€ 179,- bij Amazon.nl

Philips PowerPro Expert FC9745/09 Review

3 november 2025, laatste update op 3 november 2025, 402 views Rapporteer

Een overontwikkeld, onhandig misbaksel. En wie heeft een zakloze stofzuiger bedacht?? Echt…. Het idee is leuk; ‘Niet meer zo’n vieze zak wisselen, heerlijk!’. Nee, nu moet je een stofbak leegkappen, da's lekker stofvrij.
Het ontwerp van de stofzuiger zelf; handige schuine vlakjes voor de wielen, die ervoor moeten zorgen dat je niet overal achter blijven hangen. Mislukt....

Nee, dit is het niet.

Pluspunten

• Hoge zuigkracht
  • Lang snoer dat goed oprolt.

Minpunten

• Te hoge zuigkracht
  • Zakloos, wie heeft dat verzonnen
  • Te ver doorontwikkeld daarmee onhandig
  • Blijft overal achter hangen
  • Stofbak niet schoon te houden
  • Doorzichtige stofbak, smerig gezicht
  • Stang die lastig vast klikt

2 van 5 sterren (Slecht)
Wat een overontwikkeld en daarmee onhandig misbaksel. Hij is wel heel mooi, met een futuristisch uiterlijk. Tenminste, mooi…. Tot na het eerste gebruik dan. Later meer.

Laat ik beginnen met het dagelijks gebruik. Er zitten 3 verschillende grote zuigvoeten bij. Let wel, wij hebben eigenlijk alleen harde vloeren, dus ik kan weinig zeggen over gebruik op vloerbedekking. Met name die zuigvoeten, daar heeft iemand veeeel te lang over nagedacht. Bij 2 van de 3 voeten zitten rubberen wieltjes achter aan de voet. Heel handig als je van bewegingen van voor naar achteren maakt. Maar daarmee is een zijwaartse beweging ineens een stuk minder makkelijk. Zeker in kleinere hoekjes lig je behoorlijk aan die stang te trekken. Wel heel handig, maar niet nieuw aan die voet, het haakje aan de voet om de stang vast te maken aan de stofzuiger bij het opbergen. Behalve natuurlijk bij de eenvoudigste voet, die eigenlijk wel het handigste werkt op een harde vloer. Daar ontbreekt dat haakje dus flik**ert die stang alsnog alle kanten op als je de stofzuiger weg zet. De meest uitgebreide en volgens de handleiding meest universele voet heeft ook hoeken die schuin afgewerkt zijn. Heel handig als je huizen hebt waarvan de hoeken geen 90 maar 80 graden zijn. Mensen met normale huizen hebben pech. Met het ontwikkelen van die voet hebben ze ook besloten dat die best zwaar mag zijn. Waarom weet ik niet, maar het kreng is echt te zwaar om met 1 hand eenvoudig te manoeuvreren.

Dan is er nog 1 voet voor vloerbedekking, die gebruik ik voor de deurmat. Die is wel heel goed, met roterende borstels. Maakt wel een bak herrie, maar die krijgt de mat wel behoorlijk schoon.

Wie heeft een zakloze stofzuiger bedacht, ook nog met een doorzichtige stofbak?? Echt…. Het idee is leuk, dat hoorde ik hier thuis ook; ‘Niet meer zo’n vieze zak wisselen, heerlijk!’. Nee, nu moet je een stofbak leegkieperen, dat is een schone oplossing. Dikke tip, alleen in een container buiten legen, want er volgt een hele stofwolk. En dan is die bak leeg…. Maarja, leeg…. Er blijft altijd wat stof achter. En hoe graag je die dan ook uit zou willen zuigen, de stofzuiger doet het niet zonder een stofbak hoor. Dus dan maar stoffig terug en dan is zo’n mooie, futuristische, doorzichtige stofbak ineens niet meer zo handig. Vanaf dat moment is je stofzuiger niet meer zo’n mooi glimmend model meer.

Ook heel handig aan die stofbak, daar zit een rubberen afdichtring in, die valt eruit bij het legen van de bak, en da’s een heel gepiel om die terug te krijgen.

De zuigkracht, geweldig, die is zo groot… ik zet ‘m altijd maar 2 standjes terug, dan is die zware zuigvoet met die ‘fijne’ rubberen wieltjes nog enigszins zijwaarts te bewegen. Alleen onthoud de stofzuiger die instelling niet waardoor je elke keer die knopjes in kunt duwen.

Wel heel handig; het borsteltje direct aan het handvat van de zuigstang. Als je de zuigstang van het handvat haalt, kun je het borsteltje naar voren schuiven en als je klaar bent, schuif je die weer naar achteren. Niet handig is dan weer dat handvat wat vast moet klikken in de zuigstang. Dat is een beetje taps gemaakt, waardoor deze al redelijk vast zit als je dat handvat in die zuigstang schuift. Alleen als ie dan niet precies op de goede plek zit, klikt ie niet vast en moet je de stang een beetje draaien aan dat handvat, maar dat gaat dan weer niet meer.

En dan het ontwerp van de stofzuiger zelf. Heel handig; schuine vlakjes voor de wielen, die ervoor moeten zorgen dat de wielen die wat uitsteken niet achter deurposten en zo kan blijven hangen. Dan hadden de die schuine vlakjes alleen een net wat verder uit moeten laten steken, want de stofzuiger hangt nu werkelijk achter elk hoekje waar je langsaf komt.

Mijn conclusie: Een dikke voldoende voor de poging om een stofzuiger te ontwerpen, en zwaar onvoldoende voor de uitwerking.

Heb jij ook een Philips PowerPro Expert FC9745/09?

Ik moet lachen met je review, niet om je uit te lachen, maar omdat ik het zo herkenbaar vind, én tegelijk een beetje groen lachen omdat jij tenminste geen 400+ euro uitgaf aan zo'n onding om tot deze conclusie te komen.

Ik heb me ooit laten verlijden tot zo'n dure Dyson stofzuiger, geen idee meer welk type het was, maar de basisversie was al ruim 400 euro, en ik heb de duurdere "huisdierversie" gekocht. Compleet nutteloos trouwens en pure marketingBS want tot op vandaag heb ik nog steeds geen idee wat het verschil was tussen de "pet-versie" en de gewone versie, buiten het kleurtje en het hondenpootje op de verpakking...

...je kan het zo gek niet bedenken, Dyson heeft zelfs stofzuigers uitgebracht met lasers op de zuigvoet... jawel, lasers... zodat je het stof op de vloer beter ziet liggen... 8)7

...dus eigenlijk zou ik jouw review kunnen copy-pasten. :D

Het zag er allemaal hypermodern uit, met Cycloon-werking* en andere blabla.

*cycloontjes die op den duur ook vol met stof, vuil en hondenhaar zaten ja, en ik dan om de paar weken één voor één allemaal mocht uitblazen met een compressor. |:(

...maar eigenlijk is een stofloze stofzuiger een 'niet-oplossing' voor een probleem dat er niet is, erger zelfs: het is meer gedoe dan een stofzuiger waar je gewoon de volle zak even uit ploept, en een lege insteekt. Heel het proces duurt even lang en in tegenstelling tot zo'n zakloos ding, is het wél stofvrij, want zelfs de stofzuigzakken van de goedkoopste modelletjes, hebben zo'n afsluitklepje dat je kan dicht doen voordat je de zak uithaalt.

Zo'n zakloze stofbak giet je uit en FLOFF opvliegend stof terug de kamer in... leuk... Oplossing is het ding alleen in de buitenvuilbak leegmaken, geen probleem, wel beetje klote als die vuilbak vanachter in je tuin staat en het pijpenstelen regent.

Yup, die rubberen afdichtingen: been there, done that... zitten na 3x gebruiken ook vol vuil, en nog een paar beurten daarna komen ze vanzelf los. Na een jaar ofzo van ze telkens weer in dat plastic boordje te duwen zijn ze gescheurd. :X

En wat ik bij mijn belachelijk dure Dyson had: het felrode klikslotje (uiterààrd uit flimsig plastic want wat had je verwacht van 400+ euro?) waarin de stofbak terug inschuift en vastklikt nadat je hem leeggemaakt had, brak uiteraard af na nog geen 2 jaar, zodat de stofbak niet meer vast op de stofzuiger bleef staan. Toffe bende...

Ondertussen al zo'n 3 jaar geleden een spotgoedkope Philips 2000 series gekocht, 90 euro, merkloze stofzakjes én filters zijn vlot overal online en spotgoedkoop te vinden en koop ik in bulk zodat ik nooit zonder zit, met 900 watt zat zuigkracht en meer dan voldoende voor die paar tapijtjes die we in de badkamer liggen hebben. (verder geen tapijten)

Inclusief opzetstukje voor de zetels en borsteltje voor het fijner werk.

Gaat hier nu al jaren mee en doet alles wat die Dyson kon, even goed, zonder al dat gedoe met plastic stofbak.

Is ook niet perfect en blijft ook wel 's achter een hoek hangen maar hey... voor die prijs mag dat... en is wel klein en licht genoeg om 'm met 1 hand op te pakken terwijl je met je andere hand bvb. de trappen stofzuigt.

Sofzuigers, vind ik, is één van die dingen waarvan je snel beseft "hoe simpeler, hoe beter" Het énige waar ik rekening mee houd is zuigkracht, de hoogte van de voet zodat ie onder m'n zetels kan, en beschikbaarheid van vervangzakken en filters, en verder zo goedkoop mogelijk.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 4 november 2025 15:09]

Ik voel jouw pijjn! Zakloze stofzuigers zijjn als zakloze mannen. Ziet er leuk uit maar als vrouw heb je er geen fluit (pun intended) aan. Ik heb zo'n zakloze zuiger van Bosch gehad. Wat een onding!

Ik heb inmiddels een Numatic Henry voor het serieuze werk en een Henry Quick voor de kleinere klussen. Allebei met een mooie zak die je makkelijjk kan wegooien zonder drie dagen te hoeven niezen van het stof dat in je neus komt. Die paar euro die zo'n zak kost is peanuts en staat in geen verhouding tot het gemak van netjes opruimen.

Dank voor jje review! Ik heb smakelijk gelachen om jouw beeldende beschrijving van de stofzuiger! :)