€ 80,90 bij NBB.com

Ubiquiti G5 Dome Ultra Review

12 oktober 2025, laatste update op 12 oktober 2025, 45 views Rapporteer
Product gekocht 0

De Ubiquiti G5 dome ultra bied een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. Het beeld is redelijk scherp, het Unifi OS is ijzersterk en de camera is erg klein. Het is zelfs mogelijk deze met een optionele flush mount weg te werken alsof het een LED spot is. Alles PoE, echt plug and play.

Pluspunten

• Prijs
  • Beeld- en Bouwkwaliteit
  • Gemakkelijk te integreren in Unifi
  • Slimme features
  • Flush mount mogelijk
  • Geen abonnementen nodig

Minpunten

• Officieel alleen voor binnen
  • Flush mount maak audio onbruikbaar

inleiding
Ik wilde mijn huis beveiligen met wat camera's. Ik had al een Dream Machine SE icm wat accesspoints, dus de keuze voor meer Ubiquiti was snel gemaakt. Omdat de DM SE PoE ondersteund en geleverd wordt met een geïntegreerde 128GB SSD, is het echt een kwestie van plug and play.

overwegingen
Ik twijfelde een tijdje tussen de G5 turret ultra (€85), G5 dome ultra (€80) of de duurdere G6 turret (€190) en G6 dome (€290). De cameras komen buiten te hangen onder een overstek, dus hangen wel droog. De G6 camera's zijn 4K en bieden meer geavanceerde AI features als gezichtsherkenning, maar ik kon mezelf de meerprijs niet verantwoorden dus ben bij de G5 gebleven. Uiteindelijk vond de vrouw de flush mount de doorslaggevende factor om voor de dome ultra te gaan.

fysieke eigenschappen
De cameras zijn veel kleiner dan ik had gedacht, vergelijkbaar met een avocado. Met de flush mount blijft er een squash balletje over qua formaat. Minder afschrikkende werking dan een prominente camera, maar wel veel WAF en een echte inbreker ziet (hopelijk) de kleine camera toch wel zitten. Voor de zekerheid toch maar een stickertje "camera beveiliging" op de ruit, voor alle criminelen met een oogafwijking. De bouwkwaliteit is hoog. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y4JCEFX1cmYunLkDgsDm7w96o50=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/564273/1V7SypYKe8KVNzl2LgXnHk6Zrttj4kBYpc86GYwzu02ux7O9KV.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uFntMN8tEH1ZYkXF6hFE059opkU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/564273/1V7Sypxtr1WrDNA5m66zR5uTMogS32wG9tPOBHEyfM61RfWaQs.jpeg?f=620xauto

beeld kwaliteit
Beeld kwaliteit is redelijk goed. Ik zie de toegevoegde waarde van 4K wel, maar voor mij is 2K meer dan voldoende. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/iDoQCrgb5MoKwxrFr22tLI0qbcs=/620x/filters:strip_exif()/m/564273/1V7SypCfJKF2gXUeKdBHEj35F1Va50jNw6bB3A9mkAZYEIsq9V.png?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dCpQjrSntSxU1Zsn3x2vEfp9TsA=/620x/filters:strip_exif()/m/564273/1V7SypLIWTEN7WxXP996rZTdGFDcp1nq6jNWbAao8g5V6tl6Ec.png?f=620xauto

Event- and Alarm manager
Personen, katten, pakjes e.d. worden van grote afstand al herkend. Software maakt daar een klein relevant filmpje van als "Event" zodat je niet eindeloos hoeft te zoeken in je timeline. Je kan zelfs zoeken op "kat", "auto", "persoon" en dan komen alle events met relevantie naar boven. Hier kan je vervolgens weer eindeloze hoeveelheid alarmen aan hangen, webhooks op programmeren, notificaties laten komen en zelfs geofencing bij betrekken.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ysHeWocbZklSpS-SkROYfpSRRKE=/620x/filters:strip_exif()/m/564273/1V7Sypc37cRrSoKl7SPXl4nxM8iSbtXN7TmKXWf2wHmZEwRGp9.png?f=620xauto

closing thoughts
Al het bovenstaande voor €80 is echt een hele goed deal. Als je al Unifi hebt draaien, dan is het zo toegankelijk en zo netjes geïntegreerd allemaal. Het systeem is makkelijk uit te breiden, en er zijn betere (duurdere) cameras beschikbaar voor wie net dat beetje extra wilt. Bij veel concurrenten betaal je naast aanschaf ook nog een abbonement model, maar bij Ubiquiti dus niet. Kortom: aanrader.

Heb jij ook een Ubiquiti G5 Dome Ultra?