€ 76,59 bij Proshop.nl

MikroTik wAP ax - Acces Point Draadloze-toegangspunt Review

12 oktober 2025, laatste update op 12 oktober 2025, 18 views Rapporteer

Een krachtig, flexibel access‑point met uitstekend bereik, ideaal voor gebruikers die vertrouwd zijn met Mikrotik software (RouterOS). Voor de gemiddelde consument die een plug‑and‑play‑ervaring zoekt, is dit het net even niet.

Pluspunten

• Range
  • Wifi 6ax
  • 2.4Ghz & 5 Ghz
  • Klein
  • RouterOS
  • Uitgebrijde software mogelijkheden
  • Product voledig uit de EU (Latvia)

Minpunten

• Geen WiFi 6e (6Ghz)
  • Ingewikelde software

Performance
Heelaas kon ik het apparaat alleen testen op een 200 Mbps‑verbinding, dus ik kan niet precies aangeven wat de maximale snelheid per client of bij meerdere clients is. Desondanks blijkt het een echt snelheidsmonster te zijn wat rekenkracht betreft. Je kunt er verschillende filter‑rules en een uitgebreide firewall op draaien zonder merkbare impact op de doorvoersnelheid. (Normaal gesproken configureer je zoiets niet op een access‑point, maar het is wel mogelijk.)

Software
De firmware is fantastisch: er draait een volledige versie van RouterOS op het apparaat. Iedereen die bekend is met Mikrotik‑apparatuur zal dit meteen waarderen. Aan de andere kant is dit ook het grootste minpunt. De standaardconfiguratie werkt prima “plug‑and‑play”, maar zelfs eenvoudige handelingen zoals het wijzigen van de Wi‑Fi‑naam en het wachtwoord, het combineren van de 2,4 GHz‑ en 5 GHz‑banden, of het aanpassen van de Wi‑Fi‑kanalen vergen al behoorlijk wat technische kennis. Het apparaat richt zich daarmee vooral op de “tweaker” en minder op de gemiddelde consument die weinig van Ethernet, Wi‑Fi en netwerken weet.

Bereik
Het bereik van deze access‑point is uitzonderlijk goed. Zelfs op grote afstand levert dat op mijn telefoon een (relatief) snelle en stabiele verbinding op. Dat is iets waar mijn €200‑plus Linksys‑router en -access‑points moeite mee hebben.

Kwaliteit
Na ongeveer zes maanden gebruik kan ik nog geen definitieve uitspraak doen over de kwaliteit, maar hij voelt degelijk aan. Het chassis is gemaakt van stevig, dik plastic dat tegen een stootje kan en bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Zo zou hij zonder problemen buiten kunnen worden gehangen bij temperaturen van ‑40 °C tot +70 °C, wat niet niks is. Verder lijkt ook de software dik in orde, geen vastlopers gehad of andere rare dingen.

Heb jij ook een MikroTik wAP ax - Acces Point Draadloze-toegangspunt?