€ 589,- bij Galaxus

Fairphone (Gen. 6) Zwart Review

23 oktober 2025, laatste update op 23 oktober 2025, 10 views Rapporteer
Product gekocht 0

Een prima telefoon met net te veel nadelen.

Pluspunten

• Snel genoeg
  • Goede batterijduur
  • Lang update beleid
  • Mooi scherm
  • Fijn formaat

Minpunten

• Vervelende lock knop
  • Zeer slechte speakers
  • Bugs in OS
  • Slechte tril motor
  • Camera (software)

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb nu de telefoon, op het moment van schrijven, 85 dagen in gebruik.

De telefoon bevalt in de meeste gevallen best goed. Het OS voelt snel en snappy aan. De batterij gaat heel makkelijk minstens een dag mee en laadt ook echt snel op. De meeste dingen werken gewoon goed.

De performance voor dagelijks gebruik is meer dan snel genoeg. Het OS is ook lekker schoon.

Maar wat echt niet goed werkt zijn de speakers. Die zijn echt dramatisch slecht, enorm blikkerig. Gewoon simpelweg ondermaats.

Daarnaast is de trilmotor gemaakt van veertjes. Als de telefoon in je zak zit, of op tafel ligt, kan je net zo goed je telefoon op stil hebben staan. Het is niet te voelen of te horen.

De lock knop is ook enorm wennen, en eerlijk gezegd gewoon een dom ontwerp. Deze is volledig flush met de behuizing, dus indrukken kost meer moeite dan je gewend bent zoals met alle andere telefoons die je ooit gehad hebt. Dit is gewoon irritant. Mocht je overwegen om een hoesje te nemen, zoals die van Fairphone zelf, kan je net zo goed je lock knop vergeten, die is dan al helemaal niet meer in te drukken. De lock knop heeft dus wat meer druk nodig om in te drukken, en nu is deze tactisch geplaatst op dezelfde hoogte als de volume knoppen. Dus je maakt ook nog eens regelmatig een onbedoelde screenshot.

De lock knop werkt ook gelijk als vingerafdrukscanner en deze werkt gelukkig wel heel goed.

Nu hebben we natuurlijk geconstateerd dat de trilfunctie praktisch niet bestaat, maar gelukkig heb je zoiets als een always on display om dat te verhelpen. Nou, schrijf dat ook maar op je buik. Als je deze functie wilt gebruiken dan licht je scherm wel op met nieuwe notificaties, maar is dan zo enorm duister dat je toch niet kan zien wat er staat.

Maar goed, je gaat door met je leven, je unlocked je telefoon om die notificatie te bekijken, en dan blijft vaker dan niet je scherm op de laagste refresh rate hangen waardoor het toestel praktisch onbruikbaar wordt. Dan moet je je scherm locken en unlocken om dit te verhelpen.

Er zijn inmiddels al twee software updates geweest die dit zou moeten oplossen, maar is helaas niet het geval. Fairphone support snapt dit ook niet, want het zou in die updates verholpen moeten zijn. Software ontwikkeling heeft nog wel wat ruimte voor verbetering.

De camera is ook best wel vreemd. De 1x camera werkt goed, ziet er mooi uit. Zoom je in naar 2x wordt alles al een stuk lelijker en donkerder, zie je vooral bij filmen. Neem je vervolgens een foto, dan heb je enorm vaak dat er een hele dikke laag verscherping over heen komt. Dit verpest legitiem foto's. Soms wel, soms niet. Dus als jij leuke plaatjes wilt schieten met je telefoon, herinneringen of iets zoetsappigs, dan zou ik deze telefoon voor nu zeker overslaan.

De telefoon is gelukkig voor mij als concept iets minder belangrijk dan sommige andere mensen, maar ik erger me hier al enorm aan, laat staan intensievere gebruikers.

Voor de 600 euro die je er voor mag neerleggen vind ik dat je een matige ervaring terug krijgt. Het is dan wel een "fair" phone, al is het maar voor een gedeelte zo, omdat zeker niet elk onderdeel fair te verkrijgen is. Maar weegt dit op tegen de tekortkomingen?

Voor 600 euro kan je denk ik net zo goed een andere telefoon kopen die een enigzins fatsoenlijk update beleid heeft. Dan kan je er ook net zo lang mee doen.

Heb jij ook een Fairphone (Gen. 6) Zwart?