Inleiding
Dankzij Tweakers en Samsung kunnen tien tweakers de Samsung Odyssey G7 G70D uitgebreid testen. Als dank voor het testen en het publiceren van een uitgebreide review mogen ze de geteste monitor houden na afloop. Een gegeven paard kijkt men niet in de bek. Zo luidt het spreekwoord. Toch zal ik proberen om de review objectief te houden en kritiek te geven waar nodig.
De test wordt uitgevoerd met een Lenovo Legion 5 laptop met een AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB geheugen, een 15,6 inch Full HD scherm en een GeForce RTX 3070 grafische kaart met 8 GB geheugen. Een doorsnee gaming laptop dus van enkele jaren geleden. Het leek Tweakers wel een goed idee om de monitor te testen met iets oudere en minder krachtige hardware. Maar dus wel iets om rekening mee te houden.
De Samsung Odyssey G7 is een gaming monitor, wat uiteraard niet belet om hem ook voor andere toepassingen te gebruiken. Daarbij moeten we niet alleen denken aan praktische toepassingen zoals mails verwerken, spreadsheets, tekstdocumenten of presentaties. Volgens de fabrikant is de monitor ook uitstekend geschikt voor consumptie van media. Zeg maar de Netflix-en van deze wereld.
Deze inleiding wordt al langer dan ik me voorgenomen had, dus laten we beginnen met de review.
Specificaties
Het heeft weinig zin om hier de specificaties op te sommen als ze al ter beschikking staan in de
Tweakers Pricewatch.
Verpakking
De monitor werd geleverd in een compacte kartonnen doos. Op de doos vinden we het logo van FSC Mix Packaging, wat betekent dat de verpakking deels uit gerecycled materiaal bestaat, wat mooi is. Er staat ook een disclaimer die vertelt dat je een Samsung account nodig hebt om de monitor ten volle te gebruiken. Netjes van Samsung zodat je dit niet na aankoop moet ontdekken. Een energielabel mag ook niet ontbreken. De F-rating lijkt niet zo goed, maar daarover later meer.
In de doos vinden we, stevig verpakt
- de onderdelen van het scherm
:strip_exif()/m/272466/1VisAesr0Kf6imZlJ4JtMeWUjw39v2Icew0iNYVb0gZkvgqsNv.jpeg?f=620xauto)
- enkele kabels
:strip_exif()/m/272466/1VisAf3kHYSemQc369U4xisAepZWVuWrhN0VolP6n6wQrZ7yid.jpeg?f=620xauto)
- voedingskabel en voedingsadapter
:strip_exif()/m/272466/1VisAf0ixuWYOuigGLFTs8iwkqlusJ3PV6ZM2YakSRXdsjqZWJ.jpeg?f=620xauto)
- een afstandsbediening
:strip_exif()/m/272466/1VisAfp5zQq9A0UwTY0AZhMkMibrhMN6YDJnGyrahhXYCF4YHR.jpeg?f=620xauto)
- een quickstart, beknopte handleiding en garantiekaarten
Volgens de handleiding zou er een HDMI kabel meegeleverd worden. Dit is echter niet het geval. De meegeleverde kabel is een DisplayPort. Gelukkig heb ik, zoals de meeste tweakers, een bak vol kabels, waaronder dus ook een HDMI.
Het kan verrassend overkomen dat er een afstandsbediening meegeleverd wordt, maar die is echt wel nuttig als je de monitor gaat gebruiken voor multimedia. Tijdens de test merkte ik op dat ik de afstandsbediening vaak gebruik, ook voor het in/uitschakelen van de monitor en het wijzigen van de instellingen.
Montage en eerste indrukken
Het monteren van de monitor op de voet is een fluitje van een cent. Klaar op minder dan vijf minuten zonder gereedschap. Zo heb ik het graag. De monitor staat stevig op de bijgeleverde voet en heeft uitgebreide mogelijkheden om de juiste kijkpositie te vinden. Draaien kan naar links en rechts, kantelen kan naar voor en achter en natuurlijk kan het scherm ook op en neer. Leuke bijkomstigheid is dat het scherm om zijn as kan draaien zodat het ook verticaal gebruikt kan worden. Handig voor het lezen of bewerken van volledige pagina’s.
Bouwkwaliteit
De monitor is goed afgewerkt en staat stevig op zijn stalen voet. De hoogteverstelling, kantelen en draaien gaan soepel met een duidelijke weerstand. De gekozen stand zal niet veranderen door even tegen het scherm te stoten. Dunne schermranden geven het scherm een aantrekkelijk en sober uiterlijk zonder storende lichtjes of knoppen. Onderaan het scherm een kleine uitstulping met daarin de infrarood ontvanger voor de afstandsbediening. Het scherm is gemakkelijk af te stellen voor comfortabel gebruik en voelt robuust aan. Het lijkt wel tegen een stootje te kunnen maar dat soort testen laat ik liever over aan een YouTuber.
Setup
Tijd om de monitor aan te sluiten op mijn laptop. HDMI kabeltje, in het stopcontact, en testen maar. Nou nee.
Noem het een gebrek aan ervaring met nieuwe monitoren, gecombineerd met enige naïviteit van mijn kant, maar dit is de eerste keer dat ik een monitor gebruik die na het inschakelen opstart met een wizard. Mijn vorige monitoren werkten simpelweg na aansluiting van stroom en beeldkabel. Deze Samsung Odyssey G7 dus niet. Reserveer ruim de tijd om de wizard te doorlopen, zeker als je van plan bent de privacy verklaringen en andere ellenlange teksten grondig door te nemen.
- Op het eerste scherm dat je te zien krijgt, wordt je in verschillende talen begroet en kan je de taal kiezen waarmee je de monitor wil bedienen.
:strip_exif()/m/272466/1VisAfy6aMB0y8kupYQNZkuHjMtGLROEVVQqJY9NGVkzqib16Y.jpeg?f=620xauto)
- Het tweede scherm laat je kiezen waarmee je de setup wil doorlopen. Je krijgt keuze tussen de afstandsbediening, een smartphone of muis en keyboard. Als je muis en keyboard kiest, probeert de monitor met Bluetooth verbinding te maken. In mijn geval bleek dit niet te werken, mogelijk doordat dit niet werkt met het interne toetsenbord van de laptop. In ieder geval kon er geen verbinding gemaakt worden. Omdat ik mijn smartphone vrij wilde houden om foto’s te maken, koos ik voor de afstandsbediening.
:strip_exif()/m/272466/1VisAfSfXRv9M5gT1K2WjEIwWFICFvGsX6TKRwKMOppwZnXKlF.jpeg?f=620xauto)
- Vervolgens kies je het land waar je de monitor gaat gebruiken. Ik veronderstel dat deze keuze bepaalt welke apps je later voorgeschoteld krijgt.
- Daarna wordt gevraagd of je in Home Mode of Retail Mode wil werken. Retail Mode blijkt de stand te zijn voor gebruik als demo toestel in een winkel. Kies dus voor Home Mode.
- De volgende stap is de selectie van een Wifi netwerk. Je kan ook gebruik maken van een bekabelde ethernet verbinding.
- De basisinstellingen zijn nu gebeurd en er wordt gestart met het ‘smart’ gedeelte van de setup. Dit begint met het verzoek in te loggen met je Samsung Account. Dit is niet absoluut noodzakelijk maar zonder in te loggen kan je geen gebruik maken van de multimedia.
:strip_exif()/m/272466/1VisAguiwOOF3GJELGLhXPr7YyNyKuaLwbDE8lnhPVXMvw80vR.jpeg?f=620xauto)
- Na het inloggen werd een software-update gedownload en geïnstalleerd.
:strip_exif()/m/272466/1VisAgXCYDWnfy7iRe7eMNGF9RS7vUO51eIhUOlcKpTM180ksM.jpeg?f=620xauto)
- Nadat de monitor opnieuw gestart was, krijg je de mogelijkheid om apps toe te voegen aan het startscherm. Afhankelijk van je landkeuze worden relevante apps voorgesteld. Voor België waren dit VRT Max, TV Vlaanderen en VTM Go. Achteraf kan je bijkomende apps installeren uit de Samsung app store.
:strip_exif()/m/272466/1VisAgpE8mBnlT5vOZogF1N0fnldXTyZRTd29UhY6h7JHBYj3P.jpeg?f=620xauto)
- Er wordt gevraagd een Pincode aan te maken.
- De setup lijkt dan gedaan, maar in een laatste scherm wordt je gevraagd om het geluid automatisch te regelen op basis van een analyse van je omgeving.
Verbruik, warmteproductie en geluiden
De F-rating lijkt op het eerste gezicht niet zo goed, maar als je rekening gaat houden met de eigenschappen van het scherm, blijkt dit normaal te zijn. Een 4K monitor met snelle respons en hoge refresh verbruikt logischerwijs meer dan een 60Hz scherm met Full HD resolutie. Dat HDR het verbruik nog meer de hoogte injaagt en een G-rating geeft, is ook te verwachten. In de pricewatch vinden we slechts twee monitoren van Asus en één van Japannext, een mij onbekend merk, met een marginaal betere rating, tegen een veel hogere prijs.
Standaard is de monitor afgesteld om zo weinig mogelijk te verbruiken. Dus geen HDR, maar ook een heel lage helderheid. Naar mijn smaak een veel te flets beeld, dus helderheid omhoog en meer contrast. Dat het verbruik daardoor hoger is, moet dan maar. Je koopt ook geen dikke Ferrari om dan 90 per uur te rijden, want dan is het verbruik lager.
Qua warmteproductie kan ik kort zijn: de monitor wordt matig warm en is zeker niet problematisch. Bij gamen produceert mijn laptop meer warmte.
Ook over geluiden valt er niet veel te vertellen. De monitor doet zijn werk stil zonder storende bijgeluiden
Bediening
Bediening van de monitor kan door middel van vijf knoppen die je in het midden onderaan terugvindt. De middelste knop dient om het menu op te roepen, te bevestigen (kort indrukken) of terug te keren (lang indrukken). De andere knoppen staan rond de middelste knop en werken zoals pijltjestoetsen.
Na een korte gewenning werkt dit vrij intuïtief, alhoewel ik persoonlijk toch de voorkeur geef aan de afstandsbediening. Af en toe moet ik even zoeken om mijn weg te vinden in het instellingenmenu. Nochtans zit dit vrij logisch in elkaar, dus veronderstel ik dat het uiteindelijk wel zal wennen. Zodra een monitor goed ingesteld staat, zal ik zelden nog in de instellingen rommelen. Heel zwaar til ik hier dus niet aan. Verder schakelt de monitor automatisch uit als de bron wegvalt. Eenvoudig in gebruik dus, zodra de instellingen naar wens zijn.
Alledaags gebruik
Hoewel in de markt gezet als een gaming monitor, is de Samsung Odyssey G7 ook zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Door de UHD krijg je niet alleen een groter werkveld, alles ziet er gewoon haarscherp uit. Je kan een volledige A4 tonen en toch nog een gemakkelijk leesbare tekst hebben.
Een volledige A4 leesbaar op het scherm
Detail van het scherm hierboven
Dat is op het 15,6 inch laptop scherm toch anders. Ook bij het surfen en andere taken heb je dit voordeel: groter werkveld en haarscherpe tekst/afbeeldingen. Ik maak regelmatig gebruik van Acid Pro voor het maken van muziek mixes. Het grotere scherm van de Odyssey G7 maakt dit veel overzichtelijker. Gewoon een genot om op te werken. Die muziek mixes brengen me op een ander aspect van dit scherm: geluid. Dat is aanvaardbaar. Muziek en geluiden kunnen erg luid waarbij het lang duurt voor er vervorming is. Prima voor dagelijks gebruik. Maar verwacht geen HiFi kwaliteit. Bas is nagenoeg afwezig maar dat is ook te verwachten voor geluid uit een scherm. Zelfs bij veel grotere televisies, waar meer ruimte is om speakers weg te werken, is het geluid altijd om bij te huilen. Een simpele versterker met degelijke speakers doet wonderen. Ook bij dit scherm is dit aan te raden, tenminste als je een goed geluid wil.
Toch een puntje van kritiek: ik zit op ongeveer 75 cm afstand en de kijkhoek speelt me parten. Op het Windows bureaublad zijn datum en uur nog leesbaar, maar niet zo goed als de rest van het scherm. Geen zware tekortkoming, maar het stoorde me toch genoeg om het hier te vermelden.
Gamen
Mijn eerste game ervaringen kreeg ik thuis met een console die een vijftal varianten van Pong in zwart-wit op de TV toverde. In speelhallen kon je je centen kwijt met Pac-Man, Space Invaders en Donkey Kong. De console thuis werd opgevolgd door een Commodore 128, Amiga 500 en Amiga 4000. Daarna volgden ettelijke generaties Windows PC’s. Dit om duidelijk te maken dat ik qua graphics al heel wat verschillende kwaliteitsniveaus zag passeren en al met veel game genres kennis kon maken.
Snelle shooters zijn aan mij niet echt besteed. Geef mij maar liever een Final Fantasy. Ik kon dan ook niet anders dan FF XIV uitproberen op de nieuwe Samsung. Toch heb ik ook eens Counter Strike 2 geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Voor deze test heb ik mezelf verwend met drie games: Clair Obscur Expedition 33, omdat dit me sterk aangeraden was door mijn zonen. Cyberpunk 2077 vanwege de grote hype er rond en mijn voorliefde voor Science Fiction en Fantasy. Ten slotte nog Diablo 4, puur omdat ik indertijd erg genoten heb van de eerste Diablo.
Online game: Final Fantasy 14 Online
Als je, zoals ik, gewoon bent om te gamen op een klein laptop scherm (15,6 inch, Full HD), is het toch een unieke ervaring om dit op een groter scherm te doen. 27 inch: size does matter. Je voelt je meer ‘in’ het spel. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er eigenlijk geen verschil is. Je krijgt een even brede en hoge view op het speelveld.
Laptop scherm
Samsung Odyssey G7
Het verschil zit hem voornamelijk in de resolutie van de beeldschermen. Als je gaat inzoomen op een klein deel van het scherm zie je namelijk dat de QHD van de Samsung Odyssey een veel gedetailleerder beeld geeft dan de Full HD van mijn laptop. Logisch natuurlijk, maar het draagt ertoe bij dat het spel frisser oogt op het grotere scherm. Doordat het beeld gedetailleerd is, kan je ook verder uitzoomen en dus meer zien zonder in te boeten op de kwaliteit van het beeld.
Laptop scherm
Samsung Odyssey G7
:strip_exif()/m/272466/1VisAiQ7IbnNK7MddyX4gKZ6iIRs84MhfIrTsQ6axS4xO3q4My.jpeg?f=620xauto)
Shooter: Counter Strike 2
Hoewel shooters me niet erg aantrekken, heb ik toch Counter Strike 2 eens uitgeprobeerd. Maximale resolutie, alles op hoog. Ik wil weleens zien wat mijn mobiele 3070 aankan in combinatie met de Samsung Odyssey. Het beeld komt realistisch genoeg over om in het spel gezogen te worden. Scherp, helder, en heel responsief. Het beeld reageert snel en heeft geen haperingen. Mooie kwaliteit voor een gratis te spelen spel. Eigenlijk niets op aan te merken. Het is mooi, spannend en je hebt echt het gevoel in een gevecht te zitten. Helaas heb ik niet de nodige reflexen om het lang uit te zingen. Binnen de kortste keren word ik neergeschoten. Het genre trekt me niet genoeg aan om er veel tijd in te investeren en verder dan de oefenmatchen heb ik het niet gehaald.
Racen: Dirt Rally
Racen ligt me duidelijk beter dan shooters maar het is toch duidelijk dat mijn grote liefde RPG is. Het is me ook duidelijk geworden dat ik liever met controller speel dan met keyboard en muis. Anyway: voor Dirt Rally de maximale resolutie en hoogste settings gekozen, waar mogelijk op Ultra. Tot mijn grote verbazing een verbluffend resultaat. Prachtige en vloeiende graphics. Volgens de interne test van Dirt Rally krijg ik gemiddeld 56 frames per seconde met mijn hardware en instellingen. De puristen gaan hier waarschijnlijk hun neus voor optrekken, maar ik ben hier heel tevreden mee. Tijdens de championship in Griekenland voel je je wagen slippen en zie je de losse stenen liggen langs de kant van de weg. De races in Finland gaven me dan weer het gevoel van onze laatste vakantie in Zweden maar om eerlijk te zijn: daar reed ik niet zo snel.
RPG: Final Fantasy XVI
Om de laatste Final Fantasy uit te proberen, heb ik de demo gedownload. Uiteraard werden alle settings zo hoog mogelijk gezet en het resultaat was niet verkeerd. Af en toe een stutter, maar dat was te verwachten met een grafische kaart met slechts 8 GB. De reactiesnelheid van het scherm is prima en het beeld is fantastisch mooi. Zonder meer speelbaar, zelfs met mindere hardware. Alweer ben ik zeer tevreden over de prestaties van de Odyssey G7.
RPG: Clair Obscur Expedition 33
Met deze RPG heeft mijn laptop het lastiger. Maar door de graphics op Medium te zetten is het spel goed speelbaar. Opnieuw scherpe, frisse beelden en een uitstekende respons. Ik begin de Odyssey G7 meer en meer te appreciëren.
Action RPG: Diablo 4
Graphics op de hoogste stand geven af en toe toch vertragingen. Best eens proberen op een lagere stand. Ik val in herhaling, maar Diablo 4 is een genot om te spelen op dit scherm. Scherp, helder beeld en snelle respons. De vertragingen kan je herleiden naar de grafische kaart. Met minder grafische toeters en bellen nog steeds uitstekend te smaken.
Action RPG: Cyberpunk 2077
Voor deze test heb ik mezelf dit cadeau gedaan. Ik was benieuwd of Cyberpunk 2077 nu echt zo goed was als verteld wordt. Ik ben niet teleurgesteld maar ben ook niet geweldig onder de indruk. Ik veronderstel dat het beter wordt naarmate je meer uren in het spel gezeten hebt. Over de prestaties van de monitor vrees ik in herhaling te vallen: Uitstekende respons en mooi beeld met alle settings op High of Ultra. Ik was aangenaam verrast dat mijn 3070 dit wist te trekken.
Mediaconsumptie
De Samsung Odyssey G7 is een smart monitor. Dat betekent dat er voorgeïnstalleerde apps zijn en je zelf apps kan toevoegen uit de Samsung Store. Netflix, Disney Plus, Prime Video zijn standaard en zelf heb ik er VRT Max, VTM Go en Play aan toegevoegd. Samsung TV Plus bevat een hele rij internetzenders maar die zijn niet echt mijn ding. Mogelijk zitten er voor jou wel kanalen tussen die je interesseren, maar ik zal er geen gebruik van maken. De bediening met de afstandsbediening is intuïtief en de kwaliteit van het beeld is goed. De monitor is edge-lit en dat merk je. Ik ben nogal verwend met mijn Sony 65 inch TV met local dimming en het verschil is merkbaar. De prijs ook trouwens. Voor casual gebruik of TV kijken op kot voldoet het scherm meer dan voldoende.
:strip_exif()/m/272466/1VisAhPpa5xdX6oWMRQM0FqV9WiGSwno9NFBGu3rELMBWVQWgO.jpeg?f=620xauto)
Eindbeoordeling
Het is een genot om met de Odyssey G7 te werken. Zowel het ‘serieuze’ werk met kantoortoepassingen, surfen op het internet, muziekproductie… Noem maar op, dit scherm kan het met gemak aan en biedt een grote meerwaarde ten opzichte van mijn laptopscherm. Ook, en misschien vooral, voor gamen is de Odyssey een absolute aanrader. Ik heb er in alle game genres van genoten. Ongetwijfeld bestaan er betere schermen maar dit is zonder twijfel het beste scherm dat ik al gebruikt heb. Noteer wel dat dit mijn eerste ervaring is met een UHD gaming monitor. Als ik zelf voor de keuze van een monitor gestaan had, zou ik waarschijnlijk voor een 24 inch Full HD gegaan zijn. Door de ervaring die ik nu opgedaan heb, zou ik absoluut voor een scherm met hogere resolutie kiezen, en dan zou deze Samsung Odyssey G7 een goede kandidaat zijn. Stevig, goed afgewerkt en met uitstekende prestaties voor een competitieve prijs.