€ 449,- bij Sony NL

Sony Xperia 10 VII Zwart Review

28 oktober 2025, laatste update op 30 oktober 2025, 392 views Rapporteer

Een goede telefoon die niet al te groot is, stof- en waterdicht, weinig reclame, en veel functies heeft zoals een microSD 'slot' en 3,5mm jack die je op andere telefoons steeds minder tegenkomt. De software-updates van 6 jaar zijn ook prettig. Wel is het zo dat er snellere telefoons te krijgen zijn voor het geld, al is de gebruikerservaring wél vlot en soepel.

Pluspunten

• Weinig reclame / bloatware
  • Fraai camera-eiland, de telefoon ligt daardoor (zonder hoesje) stabiel op een tafel of bureau
  • Sluiterknop
  • 3,5mm jack gekoppeld aan een goede DAC
  • microSD slot
  • Eindelijk langere tijd updates: 6 jaar waarvan 4 Android upgrades
  • LDAC codec

Minpunten

• Sluiterknop mist focus-functie (half indrukken)
  • Hogere prijs / performance ratio dan concurrentie
  • Andere merken hebben nog langer updates
  • Geen dual-sim meer, maar eSIM werkt prima

Inleiding

Mijn oude Sony Xperia 10 III begon wat haperingen te vertonen, waaronder de aan/uit knop; onhandig wanneer de telefoon uitvalt. Hoe krijg je hem immers weer aan? Het was dus echt tijd voor een nieuw toestel, ook omdat de 10 III al een tijdje geen updates meer ontving. Ik twijfelde erg tussen de Fairphone 6 en de Xperia 10 VII. Het kleinere formaat en lange accuduur heeft de doorslag gegeven. Deze review is daarom vooral een vergelijking met mijn oude telefoon.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EUDTUOdGsXnLK4XKdXVQdppWxlQ=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/1cMI5RyhdmtmFtzKrLaw1pvv.jpg?f=fotoalbum_medium

Eerste indruk

Wat meteen opvalt is dat het scherm breder is, en gladder aanvoelt dan mijn oude telefoon. De achterkant is van kunststof dat juist weer stroef aanvoelt. De telefoon zal daarom niet snel uit je handen vallen. De randen een stuk 'hoekiger'. Het voelt goedkoper aan, maar er komt toch een bookcase omheen. Het notificatie-led is helaas verdwenen, handig wanneer er berichten zijn of wanneer de telefoon aan de lader hangt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/qD2a6g5je1D8NjmTVrbXFnO1.jpg
v.l.n.r.: Nokia 3310 - Xperia 10 III - Xperia 10 VII - Samsung Galaxy A56 5G

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NCKanel36kB2ZPYVf0hNrG84-L0=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/bSf6zpVJ3Jd0ThMgIz3UaWVf.jpg?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dKFryV1gvdgZNmBLb-EXHZCyfLM=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/8pQHvfesUvzVjQpycfhm17cS.jpg?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Zw3J8XrcfypOJbn7oh3mIvIt_oI=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/xwP2XyvrKUpdPVGhnZUntQqg.jpg?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZRACba_AL0ocIWq9vAWFVb3LOio=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/E3Z5W7N0sCadXOZ886B8alUF.jpg?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NXDoR-XCYudzjuiwuiWbFaTe68o=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/AqhZjWaKiVDt2dR6vG5lHZ1z.jpg?f=fotoalbum_large

Bij het instellen van de telefoon worden drie apps als reclame aangeboden, deze kun je eenvoudig uitvinken. Videomaker kan achteraf verwijderd worden, helaas kan Facebook enkel uitgezet worden. Wellicht zijn er developer-trucs om de app compleet te verwijderen?

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/t6kWQ5FEegE7AQCAGdRk9c1soIM=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/xNEmrhoFNb6rASrH4YFyTnUd.jpg?f=fotoalbum_medium

Camera's

De camera app start op in 1 seconde, dus je kunt snel beginnen met foto's of video's nemen. Opstarten via de dedicated sluiter-knop aan de zijkant kan ook. Twee keer indrukken voor video, vasthouden voor foto's. Video's opnemen kan in HD 30fps, FullHD 30 of 60 fps en 4K resolutie met 30 fps.
De ruisonderdrukking is prominent aanwezig maar niet storend.

De camera app heeft drie zoom-modi, maar moet het doen met twee lenzen:

In de praktijk komt het er dan zo uit te zien:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5tj3g8eFtrVF1hF6VDSce88at8g=/232x232/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/CpzwAa1a7VMrzsuD4FHPHLe2.jpg?f=fotoalbum_tileAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/B1wz4a83OVKOsBy__06KLbs9DqU=/232x232/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/2zihyrgKveoG6O2b9lMvQQBV.jpg?f=fotoalbum_tileAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Q_oLLGxKkN2svGwPz0-e8edvVZI=/232x232/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/E3OArrop2KdgLY4ApqTa8HBO.jpg?f=fotoalbum_tile
0.7 - 1x - 2x

Bij de ultra wide (0.7) valt de chromatic abberation (paarse gloed) op in de linkerbovenhoek. Verder zijn het prima foto's, maar verwacht geen superhoge kwaliteit.
Bij de 'telezoom' foto dacht de witbalans er even anders over, en deze foto kwam wat bleekjes uit de verf.
Wanneer je een keer tikt op het scherm om te focussen, komen er twee sliders tevoorschijn voor witbalans (kleurtemperatuur) en helderheid.
Ook kun je handmatig aan de slag met focus en sluitertijd. Deze laatste kun je instellen vanaf 1/8000 tot 1 seconde.
Verder hebben we Panoramo, Bokeh en heeft de videofunctie nog de modus 'Traag'. (slow-motion)

De digitale zoom tot 6x heeft een AI-superresolutie functie, maar in sommige gevallen komen een aantal foto's er wat vreemd uit te zien. Zo leek een hert in de verte twee koppen te hebben. Dat heb ik dus maar gauw op 'Standaard' gezet.
Primaire lens, landschap en macro
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zZj12aUeOvEBH5xnb5mwfn4ZwGQ=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/J6uYpwziloFj7xGfKbh6Z8Jm.jpg?f=fotoalbum_smallAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HP7GcJ1xeAOxq4Csx8yUzZYwy0c=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/N6AyWaQWyVnQ6VsLuHvejXLe.jpg?f=fotoalbum_smallAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KZDw373woTxRF6QIg2bWTkmPdaU=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/2E6jRCco2PC5m2oTH1JLAuuu.jpg?f=fotoalbum_small
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lxnYEKZnsD9wxeb_sQyi2_2RMM8=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ceOzphzzLpIQt83Yriopzvjm.jpg?f=fotoalbum_small

Connectiviteit en opladen

Voor het uitvoeren van de WiFi en 5G benchmarks heb ik gebruik gemaakt van de Firefox browser en fast.com als test. Het internet via wifi is een glasvezelverbinding op 500 / 500 Mbps. De testen zijn 3x uitgevoerd en hiervan is het gemiddelde genomen.
WiFi
Testmethode en condities:

Access Point: Aruba IAP 515 (dual radio 4x4/2x2 802.11ax). In het zicht, afstand 2 meter, geen obstakels.
Xperia 10 III: 802.11ac (WiFi 5) 5 GHz, down- en uplink: 400/400 Mbps
Xperia 10 VII: 802.11ax (WiFi 6) 5 GHz, down- en uplink: 573/573 Mbps

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/QnhPRbo6FtyghLHsIq1GiNqR.png

Latency (ping), lager is beter. Loaded latency is de 'ping' tijdens de downloadtest. Bij een verzadigde verbinding duurt het langer om data over en weer te krijgen, in het geval van een ping-test zijn dit ICMP pakketjes. De Xperia 10 VII laat zien dat hij dit een stuk sneller kan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/Gcp99aOYB9gKNDeyRVnMCmFz.png
5G
De omstandigheden voor de 5G of LTE test waren sub-optimaal. Hoewel ik buiten stond, was volgens de KPN-kaart weinig dekking. Een mooie test om te zien hoe de telefoons omgaan met minder goed bereik. Het aantal 'balkjes' was daarentegen wel 4 of 5 (max)...

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/yOhftZJotGdM14ir4qE4IZ1o.png

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/LtdnB8f6PrbAWf2pX4lf78tW.png
Bluetooth
Om de Bluetooth te testen heb ik via Quick Share een bestand van 100 MB met een Windows PC verstuurd van en naar de telefoon. De bluetooth adapter van de PC is een AMD RZ616 welke de Bluetooth 5.2 specificatie ondersteund.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/aAgqfwFSJff3fgsM9wXZ4G0r.png
microSD
Komt nog, is in bestelling.
3,5mm
Getest met een Sennheiser HD280 koptelefoon, geen ruis bij stiltes in muziek, ik heb geen testapparatuur om de SNR te testen, maar misschien kan ik iets met de oscilloscoop uitvergroten.
USB-C poort
De Snapdragon 6 Gen 3 ondersteund USB 3.1 volgens de datasheet, maar het lijkt dat Sony er voor gekozen heeft om deze electrisch als USB 2.0 aan te sluiten. Met Windows 11 en de telefoon in bestandsoverdracht-modus kreeg ik er niet meer dan 39MB/sec doorheen. In 26 seconden had ik een bestand van 1GB gekopieerd naar de telefoon. 100 kleinere bestanden van 10 Megabyte duurt iets langer; 40 seconden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/KFGdTCKNAJGrO6NY4vrqaggB.png
De USB poort in HighSpeed (2.0 / 2.1) mode, SuperSpeed (3.0 / 3.1) beschikbaar
NFC
Betalen met Google Wallet werkt goed, ook koppelen met NFC apparatuur (speaker) werkt zoals het hoort.

Geluid

De ringtones zijn per SIM in te stellen, zodat je meteen hoort of je privé of zakelijk gebeld wordt.

De telefoon heeft stereo luidsprekers waar prettig geluid uitkomt. Lage tonen zijn iets meer aanwezig dan bij de 10 III, maar verwacht natuurlijk geen volle bas.

Omdat het een Sony toestel betreft, kan deze gebruik maken van de LDAC codec i.c.m. mijn WF1000XM5 draadloze doppen. Afhankelijk of de omgeving het toelaat, kan deze codec 990, 660 of 330 kbps aan bij 24 bit / 96khz. Je (muziek-)bron moet uiteraard wel van deze hoge kwaliteit zijn. En je oren moeten het kunnen onderscheiden. Persoonlijk ben ik al tevreden met minstens een 320kbps MP3, met voorkeur voor FLAC.

De review zal de komende dagen/weken nog aangevuld of bijgewerkt worden.

Heb jij ook een Sony Xperia 10 VII Zwart?

Prima review van een leuk toestel! Zou ook mijn keuze zijn mocht mijn huidige toestel het begeven.