Over het algemeen ben ik niet een persoon die met techniek voorop loopt. Zo had ik pas een iPad bij de 6e generatie. Met de Apple Watch ben ik ook ingestapt bij de 5e gen. Dit mede doordat ik met Loop mijn bloedsuikers kan regelen. Om direct naast de tijd uw bloedsuiker te kunnen aflezen, is voor een diabetes type 1 patient wel handig. Goed op naar de ultra 3. Na een jaar de series 10 te hebben gehad, nu toch over. Reden? De satelliet functie. Tijdens het wandelen loop ik nog wel eens afgelegen, en ook solo.

Design:
De ultra ziet er robuust en stoer uit. In vergelijking met de vierkante series 10, ziet deze er soms nog fijner uit. Het hoekige design heb ik zelf nooit echt mooi gevonden. Door de grootte voelt het horloge minder hoekig aan. Verder is het design hetzelfde gebleven als de ultra 2. Het scherm is iets groter maar merk eigenlijk met mijn series 10 geen groot verschil. Wel zijn de twee optionele “typisch apple” watchfaces alleen beschikbaar voor de ultra. Deze modulair ultra en wayfinder hebben een handige vergrootte complicatie. Ik heb hier mijn bloedglucose. Maar een kompas, voor de scouts of de bewegingsringen voor de duursporters zijn solide opties.
Functionaliteiten:
De ultra 3 heeft naast de satelliet functie, geen extra functionaliteiten gekregen. De normale functionaliteiten als zuurstofgehalte, polstemperatuur en hartslag zijn beschikbaar. Extra sinds watchOS 26 is de bloeddruk bepaling. Deze is niet uniek voor de ultra 3.
De actieknop is handig, en heb ik tot nu toe gebruikt voor het bijhouden van de schaatsronden. Voor de sportievelingen ook ikzelf dacht ik dat het meten van rondjes handig zou zijn. Toch is dit alleen voor binnengebruik en sporten. Wanneer GPS beschikbaar heeft, is er weinig meerwaarde. Voor het schaatsen of fietsen? in een binnenbaan werkt het inderdaad handig en is een goede manier om je sectoren bij te houden ipv MyLaps.

Batterijduur:
Apple adverteert met een batterijduur van 42 uur en 14 uur work-out tracking. Ik heb dit in Luxemburg getest en kwam uit op ruim 30 uur met 14 uur work-out tracking. Wel direct het eerste weekend, waardoor de 42 uur van apple wel ongeveer klopt. Dit is toch een beperkte vooruitgang ten opzichte van de ultra 2 en vind ik ietwat teleurstellend. Zeker ten opzichte van de Garmin smartwachtes, die niet volledig smart zijn, is dit nog krap.
Wandelen door de BERGEN
Een andere test in de Dolomieten, bleek dat zonder GPS tracking en op low power mode de Watch ook echt lang meegaat. Dat geldt ook wanneer de tracking in low power mode met minder hartslag en gps metingen plaats vindt. Dan is het simpel om de Watch 3 dagen te gebruiken. Toch wel fijn wanneer je meerdere dagen op pad bent of een lang weekend. Je oplader hoeft dan niet mee.
Satelliet:
De satelliet functie gelukkig nog niet nodig gehad. In oktober heb ik een korte demo gedaan in de dolomieten. De satelliet was vrij snel gevonden. Ik heb zelf met de iPhone geen ervaring met de satelliet functie. Maar schijnbaar moet je meebewegen met de satelliet om optimale connectie te hebben. Het is een van de functionaliteiten waardoor ik de ultra 3 heb aangeschaft. In vergelijking kost de goedkoopste Garmin inreach z’n 300 euro. Activeringskosten 50 euro en een abonnement van 10 euro per maand. Kunt hem tijdelijk stopzetten, maar dan betaal je wel weer activeringskosten. Kortom prijzig ten opzichte van de satelliet functies van Apple. Die vooralsnog gratis zijn. Het is afwachten of dit blijft natuurlijk.
Verder hieronder de ondersteunde landen. Apple heeft deze info versnippert en er zijn dit jaar vrij veel landen bijgekomen ter ondersteuning. Het is altijd goed de demo denk ik te proberen alvorens u op avontuur gaat…
Voor de volledige functionaliteiten incl het sms’en via satelliet is een 5 euro per maand abonnement nodig. Wat overigens voor nu alleen nog maar werkt in USA Canada en Mexico.
Is het de prijs waard? Ik zou zeggen het is de prijs nauwelijks waard. De kosten zijn echt hoger en de meeste mensen zullen genoeg hebben aan een reguliere Watch Series 10/11. De satelliet functie is een handige extra, maar voor diegene met een iPhone 14 of nieuwer, voegt dit maar beperkt wat toe. De batterij is eigenlijk niet verbetert ten opzichte van de Ultra 2 dus verdient deze geen upgrade. Alleen in specifieke gevallen is de ultra 3 een toevoeging. In mijn geval met een oudere iPhone zonder satelliet functie en solo hiken. Het was een aanwinst, en voegde net wat meer veiligheid toe aan mijn Alta Via 4 avontuur.