Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB Zwart Review
3 november 2025, laatste update op 4 november 2025, 22 views
Rapporteer
Product gekocht
Deze koeling biedt veel waar voor z'n geld zoals je bijna kunt verwachten van Arctic. Meegeleverde fans zijn ook erg goed en RGB gaat via de standaard headers op mijn moederbord waardoor ik geen aanvullende software nodig heb. Nadeel is wel dat montage niet heel eenvoudig is gemaakt wat het misschien lastiger maakt voor de gemiddelde gebruiker.
Pluspunten
- Goede koeling
- Relatief goedkoop
- Meegeleverde fans zijn bovengemiddeld
Minpunten
- Contact frame voor Intel
- Montage
- Dikte van de radiator en fans
Ik heb deze koeler nu een kleine 5 maanden (besteld op 6 juni 2025) in combinatie met een Intel 13900K. Over het algemeen is het een zeer goede koeling, zeker voor de relatief lage prijs. Helemaal positief ben ik echter niet over deze koeler. Dit heeft eigenlijk alleen met installatie te maken. De installatie gebeurt door middel van een eigen bracket waardoor de ILM van moederborden eraf moet. Dit is op zichzelf niet negatief, want een contact frame kan beter zijn dan de ILM.
Nu de minpunten: De contact frame is niet zo goed als alternatieven en het ergste is het probleem met druk die nodig is. De online handleiding zegt hierover:
"Loosely engage all 4 screws by 2 turns before tightening them in a cross pattern evenly to avoid damaging the CPU."
Veel koelers hebben een einde van schroefdraad als hij straks genoeg zit of een andere stop, deze mist enige vorm van beveiliging. Ik had hem eerst te strak gedaan waardoor ik uren bezig ben geweest met uit te zoeken waarom het hele systeem niet opstartte. Uiteindelijk heel het systeem weer uitgebouwd gezien ik niet direct wist waar het probleem lag en heb ik hem stuk losser gedraaid. Helaas presteerde de koeling toen een stuk minder. Weer iets strakker gedaan en krijg je BSOD. Het is dus flink proberen welke stevigheid goed is.
Het nadeel is dat je het koelblok eraf moet halen wil je het frame anders kunnen aanschroeven. De bevestiging is niet het makkelijkste omdat het terug veert en je al redelijk wat druk moet geven wil je in het schroefdraad komen.
Dit minpunt zou zijn opgelost door een speciale schroevendraaier mee te leveren. Dit zal echter de prijs weer opdrijven. Destijds hadden ze nergens aangegeven hoeveel Nm druk hij moest zijn. Uiteindelijk ergens gevonden dat hij ca. 0,3 Nm moet zijn. Als ik nu ga zoeken krijg ik antwoorden van 0,55 Nm tot 0,03 Nm gevonden als antwoord, dus geen idee wat het uiteindelijk moet zijn.
Nu schijnt Arctic een mount voor socket 115x/1200 te hebben die ook te gebruiken is met socket 1700 welke bovenstaande ook oplost. Hier kan ik alleen niet veel over zeggen.
Verder op zich een goede koeler als hij eenmaal goed zit. Let ook op dat de radiator een stuk dikker is dan de gemiddelde AIO en ook de fans zijn aan de dikke kant. Dit staat ook als minpunt, maar hiervoor geen ster afgetrokken omdat het ook helpt met de koeling en dus meer positief is dan negatief.