Fractal Design Refine Mesh Dark
Inmiddels heb ik de Refine een goede drie weken in gebruik en wil wat dieper ingaan op mijn ervaring ermee.
Ik zit per dag een uur of 10-12 achter mijn bureau dus ik wil wel graag een ergonomisch verantwoorde, op mijn houdingen passende, stoel. De laatste 20 jaar zat ik op een 'echte' bureaustoel die aan de destijds geldende arbo norm voldeed, bepaald geen goedkoop exemplaar maar als je dat afzet tegen de tijd dat je er plezier van hebt dan valt het nog allezins mee. Dit moet ook gaan gelden voor de Refine, ook geen koopje maar de bouwkwaliteit geeft goede hoop.
De bouwkwaliteit, dat zit wel snor, de Refine is gebouwd als de spreekwoordelijke tank, dat merk je wel als je de (+/- 33 kg. zware) doos naar binnen mag slepen. Ook wij het in elkaar zetten is het duidelijk opgebouwd uit stevige, robuuste onderdelen. Als de Refine eenmaal staat valt het gewicht niet meer op, hij draait en rolt, op een harde vloer, uitermate soepel.
De Looks zijn absoluut top, natuurlijk is dat een kwestie van smaak, maar ik kan die high-tech uitstraling prima waarderen.
Bij de
montage krijg ik een Ikea gevoel maar dan op een manier die wel gebruiksvriendelijk is en met een montagebeschrijving van 65x100 cm groot en in kleur, ook dat nog

Dan waar het om gaat,
het gebruik. Zoals al eerder gezegd zit ik veel, te veel eigenlijk, maar werkend vanuit huis en daarna de nodige uurtjes gamen en je zit zo boven wat gezond is. Ook dan, juist dan, is een goede stoel belangrijk. De Refine zit comfortabel en ondersteund goed. Wat bij betreft schiet die ondersteuning iets door, als de rugleuning in de ruststand staat dan drukt het mij voor mijn gevoel te veel rechtop en lijkt het alsof in voorover word geduwd. Ik heb dit ook aan iemand anders gevraagd en die ervaarde dat ook zo. Dit te rechtop zitten is weg als je wat 'actiever' gaat zitten, dat veert de rugleuning makkelijk mee en is het 'probleem' opgelost.
De synchro-tilt is iets waar ik een dubbel gevoel over heb, door die beweging verandert de rugleuning t.o.v. de zitting waardoor je shirt omhoog kruipt en dat is irritant, tegelijkertijd is de zithouding daardoor wel erg comfortabel.
Het neksteuntje/ nekkussen veranderd mede door dat synchro-tilt systeem van hoogte t.o.v. je nek, niet altijd even handig. Ik heb het nu op hoogte gesteld dat het bij halverwege achterover leunen netjes op de goede plaats zit, dat voldoet voor mij, volledig achterover leunen (met je voeten op het bureau) doe ik toch nooit.
De verstelling van de spanning voor de rugleuning had Fractal w.m.b. weg kunnen laten, de veertig kliks die je kan doen lijken totaal geen verschil te maken .
De gaslift werkt stationair, je stelt de zithoogte in en dat is het, geen inveren bij het gaan zitten zoals je op veel ander bureaustoelen ziet. Niet echt een gemis maar een opvallende eigenschap.
Dan komen we aan mij
de armleuningen, leuk bedacht dat je ze niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte, met een knop die te ver uitsteekt en dus onbedoeld de leuning naar buiten schuift, de voor/achter instelling is 'on the go' verstelbaar wat ook irritant vaak onbedoeld gebeurd, en je kan de armleuning ook nog roteren. Dat laatste roteren klinkt als lekker belangrijk maar gebruik ik wel, om de uitstekende knop voor de breedte instelling af te dekken, t.z.t. zal ik die uitstekende knop er wel vanaf 'tweaken'/
Eindconclusie
Fijne stoel in gebruik, heeft wat minder belangrijke eigenaardigheden. Het is alsof je nieuwe schoenen hebt die je eerst moet inlopen maar daarna wil je niet meer terug naar je oude.
[Reactie gewijzigd door botoo op 27 oktober 2025 19:07]