€ 66,15 bij 123inkt.nl

Brother HL-1110 Review

7 oktober 2025, laatste update op 7 oktober 2025, 158 views Rapporteer

Ik zocht een simpele compacte printer om af en toe zwart-wit te kunnen printen en deze Brother voldoet aan al mijn verwachten. Het is een laser-printer die in zwart-wit kan printen zonder onnodige poespas. Door het compacte formaat neemt hij ook niet veel ruimte In beslag op mijn bureau.

Pluspunten

• Compact formaat
  • Linux ondersteuning
  • Print goed en snel

Minpunten

• Toner-level niet zichtbaar in Linux
  • Geen USB-kabel meegeleverd

Intro

In het verleden was ik in het bezit van een all-in-one printer van HP. Hiermee kon ik scannen, kopieren en in kleur printen. Om eerlijk te zijn gebruikte ik de meeste features amper, en wanneer ik wilde printen waren de printkoppen altijd uitgedroogd.

Ik heb een tijdje zonder printer proberen te leven maar vond het op momenten toch wel irritant om geen printer te hebben. Ik ben dus op zoek gegaan naar een simpele compacte laser-printer om af en toe zwart-wit printjes te kunnen maken. Uiteindelijk uitgekomen op de Brother HL-1110.

Technische specificaties

Dit is een heel eenvoudige laser-printer met USB verbinding. De printer kan alleen zwart-wit printen op een resolutie van 600 dpi en kan alleen enkel-zijdig printen.

Het bedieningspaneel is extreem eenvoudig en bestaat uit slechts 1 knop en 2 led-lampjes. Waarschuwingen worden gegeven met een oranje lampje om bijvoorbeeld aan te geven dat de toner bijna leeg is. Een groen lampje geeft aan dat de printer gereed is voor gebruik.

In de papierlade gaat alleen papier van A4-formaat en heeft een capiciteit van +- 50 papiertjes.

De printer wordt geleverd met een starter-toner welke ruim 700 prints mee zou moeten gaan. Ten tijden van schrijven nog geen indicatie van de printer gekregen dat hij bijna leeg is.

Eerste indruk

Het is een kleine en lichte printer. Is makkelijk aan te sluiten en de toner plaatsen ging ook probleemloos.

Op Linux is het aansluiten letterlijk plug-and-play. Brother komt met goede ondersteuning voor Linux dus installeren was vrij eenvoudig. Binnen een paar minuten kon ik mijn eerste afdruk maken.

Op Linux lukte het mij echter niet om te zien hoe vol de toner nog zit. Ook is er geen optie voor dubbelzijzig printen. Ook niet via manual-duplex. Of die optie op Windows wel beschikbaar is weet ik niet. Ik heb geen Windows-machine om dat te checken.

Test print

Met deze printer kun je een self-test draaien door de printer aan te zetten en daarna 3 keer achter elkaar de power-knop in te drukken.

Nu komt er een print uit met de status van de printer. Hierop kun je onder andere zien hoe vol de toner nog zit, hoeveel pagina’s je tot zover geprint hebt en de laatste 10 errors die op hebben getreden.

De starter-toner lijkt nog voor 100% vol te zitten dus een extra toner meebestellen is niet nodig.

Print kwaliteit

Over de kwaliteit van de afdrukken heb ik niets op aan te merken. De prints zien er gewoon goed scherp uit. Ook de snelheid waarop pagina’s geprint worden ligt behoorlijk hoog. Dit gaat echt een stuk sneller dan wat ik gewend was van de Inktjet.

Ook het geluids-niveau vind ik meevallen. Ik las in andere reviews op het internet dat mensen deze printer veel lawaai maakt, maar hij maakt niet meer lawaai dan een gemiddelde printer.

Drum en toner

Iets wat goed is om te weten is dat bij deze printer de toner en drum 2 losse onderdelen zijn. Sommige printers hebben een ingebouwde drum in de toners zitten wat ze per stuk duurder maakt. Bij Brother hoef je alleen de toner te vervangen totdat de drum aan vervanging toe is.

De drum-component gaat een stuk langer mee dan een toner. Dit maakt toners per stuk ook weer iets goedkoper aangezien er geen elektronica aan vast zit.

Deze printer is heel erg basic en heeft geen ondersteuning voor zaken als Wifi, scannen, kopieren of automatisch dubbelzijdig printen. Mocht je die dingen wel belangrijk vinden kun je beter kijken naar het iets duurdere broertje van Brother. De HL-L2445DW bijvoorbeeld.

Voor kleine huishoudens die alleen af-en-toe zwart-wit willen printen is dit echter een zeer goede laser-printer die doet wat hij moet doen. De eenvoud maakt het voor mij een heel fijne printer. Ook prettig dat hij weinig plaats inneemt op mijn bureau.

Heb jij ook een Brother HL-1110?