Jura C9, Piano Black (EA) Review
7 november 2025, laatste update op 7 november 2025, 29 views
Rapporteer
Product geleend
Na jaren verschillende koffiemachines te hebben gebruikt, voelt de Jura C9 als een stille, goed doordachte upgrade. De koffie is top, de bediening even wennen, en ik ben benieuwd hoe het zit met onderhoud op de lange termijn. Er zijn wat praktische beperkingen, zoals de lage uitloop en niet-uitneembare zetgroep.
Pluspunten
- Zeer stil (zowel malen als schuimen)
- Voorkeur makkelijk aan te passen (vooraf en per kopje)
- Solide bouwkwaliteit en nette afwerking
- Mooie, duidelijke latte-laagjes
- Koffie met volle smaak en duidelijke kwaliteit
- Luxe design
Minpunten
- Uitloop te laag voor hoge glazen en meeneembekers
- Poedermodus zit diep in het menu
- Zetgroep niet uitneembaar (onderhoud op termijn afwachten)
- Pianozwart gevoelig voor vingerafdrukken
- Premium accessoires niet inbegrepen
- Geen heetwater functie
We gebruiken de Jura C9 nu een paar weken en wat direct opvalt, is hoe stil dit apparaat werkt. Zowel het malen van de bonen als het opschuimen van melk gaat opvallend stil, een verademing vergeleken met eerdere machines die we hebben gehad. Het resultaat mag er zijn: koffie met een rijke smaak.
De machine ziet er luxe uit en voelt goed doordacht aan. Alles zit goed in elkaar, en het menu is prettig aan te passen. Handig is dat je per koffiesoort het melkvolume en de sterkte kunt instellen en opslaan, maar ook vlak voor het zetten nog snel iets kunt aanpassen. Zo krijg je precies de koffie zoals jij hem wilt. Latte macchiato’s komen er bovendien mooi gelaagd uit, omdat de machine keurig de juiste pauzes neemt tussen melk, schuim en koffie.
De bediening vraagt in het begin even gewenning. De knoppen naast de koffiespecialiteiten zijn bedoeld om keuzes te bevestigen, niet om te navigeren. Dat voelt in eerste instantie wat onlogisch, maar na een paar keer weet je niet beter.
Er zijn ook wat puntjes van aandacht. De uitloop is te laag voor hoge latteglazen of en de poedermodus (voor voorgemalen koffie) zit vrij diep in het menu verstopt. Een heetwaterfunctie ontbreekt, wat jammer is als je af en toe snel een kop thee wilt zetten. De pianozwarte afwerking oogt chic, maar is gevoelig voor vingerafdrukken. De zetgroep kun je niet verwijderen. Dat ben ik niet gewend, dus ik ben benieuwd wat dat op termijn betekent voor onderhoud en hygiëne. En dat accessoires als de melkkan en de wifi-module los aangeschaft moeten worden, voelt toch een apart bij een apparaat in deze prijsklasse. De meeste van deze punten zijn uiteraard van tevoren bekend, dus ik kan ze niet echt als nadeel bestempelen, maar het zijn wel dingen die in de praktijk opvallen en mijn persoonlijke gevoel vormen bij het gebruik.
Kortom, de Jura C9 is een stille, solide machine die heerlijke koffie levert. Een paar praktische beperkingen blijven, maar het gebruikscomfort en de koffiekwaliteit maken veel goed.