Review: Corsair Vanguard Pro 96 – Degelijk, comfortabel en boordevol potentie
Algemene indruk
De Corsair Vanguard Pro 96 is een compact en degelijk toetsenbord dat alles biedt wat je nodig hebt. De meegeleverde accessoires — USB-kabel, polssteun en keycap-tool — zijn van goede kwaliteit. Vooral de polssteun verdient een pluim: comfortabel en functioneel.
Bouwkwaliteit en afwerking
Voor deze prijsklasse mag je wat verwachten, en Corsair levert. Het toetsenbord voelt solide aan, mede dankzij de gelaagde opbouw en het gewicht dat doet vermoeden dat er meer dan alleen plastic is gebruikt. Het ingebouwde scherm ziet er leuk uit, maar heeft voor mij weinig functionele meerwaarde — tot nu toe enkel gebruikt voor volumeregeling. De accessoires zijn degelijk, al oogt de cap-tool wat fragiel. Toch doet hij zijn werk prima.
Typgevoel en ergonomie
Als gebruiker met RA (reumatoïde artritis) is comfort voor mij essentieel. Waar eerdere Logitech G-toetsenborden op dat vlak tekortschoten, biedt de Vanguard Pro 96 een merkbaar betere ervaring. De toetsen voelen responsief en prettig aan, en ik kan langer typen zonder klachten. Het aansluiten via USB is eenvoudig en flexibel dankzij de drie mogelijke richtingen.
Gebruiksgemak
Voor standaardgebruik is het toetsenbord plug-and-play. Wil je echter gebruikmaken van de geavanceerde functies, dan zijn de handleiding en Corsair Webhub onmisbaar. Het scrollwiel werkt, maar een enkele toets zou praktischer zijn (FN+F12). Mogelijk is dit te mappen via de G-toetsen aan de zijkant, maar dat is mij nog niet gelukt. Een set standaardmacro’s zou welkom zijn voor minder gevorderde gebruikers.
Featureset
Dit is waar de Vanguard Pro 96 echt uitblinkt. Voor gamers biedt het toetsenbord uitgebreide mogelijkheden. De Webhub heeft potentie en zou — mits goed doorontwikkeld — een serieuze troef kunnen worden ten opzichte van concurrenten.
Prestaties
- Hardwarematig: Zeer goed. Alles voelt snel, stevig en betrouwbaar.
- Softwarematig: Hier is nog ruimte voor verbetering. De functionaliteit is niet altijd intuïtief en mist polish die je in dit segment mag verwachten.
Robuustheid
Ik heb zelden een toetsenbord gehad dat zo solide aanvoelt. Vergeleken met mijn vorige Logitech (middenklasse) is dit een duidelijke stap vooruit.
Prijs-kwaliteitverhouding
De prijs zal discussie oproepen. Persoonlijk vind ik het een goede deal — mits Corsair de software verder ontwikkelt. Ook voor professioneel gebruik zou het toetsenbord meer mogelijkheden moeten bieden.
Conclusie: De Corsair Vanguard Pro 96 is een degelijk en comfortabel toetsenbord met veel potentie. Voor gamers en veeleisende gebruikers is het een aanrader, al verdient de software nog een upgrade om het geheel écht af te maken.
✅ Pluspunten
- Zeer degelijke bouwkwaliteit
- Comfortabele polssteun
- Prettige toetsrespons, ook bij langdurig gebruik
- Flexibele USB-poort (drie richtingen)
- Veelzijdige Webhub met potentie
- Uitgebreide gamingfeatures
❌ Minpunten
- Software nog niet op het verwachte niveau
- Ingebouwd scherm heeft beperkte functionaliteit
- Scrollwiel niet optimaal in gebruik
- Geen standaard macroprofielen voor beginners
📊 Beoordeling per onderdeel
| Gebruiksgemak | 7 | Basis is goed, geavanceerd gebruik vereist Webhub |
| Featureset | 8 | Rijk aan opties, vooral voor gamers |
| Software | 6 | Nog niet op niveau, mist polish |
| Prijs-kwaliteit | 7.5 | Goede deal mits software wordt doorontwikkeld |
Eindscore: 8/10 Een uitstekend toetsenbord voor wie degelijkheid en comfort zoekt, met veel potentie voor gamers — mits Corsair de software verder aanscherpt.