Uitpakken
De verpakking is standaard. Dit is goed. Niet te weinig, zodat er iets tijdens transport kapot kan gaan (alhoewel sommige bezorgers dit soms als een uitdaging lijken te zien

). Maar ook niet te veel, wat extra onnodig restafval zou geven.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLLcmFtW6vepuDFzo5cXgKqpDeC622wtQwb3TGeFZisiNnZ.jpeg?f=620xauto)
Installatie
Het in elkaar zetten is relatief eenvoudig. Iemand die dit nog nooit gedaan heeft, doet er goed aan om de producthandleiding te downloaden en het hoofdstuk "installatie" te lezen. De tekeningen vind ik namelijk niet allemaal even duidelijk wat ze betekenen. Voor tweakers is dit ronduit gemakkelijk en heb je niks nodig behalve logica. De voet vind ik erg fijn, want deze is stevig maar neemt weinig plaats in beslag op het bureau. Het scherm wiebelt nauwelijks wanneer je er tegenaan stoot. Dit is perfect. Tevens is het scherm eenvoudig draaibaar in alle richtingen. Na het fysiek installeren wil de software updaten. Dat duurde best even, dus ik vermoed dat deze updates heel groot zijn. Gelukkig kun je instellen dat het scherm dat doet wanneer je het uitzet.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLL8kKVOfrdFUXmU7mLfMEJrrk2uOg1dnkSjJBQ7C1bhhZh.jpeg?f=620xauto)
Indruk
Het scherm maakt een goede indruk, zowel visueel als in bouwkwaliteit. Het scherm heeft geen fratsen, wat ik waardeer. Het voelt stevig aan en de plastic onderdelen zijn van goede kwaliteit. Ook na lang gebruik wordt het scherm niet overmatig warm en ik hoor geen ventilator.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLLfOL6BOa8Wb09na63BTZBwDbq7fcPwvmG96MSju5CFSYc.jpeg?f=620xauto)
Geluid
Er zitten stereo speakers in dit scherm. Ook is er in de instellingen sprake van 3D-geluid, maar ik hoor geen verschil. Voor competitieve spellen wil je een koptelefoon gebruiken en voor films zijn deze speakertjes hopeloos ongeschikt. Ze zijn 10 Watt en dat is ruim voldoende voor het door mij beoogde gebruik: spelletjes, YouTube en TV kijken. Het klinkt gebalanceerd zonder veel bas (maar niet hol/schel). Tevens miste ik een speaker-aansluiting in het scherm, maar geluid kan prima over de display port- of HDMI-kabel gestuurd worden. Dus alles werkt, maar alleen via die ingangen (geen aux) en er is ook geen speaker-uitgang op het scherm. Wel kun je dit schijnbaar via bluetooth doen, maar dat heb ik niet getest.
Overige dingetjes
Dit scherm heeft een USB-hub, maar die heb ik niet aangesloten. Op deze computer gaat verder niks aangesloten worden. Op de achterkant van het scherm zit verlichting. Deze heeft een ambilight-achtige functie. Helaas maar een enkele kleur tegelijkertijd, maar werkt goed. Tevens is er een rubber haakje om de kabels vast te maken. Ziet er een beetje knullig uit, maar doet wat het moet doen.
Pixels
Dit 4K scherm met een schermdiagonaal van 27" in 16:9 heeft echt een super scherp beeld waar ik blij van word. Alle pixels staan dusdanig dicht op elkaar, dat antialias-filters bijna overbodig worden. Daarmee worden (voornamelijk) schuine randen een beetje diffuus gemaakt door de kleuren te combineren. Nou, met de pixeldichtheid van 163 ppi en AA uit moet ik moeite doen om dit uberhaubt te zien. Zo scherp is dit beeld. Zou je het 32" model nemen, dan wordt dit 138 ppi. Nog steeds fantastisch, maar van dit scherm ben ik echt onder de indruk.
Kleuren
De gebruikte techniek is IPS. Dit heeft de gebruikelijke voor- en nadelen ten opzichte van OLED en ook VA. HDR vind ik meh. Niet echt het verschil met SDR wat je zou verwachten. Dit scherm is dan ook maar DisplayHDR 400 (niet de 'black' variant). Blooming valt daarentegen reuze mee. Ik weet niet hoeveel dimming zones er zijn (kreeg ik niet gevonden), maar er zijn er genoeg om halo's te voorkomen. Het is wel aanwezig, maar niet irritant. Toch is de 'pop' van 10-bits kleuren er voor mij te weinig en wordt zwart snel donker grijs. Helaas heb ik geen meetapparatuur voor de kleuren. Maar het SDR beeld acht ik 97% en het HDR beeld 80%. Dit zijn dus subjectieve inschattingen!
Snelheid
Er is geen risico op inbranden en de reactietijd is 144 Hz wat heel goed is, alleen niet goed genoeg voor competitieve spellen. Mijn eigen scherm haalt 240 Hz en dat verschil vind ik merkbaar in CounterStrike 2. 2160p in plaats van mijn 1440p is daarentegen weer een voordeel, al is het voor mij even wennen met mikken. De kijkhoeken zijn fantastisch. De helderheid staat op 20 (van maximaal 50; dus 40%) en voldoet daarmee ruimschoots.
Smart-TV
Verder heeft dit scherm wifi en ethernet voor het streaming-gedeelte. Dit is dus tevens een smart-TV, maar dan zonder tuner. Eigenlijk een tussenvorm dus, of wellicht lopen ze bij Samsung een beetje voor. Want persoonlijk heb ik al twintig jaar geen 'ouderwetse' TV meer en ook geen coax-kabel meer in huis. Desondanks is dit wellicht een dingetje voor de pricewatch. Monitors en TV's zijn hebben steeds meer overlap, want op elke TV kan een computer aangesloten worden en streamen kan op elke monitor met een PC of klein apparaatje. Dit scherm kan dus uit zichzelf streamen en dat werkt prettig met de bijgeleverde afstandsbediening en het Tizen besturingssysteem.
Afstandsbediening
Deze afstandsbediening is licht, gemakkelijk in gebruik en heeft een USB-C-poort om de accu op te laden. Maar er zit ook een klein zonnepaneeltje achterop, dus ik weet niet of het opladen (vaak) nodig zal zijn. Handig! Er zitten weinig knoppen op, waarbij ook speciale knoppen om snel naar de TV, Netflix, Prime en YouTube over te schakelen. Wat ik hierbij totaal niet begrijp is waarom er geen PC-knop is. Dat zou voor een monitor toch de meest logische snelknop moeten zijn?? Het scherm schakelt overigens wel automatisch over wanneer je de PC aanzet. De volume- en kanaalknoppen zijn net wat anders dan ik gewend ben. Deze dien je niet in te drukken, maar omhoog of omlaag te duwen. Buiten een PC-knop mis ik niks. Het is ook mogelijk om een toetsenbord of muis te gebruiken, maar deze heb ik op de PC aangesloten en mis ik totaal niet voor het scherm. De afstandsbediening is genoeg.
Twijfels over privacy
De installatie van het smart-gedeelte is eenvoudig. Helaas moet je verplicht toestemming geven voor het vergaren van gebruiksinformatie. Dit vind ik lastig. Mijn bluray-speler bijvoorbeeld kan ook streamen en doet dit niet. Ofwel; dit is een manier om extra inkomsten te genereren door jouw gegevens te gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties. Het is dus nog niet erg genoeg dat elke dienst zelf (Netflix, YouTube, etc.) alles vergaart, Samsung wil ook een stuk van die taart. Wanneer je hier niet mee akkoord gaat, kun je het smart-gedeelte simpelweg niet gebruiken.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLLTxapOUt5HPDfNEEJTmMReifziNex2Tz6ZfKvTbA8J2sn.jpeg?f=620xauto)
Apps
Er zijn veel gebruikte apps voorgeïnstalleerd. Bijvoorbeeld Netflix, YouTube en vele anderen. Deze kun je desgewenst eenvoudig verwijderen en later opnieuw installeren. De interface werkt prettig en reageert snel. Hier is duidelijk over nagedacht. Het is mijn eerte ervaring met Tizen en deze is positief. De bediening is intuïtief.
TV-functionaliteiten
Er zit ook een TV-functie op. De programma's worden via het Internet gestreamd. Dit werkt boven verwachting goed. Er is ook een ingebouwde TV-gids. Deze is overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen. Het scherm heeft tevens een ingebouwde 'upscaler' om zenders met lagere kwaliteit goed te tonen. Dit werkt prima en beter dan mijn 4K bluray-speler (maar die is dan ook van 2018). Alles ziet er scherp uit zonder hinderlijke artefacten.
Kinderen
Via de instellingen kan ik een pincode opgeven. Helaas eentje met slechts vier cijfers, maar goed, het werkt. Daarmee kan ik een maximumleeftijd opgeven voor de te tonen content. Dit werkt perfect. Wanneer je een programma kijkt met een hogere leeftijdscategorie, wordt een melding hierover gegeven en kun je dus niks zien of horen van dat programma. Dit werkt voor het TV-gedeelte, niet voor de apps. Maar de YouTube app kun je instellen voor 'kids' en ook daar een leeftijdscategorie opgeven. Dit alles vind ik perfect werken, aangezien dit scherm bij mijn zoon op zijn kamer staat (ja, hij is verwend

). Het enige wat ik niet kon vinden is een tijdsinstelling. Dus dat je het smart-gedeelte kan beperken op tijdstip en/of duur. Dit heb ik opgelost door de wifi van dit scherm in te stellen op de hotspot van mijn mobiel, die ik zelf aan- en uitzet. Hierdoor komen er wel legio berichten in het meldingenpaneel van het scherm over het niet hebben van een verbinding. Ook lijkt het erop dat het scherm de wifi verbinding behoudt, ook al staat het scherm 'uit'.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLNMV1KJQSn8mQZjnHG934cNiQR8QnJAfbYFXsYGbDjE3Gh.jpeg?f=620xauto)
Media-functie
Door apparaten op USB aan te sluiten, kun je dit scherm ook als media-speler gebruiken. Ten minste...theoretisch dan. De functionaliteit hiervan vind ik zeer ondermaats. Een optisch station wordt niet herkend. Dat is op zich niet gek, maar wel jammer. USB-sticks en externe harde schijven doen het wel, ook met exFAT indeling. Maar helaas worden te veel soorten audio-streams niet ondersteund. Mijn bluray-speler is daar ook nogal kieskeurig in, maar dit scherm spant de kroon door de helft niet af te spelen. Dan heb je wel bewegend beeld, maar geen geluid. Als daar behoefte aan is, kan ik testen precies welke wel en niet werken (laat het weten in de reacties). Gelukkig is dit niet iets waar ik gebruik van ga maken.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLNqmaWLAR2k7zUGsbds1ncwUqYMp1hIHyRn2JFU0S0GKO2.jpeg?f=620xauto)
Spellen-ervaring
Om te beoordelen hoe dit scherm verschil maakt met een ander 27" scherm, heb ik een AOC Q27G3XMN ernaast gezet en het scherm gedupliceerd. Dat is geen 4K-scherm, maar daar heb ik er überhaupt nooit eentje van gehad. Niet helemaal een evenwichtige vergelijking dus. Hoe dan ook, wat meteen opvalt is dat dit scherm zoveel scherper is. Iets langzamer, maar 144 Hz is nog steeds ruim snel genoeg. Daarnaast ook ingebouwde speakers en smart-TV. Waar de AOC in uitblinkt is HDR. Het is op de foto niet goed te zien, maar de AOC is daarin simpelweg mooier. Omdat mijn zoontje voornamelijk in SDR zit, geeft de Samsung eigenlijk alleen maar voordelen ten opzichte van de AOC. Beide schermen hebben wat nodig is: mooi beeld met goede verversing en lage input-lag.
:strip_exif()/m/471221/1ViwLNDG7jd2QX30NvEReIbIYr6R2nS8CehmCdNfnZExeqUlfc.jpeg?f=620xauto)
Dit scherm is super! Ten minste, voor de combinatie van PC en streaming. Gebruik je geen of heel weinig streaming, ben je beter af met een monitor zonder smart-TV, wat ook goedkoper is. Op dit moment kost zo'n scherm met 160 Hz i.v.p. 144 Hz tussen de 250 en 300 euro. Uiteraard ook met andere verschillen. Voor films wil je echt OLED en/of een veel groter schermoppervlak en natuurlijk meerdere goede speakers. Tevens is dit scherm helemaal prima snel voor de meeste soorten spellen, maar niet voor competitieve. Koop daarvoor liever een 4K/FHD dualmode scherm, al zijn deze wel duurder. Een goede IPS kost rond de 400 euro.
Voor een scherm met smart-TV functie is dit niet alleen een kwalitatief hoogwaardig product, maar tevens relatief gezien super goedkoop. Ze zijn er wel, maar niet met een behoorlijke verversingssnelheid. Sterker nog, de meeste zijn maar 60 Hz en dat wordt echt snel irritant voor je ogen. Niet voor streaming content, maar wel voor PC-gebruik en games. Mijn 4-sterren beoordeling berust dan ook op dit gebruik. Tuurlijk zijn er 'dingetjes' om rekening mee te houden. Dit scherm is zeker niet perfect, maar voor hier een blijvertje.