocht.

De plaatjes/foto's hieronder geven aan dat de AMD 8700G een grote sprong voorwaarts is t.o.v. de Intel I5-7600K. Blijft dat zelfs wat gedateerde aparte ("dedicated") grafische kaarten de ingebouwde 780M "graphics" (makkelijk) verslaan maar dan ook weer een veelvoud aan energie verbruiken/opslurpen en natuurlijk veel geld kosten. Ik heb wel een iets zwaardere voeding genomen (650w) dan nodig voor de onderstaande PC set-up. Dan kan ik altijd nog een aparte grafisch kaart toevoegen (natuurlijk niet zo'n top/zwaar model grafisch kaart).

** plek straks voor foto's : vergelijking Intel I5-7600K vs AMD 8700G

Mijn eigenbouw PC (800 euro aan onderdelen, okt 2025)
===========================================

Begin okt-2025 heb ik de volgende onderdelen gekocht voor mijn nieuwe zelfbouw PC:

- Processor : AMD Ryzen 7 8700G Boxed
- Moederbord : MSI Pro B650-S WiFi
- Behuizing : Fractal Design Pop Air Black Solid
- Geheugen : Corsair Vengeance CMK64GX5M2B5200Z40 (2 modules van ieder 32GB DDR5)
- Voeding : Corsair RM650e (2025) Zwart
- Opslag NVMe: MSI Spatium M470 PRO 1TB

De reviews en mijn ervaring
=====================

Het meeste over de "AMD Ryzen 7 8700G Boxed" is al uitgebreid beschreven in de test/review van de Tweakers redacteur.

Ook de plus/min punten van de gebruikersreviews herken ik. Behalve de kritiek op:
- De meegeleverde processorkoeler (boxed, fan) is luid (lawaai)
- De meegeleverde (zit al als 'plakje") processorkoelerpasta voldoet niet

Ik heb van beide punten geen last. Het kan zijn omdat ik de processor/geheugen niet overklok (OC).

Ik vind de processorkoeler stil en dat zeg niet alleen ik met mijn "oude" oren, maar ook mij volwassen Kids en mijn vrouw. Het installatiegemak van de meegeleverde processorkoeler (met de koelerpasta er al op!), is echt een verademing. De processor goed op de AMD5 socket plaatsen (let op het "driehoekje" van de socket en de processor) en vervolgens vergrendelen met de klep en het haak is eenvoudig. Ook het plaatsen van de meegeleverde processorkoeler is niet meer dan het juist "er op zetten" en de 4 schroeven aandraaien tot ze niet verder gaan.

Er treed bij mij 1 probleem op met mijn nieuwe PC:
"meerdere keren een "time out" gekregen met als gevolg een zwart scherm voor een aantal tellen".
Daarover meer in het volgende punt.

De "time-out"
==========

De voornaamste reden dat ik deze review schrijf is de "time out" die optreed met deze nieuwe PC met de AMD 8700G processor.

Door deze "time out" "trekt het scherm weg", wordt dus zwart en blijft dan 1 tot een paar tellen zwart om vervolgens weer vanzef/automatisch terug te keren naar het beeld waar het voor de "time out" gebleven was. Als ik een avondje 4-5 uur bezig ben, treed dit 2 tot 3 keer op. Er zijn ook PC sessies dat de 'time out" niet op treed. Ik kan NIET vaststellen of dit ligt aan de AMD 8700G processor (inclusief de AMD 780M) en/of een ander onderdeel of stukje software op mijn nieuwe PC. Na wat "gegoogle", zie ik het advies:
- de driver van de processor te updaten
- AMD 870M van de AMD 8700G zo instellen onder Windows dat de AMD 780M beslist welke
..grafisch "kaart" (de geintegreerde of de aparte kaart) gebruikt moet worden (dit niet overlaten aan Windows).

Ik heb 2 punten uitgevoerd, de driver update met de AMD "whql-amd-software-adrenalin-edition-25.10.2-win10-win11-oct-rdna3", die de laatste update ophaalt (dd. 29-19-2025) en installeert. Zie:

** plek straks voor foto's : website AMD dowloads driver update

Dit alles verhelpt de "time out" niet, AMD komt nu wel met een nette "time out" foutmelding na de driver update!

** plek straks voor foto's : foto foutmelding / time out door AMD

Nu ik oplet wat ik doe, valt mij op dat de "time out" onder de Firefox browser sessie gebeurt en tot nu toe nergens anders. Een nieuwe zoekopdracht levert een Reddit tip op om onder de instellingen van Firefox bij "Prestaties" de "Aanbevolen prestatie-instellingen gebruiken" UIT te zetten (vinkje weg halen) en vervolgens ook "Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar" ook UIT te zetten (vinkje weg halen). Sluit Firefox af en start hem opnieuw op. Nu al 10 dagen geen last meer van de "time out". Zo te zien was en is dat het probleem. Of dit nu aan Firefox of aan de AMD 8700G/780M ligt, kan ik niet vaststellen. Ik heb de debug info wel naar AMD verstuurd (werd gevraagd na de AMD melding van de "time out").

Zie Reddit link met post met de oplossing (aanpassing instelling Firefox):
ttps://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/1nkf06x/ryzen_7_8700g_driver_timeout_black_screen/

** plek straks voor foto's : aanpassing instelling onder Firefox

Ik heb ook een aantal dagen de Chrome browser gebruikt op mijn nieuwe PC met de standaard instelling "Systeem / Grafische versnelling gebruiken indien beschikbaar" met het schuifje op AAN. Met de Chrome browser treedt de "time out" NIET op bij mij. Het lijkt dus iets met Firefox i.s.m. de AMD 8700G ??!!

** plek straks voor foto's : aanpassing instelling onder Chrome

Wat nog open staat is de BIOS/UEFI /Driver chipset te flashen van het moederbord MSI Pro B650-S Wifi..
Bij de beschikbare firmware Beta versie van mid-okt-2025 staat dat deze versie van de BIOS/UEFI zorgt voor een betere werking met de AMD 8000 serie processoren. Ik wacht even tot die geen Beta meer is. Wie weet lost dit het "time out" probleem/issue op en kan de "hardware acceleratie gebruiken wanneer beschikbaar" weer op AAN onder de Firefox Browser !?
Er is ook een nieuwe versie van de driver Chipset voor dit moederbord van begin okt 2025.
Maar ik heb heb ook nu even geen tijd om hiermee verder te gaan.

** plek straks voor foto's : Nieuwere versies Bios etc.

Slot
===

Ik ben blij met de AMD 8700G processor (boxed) met de meegeleverde koeler. Prima prestatie en makkelijke installatie van de koeler/pasta.
Jammer van de "time out" onder de Firefox browser, maar dat is te verhelpen voor mij als niet Gamer en fan van Firefox.

Heb jij ook een AMD Ryzen 7 8700G Boxed?