Wordt verwacht

Rayneo Air 3S Pro Review

5 november 2025, laatste update op 5 november 2025, 34 views Rapporteer
Product gekocht 0

Een draagbare bioscoop voor films, series maar ook games, met prachtige kleuren, 120Hz, goede kwaliteit geluid en een hoge helderheid. Fijn voor lange reizen, vakanties of andere wacht-momenten, maar ook prima voor thuisgebruik of wanneer je even wil gamen zonder dat de rest van het huidhouden mee moet kijken met Doom Eternal. Een hele leuke gadget, met het risico om uiteindelijk in de stof-la terecht te komen wegens te weinig gebruik.

Pluspunten

• Goedkoop als draagbare bioscoop
  • Gamen op een 201" scherm
  • Geweldige kleurweergave
  • Fijne geluidskwaliteit
  • Hoge schermhelderheid (1200 nits)

Minpunten

• Prijzig voor een gadget
  • Mogelijk dure accessoires nodig
  • Geen standaard blokkade optie voor licht

Wat is het?

Ja hoor Raznov heeft weer een nieuw speeltje! Een tijdje terug heb ik de Rayneo Air 3s Pro binnen gekregen, een zogeheten XR/AR bril. Een bril die er uit ziet als een zonnebril, en waar je in principe ook voor een deel doorheen kan kijken – echter zit er ook aan beide kanten een scherm ingebouwd. Aan beide kanten een 1080p tandem (dual layer) micro-OLED HueView 2.0 schermpje. Daarnaast zitten er ook gelijk 4 speakers ingebouwd. Je eigen draagbare “bioscoop”.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/mgRzfJ9AWZq94c8vNuqBZlZx.jpg

Het is een bril die je voor meerdere doeleinden kan gebruiken. Video’s kijken, Gamen, maar zelfs “kantoor” en “thuis” dingetjes zoals browsen of het schrijven van deze review is een optie. Natuurlijk werkt niet alles daarin even perfect, en zou ik het zelf vooral voor de video’s en gamen gebruiken, maar mocht je even geen beeldscherm bij de hand hebben is het niet onmogelijk.

Waarom?

Precies dat vroeg mijn vrouw ook direct. Maar goed, zij weet dat ik van gadgets houd en dus krijg ik de ruimte, maar niet na heel veel overwegingen van mijn kant. Waarom zou je nu eigenlijk zo’n bril kopen? Voor mij waren dat meerdere keuzes. Ik heb een laptop (Lenovo Yoga Pro 7 14ASP9, van het bedrijf waar ik werk), een Steam Deck, een mini PC (Gmktec K8 Plus), telefoon (OnePlus 9 Pro) en een PlayStation 5. Die laatste (en soms de Steam Deck) staan op een LG 55 inch OLED aangesloten. De Steam Deck en laptop gebruik ik bijna dagelijks, maar in beide gevallen gewoon op de schermen die er op zitten. De Steam Deck is een LCD model en omdat ik hem er bijna dagelijks bij pak vond ik een OLED upgrade wel gerechtvaardigd. Maar in die zelfde zoektocht kwam ik een reeks aan AR-brillen tegen. Dit was ook gelijk een mooie oplossing voor de mini PC, welke ik vooral gebruik om te gamen in combinatie met een draagbaar 14 inch paneel. Een fijn scherm, maar natuurlijk best compact voor wat gaming. De bril zou een groter beeld leveren en gelijk ook het geluid probleem oplossen (want het draagbare 14 inch model heeft maar een 2W speaker die nu niet bepaald volume levert). Daarnaast heb ik nog een 24 inch scherm staan, maar die staat niet op de beneden verdieping, en om nu iedere keer voor gamen naar boven te lopen vond ik ook wat ongezellig. Toen ik dus eenmaal besloten had om voor een AR-bril te gaan, werd het dus vooral uitzoeken welke, en wat ik er voor wilde betalen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/sEDSZXh6HqkLinGypwny08d2.jpg

Welk model?

Er is best wel wat keuze voor AR brillen, maar het lastige is dat niet alles eenvoudig in Nederland te halen is.
  • Viture (Pro, Luma, Luma Ultra)
  • Xreal (Air, One, One Pro, Air 2 Ultra)
  • Nreal Air
  • Meta Ray-Ban Display
  • TCL Rayneo / Thunderbird (X2, Air 3S, Air 3S Pro)
  • Rokid Max Pro
  • Asus AirVision M1
  • Lenovo ThinkReality
En zo nog een heel aantal anderen waren er te vinden. Ik wilde de bril vooral voor de schermen gaan gebruiken en andere AR functies zat ik niet echt op te wachten, brillen als de Meta Ray-Ban Display vielen daardoor dus automatisch af. Door budget keuzes werd de lijst gelukkig wat beperkter. Ik was niet van plan om meer dan 320 euro uit te geven aan de bril, en bij voorkeur minder. Als laatste wilde ik ook een bril die recent was uitgegeven, niet eentje die zoals de Nreal Air al een tijdje op de markt was. Het lijstje werd daardoor gelijk een stuk beperkter:
  • Viture Pro
  • Xreal One
  • Rayneo Air 3S / Air 3S Pro
De Xreal One is daar in degene met de beste opties, maar wel de minste schermen (even als de Air 3S zitten ze op 600 nits helderheid) en dus hield ik de Viture Pro en Rayneo Air 3S Pro over. Dit zijn op dit gebied eigenlijk nog de “starter” AR brillen, maar aan de andere kant wist ik van te voren ook niet of dit iets zou zijn wat ik echt regelmatig zou gaan gebruiken of dat hij straks in een la ligt te verfstoffen. Uiteindelijk is het met een goede prijs de Rayneo Air 3S Pro geworden, de Viture was net iets duurder. De Viture had dan wel 3DoF "Three Degrees of Freedom" (waarbij je, je hoofd kan kantelen en het scherm mee gaat), echter zou de Air 3S Pro betere schermen hebben (en zou 3DoF voor mijn doel weinig toevoegen). Voor iets minder dan 300 euro kwam hij mijn kant op.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/oJJBhtnjZIDQIsY4x44UI53i.jpg

Maar wat is het nu echt? (Specificaties galore)

Ik wist van te voren natuurlijk niet of de bril iets voor mij zou zijn. Ik had wel eens een VR bril op gehad om te gamen, en dat vond ik leuk (maar dat ging nooit werken met de apparatuur die ik had liggen). Maar wat moet je met een AR bril? Daar moest ik dus achter komen. Je kan er prima mee gamen volgens alle marketing en reviews (die dan mogelijk ook weer marketing zijn – dat is tegenwoordig vrij lastig achter te komen). Je kan er zelfs heel fijn een video mee kijken, en hij kan in sommige situaties ook echt een hele mooie toevoeging zijn. Maar om een beetje te begrijpen waarom, duiken we eerst in wat technische informatie, want er is veel specificatie informatie te vinden. Ik ken genoeg fabrikanten die minder termen gebruiken om de producten aan te prijzen. Maar laat ik het even proberen zo simpel mogelijk neer te zetten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/pviDPxCFbTA8u8Ymi1iGmyjF.jpg

De verpakking:
  • AR-Bril
  • Draag “zakje” (gemaakt van stof, echt stevig is hij niet, dus niet “gooi”-proof of goed voor kleine kinderen)
  • USB-C (naar beneden gericht) naar USB-C kabel
  • Handleiding
  • Schoonmaak doekje
En dan is er nog de vraag waar je de verpakking hebt aangeschaft of wanneer. Het lijkt er namelijk op dat de Chinese versie (welke ik waarschijnlijk heb) 2 extra’s ontbreken:
  • Extra neusclip
  • Brilmontuur om een inzet op sterkte te gebruiken (alleen montuur, niet de lenzen op sterkte zelf)
Voor mij waren die laatste 2 niet direct belangrijk, dus het ontbreken maakte dan ook weinig verschil.

De bril zelf:

Een mat zwarte bril, gewicht was 77 gram (zelf gewogen). 47% van het gewicht op de voorkant, 53% van het gewicht op de achterkant (dus hij zou prima op je hoofd moeten blijven).

De Technische details:
  • 2 x 0.6-inch Sony micro-OLED schermpjes
    • 1080p
    • 1200 Nits (in 20 stappen)
    • 3.840 Hz hoogfrequente PWM-dimmen
    • 200.000:1
    • 60Hz and 120Hz
    • 98% DCI-P3
    • △E<2 kleur nauwkeurigheid
    • 145% sRGB (kunnen we eens ophouden met dit soort vreselijke marketing dingen, waar ik ook als wiskunde liefhebber gewoon pijn van in mijn ogen krijg?)
    • 46 graden FOV
    • TÜV SÜD Low Blue Light & Flicker-Free dubbele certificering
  • Movie, Game, Standard, Professional, Eye-Care, en Vision Boost opties voor de schermpjes
  • Stereo speakers met Whisper Mode 2.0 (2 aan de bovenkant en 2 aan de onderkant)
Als resultaat moet dit een 201 inch scherm gevoel geven (op 6 m afstand), voor een werkelijke vergelijking later in de review meer.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/7Qlv9Pw7jcslcdJmwQu90LGG.jpg

Alles is overigens plastic (op wat metaal na zoals in de neus voetjes en wat schroefjes natuurlijk). Op zich geen probleem, maar het is dus wel opletten met de plastic-“glazen”, deze zullen iets sneller krassen hebben. Kwalitatief zit het verder goed in elkaar en heb ik er niet direct problemen mee dat er plastic is gebruikt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/LPNc0hO4hqpvGLdv5bhLYtPR.jpg

Verder zit er een sensor op, zodra de sensor merkt dat de bril niet meer op jouw hoofd zit zal hij automatisch na ongeveer 20 seconden uit gaan.

AR?

Augmented Reality, nee eigenlijk niet direct. In ieder geval niet in de vorm van bijvoorbeeld een Pokemon GO of de AR opties waarbij je een product kan bekijken in jouw woonkamer. Er zit geen extra camera op de bril die bijvoorbeeld de realiteit weer zou kunnen geven. Het is echt een “enorm” scherm welke media of informatie toont, terwijl jij nog de werkelijkheid er omheen (in een redelijke vorm) kan zien.

Wel is het mogelijk om (zodra je de eerste sticker verwijderd), het scherm te zien over de realiteit. Dat zorgt er ook wel gelijk voor dat je alles nu echt door een bril bekijkt, waarbij je in een 90% doorzichtigheid het scherm ziet. Op de achtergrond kan je dus nog met wat focus de wereld om je heen zien. Voor het spelen van games, of in mijn ogen ook voor het kijken van een film, niet direct handig. Er zijn dat ook opzet klepjes te koop (voor ongeveer 10 – 20 euro) om alles alsnog donker te maken (van mijn kant een aanrader), waardoor het scherm er beter uit springt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/X2fPaQ7zxyiQBtqLDlNlZk1t.jpg

De Viture heeft hierbij een voordeel, die kan namelijk het licht dimmen. Tot 99,5% van het licht wordt dan geblokkeerd waardoor je geen extra opzetklepje nodig hebt. Iets wat de Rayneo niet heeft. Daar tegenover staat dan wel weer dat de Rayneo een stuk hoger kan in nits, wat in een hele lichte omgeving ook weer zijn voordelen heeft.

Leuk, wat moet ik er dan mee?

Aansluiten op de apparaten waar je een mooi scherm wil gebruiken natuurlijk!

Van te voren moet ik er dan gelijk bij zeggen dat je wel even moet uitzoeken of DisplayPort over USB-C ondersteund wordt. iPhone 16E en sommige Pixel telefoons hebben hier nog wel eens problemen mee / werken niet, dus mocht je hier voor willen kijken, kijk het even goed na.

Mijn hoofd scenario zou dus gebruiken icm de Steam Deck zijn. Op de Steam Deck is het plug en play, en dat klopt ook zeker. Inpluggen, en de schermpjes gaan aan, audio over de speakers, en gaan! Natuurlijk is het wel een kwestie van de bril zo afstellen dat hij voor jou fijn zit. Wat heen en weer schuiven, beetje links, beetje rechts (aan beide kanten zijn de poten in 3 verschillende standen te zetten), voren en achteren, maar als hij dan eenmaal zit, heb je echt het idee dat je naar een groot scherm aan het kijken bent. Het is even wennen dat je onder de bril (en naast de bril) kan kijken, en je daarmee dus niet afsluit voor de rest van de wereld, maar het geeft wel een bioscoop gevoel.

Voor gaming kan hij 60Hz en 120Hz aan, en de kleuren zijn geweldig. Natuurlijk moet je hier ook wel opletten dat het apparaat welke je gebruikt de uitvoer ook kan leveren. 1080p is natuurlijk geen geweldige resolutie, maar 1080p met 120Hz Red Dead Redemption 2 op een Steam Deck aansluiting is natuurlijk net even te veel gevraagd. De mini PC welke ik heb staan geeft mij wel de mogelijkheid om een slag verder te gaan, en ik vond het dan ook geweldig om een aantal van mijn favoriete games op 60Hz of zelfs 120Hz te spelen, Skyrim, The Witcher 3, Psychonauts 2, Outer Wilds, ze zagen er nog nooit zo mooi uit. Ik speel veelal indie games en vrij weinig recente AAA-games, dus de Steam Deck en mini PC doet het daar voor mij ook prima.

Het maakt vrij weinig uit wat voor games je speelt, want het komt er sowieso mooi uit. De kleurweergave komt overeen met wat je bij dergelijke schermen gewend bent – zwart is ook echt zwart. Het scherm kan erg licht worden gezet, wat in sommige situaties fijn is, maar voor een avondje gamen op de bank zet ik hem zelf al sneller een stuk minder fel. Er zijn een aantal standen aanwezig welke er voor zullen zorgen dat jouw ogen niet gelijk een overdaad aan licht binnen krijgen, keuze uit Movie, Game, Standard, Professional, Eye-Care, en Vision Boost. De Eye-care is daar in de meest opvallende, deze beschikt over de 3840 Hz hybride dimfunctie (DC + PWM) en TÜV Rheinland/SÜD-certificeringen voor prestaties met weinig blauw licht en flikkervrij, waardoor de belasting van de ogen bij langdurig gebruik wordt verminderd. Prachtig natuurlijk, want meer marketing-waarde kan je een dergelijke functie niet geven. Maar het werkt ook echt fijn in de realiteit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/rMPXsahmgVJf6fVXH4v1LXrI.jpg

Het geluid over de speaker is heel fijn. Het kan hard, zelfs zo hard dat de mensen om je heen mee kunnen genieten, maar dat hoeft niet. De whisper mode zal er voor zorgen dat er weinig te horen valt voor anderen, terwijl jij het geluid prima waar kan nemen (Marketing zegt dat niemand meer iets om je heen kan horen, maar mijn eigen ervaring is dat dit niet direct het geval is). Natuurlijk is het geluid beter met een koptelefoon of IEM, maar de whisper mode op de speakers is prettig. Zelf vind ik de whisper mode een hele fijne functie om nog even laat in bed een game te spelen of die een na twee na drie na laatste aflevering van een serie te kijken. En precies daar is de Rayneo ook een fijn apparaat. Je kan er “privé” jouw ding mee doen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/F3vIPM19g6p2NtVuKshUF70D.jpg

Nu zal een groot deel van de mensen die zo ver in de review zijn gekomen denken, “ah pr0n, daar gaan we dan!” en van een vriend heb ik natuurlijk dan weer vernomen dat ook dat wel goed zit. Maar om weer een serieuzer niveau te brengen, “privé” beeld was voor mij ook een van de verkoop argumenten. Ik zit thuis met 2 jonge kinderen (3 en 6) maar heb wel de voorkeur om zo nu en dan in het weekend even te gamen. Een gewelddadige game is dan eigenlijk geen optie. Maar met de Rayneo is dat het wel. Ik kan spelen wat ik wil, en met whisper mode aan zullen zij geen idee hebben wat ik aan het doen ben. Doom Eternal spelen terwijl zij lekker met Lego aan het bouwen zijn – opvoed technisch natuurlijk niet best, maar zoals een winnende partij ooit zei, het kán wel.

Voor films (en series) is de Rayneo ook heel goed geschikt. De kleuren zijn zoals eerder vermeld prima en het geluid is goed genoeg. Omdat het scherm een stuk groter is dan bij een telefoon, en ook nog goed leesbaar / zichtbaar, is dit een hele fijne oplossing. Ook voor als je onderweg bent, zoals in het OV, vliegtuig of het vliegveld. Of zelfs wanneer iemand binnen de familie het idee heeft om even heel lang te shoppen en jij buiten moet wachten op een bankje. Ja, je ziet er wat gek uit (want de bril zit niet zoals een “echte” bril zo direct op je ogen, er zit een paar centimeter meer ruimte tussen en daardoor zie je er ook wat gekker uit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/4k4HcRSEyifvNS91wW1v55qU.jpg

Om een vergelijking te maken heb ik (zeker omdat het tonen van foto’s of zelfs video’s dit nooit helemaal duidelijk zullen maken) de telefoon gepakt en het virtuele scherm vergeleken. De telefoon is een OnePlus 9 Pro, 6,7” 3216 X 1440 pixels AMOLED met 120Hz. Wanneer ik de telefoon op ongeveer 15 centimeter van mijn ogen heb, is het vergelijkbaar met de afmetingen van het scherm op de bril. Let wel, en dat kan natuurlijk aan mijn ogen liggen, de telefoon krijg ik dan niet in focus, daar moet hij echt voor naar de 26 centimeter afstand toe.

Kan ik uren gamen / film kijken?

Het is even wennen aan de bril. Het goed zetten kost even wat tijd, en daarna het kijken er naar is ook in eerste instantie een beetje vreemd. Ik ben zelf begonnen met wat korte sessies van 10 minuten, maar pak hem er ondertussen regelmatig bij als ik aan het gamen ben of een film wil kijken. Een sessie van een paar uur (tot nu toe maximaal 3 uur gedaan) is dan ook geen probleem. Wel wordt de bril een beetje warmer na lang gebruik, maar dit is niet vervelend genoeg om te moeten stoppen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/NggJQY37O3wP890alHtRnVRj.jpg

Qua gewicht is het ook geen probleem. De bril is stevig, maar niet te zwaar. Het enige nadeel vind ik uiteindelijk de kabel, die heeft wel een USB-C met een hoek, maar moet uiteindelijk toch naar de telefoon, pc of ander apparaat toe. Soms ligt de kabel daarbij in de weg. De muis op de rechterkant, terwijl de kabel daar dan net langs moet (hij zit achter je rechter oor) naar de pc toe. Bij veel beweging komt de muis dan regelmatig tegen de kabel aan. Ook bij gebruik bij de Steam Deck is dit het geval, eigenlijk is de kabel net te kort. Natuurlijk kan je ook een andere kabel gebruiken, de kabel welke er bij zit is namelijk ook maar 1,2 meter lang. Let hier wel bij op dat de kabel DisplayPort ondersteuning heeft.

Zelf vind ik het scherm mooi, groot genoeg en de 1080p heb ik totaal geen problemen mee, alles is scherp. Buiten dan de hoekjes om. Dit kan aan mij liggen, maar de rechter onderkant (ook na veel stellen) is

Verdere benodigdheden om aan te sluiten?

Enig ander probleem is meer gerelateerd aan de Steam Deck zelf, maar dit kan ook vervelend worden op andere draagbare apparaten (zoals telefoons of Nintendo Switch): zodra de bril met je apparaat wordt gebruikt, kan je niet opladen. De Steam Deck heeft hier vooral problemen mee, want zodra de batterij onder de 40% komt, zal hij de bril USB-C voor de bril automatisch uitschakelen. Er is een software matige oplossing voor (zoals bijna altijd). Maar aangezien het dan alsnog vervelend wordt wanneer de batterij naar de 10% gaat en uiteindelijk uit knalt, is een hardware matige oplossing mogelijk beter. Een adapter. Deze adapters zijn te vinden voor ongeveer 50 euro, maar ook op diverse andere sites voor minder. Ik ben voor een eenvoudige variant gegaan (15 euro). Prima variant, maar zou iets meer uitgeven, echter was mij nog niet bekend of ik de bril zou houden. Hierdoor leek het mij praktischer zo min mogelijk uit te geven aan de adapter. Nu kan de Steam Deck / telefoon opladen terwijl ik de bril gebruik, een aanrader dus (alhoewel ik overigens wel van mening ben dat dit er standaard bij zou mogen zitten).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/U3eBKzFtIHRMNCRZgAJ0B3zO.jpg

Rayneo heeft voor de Switch 1 en Switch ook een “JoyDock”, een hub met een 5000Mah power bank er in. Deze kan met een clip vast gemaakt worden aan je Switch. Zelf heb ik geen Switch dus ook geen JoyDock nodig gehad en niet kunnen testen.

Ook is er een PocketTV box met 64Gb opslag en een 6500Mah batterij (voor ongeveer 5 uurtjes) voor videos. Deze PocketTV gebruikt Google TV en je kunt deze dus gebruiken in plaats van bijvoorbeeld een telefoon om videos te kijken. Leuke extra, maar ook hier zag ik weinig meerwaarde in tegenover een “normale” powerbank welke via de hub mijn telefoon kan opladen terwijl ik de bril gebruik.

Als laatste is er nog de optie voor een HDMI adapter. Dit is bijvoorbeeld voor een Playstation 5, welke wel een USB-C heeft maar deze alleen als data en power zal gebruiken. Daar is dus een adapter voor nodig om hem werkende te krijgen. Ik heb de PS5 via stream naar de telefoon laten gaan en dit dan weer via de telefoon naar de camera laten lopen, maar de HDMI optie is natuurlijk iets praktischer.

Als laatste is er natuurlijk ook het lenzen op sterkte verhaal. In mijn pakket zat geen demo model, maar deze bestaat wel. Het is dus mogelijk om lenzen op sterkte te gebruiken bij deze bril, echter zou ik zelf in dat geval zeker nog even kijken naar de Viture modellen. Deze hebben namelijk de mogelijkheid om de interne lenzen af te stellen, waardoor je ze dus zonder bril tot op bepaalde sterktes (0 tot -5.00D) kan gebruiken.

Hoe ziet het er uit voor anderen?

Gek dus. Laat ik er maar niet omheen draaien, er gaat gek naar je gekeken worden wanneer je met deze bril ergens in het stadscentrum gaat zitten. De afstand tussen de bril en de ogen is nét te ver om het nog “normaal” te vinden. Een centimeter of 2 verder ten opzichte van een “normale” bril. Het recht voorzicht is overigens wel normaal, alleen wanneer iemand die kleiner of groter dan jou is zal het opvallen (met mijn 1,92 m is dat dus veelal wel het geval). Ik zou hem zelf voor die reden op dit moment ook niet zo snel meenemen naar buiten.

Op de foto's zit de originele folie nog op de bril. Deze kan er af worden gehaald, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de "glazen" gedimt worden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/OjewnCrUULDzwdDcKrGRztDN.png

App

En dan is er ook nog een App. De Rayneo XR App. Deze kan gebruikt worden voor firmware updates, maar heeft ook nog wat andere functies. Je kan namelijk naar de “Rayneo XR Space” toe. Een plek waar je fotos “stereoscopic” kan bekijken, de App zal er dan een 3D-effect aan geven en er een onderdeel uit laten springen. Ook kan je er je videos mee bekijken. De navigatie gaat dan door middel van een cursor welke via jouw telefoons gyroscoop werkt. Leuk allemaal, maar op de vraag “are you sure you want to exit” is het antwoord wat mij betreft heel eenvoudig. Ja. Weinig toegevoegde waarde in mijn ogen.

Het vreemde is alleen, er is ook een eerdere versie van de App (versie 1.5 ipv 2.0). Deze heeft veel meer mogelijkheden. Zo is er de mogelijkheid voor de Rayneo XR Browser. Een browser welke je de mogelijkheid geeft om je telefoon te gebruiken voor navigatie via gyro. Verder weinig toevoeging tegenover de “normale” browser, maar leuke gadget. Ook zitten er 360 graden videos en 3D video functies in. Iets wat wel werkelijk een toevoeging is. In het verleden konden er ook spellen worden gespeeld, wat tegenwoordig niet meer werkt (gemaakt voor oudere Android versie).

Waarom al deze functies zijn geschrapt in de nieuwe App? Geen idee. Ik heb ook geen communicatie er verder over weten te vinden. Of het echt een gemis is? Dat niet, want veel hiervan is gelinkt aan de gyro functie van je telefoon. De 3D en 360 graden videos vond ik echter wel leuk en daar viel wat mij betreft nog wel iets meer uit te halen.

Of dit alles ook het geval is op Apple kan ik zelf niet controleren.

Conclusie, is het een aanrader?

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag. De vraag waar je eigenlijk 3600 woorden door moest stampen (TL;DR: Ja). De Rayneo Air 3S Pro is wat mij betreft een aanrader.

De nadelen zijn er zeker. Het is en blijft een gadget natuurlijk. Het is een prijzig apparaat, voor ongeveer 250 euro kan je natuurlijk ook een 34” monitor kopen om op te gamen. Die is dan zelfs 4K, en dan weet je ook niet meer waar je moet kijken.

Verder kan de bril zelf helemaal niets. Zonder PC, gaming apparaat of telefoon, is het niets. Je zal er dus iets bij moeten hebben om de bril aan te sturen. Heb je al een Switch of een PS5 / Xbox? Mooi, maar dan moet je dus nog extra accessoires bestellen voordat je werkelijk aan de slag kan. Ik zie zelf nog niet helemaal in waarom er niet 30 euro meer werd gevraagd zodat er altijd een hub naar USB-C stroom en HDMI bij zit.

Ook mis ik eigenlijk standaard een mogelijkheid om het licht van buiten te blokkeren. Natuurlijk is het een AR bril, en kan hij heel erg fel worden gezet, maar het zou zo veel makkelijker zijn om standaard een clip mee te leveren welke op de voorkant kan worden geplaatst. Dit zodat je de buitenwereld echt af kan sluiten. Voor games maar ook voor videos (en dat lijken mij de voornaamste opties) wat mij betreft de fijnste oplossing.

De ervaring is heel leuk. Ik heb een eigen “portable bioscoop”, en hij past in mijn achterzak. Als je mij dit 25 jaar terug had verteld, was ik helemaal gek geworden. Prachtige kleuren, scherp, fel (natuurlijk ook in te stellen), en daarnaast ook prima geluid. En dat alles gewoon in een brillenhoesje.

Gaat hij straks in de stof-la terecht komen? Dat is natuurlijk de grote vraag. Ik verwacht tot nu toe van niet. Het is een heel fijne gadget om te gebruiken bij games, films en series. Voor onderweg met het OV, voor het moment dat je even moet wachten op het vliegveld, voor dat moment dat je thuis zit en de TV in beslag is genomen voor je partner, huisgenoot of kinderen of natuurlijk voor dat moment dat je nog even in bed ligt en je favoriete serie wil kijken voor het slapen gaan (niet doen natuurlijk, pak een boek, veel beter voor je nachtrust!). Het is een heel fijne extra voor de Steam Deck (of ander gaming apparaat), een nog groter scherm voor onderweg. Als laatste is het natuurlijk ook beter voor je houding, even niet met je hoofd gebogen naar beneden, maar recht vooruit.

Kan je hem ook gebruiken voor het browsen / kantoor? Ik heb het voor een paar uurtjes geprobeerd en kan zeggen dat het mogelijk is. Ik vond het alleen niet heel fijn en wat vreemd in meetings. Hoe je het ook bekijkt, het ziet er gek uit. Maar de Excel sheets bijwerken en documenten opstellen werkte wel, de schermpjes zijn er goed genoeg voor.

Heb je het geld, kan je, je vinden in mijn review en zoek je een nieuwe gadget die je als portable bios mee kan nemen in je achterzak om te gamen of video’s te kijken? Dan is de Rayneo Air 3S Pro een hele goede optie. Let wel op de kanttekeningen richting andere AR-brillen in deze review, soms zou bijvoorbeeld de Viture een betere optie bieden.

Notitie: Deze review kan nog bijgewerkt worden over tijd.

Heb jij ook een Rayneo Air 3S Pro?