Desktop gebouwd begin maart 2011:
- Lite-On IHAS624-32 Zwart
- Lite-On IHAS124 Zwart
- Samsung Spinpoint F3 1TB
- Sharkoon Flexi-Drive Vibe-Fixer
Totale prijs van de hardware inclusief verzendkosten begin maart 490€.
[img=620]Jr3m93NB[/img]
Inleiding:
De belangrijkste reden voor de bouw van deze desktop en de keuze voor de AMD Phenom II X4 840 en de daarbij best passende onderdelen was de behoefte aan een goede allround PC met de nadruk op Office-, Multimedia- en Internetgebruik. Games zijn voor mij geen eerste keuze, maar het is mooi meegenomen als de PC er iets mee zou kunnen.
Voor de samenstelling van deze desktop vond ik in een aantal uitstekende artikelen over Stille PC's / De Optimale Computer in C'T "magazine voor computertechniek", en in ComputerTotaal over een vergelijking tussen processoren met benchmarks. Dit artikel is ook op het internet te vinden: "Kies de juiste processor" link
http://computertotaal.nl/...e-juiste-processor/3.html. Dit laatste is een vertaling met een paar kleine aanpassingen van een artikel dat in PC World is verschenen: link
Vooral de relatief geringe verschillen in Worldbench 6 resultaten tussen de Intel- en AMD-processoren onder de 200€ vond ik een goede ingang voor een keuze. Een AMD deed voor het gewenste Office- en Multimediagebruik maar weinig onder voor duurdere Intel-processoren. Tien tot vijftien procent verschil blijkt uiteindelijk in de dagelijkse praktijk toch nauwelijks waarneembaar. Deze keuze geldt dan alléén voor het type PC dat ik wilde gaan bouwen.
Intussen diende de goedkope (88,90€ 16-03-2011) en energiezuinige 3,2GHz AMD Phenom II X4 840 (met ruime overclockmogelijkheden) zich aan en daarmee was de keuze voor de AMD Phenom II X4 840 gemaakt. Jammer dat ik toen nog tot half februari moest wachten tot deze processor in Nederland voorhanden was. Voor de overige onderdelen, zoals het moederbord, wilde ik verder alleen de hierboven gekozen merken aanschaffen gezien mijn goede ervaringen in het verleden. Er zou nog wat bespaard kunnen worden door kwalitatief iets mindere componenten te gebruiken en de Sharkoon Flexi-Drive Vibe-Fixer weg te laten, maar voor de rust op het bureau (tamelijk stille PC) en voor toekomstige upgrades lijkt me dat verkeerde zuinigheid.
Ondanks het nodige speurwerk heb ik (nog) géén Worldbench 6 tests voor deze AMD processor gevonden. Wel zijn de bekende tests inclusief benchmarks voor games te vinden. Overal is te lezen dat het grootste punt van kritiek de afwezigheid van een L3 cache is, terwijl de processor wel als Phenom wordt verkocht. Voor games is dit inderdaad dodelijk, maar voor de gemiddelde Office- en Multimediagebruiker is dit geen probleem.
Een goede review met benchmarks is:
Hoe gedraagt de AMD Phenom II X4 840 zich in mijn PC?
Met de aangegeven configuratie heb ik de Prime95 Torture test gedurende een half uur uitgevoerd. De temperaturen bleven na vijf tot tien minuten al perfect constant. De temperatuur is gemeten met de ASUS PC Probe II, de CPU snelheid met CPU-Z v1.57.
Als extraatje is als "gadget" op het bureaublad van WIN7 de "All CPU Meter v.3.3" geïnstalleerd. Deze geeft de CPU-snelheid weer plus de procentuele belasting van elk van de vier kernen, en verder nog het procentuele RAM gebruik. Bij de hier getoonde afbeelding draait de CPU op 3,2GHz volledig belast.
[img=620]SAmGn2H8[/img]
Het overclocken met dit ASUS moederbord gaat erg eenvoudig, het gemakkelijkst gaat het hardwarematig met een aparte switch op het Asus M4A88TD-V EVO/USB3 bord. Dan beschik je gelijk over een CPU met 3,7GHz. Verder kan het ook softwarematig. Dit maakt een overweldigend aantal instellingen mogelijk. Dit moederbord beschikt over een ingebouwde grafische processor ATI Radeon HD 4250 die mij, voor het gestelde doe, heel goed bevalt. Eventueel zouden er nog twee CrossFireX grafische kaarten op het moederbord geplaatst kunnen worden.
Temperatuurresultaten:
Overclocked 3,7 GHz 56
0 Moederbord 29
0 CPU fan 2.180 tpm
[img=620]FRF2w1n2[/img]
Deze meting heeft een andere keer na enkele minuten Prime95 plaatsgevonden. Te zien is dat de CPU fan nog op gang moet komen.
[img=620]TeYPUUAn[/img]
Koeling:
Front Fan 120mm continu 1.155 tpm, Zij-fan 250mm op minimum, Uitblaasfan 120mm variabel afhankelijk van de instelling op het moederbord.
Verder overclocken:
Voor verfijnde instellingen voor 3,84GHz zie de volgende link:
Overclockinstellingen 3,84GHz:
Voor 4GHz instellingen (misschien wat riskanter) zie de link:
Overclockinstellingen 4GHz:
http://www.planeta-informatica.com/review-phenom-ii-x4-840/5 Portugees/BrazilaansPortugees?
Conclusie:
Al met al een erg vlotte nieuwe AMD processor voor een lage prijs.