Conceptronic CH3HNAS Review

digiThalys
27 maart 2011, laatste update op 27 maart 2011, 10.163 views

Conceptronic CH3HNAS

Ik zocht een eenvoudige NAS: voornamelijk om files centraal op te slaan t.b.v een paar PC's in het netwerk i.p.v. de files tussen de verschillende PC's te delen. Geen toeters en bellen. De CH3HNAS leek een goede en qua prijs een aantrekkelijke mogelijkheid. Inbouwen van een disk was een fluitje van een cent, en hij installeerde vlot. Kopieren van hele directory-trees naar de NAS ging ook vrij vlot (Gigabit netwerk).
Maar toen ik 'm echt ging gebruiken kwamen er wat onhebbelijkheden boven water:

Pluspunten

• Vlot te installeren.
  • Goede lees- en schrijfsnelheid
  • Update van firmware is eenvoudig

Minpunten

• Onvolkomenheden resp. bugs in de firmware waarmee de NAS niet als volwaardig 'quasi lokale' drive kan worden beschouwd (althans voor wie niet met Linux werkt).
  • Bug in firmware:file lengte wordt niet aangepast wanneer een file wordt overschreven door een kleinere file. Dit geldt zowel voor het editen van platte tekst files als bij het vervangen van binaire files, bijv executables.

3 van 5 sterren (Voldoende)
Maar toen ik 'm echt ging gebruiken kwamen er wat onhebbelijkheden boven water:

1. Ik werk vaak met een Samba client welke geen master-browser funktie heeft. Wanneer er helemaal geen master-browser in het netwerk zit worden de netwerk devices niet of onvolledig weergegeven en is de NAS onbereikbaar voor 'mount'. De CH3HNAS heeft gelukkig een master browser functie ingebouwd. Die is per default disabled maar kan worden ge-enabled. Echter het duurt heeeeeeel lang (uren) voordat dat effect heeft. Wanneer de NAS altijd aan blijft is dat geen probleem, maar wanneer ik 'm 's nachts af wil zetten is dat de volgende ochtend wel een probleem.

2. FIles en directories waarvan de naam met een punt begint (komt niet alleen voor bij Linux, maar ook bij Mozilla -Firefox home onder andere OSsen) worden als 'hidden' aangemerkt wanneer je ze vanaf de PC benadert, terwijl ze dat oorspronkelijk niet waren en dus niet behoren te zijn wanneer de vanaf de NAS worden benaderd. Zo'n bestand is ook niet meer normaal te verwijderen!

3. Omgekeerd: files die op de PC het 'hidden' attribute hebben zijn dat na kopieren naar de NAS kwijt, dus een verschil met wanneer je ze direct vanaf de PC benadert.

4. Wanneer je een file op de NAS verandert (overschrijft) en de lengte verandert, wordt de nieuwe lengte alleen goed overgenomen wanneer de file groter wordt, maar blijft onveranderd wanneer de file kleiner is geworden. Dus de aan het einde verwijderde regels van een tekst bestand o.i.d. komen weer terug bij de volgende edit bewerking alsof ze nooit waren verwijderd. BUG!

5. Bij stroomuitval moet de CH3HNAS handmatig weer worden opgestart (druk op de knop). Zal misschien zelden voorkomen, maar ik vind het een onbegrijpelijke instelling.

6. Het file-systeem op de NAS heeft niet een automatische sortering op filename (bijv. bij een 'dir' commando), zoals ik gewend ben op mijn PC (met JFS, HPFS). Is mee te leven, maar onhandig.

Uiteraard heb ik de laatste firmware versie van de site van Conceptronic gedownload en geladen (werkt ook prima), en pas daarna genoemde problemen gemeld. Er wordt wel redelijk snel op gereageerd, maar met nogal ontwijkende antwoorden, bijv:
- Linux beandelt nu eenmaal bestanden waarvan de naam met een punt begint als hidden.
(of ik er wat mee te maken heb dat de NAS met Linux werkt, moet transparant zijn)
- Laat de NAS eens een dag aan staan (voor de master browser funktie)
(dat werkt, maar als je de NAS dus een keer uitzet of als ie uitvalt moet je een dag wachten)
- Laad de laatste (beta?) firmware versie en probeer(!) of het lengte-probleem is opgelost
(als je een verandering in de firmware aanbrengt WEET je toch of een bepaald probleem verholpen is)

Kortom: ik weet niet of deze aanschaf ooit een volledig succes gaat worden!

Heb jij ook een Conceptronic CH3HNAS?

Het probleem van de verborgen bestanden is een onveranderbaar verschil tussen NTFS (in Windows) en EXT3 in Linux. EXT3 behandelt bestanden die met een punt beginnen als verborgen, terwijl bij NTFS een vinkje in de NTFS-header van het bestand staat. De basis van deze twee systemen is zodanig verschillend dat je er niets aan kunt doen.

Het feit dat bestanden die met een punt beginnen ook in Windows als verborgen worden aangemerkt op het netwerk, is eerder een feature dan een bug. Bij een geavanceerd serversysteem moet je dit soort dingen vaak nog handmatig aanzetten ook.

Maar totaal los van dit alles: ik vraag me af wanneer je dit als eindgebruiker merkt? Zet je je Firefox-profiel op je NAS, waardoor de mappen met een punt verborgen worden? En heb je veel verborgen mappen (met geheime dingen erin ;)) in je documenten staan, dat ze ook op de NAS verborgen moeten blijven?

Ik begrijp dat je een principe noemt dat gewoon opvalt, maar ik vraag me af in hoeverre je hier in de praktijk "last" van hebt.
Kun je de smb.conf aanpassen op de NAS?
Je zou dan namelijk onderstaande setting kunnen instellen:
hide dot files = no

Dan zijn echter alle dot-files niet hidden
(zie http://www.samba.org/samb...anpages-3/smb.conf.5.html )
Aan Roland83: Ik heb er geen boodschap aan met welk OS of File Systeem die NAS werkt! Maar ik verwacht wel een transparante behandeling van files ongeacht of ze op de PC of op de NAS staan. Als ik e.e.a. van tevoren had geweten had ik denkelijk wat terughoudender geweest met het overzetten van files. Misschien valt het probleem in de praktijk wel mee. Ik weet inmiddels wel dat files op de NAS waarvan de naam met een punt begint niet 'gewoon'
kan deleten of renamen of het attribute kan wijzigen

Aan DoubleCheck: Ik heb begrepen dat je met het 'Fun-Plug' pakket een telnet server funktie op de NAS krijgt. Maar daarmee heb ik (nog) geen ervaring en of ik dan ook nog desmb,con file kan wijzigen weet ik niet. Bedankt voor de suggestie.
Ik zie ook een verbruik van 11Watt aan, maar of mijn meter bij zo'n laag verbruik nauwkeurig is weet ik niet. Dit verbruik vind ik niet om te klagen. Ik laat 'm continu aan en heb heb ook de indruk dat de disk (WD green) niet in suspend gaat, en de ventilator moet ik ook nog temmen.
Intussen heb ik nog twee negatieve puntjes aan mijn review toegevoegd, eigenlijk alleen om zo volledig mogelijk te zijn.
Bij mij werkt de suspend prima (Samsung EcoGreen F4EG HD204UI) maar Ik heb hetzelfde probleem met de bestandslengte met firmware is 2.4.3. Is dit inmiddels bij jou opgelost?

Op download conceptronic net staat een nieuwe, 2.4.7, heb jij die al geprobeerd?
Ik heb dezelfde schijf maar wel later de firmware geflashed (is een ander topic over).
Veel getest met het bestandslengte-probleem heb ik niet, ik probeerde een ander probleem te tackelen.
Ik heb de firmware 2.4.7 ook gebruikt en deze leek mij stabiel en voelde ook wat sneller aan voor wat de beheerpagina's betreft. Deze versie is mij overigens ook aangeraden door de helpdesk van conceptronic (ondanks de naamgeving "beta").
Een vraagje:

Is het aansluiten van de schijven bij jou ook een ramp, een RAMP? bovenin lukt opzich, maar dan zit het satakabeltje heel raar, en springt hij soms los. Dus ik wou hem onderin, met dus de optie er later een bij extra schijf in. Met geen mogelijkheid krijg ik m goed. Ik trek de ledjes eruit als ik hem erin schuif, en krijg die er niet meer in als de schijf erin zit. Voorkant losschroeven kan, schijf erin, ledjes terug... maar dan kan ik niet meer bij de schroeven...

Verder: ik heb een redelijke router, maar deze draak van een NAS haalt vaak maar 2 mb/s! is dat normaal? met een HD film kopieren is er gewoon geen beginnen aan...

Heb je tips?
Sinds kort heb ik deze ook in mijn bezit. Persoonlijk heb ik geen last van de door jouw genoemde problemen. Echter, bij mij wil de HD niet in suspend. Pas getest nadat ik de laatste firmware en de funplug (en extra's via henkjan.net) geinstalleerd had. Met alleen de laatste firmware er op is het probleem er nog steeds.

Aan digiThalys: met een stroomverbruik van 11 Watt (bij mij, met één 2 TB Samsung) zou je de NAS toch gerust aan kunnen laten staan? Met suspend enabled (en werkend ;-) wordt dit (nog) minder. Verbruik is één van de grote pluspunten van dit apparaat.

Verder ben ik tevreden met het product, zeker gezien de prijs.

[Reactie gewijzigd door Fruithap op 23 juli 2024 08:12]

Inmiddels product teruggebracht. Een tweede (omruil)exemplaar wilde ook niet de hd in suspend doen gaan . Alle firmware's doorlopen en 4 schijven getest. Ik was het spuugzat met dit gebakje....
^bUmP voor de vraag over 2mbps
Ik heb deze niet meer maar ik haalde rond de 10 Megabyte. Nu zeer tevreden met een dns easyshare 320. Iets duurder maar haal meer dan het dubbele qua snelheid.
Anoniem: 119573 13 november 2011 21:06
Heeft iemand al iets gevonden op de "kleinere files schrijven". Ik heb namelijk exact hetzelfde.

Als ik een bestand in welke willekeurige editor ook edit en het wordt kleiner, blijf het restant op de NAS staan. Dit is hoogst irritant m.b.t. eclipse, want je krijgt gewoon compile fouten.

Enige oplossing die ik zie is het handmatig onder water wegschoffelen van de file en hem opnieuw schrijven.